Serije Magazin

'Populizem ni nujno fašizem, je pa na dobri poti'

Ljubljana, 21. 09. 2019 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
145

"Obkladanje ljudi s fašisti in nacisti, pa tudi s komunisti, je zame nesprejemljivo. To je etiketa, ki se jo nalepi nekomu, ki ga ne maraš," pripoveduje Dušan Nećak, zaslužni profesor s Filozofske fakultete. "Eni pravijo, da se zgodovina ponavlja, drugi pravijo, zgodovina se ponavlja, a kot farsa, tretji pravijo, da se zgodovina nikoli ne ponavlja, sam pa sem mnenja, da se zgodovina ponavlja na ta način, da zaznamo, da smo nekatere stvari, ki se dogajajo danes, že videli v zgodovini."

Z valom populizma, ki je zajel Evropo, z vzponom Viktorja Orbana na Madžarskem, Mattea Salvinija in Luigia di Maia v Italiji, Marine le Pen v Franciji, Jaroslawa Kaczynskega s stranko Zakon in pravičnost na Poljskem, Sirizo v Grčiji pa vzponom AfD v Nemčiji ter stranke Vox v Španiji ... so se začela pojavljati opozorila, da se vračamo v tisto temno obdobje evropske zgodovine, v 20. in 30. leta preteklega stoletja, ko so po Evropi in svetu vzklili fašistični režimi in svet pripeljali v najhujšo moro sodobne človeške zgodovine. A pri tem se moramo vprašati, ali je iskanje vzporednic z obdobjem med obema vojnama in trenutno družbeno-politično situacijo upravičeno ali so primerjave z vzponom totalitarizmov pretirane?

Čeprav se večina zgodovinarjev strinja, da med populizmom in avtoritarnimi fašističnimi režimi 20. stoletja obstajajo določene vzporednice ter da populizem lahko potencialno vodi v fašizem, opozarjajo, da moramo biti pri primerjavah z vzponom fašizma in nacizma previdni – med obema namreč obstajajo temeljne razlike. Medtem ko fašizem ne more obstajati znotraj demokracije, populizem sicer spodkopava demokratične temelje, a obstane znotraj demokratične ureditve. Prav tako je za fašizem značilna uporaba nasilja, obstoj vojaških oddelkov, ki so pripomogli pri vzponu avtoritarnih vodij na oblast.

A temeljna razlika je prav čas, v katerem živimo danes. Kljub temu da se države zahodne demokracije soočajo s številnimi izzivi, teh ne moremo primerjati z razmerami povojne in medvojne Evrope, ki so na oblast pripeljale fašistične režime.

"Vsaka kriza je potencialni humus za ekstremne politične frakcije ali usmeritve. V tem smislu lahko vidim nekakšno primerjavo ali vzporednico," še meni profesor sodobne obče zgodovine, a ob tem poudarja, da se "vsaka politična, družbena sprememba dogaja v kraju in času, in ta čas danes ni čas med vojnama. To je drugi čas z drugačno družbo. Smo pa nekatere stvari že videli."

"Populizem ni nujno fašizem, je pa na dobri poti, da bi lahko postal fašizem," zaključi Nećak.

Se zgodovina res ponavlja?
Se zgodovina res ponavlja? FOTO: AP

'Dejstvo, da je gibanje populistično, ne pomeni, da bo postalo fašistično'

Da si populisti današnjega časa delijo določene podobnosti z avtoritarnimi voditelji preteklega stoletja, obljubljajo, da bodo "varovali narod pred sovražniki in se obranili 'ljudstvo', ki je versko ali rasno definirano", a da so razlike med njimi vseeno precejšnje, meni tudi Sheri Berman, profesorica političnih znanosti na kolidžu Barbard College, ki se ukvarja z vprašanji fašizma, avtoritarizma in populizma. V prispevku za Foreign Affairs z naslovom "Populizem ni fašizem, lahko pa bi bil njegov znanilec" piše, da so fašizmi 20. stoletja obljubljali revolucijo, ki bo nadomestila liberalno demokracijo z novim političnim redom, ta pa bo temeljil na enotnem in očiščenem narodu pod vodstvom velikega voditelja. 

A označevanje političnih voditeljev, kot sta Le Pen in Trump, z oznako fašisti, po njenem mnenju ustvarja več nejasnosti, kot pa podaja pojasnil. Tovrstne primerjave namreč pogosto pozabijo na razlage in utemeljitve, kako in v kakšnem času so avtoritarni voditelji medvojne Evrope prišli na oblast. Za primerjavo namreč niso dovolj zgolj analize političnih programov in osebnosti voditeljev – temveč je nujno treba v ozir vzeti širši zgodovinski in političnih kontekst. Konec 19. in začetek 20. stoletja je kapitalizem drastično preoblikoval tedanjo družbo, gre za čas globalizacije in množičnih migracij, predvsem s podeželja v mesta. A da so fašistične sile lahko izzvale obstoječe tradicionalne politične sile, so bila potrebna še štiri leta krvave vojne. Kar je fašiste pripeljalo od marginalnih skupin do voditeljev medvojne Evrope, pa je bil, tako Bermanova, "neuspeh demokratičnih elit in institucij pri spopadanju s krizami, ki so grozile družbi v medvojnih letih".

