Slovenija

'Zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju obveznosti do STA nedopustno'

Ljubljana, 13. 01. 2021 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenske oblasti so same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči STA brez odobritve Evropske komisije, kar počnejo že skoraj deset let, sta v odgovoru na pismo STA glede financiranja poudarili evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager ter za vrednote in preglednost Vera Jourova. Predsednik DZ Igor Zorčič je zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA označil za nedopustno.

Dodatna presoja komisije v skladu z odločitvijo komisije iz leta 2011 o nadomestilih za javni servis tistim, ki izvajajo storitve splošnega gospodarskega interesa, ni potrebna, še piše v pismu predstavnikom STA, pod katerim sta podpisani komisarki Margrethe Vestager in Vera Jourova. V luči nujnosti financiranja tako slovenske oblasti lahko odobrijo pomoč brez vnaprejšnjega obveščanja komisije, če letni znesek pomoči ne presega 15 milijonov evrov.

Višina sredstev, ki jih STA letno dobi od države za opravljanje javne službe obveščanja, znaša približno dva milijona evrov, skupni prihodki agencije, ki se ukvarja tudi s tržno dejavnostjo, pa nekaj več kot štiri milijone evrov.

"Službe generalnega direktorata komisije za konkurenčnost so slovenske oblasti že opozorile na to dejstvo," sta še poudarili Vestagerjeva, ki je tudi izvršna podpredsednica Evropske komisije in Jourova, ki je tudi podpredsednica komisije.

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: Bobo

Vestagerjeva in Jourova sta v odgovoru agenciji izpostavili, da gre pri dogajanju glede financiranja STA po njunem mnenju za izjemno pomembno zadevo. Dodali sta, da je za demokracijo ter skupne evropske vrednote ključno, da lahko mediji kjerkoli v EU delujejo svobodno in neodvisno, saj je to bistvo medijskega pluralizma. Zapisali sta še, da imajo javni mediji v EU posebno vlogo in da bi se morale države članice vzdržati poskusov pritiska nanje.

"Komisija se tudi zaveda in podpira pomembno vlogo neodvisnih tiskovnih agencij za medijsko okolje," sta izpostavili Vestagerjeva in Jourova. "Iz tega razloga lahko države članice, če želijo, v skladu s pravili EU o državnih pomočeh podpirajo tiskovne agencije kot subjekte, ki izvajajo službo splošnega gospodarskega interesa," sta pojasnili.

"Naj spomniva, da je Slovenija vseskozi financirala STA, ne da bi zaprosila komisijo za odobritev državne pomoči," še piše v pismu predstavnikom STA. V njem sta komisarki pojasnili, da državam to omogoča odločitev komisije iz leta 2011 o storitvah splošnega gospodarskega interesa.

Spomnili sta še, da sta svoboda in pluralizem medijev zapisana tudi v Evropski listini o temeljnih pravicah ter da je ob pandemiji covida-19 komisija pozvala države članice, naj posebno pozornost namenijo podpori medijev na način, ki spoštuje in spodbuja neodvisnost, svobodo in pluralizem medijev. "Razmere v Sloveniji in drugih članicah unije bova še naprej pozorno spremljali," sta še napovedali Vestagerjeva in Jourova.

Ukom zadržuje tako sredstva za opravljanje javne službe za oktober in november kot tudi plačilo za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. Gre torej za plačilo za delo, ki ga je STA že opravila. Še vedno tudi niso sklenili pogodbe za opravljanje javne službe za tekoče leto. 

Predstavniki vseh organov zaposlenih in urednikov so v ponedeljek na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, komisarje Jourovo, Vestagerjevo in Janeza Lenarčiča ter v. d. vodje predstavništva Evropske komisije Natašo Goršek Mencin naslovili pismo, v katerem jih seznanjajo z ravnanjem slovenske vlade glede financiranja agencije ter jih prosijo, naj pristojna telesa Evropske komisije čim prej odgovorijo na vprašanje slovenske vlade, ali je financiranje javnega servisa STA državna pomoč ali ne.