Dandanašnji skrajno desni populistični politiki, podobno kot avtoritarni voditelji 20. stoletja, označujejo demokratične voditelje kot "neučinkovite in šibke". Obljubljajo, da bodo narod varovali pred sovražniki ter povrnili smisel ljudem, ki se ob spremembah, na katere nimajo vpliva, počutijo prizadete. 

In poudarja, da ne glede na težave, s katerimi se spopadajo države danes, ne glede na jezo prebivalcev, se Zahod dandanes ne sooča s pretresi in političnimi preobrati, ki so zaznamovali medvojno obdobje. Dodaja, da revolucionarna in ekstremna gibanja ne ustvarjajo kriz, temveč jih izkoriščajo. Obljubljajo, da bodo "izboljšali", ne uničili demokracijo, ter delovali v prid 'običajnega človeka'. Populizem je simptom "demokracije v težavah, fašizem in druga revolucionarna gibanja pa so posledica demokracije v krizi"

"Populizem je simptom demokracije v težavah."
"Populizem je simptom demokracije v težavah." FOTO: AP

Čeprav ima fašizem svoje korenine v populizmu, sam pojav populističnih gibanj še ne pomeni, da se bodo ta tudi končala v fašističnih režimih, pa meni argentinski zgodovinar Federico Finchelstein. Ta temeljno razliko med fašizmom in populizmom vidi v uporabi nasilja, ki se sprva odrazi kot poulično nasilje, nato pa preraste oziroma se razvije v militarizacijo oblasti. Fašistični voditelji so se na oblast povzpeli ne zgolj s podporo prebivalstva, temveč tudi s pomočjo vojaških oddelkov, ki so ustrahovali politične nasprotnike, sčasoma pa so postali vključeni v vodenje države kot paravojaške formacije. Fašizem je bil v svojem temelju revolucionaren – nasilje so videli kot sredstvo za doseganje svojih ciljev. Na drugi strani "populizem združuje dejansko nasilje na nizki ravni in napadalno retoriko na visoki ravni," kar se nato uveljavi v "avtoritarnem načinu razumevanja demokracije," je Finchelstein povedal za Quartz

"Fašizem ni nikoli demokracija, medtem ko populizem spodkopava demokracijo", a obstaja znotraj nje, Finchelstein še vidi glavno razliko med obema gibanjema in populizem definira kot avtoritarno obliko demokracije. Fašizem pa že v svojem temelju neposredno zavrača demokracijo in demokratične vrednote – tudi Hitler je leta, preden je njegova stranka zasedla največ sedežev v parlamentu, poskušal z državnim udarom. "Dejstvo, da je gibanje populistično, ne pomeni, da bo postalo fašistično." 

"Dejstvo, da je gibanje populistično, ne pomeni, da bo postalo fašistično." 
"Dejstvo, da je gibanje populistično, ne pomeni, da bo postalo fašistično."  FOTO: AP

Od prve svetovne vojne do vzpona fašizma 

Opredeliti pojem fašizma še dandanes ostaja pereče vprašanje. Številni poskusi definicij so se v preteklosti znašli pod kritikami o preozki ali na drugi strani preširoki definiciji. A kljub temu da so med najbolj 'znanimi' fašističnimi sistemi (Nemčijo, Italijo in Japonsko v času pred drugo svetovno vojno) precejšnje razlike, lahko med njimi potegnemo vzporednice. Ob besedi fašizem danes pomislimo na 20. in 30. leta 20. stoletja in ga povezujemo s fašistično Italijo in nacistično Nemčijo. V veliki meri se definicije sklicujejo na povojno Italijo in prvega fašističnega vodjo Benita Mussolinija. Ime izhaja iz latinske besede fascis, kar pomeni snop, sveženj šib – kar je postal tudi simbol fašizma. Gre za totalitarni politični sistem, ideologijo, ki temelji na šovinizmu, seksizmu, nasprotovanju liberalizmu in komunizmu. Značilno je tudi iskanje 'grešnega kozla' za težave v državi in posledično valjenje krivde na določene marginalne skupine. Temelji na poveličevanju vojske in nasilja, na diktatorskem in oboževanem vodji, kar ponazarja geslo: "En narod, ena država, en voditelj" oziroma "Ein Volk, ein Reich, ein Führer"

Navezuje se na nacionalizem – fašisti v preteklosti so verjeli, da narod (in ne posameznik ali družbeni razred) igra ključno vlogo v političnem življenju, da obstaja nad posameznimi državljani oziroma da ima posebno poslanstvo in "dušo", ki jo je treba zaščititi pred vsemi notranjimi in tujimi "sovražniki". A hkrati je omenjeni narod slonel in bil definiral na verski, etnični in rasni osnovi.

V svojem temelju so fašistična gibanja slonela na nasprotovanju liberalizmu in demokraciji; prvemu predvsem zaradi zavzemanja za posameznika in individualne pravice. "Človek fašizma ni posameznik, on je narod in domovina," je Mussolini zapisal v Doktrini fašizma

Fašistična gibanja so vzklila in se povzpela na oblast v časih nemira in brezupa, v obdobjih globokih političnih in družbenih sprememb, odgovorov in rešitev za posledice, ki so jih te spremembe prinesle, pa vladajoča, tradicionalna politika ni imela. Odgovore je ljudstvo zato iskalo drugje. 

Da so fašistične sile lahko izzvale obstoječe tradicionalne politične sile, so bila, poleg globokih družbenih sprememb, potrebna še štiri leta krvave vojne.
Da so fašistične sile lahko izzvale obstoječe tradicionalne politične sile, so bila, poleg globokih družbenih sprememb, potrebna še štiri leta krvave vojne. FOTO: Shutterstock

Vrnimo se torej v preteklost, v leto 1918, ko se na evropskih tleh končuje prva svetovna vojna. Ta je za vedno spremenila podobo Evrope in jo po štirih letih krvavih bojev pustila v opostošenju. "Evropa je bila po prvi svetovni vojni v razsulu, zlasti Srednja Evropa, kjer so potekali vojaški spopadi. Versajska mirovna pogodba je, kot vemo, najbolj prizadela Nemčijo. Medtem ko je pariška mirovna konferenca, na kateri so bile sklenjene vse pogodbe s poraženimi centralnimi silami, prinesla sprva nek politični nemir in nato tudi odpor zoper t. i. Versajsko Evropo," pripoveduje Nećak. 

"Italija je bila zmagovalka v vojni, bolj liberalno politično usmerjena država, ki je dobila vse, kar je bilo zapisano v Londonskim paktu iz leta 1915. Toda v zgodnjih letih po prvi svetovni vojni je tudi Italijo zajela tako imenovana mala gospodarska kriza in na humusu te krize je zrasel fašizem. Ta relativno zgodaj, že na začetku 20. let, zavlada v Italiji. Nacizem v Nemčiji in Hitler sam se vsaj na začetku zgledujeta po Mussoliniju in italijanskem fašizmu.

Italija se je namreč po koncu vojne znašla v finančnem in gospodarskem razsulu, imela je ogromne dolgove, vojna pa je zahtevala tudi velike človeške žrtve, prevladovalo je splošno mnenje, da je Italija v vojni več izgubila, kot pa pridobila. In v tej situaciji se na robu političnega polja sprva oblikujeta dve fašistični stranki, oboroženi oddelki v Milanu pod vodstvom Mussolinija in odredi legionarjev. Pomemben vzpon fašizma in Mussolinija zaznamuje leto 1920, ko se na delavskem severu države začnejo množične stavke, saj lastniki podjetij poskušajo omejiti pravice delavskim svetom oz. tovarniškim sovjetom, gibanje pa se je razširilo vse do Sicilije, kjer so kmetje začeli deliti zemljo, v delu Kriza opisujeta Dušan Nećak in Božo Repe. Na vrhuncu gospodarske krize Mussolini 24. oktobra 1922 na fašističnem zborovanju v Neaplju pred okoli 60.000 ljudmi oznani: "Naš program je preprost, želimo vladati Italiji." S pohodom na Rim, ko je Mussolini od kralja Vittoria Emanuela 30. oktobra izsilil mandat za sestavo vlade, se v Italiji začne fašistično obdobje. 

"Podobno nezadovoljstvo in podobna kriza sta spremljala tudi razvoj v Nemčiji. Užaljeni in prizadeti so bili Nemci zaradi določil mirovne pogodbe, ki jim je odvzela veliko ozemlja in prebivalstva." Težko so sprejemali ali pa sploh ne, da je versajska mirovna pogodba Nemčiji med drugim odvzela Alzacijo in Loreno, vse svoje kolonije, plačati je morala ogromne reparacije, niso smeli imeti vojske, razen določenega števila, niso smeli imeti vojnih ladij do določene tonaže, "skratka, vse to je Antanta oktroirala Nemčiji," pravi Nećak. "In zato je med prebivalstvom vrelo. V takih okoliščinah Hitlerju ni bilo težko zbrati peščice privržencev, v znameniti pivnici v Münchnu, in razglasiti svoj politični ideološki koncept. Začel se je hiter razvoj nacizma, saj mu oblasti Weimarske republike niso pravočasno stopile na prste."