Prosijo tudi za jasno stališče komisije, da tako ravnanje vlade pomeni teptanje svobode medijev, vladavine prava in demokracije. "S hitrim odgovorom lahko vladi pošljete jasno sporočilo, da njeno ravnanje ni skladno s temi temeljnimi načeli Evropske unije," so še zapisali predstavniki agencije.

Spomnimo. V sedmi paket protikoronskih ukrepov, ki je v veljavo stopil 31. decembra, je poslancem uspelo vnesti določilo, ki vladi nalaga, naj v sedmih dneh poravna vse obveznosti do STA. V petek, ko se je rok iztekel, na računih agencije še vedno ni bilo sredstev, vlada pa je našla izgovor, da mora v Bruslju preveriti, ali morda ne gre za nedovoljeno državno pomoč. V Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) so takrat napovedali, da bo zakonsko določen znesek za opravljanje javne službe nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje. Vodstvo in zaposleni na STA pa so ocenili, da je vladino nespoštovanje zakona poraz pravne države.

Bojan Veselinović

Direktor STA Bojan Veselinovič je na odboru za kulturo člane odbora obvestil, da danes mineva 48. dan, odkar s strani ustanovitelja STA ni prejela niti centa za delovanje agencije in to ne le za opravljanje javne službe, ki jo vseskozi opravlja v skladu z zakonom, ampak tudi ne za storitve, ki jih opravlja za potrebe vladne administracije. Te storitve niso bile plačane ne za oktober, ne za november in december. Na to so opozorili tudi v opozicijskih vrstah in vlado pozvali k plačilu obveznosti do STA.

Odbor DZ za kulturo je v današnji drugi obravnavi podprl predlog sprememb zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), po katerem bi med obvezne vsebine poročanja v angleškem jeziku umestili tudi poročanje o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah.

Kot je dejal Veselinovič, se na STA sprašujejo, kaj še je potrebno za to, da bo zakon spoštovan. "Čakanje na mnenje Evropske komisije se je po naši oceni izkazalo kot nov poskus zavlačevanja in sprenevedanja. Če se bo stanje nadaljevalo, sklepamo, da se je vlada kot predstavnik ustanovitelja odločila, da STA ne rabi več," je dejal Veselinovič.

Ob tem je dodal, da se ni odločila poseči po določbah zakona o gospodarskih družbah, po katerem bi lahko dobila vse podatke, ne zmeni se za zakon, s katerim ji je naloženo financiranje, poteptan je interventni zakon, ne zmeni se za stališča nadzornega sveta.

Tudi predsednik DZ Igor Zorčič je zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA označil za nedopustno. Kot je sporočil, je vlada dolžna upoštevati voljo DZ in se ne more sklicevati na soglasja institucij EU. Po oceni SMC so takšne oblike pritiska na javni medijski servis nedopustne, zato pričakujejo rešitev problema.

Ministrica za pravosodje Lilija Kozlovič, prav tako iz vrst SMC, je ob tem izpostavila, da "STA potrebujemo, zato vztrajamo, da je potrebno zagotoviti finančna sredstva". Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek po njenih navedbah o tem vodi pogovore s predsednikom vlade, v primeru neuspešnega dialoga pa bodo na vlado posredovali predlog gradiva za realizacijo in zahtevali obravnavo na vladi.