Leta 1920 je nastal program nacionalsocialistične stranke, ki je temeljil na nacionalizmu, antisemitizmu, zahteval je oblikovanje Velike Nemčije, ki bi združevala vse, ki so nemške krvi. Adolf Hitler je že 9. novembra 1923 poskušal prevzeti oblast v Münchnu, a je njegov poskus udara spodletel, sam pa je moral v zapor, kjer je napisal danes zloglasni politični manifest Mein Kampf

Izbruhnila je velika gospodarska kriza, narasla je brezposelnost, v državi je zavladala revščina in v tej situaciji je bilo nemško prebivalstvo vse bolj dovzetno za ideje nacizma. Na volitvah leta 1932 je bil Hitler s svojo stranko izvoljen na oblast – dobili so 37 odstotkov glasov, predsednik Hindenburg je Hitlerju januarja naslednje leto podelil mandat za sestavo vlade in postal je nemški kancler. Popolno oblast je pridobil po smrti Hindenburga, ki jo je izkoristil za to, da se je razglasil za državnega kanclerja.

"V zgodovinopisju je vse do danes ostala dilema, ali je bil nacizem gibanje, ki je zajel širše množice in kasneje dobili podporo tudi v srednjem, intelektualnem sloju, ali pa je bilo to le gibanje neke omejene ekscesne skupine ljudi, ki so prišli na oblast," pravi Nećak in dodaja, da se sam nagiba k temu, da je na razširitev tega gibanja vplivalo več dejavnikov, kot so gospodarska in posledično socialna kriza ali prizadetost zaradi določil versajske mirovne pogodbe, posebej reparacijske zahteve antantnih sil. Gospodarsko – socialna kriza je bila namreč v dvajsetih in na začetku tridesetih let tako močna, "da so denimo gospodinje hodile na trg kar s cekarji mark, saj je ena žemlja stala štiri milijarde mark". Vse skupaj je pripeljalo do tega, da so ljudje v nekom, ki je "ponujal enostavne rešitve za zapletene zadeve, videli tistega, ki jih bo rešil. In zato so izvolili Hitlerja. In ne pozabimo, res je, Hitler je prišel na oblast legitimno."

"Zato vedno pravim, da je treba biti do ekstremih politično ideoloških pojavov, ki praviloma nastajajo v kriznih situacijah, posebej pozoren in to takoj, ko nastanejo. Ko enkrat zrastejo in se razširijo, lahko pride, tako kot smo to videli v času med obema vojnama, do ekskalacije in celo do vojaškega spopada," dodaja. In potegne vzporednico z današnjim vzponom populistov: " Na take ekstremne politične opcije, kot je denimo Orbanova populistično nacionalistična politika, mora demokratična javnost takoj odklonilno reagirati."

'Boj proti političnim elitam, proti oblasti, proti vladajočim – to ni karakteristika samo populizma'

A dandanes govorimo o vzponu populizma v Evropi in svetu, kjer morda najbolj simbolno ponazarja izvolitev Donalda Trumpa v ZDA, na stari celini pa se je kot trdnjava populizma vzpostavila Orbanova Madžarska. "Populizem je star toliko kot človeštvo. Vedno je obstajal v takšni ali drugačni obliki, manj ali bolj razširjen," meni Nećak.

Med populističnimi gibanji danes obstajajo temeljne razlike, kaj natanko opredeljuje populistična gibanja, pa je v zadnjih letih predmet burne debate. Kot temeljna karakteristika naj bi populizem, kot izpostavljajo številni poskusi definiranja, v svojem bistvu predstavljal nasprotovanje elitam oziroma boj proti t. i. establišmentu. Na eni strani tako vzpostavi 'ljudstvo, ki je po svoji naravi dobro', na drugi strani pa 'skorumpirane elite'. Nizozemski politolog z univerze v ameriški zvezni državi Georgia Cas Mudde je tako v znanstvenem članku Populist Zeitgeist že leta 2004 definiral populizem kot ideologijo, ki družbo deli na dve antagonistični skupini, 'čiste ljudi' in 'skurumpireno elito', ki je izgubila stik z vsakdanjim življenjem, ter ideologijo, ki zagovarja, da mora politika odražati "splošno voljo ljudstva". Ker gre za široki pojem, ki zajema tako levo kot desno stran političnega spektra, ter ne polno oblikovano ideologijo, Mudde dodaja, da se populizem običajno navezuje na še eno ideologijo, v primeru levih populizmov običajno na socializem, v primeru desnih pa na nacionalizem. 

"Na ekstremne politične opcije, kot je denimo Orbanova populistično nacionalistična politika, mora demokratična javnost takoj odklonilno reagirati."
"Na ekstremne politične opcije, kot je denimo Orbanova populistično nacionalistična politika, mora demokratična javnost takoj odklonilno reagirati." FOTO: AP

A pomanjkljivost te karakteristike kot definicije modernega populizma izpostavi Nećak: "Boj proti političnim elitam, proti oblasti, proti vladajočim – to ni karakteristika samo populizma oz. to ni karakteristika vseh populizmov. To je tudi karakteristika anarhizma, konec koncev tudi komunizma  revolucija zoper vladajoči izkoriščevalski sloj." Dodaja, da so med enim in drugim izjemno tanke meje, zaradi česar jih je težko definirati. Imajo pa skupne imenovalce, še pravi, in kot temeljno značilnost ponovno izpostavi prav ponujanje enostavnih in preprostih odgovorov za zapletene zadeve. Kot eno temeljnih značilnosti nacifašizma pa izpostavi še izključujočo pozicijo do drugih, iskanje krivca nekod drugod, iskanje krivca v marginalnih skupinah, v drugače mislečih: "Ne pravim, da populizem nima teh elementov, seveda jih tudi ima, ampak kar je pri populizmu nevarnejše od tega vidika, je, še enkrat, da ponuja nekatere enostavne rešitve za zapletene stvari."

Popularnost tistih, ki ponujajo enostavne rešitve za zapletene probleme, spominja na uspeh ekstremne politike v preteklosti. Lenin je ponujal "mir, zemljo in kruh" lačnim, vojne naveličanim ruskim kmetom, medtem ko je je Hitler ponujal "kruh in delo" nezaposlenim Nemcem, in oba voditelja sta za težave v družbi našla "grešne kozle – Sovjeti so demonizirali boržuazijo, Hitler je krivil Jude, je za BBC World Histories Magazine zapisala Hester Vaizey, predavateljica sodobne nemške zgodovine. Dandanes pa se krivda vali na priseljence, ekstreme pa še dodatno krepi politika, ki temelji na osebnosti politika. Jedro volilne baze bo zagovarjalo populistične voditelje, ne glede na to, kaj storijo – tudi ko so "bombe deževale nad nemška mesta in je začelo primanjkovati hrane, so številni Nemci ohranili vero v Hitlerja in menili, da če bi le vedel, kako trpijo, bi jim pomagal." 

Dodaja, da je novi liberalni sistem, ki se je vzpostavil na pogorišču druge svetovne vojne, dandanes izzvan, politični ekstremi pa se izražajo tako v že videnih kot novih, neznanih načinih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
22. 09. 2019 08.48
-4
Etiketirati tovariše s komunisti je pa hvalevredno saj nas že od 1945 vodijo v svetlo in lepšo bodočnost.
vertex
21. 09. 2019 21.24
-2
Nacional socialistične domobranske sanje so končale pod partizansko ameriško ruskimi bombami..cvilijo že 70 let zaradi poraza
RupniK
21. 09. 2019 21.32
+6
Kot sem napisal spodaj... Spokajte nazaj, pa bo v hipu vsega konec.
vertex
21. 09. 2019 21.37
-3
Kam nazaj belček izdajalček?..vojne je ždavnaj konec..potem ste se spokali v argentinske pampe
RupniK
21. 09. 2019 21.44
+6
Jaz sem tu. In tu bom ostal. Nikamor nisem spokal. Spokal si ti, ko je spodaj zaropotalo. Toliko o izdajalčkih.
asgard
21. 09. 2019 21.51
+6
Dej pusti jih, ker očitno so v letu 45. 3/4 ljudi je dalo to čez, pa je samo zgodovina, kot je Holodomor in še kaj. Ampak nekateri pa morajo gonit, ker očitno nimajo kaj za počet v življenju. Ah če ne bi bilo Američanov bi tudi "partizani" tenko piskal. Kot celotne pomoči po vojni v obliki kreditov in hrane. Sedaj pljuvate po njih, resnica pa je da če Američani ne bi s letali vozili hrano v jugo bi vse skupaj crknilo. Ker sposobnost socializma da sam preživi je nična. Se vidi v s nafto bogati Venezueli. Ogromno nafte, vendar socialisti nesposobni zafurali vse. Kar se pa tiče belčkov pa nisem vedel da je bila na področju bivše juge tudi ruska carska vojska ??? Ker oni so bili bela garda in nihče drug. Očitno ne poznate zgodovine......
asgard
21. 09. 2019 21.23
+8
Kaj pa komunizem ti profesor ?? Holodomor in ostale svinjarije pred 2 svetovno. Aja Filofax, tam ni tega, tam so samo nacisti in fašisti slabi. Komunisti so dobri fantje ane... Za bruhat ...
Kaj_je_res
21. 09. 2019 21.11
+18
največ sovražne retorike je ravno na levi strani političnega pola. Vsakega, ki se ne strinja z njimi, označijo z vzdevki iz naslova članka. Ne dopuščajo drugačnega mnenja.
asgard
21. 09. 2019 21.52
-4
Uporabnik1375217
21. 09. 2019 20.54
+31
Če malo poguglaš je v Sloveniji zadnje mesece kup problemov z Albanci. Velenje, Šoštanj, Jesenice, Kočevje, Koper, Postojna. V Velenju so iskali za osnovno šolo učitelja, ki zna albansko. Občina pravi, da jim zakon omogoča brezplačno zdravstveno zavarovanje, prehrano, šolanje, subvencijo za učbenike, ipd. 90 EUR dobijo v Kopru subvencije za učbenike. Koliko jo dobite vi, dragi Slovenci?
RupniK
21. 09. 2019 20.53
+25
Preveč prišlekov je vsepovsod, ki hočejo izbrisati identiteto narodov. Vsi ki ste prišli po letu 1945, spokajte nazaj iz vseh držav, pa ne bo več ne nacionalizma, ne fašizma, ne nacizma in ostalega sranja.
Zmaga Ukrajini ...
21. 09. 2019 21.12
-4