STA sicer še čaka odgovor Ukoma in ministrstva za finance, ali bodo sedaj na podlagi sedmega protikoronskega zakona poplačali zapadle obveznosti za opravljanje javne službe. Prav tako še čaka odgovore dveh ministrov SMC - poleg Počivalška še ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. Ministri so namreč po besedah vodje poslancev SMC Janja Sluga dejali, da bodo zahtevali uresničitev zakonske določbe iz sedmega protikoronskega svežnja.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez horvat
14. 01. 2021 08.35
-1
Zorčič je bil odvetnik preden je postal poslanec! Zanima me, ko bi kot odvetnik zastopal UKOM v tem sporu. Ali kako bi ravnal, če bi bil sam podpisnik take pogodbe. Poslanci SMC odkrito zahtevajo nespoštovanje pogodbe s stani STA in v tem vidijo neko politično gonjo. Pogodba je v 6. in 7. členu nedvoumna in STA bi moral narediti, kar UKOM zahteva. Tako bo pa spet dobival toliko denarja, kolikor ga bo zahteval. Brez kontrole, na lepe oči.
Nimasmisla
14. 01. 2021 08.06
+1
ali se tu skrivajo dodatni podpisi za nezaupnico mogoče
riss
13. 01. 2021 21.14
-2
Samoupravljalec VeselinoviĆ naj zaprosi svoj delavski svet za pomoč. Glede Zorčiča pa, da je Janja Sluga naredila največjo napako, ko je s pomočjo levičarjev izglaovala, da se mora takoj nakazati denar na lepe oči, tudi, če samoupravljalec ne upošteva pogodbe in bi predložil zahtevano dokumentacijo.
Frotirka
13. 01. 2021 19.31
+3
Kaj SMC pametuje in o vladi govori v tretji osebi. Oni so vlada! No, na papirju in za statiste. Kaj vse je smc pripravljena požreti samo zato, da se obdrži pri koritu....
JApajaDAja
13. 01. 2021 19.14
+3
ne verjamem, da podpisnici iz eu poznata vsebino pogodbe med ukom in sta...saj menda ne zagovarjata nespopšovanje podpisane pogodbe med dvema opravilno sposobnima personama :-(
Antoniozmaj
13. 01. 2021 19.27
+3
mislim da jo ti ne poznaš in tudi nisi sposoben dojet kdo je komu kaj dožan
janez horvat
14. 01. 2021 08.27
Še enkrat ti citiram 6.člen: Izvajalec MORA predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo NEMUDOMA POSREDOVATI VSO DOKUMENTACIJO O IZVAJANJU JAVNE SLUŽBE (FINANČNO, PRAVNO, VSEBINSKO). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pa še 7. člen V primeru, da izvajalec dalj časa(več kot en mesec) ne izpolnjuje svojih obveznosti po tej pogodbi, lahko predstavnik ustanovitelja odstopi od pogodbe s pisno izjavo brez odpovednega roka, lahko pa tudi zahteva povrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje. Predstavnik ustanovitelja je UKOM, izvajalec je STA. Tako piše v pogodbi, ki jo je podpisal Veselinović s prejšnjo direktorico. Zakaj je to napisano v pogodbi, bi se moral vprašati, ko je podpisoval.
Helix Nebula
13. 01. 2021 18.54
+2
Zakaj naj dobi novinar 5000eur proračunske plače. Na proračunu so same sesalke
borjac
13. 01. 2021 18.53
+9
Predsednik DZ Igor Zorčič je zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA označil za nedopustno. Predsednik DZ Zimbabveja Zorčič , zakaj pa potem tako brezpogojno podpiraš PV Zimbabveja Janeza Janšo ?? v SMC-ju stalno nekaj jočete, da se ne strinjate s tem načinom dela, naredite pa ne NIČ da bi se to končalo, ljudje so vas že davno spregledali, vi se enostavno borite za svoje interese, za demokracijo pa vam je eno figo mar, hinavci lažnivi.