Rupnik (mimogrede, a ti si Leonov sin?), zakaj imaš tolikšne težave z identiteto? Jaz namreč teh težav sploh nimam. Ker vem kdo sem in kaj sem. Če ni tolikšne panike okrog identitete, posledično tudi ni nacionalizma in fašizma, ali ne? Če na ulici zagledam temnopoltega, se nikdar ne prekrižam, pljunem čez ramo, ipd., in tudi ne prešine me bojazen kako hoče temnopolti izbrisati identiteto mojega naroda. Po mojem je šel mimo samo zato, ker se je odpravil po burek, ali kaj podobnega. Hmmm,... mislim, da so tvoje težave globlje in bo treba k zdravniškemu strokovnjaku, specializiranem za določeno področje.
RupniK
21. 09. 2019 21.35
+8
Nisem v sorodu z Leonom. In ne govorim o temnopoltih. Teh je pri nas čisto malo v primerjavi z vami. Vam precej dobro uspeva pojugoslovanjenje slovenije. In to je treba preprečit.
Zmaga Ukrajini ...
21. 09. 2019 21.39
-2
"... pojugoslovanjenje slovenije"??? Eh, fantiček,... zamudil si. Najbrž si odplaval v Argentino. Ker Slovenija je bila del Jugoslavije in je to neizpodbitno zgodovinsko dejstvo, naj ti je všeč ali ne. Če pa namiguješ na to, da je v Slovenijo v nekem obdobju pribežalo zelo veliko migrantov iz bivših jugoslovanskih republik, pa se moraš za to zahvaliti svojemu ljubljenemu vodji Jajotu.
RupniK
21. 09. 2019 21.42
+4
Kaj ima jajo s tem? Prišli ste med vojno. Vojne je konec, izvolite nazaj. Za prvo rundo je pa krivo bratsvo i jedinstvo. Koliko slovencev je v Srbiji, Bosni, Makedoniji? Ti in tvoj jajo...
Malinha
21. 09. 2019 21.52
+4
Mesečev Sij, dajte, lepo prosim spoštovana profesorica, odgovoriti na koncept "pojugoslovanjenje slovenije", ker, baje, da je vojne konec, sicer ne vem katere: prve, druge, tretje, četrte, sem kaj zamudil?
Zmaga Ukrajini ...
21. 09. 2019 21.59
+2
Ne, spoštovani Missas. Nič niste zamudili. Še vedno se ukvarjamo z razumevanjem oz. nesprejemanjem zgodovinskih dejstev. Bolečina je res huda. Saj razumete - računati na zmago, izdajati lasten narod in nositi krivdo za marsikatero nedolžno smrt, nato pa hitro odplavati v Argentino, no,... potem pa se zgodi socializem, joj, joj in oh prejoj,... Bolečina še vedno ne pojenja.
sodelujem
22. 09. 2019 08.47
-1
Za svoje bom naredil kot mislim da je prav,pa mi potem lahko rečete kakor hočete...
Miriyam
21. 09. 2019 20.33
+12
45.let levega Komunizma pardon Fašizma, ki je vsako soboto izganjal ljudi kot čredo ovac na proslave golaž ker so se drli, gledali dva diktatorja Čaušeskuja in Josipa Broza, kdo se ni pa udeležil teh rdečih procesij, ga je noč vzela v 60 setih, ta sistem je totalno pohabil ljudi. Še 30 let po tej norosti še vedno ropotajo, se zbirajo mastadonti komunizma in posiljujejo z svojimi nebulozami. Slovenija je edina rdeča packa, rdeč flek komunizma v Evropi tukaj bo potrebo še 100 let da bodo ljudje zaživeli normalno in bo zagotovljen normalni razvoj mladih verjetno bo to čas ko bo od Komunistov, njihovih otrok in vnukov ostal samo kup kosti. Poljake so okupirali Fašisti pa so jim oprostili Rusi so jih osvobodili pa jim videti nočejo in jih sovražijo kajti dobro so se najedli rdečega Komunističnega FAŠIZMA.
Zmaga Ukrajini ...
21. 09. 2019 20.55
+10
... "Še 30 let po tej norosti še vedno ropotajo, se zbirajo mastadonti komunizma in posiljujejo z svojimi nebulozami." Hmmm, ... tvoje besede so naravnost preroške. Res se ne boste nikoli znebili komunizma in svojih nebuloz. In zato bo seveda res trajalo malce dlje, da se SLO očisti tega balasta.
Kaktus111
21. 09. 2019 21.07
+4
Miriyam )))))) Tole je pa čist novo .... kdaj so Italjani okupirali Polsko.....???????
marker1
21. 09. 2019 20.20
+19
Naša Levica rada deli zaslužek , ki sploh še ni ustvarjen. Ne zaveda se, da ga je treba najprej zaslužiti, šele potem deliti, vendar samo toliko kolikor je bilo dodane vrednosti. Vse naše družboslovne fakultete so levo usmerjene, oziroma k naslednikom bivše državne ureditve. Ta članek je pa je brez repa in glave, pravzaprav samo reklama za levico.
Kaktus111
21. 09. 2019 20.31
-13
A to misliš na SĐS levičarje ...... ti so nas fajn zapufal .......2004--2008 ......
RupniK
21. 09. 2019 20.37
+6
Kaktus111
21. 09. 2019 20.43
-6
Rupnik)))) Seveda da je pokrila tisto kar je argentinc zapravu .............!!!!!!
asgard
21. 09. 2019 21.27
+8
23 let je imela takoimenovana levica da popravi državo !!! In kaj so naredili ??? Še večji minus. Tako da ne kakat s tistimi 2004-2008. Zakaj pa niste tajkune zaprli ?? Zakaj je nekdo sedaj župan, čeprav se točno ve kak položaj je imel v podjetju in kam je podjetje spravil... Najlažje je na druge spravljat krivdo če si sam nesposoben. Če pa je še nasprotnik je pa še toliko lepše a vi "pravičneži" z levega pola !
Kaktus111
21. 09. 2019 21.41
+1
asgard ))))) Ja kje pa ti živiš ..........zakaj ste pa naredil tajkune .... še zaprli bi jih .... zakaj ste pod mizo prodajal dobre firme .....uničli ste vse kar je bilo dobrega v SLO pa oblublal novo Švico ........
RupniK
21. 09. 2019 21.48
-3
Saj pravim da poguglaj. Sicer ti bo branje kislo, ampak boš vsaj razumel kaj kvasiš. Čeprav tega ne boš nikoli priznal. Boš raje še naprej delal bedaka iz sebe.
Kaktus111
21. 09. 2019 21.54
+4
Rupnik ))))) ni treba nič poguglat ... jaz sem to vse preživel v živo ....... se nisem na nori učil .......
asgard
21. 09. 2019 21.55
-1
Kdo ?? Poglej si iz katerih strank so tajkuni pa ti bo vse jasno. in to je 4 leta. Kaj pa ostalih 23 ??? Zakaj jih niso zaprli če je že Janševa vlada kriva za nastanek tajkunov. Jaz imam v čislih Janšo kot politika po 91 ravno toliko kot Kučana ali kakega Šarca in Fajonko. NATANKO NIČ !!!
Malinha
21. 09. 2019 21.57
+2
sodelujem
21. 09. 2019 17.48
+12
Nič takih težav in problemov ne bi bilo.če ne bi letaki ljudi pumpali z nekimi pravicami ki samo njim pripadajo...
sodelujem
21. 09. 2019 17.49
+2
jured100
21. 09. 2019 17.48
+7
Populizem je grda beseda za demokracijo.
1k2m4im
21. 09. 2019 17.43
-6
Jaz vidim vzrok za nastanek populizma v naših lastnih družinah. S tem, ko otroke učimo pretiravanja, posploševanja, obsojanja, samopoveličevanja, izražanja mnenj, ki ne slonijo na dejstvih in predvsem zaradi miselnosti jaz imam prav, ostali pa ne.., ustvarjamo klimo, ki daje zagon populizmu. In tukaj jaz vidim vzporednico, o kateri govori gospod v članku. Da bi lahko enkrat presegli to, bi potrebovali drugačno komunikacijo s drugače mislečimi. Mogoče bi v ta namen, da bi bilo bolj razumljivo, kaj hočem s tem povedati, navedla sicer banalen primer v moji bližini. Kadar komentiram, na koncu rada napišem, da je to pač moje osebno mnenje, vsak pa ima pravico do svojega. Ko je nekdo v mojem sorodstvu moj komentar prebral, ga je komentiral, citiram : zakaj moraš na tisto na koncu napisati....jaz bi ti najraje napisal nazaj : f.... se po štengah (obsojanje)....moja prva misel pa je bila, kakšen neotesanec (posploševanje), kajti človeka dobro poznam in vem, da zna biti tudi vljuden....ko sem po prvotni užaljenosti prišla k sebi, sva se o tem pogovarjala in na koncu prišla do tega, da ne jaz ne on nisva znala videti dejstev in da sva oba mislila, da imava prav. Po tem pogovoru sem prišla do zaključka, da moje razmišljanje vsebuje zelo veliko tega, kako imam jaz prav in da ima to razmišljanje bolj malo skupnega s realnostjo, kdo človek, o katerem razmišljam, v resnici je. Zato je moje skromno mnenje : ), da dokler ne bo naša komunikacija vsebovala dejstev, bo pač populizem živel v nas naprej in prešel na naše otroke, če tega ne bomo pri sebi spremenili. Ker pa se iz lastnih izkušenj zavedam, da pometanje pred svojim pragom ni tako enostavna stvar, bo po moje preteklo še nekaj časa, preden bo v družbi zavladala klima, ki bo podpirala tak način komunikacije, ker se bodo upoštevala dejstva tako enih kot drugih.