lvclvc
13. 01. 2021 18.39
+2
Zaprite ze ta STA, znajdite se in bodite konkurencni ali pa umrite. Tako kot vsi ostali davkoplacevalci po Sloveniji.
?ebula
13. 01. 2021 18.37
+10
Zorčič je zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA označil za nedopustno. To se da razumeti, kot da on pa ni v vladi in se ga to ne tiče.To njegovo sprenevedanje se mu bo v kratkem maščevalo.
Ejga-Tega
13. 01. 2021 18.30
+3
Koliko pa je ta članek kredibilen, glede na to, da ga je spesnil sam STA ?
Maxx365
13. 01. 2021 18.34
+5
Bolj kot janezove pesnitve po Evropi in voščilnice v Ameriko poraženemu trumpu.
borjac
13. 01. 2021 18.54
+2
cakra
13. 01. 2021 18.29
+4
Sin pravi tako ki živi v Avstrij da je tam to rešijo po hitrem postopki pokaži, poslovanje ali si poišči drugo delovno mesto. tam ni dileme da bi nekdo zagovarjal direktorja saj zgleda da je narodi jasno da je to njihov denar , tam pač tega ni ti si naš.
Kaktus111
13. 01. 2021 18.34
+4
Točno ja .... tud avstrijci nosijo dokumentacijo Urbaniji .........
tamiflu
13. 01. 2021 18.15
+12
kakšen hipokrit, tale zorčić,vlado poziva k plačevanju obveznosti kot da on sam ni član te nesposobne vlade. lahko bi pa zahtevo podal direktno janši,pa se mu ne bi bilo treba sprenevedat ,saj je on edini krivec za nastalo štalo
Maxx365
13. 01. 2021 18.27
+5
Predsednik DZ ni član vlade, to je popolnoma druga veja oblasti, v kolikor tega ne veš.
borjac
13. 01. 2021 19.00
+7
Točno tako kot si napisal tamiflu, kot da bi živel v kakšni drugi državi, verjetno Zimbabveju, v resnici je ena od oseb ki nosijo največ krivde za padec demokracije v Slovenije, saj je vendar predsednik Slovenskega parlamenta, drugi človek v hierarhiji države, on pa se obnaša kot mali otrok, ogromno krivdo nosi Zorčič za to kar se dogaja v državi.
franceprešeren8
13. 01. 2021 18.14
-3
a lahko najprej plače zmanjšajo, na naš račun, brez vsake odgovornosti bajne plače...
minkica91
13. 01. 2021 18.11
-3
ne jim plačat, a si niso že dovolj neupravičenega davkoplačevalskega denarja izplačali. Itak ne delajo nič, če so sposobni, naj gredo na trg. ampak jih nihče noče.
Maxx365
13. 01. 2021 18.27
+9
"Ne jim plačat", čeprav bi jim po pogodbi morali? Ja, bravo.
motorist_mb
13. 01. 2021 18.04
-3
Dva mesca brez plače te veš kake cifre kradejo prepisovalci!
StopJJ
13. 01. 2021 18.14
+2
Ti krades, na racun drzave! Strazun te caka, desnicar!
elektroncek
13. 01. 2021 18.01
-8
je STA žecpredložil dokumentacijo?
Kaktus111
13. 01. 2021 18.03
+7
Jaka Jack
13. 01. 2021 18.00
-3
Naj država izplača. Za dokumentacijo je na voljo dovolj drugih vzvodov. Zaradi mene pa STA kasneje lahko tudi ukinejo, če ne izvaja politike plačnika.
main
13. 01. 2021 17.59
+6
Zorčič ti si sramota! Utihni!
User300173
13. 01. 2021 17.59
+4
Ko vržejo ta skupek samovoljnih politikantov iz prestola, ki se imenuje vlada RS, pričakujem strogo spoštovanje zakonov v tolikšni meri, kolikor jih kaplar danes. Dokončati vse postopke v zvezi s tem "kaplaričem" in pričakujem, da bo obsojen ter odslužil dodeljen zapor. Te samovolje in smešenja Slovenije in državljanov je preveč. Počivalšek naj tudi dobi kar je zaslužil in to ne bo "turistični holding" ampak sosednja celica s kaplarjem.
Gsmm
13. 01. 2021 17.56
+0
Stari - novi predsednik DZ Zorčič!