sodelujem
21. 09. 2019 17.50
+3
1k2m4im
21. 09. 2019 20.07
-1
S tem, ko sem napisala v naših, sem hotela povedati to, da te vzorce opažam tako pri sebi kot tudi v drugih družinah : )...se pa zavedam, da je težko priznati slabe plati, kajti ravno v populizmu je mogoče zaslediti to, da se dobre lastnosti, kažejo, slabe pa skrivajo...to se ravno najbolj pokaže v politiki, kjer se govorijo samo dobre stvari, o slabih pa ni duha in sluha : )....malo heca za konec in lep pozdrav : )
tedoVV2HCmedo
21. 09. 2019 17.28
+49
Orban je najboljši politik! Edini se bori za svojo državo in ščiti svoj narod, ne dovoli imeti migrantov na Madžarski. Tudi jaz bi hotel imeti takšnega šefa države. Pri nas ni nobenega nacionalista. Jelinčič ni čisto nič nacionalist, to mu je samo zlagan način, da je postal poslanec.
komarec
21. 09. 2019 17.15
+2
Pa bodo spet eni jokali, da se jim je godila krivica.
eurosapiens
21. 09. 2019 17.03
+51
ma kakšne ekstremne politične opcije ... vsak ki ima zdravo pamet v svoji državi ne bo dovolil naseljevanje ljudi ki povsod delajo probleme in tiste ki ne bodo hoteli delat ampak živet na račun države in drugih ljudi ... to je dejstvo vse ostalo pa brezvezno filozofiranje o nekih fašistih in nacistih
komarec
21. 09. 2019 17.19
-14
V naši okolici jih je kar nekaj takih, ki delajo probleme in so sploh problematični, všeč so jim opojne substance, dogajajo se kraje, pa so čisto avtohtoni, pa kaj naredimo?
Janka Kranjka
21. 09. 2019 17.28
+31
No, torej. Ker imamo problematičnih že naših lastnih avtohtonih dovolj, ne pomeni potem, da potrebujemo potem še problematičnih iz uvoza vendar.
tedoVV2HCmedo
21. 09. 2019 17.30
+16
Nič, cygani so za varuha človekovih pravic plemenita človeška pasma.
ArkaMast
21. 09. 2019 16.59
-16
Prijatelji desnice in Trumpa. Malo se zamislite.
asgard
21. 09. 2019 21.29
+1
No ko boš na naslednji veselici na kateri nosite rdečo zvezdo, se spomni Holodomora, Golega otoka, Gulagov , Kube, Severne Koreje. Pa ne voditeljev, ampak v kakšnih razmerah živijo ljudje.... Bo šlo ??
Jozef Trtica 3
21. 09. 2019 16.19
+2
Tudi nacizmu je narod najprej vzklikal,potem jih je bilo sram,ko so morali po vojni čistiti koncentracijska taborišča.
Akame1979 .
21. 09. 2019 15.35
+25
Po vseh teh brutalnih dogodkih o katerih ne pišete (in wow jih je ogromno) izpod rok "dohtrjow" , kdaj je sprejemljivo, da se človek brani in upre brez da bi ga označili za fašista, nacista ... ? namenjeno 24ur .... tako lih informativno ...
saturnsky23 saturnsky23
21. 09. 2019 15.30
+9
Tisti ki kritizira Novo 24set, je apriori neSlovenc, takoj jih opaziš te razne Prašake in druge. Moti jih edina za Slovence prava domoljubna televizija, ki se na žalost levičarjev in tujcev tukaj krepi.
prašek
21. 09. 2019 15.42
-13
ArkaMast
21. 09. 2019 16.55
-5
Jozef Trtica 3
22. 09. 2019 08.52
+1
Tisti,ki kritizira noro je Slovenec,ki je za svobodo in pravico.
Shisui
21. 09. 2019 15.20
+48
Narod bo glasoval za tiste, kateri bodo zagotovili da bo rečeni narod preživel, ohranjal tradicijo katera jih je skovala v to kar so in spoštoval njihove prednike. Levi tega ne razumejo; ne gre za fašizem.. Narod se upira islamizaciji Evrope, glasovali smo za odprte meje ZNOTRAJ EU ne pa z Afriko. Počasi vam bo moralo potegniti, da s tem ko vsiljujete afriške imigrante po celi EU, dajete skrajni desnici lahko pot do zmage.
ArkaMast
21. 09. 2019 16.57
-14
Vidim, ja. Vsa desnica skupaj nima toliko kot sama LMŠ. Sovraštvo vas bo pokopalo. Pravite "ne dajati onim"... ko želimo dati slovenski družini, delavcu pa spet: "ne dati lenuhom"
asgard
21. 09. 2019 21.32
+2
Tako ja ne dajat lenuhom. Javni sektor zmanjšat !!!
bracobaldo
21. 09. 2019 15.00
+15
Di Maio, ki je na sliki ne spada tja ker je levi kot naš Mesec.
fljfo
21. 09. 2019 17.07
+12