Slovenija

Med prvošolčki v Evropski šoli Ljubljana: 'Ko bom velik, bom power ranger!'

Ljubljana, 02. 09. 2019 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
39

"Všeč mi je tukaj v Sloveniji! Veselim se šole, še najbolj novih prijateljev, ki jih bom spoznal," v angleščini pojasni Garek, ki se je s starši v Slovenijo iz Houstona preselil pred 14 dnevi. Garek je eden od 14 prvošolčkov, ki smo jih na prvi šolski dan spremljali v Evropski šoli Ljubljana.

V šolske klopi je danes sedlo 187.525 šolarjev in šolark ter okoli 74.000 dijakov in dijakinj. Prvič je v šolo odšlo 20.840 otrok. Naša ekipa je na prvi šolski dan pospremila prvošolčke na malo drugačni šoli – Evropski šoli Ljubljana. 

"Dobrodošli otroci in starši, danes začenjamo potovanje!" je 14 malčkov najprej v slovenščini, nato pa še v angleščini nagovorila ravnateljica šole Darinka Cankar.

Po kratkem nagovoru je besedo predala slovenskemu avtorju Boštjanu Gorencu Pižami, ki je šolarčkom prišel povedat dve pravljici. "Ena je v slovenščini, druga v angleščini. Obe sta smešni, ena pa je kar malo strašljiva!" jim je razložil. "Lani sem bil v vaši vlogi, tako da dobro vem, kako se počutite," pa je pomiril in nasmejal starše.

'Ko bom velik, bom power ranger!'

Nekateri zadržani in sramežljivi, kot gre pričakovati na prvi šolski dan, drugi malo bolj zvedavi in zgovorni, so nam otroci pripovedovali, ali se začetka šole veselijo ali ne.

"Všeč mi je tukaj v Sloveniji! Veselim se šole, še najbolj novih prijateljev, ki jih bom spoznal," nam je v angleščini povedal Garek, ki se je s starši preselil iz Houstona v Slovenijo. Tukaj so šele 14 dni. Na vprašanje, kaj mu je v šoli najbolj všeč, odgovori, da se najraje igra zunaj na igrišču, na vprašanje, ali se česa boji, pa iskren odgovor ... "Bojim se, da bi me kdo ustrahoval (angl. bullying, op. a.). Če me bo porinil, me bo bolelo," nam je zaupal. A pri tem mu bo zagotovo pomagala odločenost, da bo, ko bo velik, postal kar power ranger!

Garekova starša Jessica in Austin Calvert sta ustanovila neprofitno dobrodelno organizacijo in zdaj v ta namen potujeta po Evropi. "Sin je zelo družaben in ima rad šolo, zato ga nisva hotela šolati doma, hotela sva mu omogočiti izkušnjo šole z drugimi učenci in učitelji. Morala sva izbrati neko bazo, obiskala sva Slovenijo in zdela se nam je idealna. Upamo, da bomo tukaj ostali čim dlje," sta pojasnila. Da ga vpišeta v Evropsko šolo Ljubljana, sta se odločila, ker je Garek potreboval šolo, ki uči v angleškem jeziku. "Zelo nama je všeč, da je majhna skupina, vsi so zelo gostoljubni in ravnateljica je zelo prijazna. Prepričana sva, da mu bo tukaj všeč, upava, da se mu bosta branje in matematika izboljšala, zelo se veseliva tudi, da se bo učil slovenščine in nemščine. To so stvari, ki jih šole v ZDA ne ponujajo pri tako majhni starosti."  Slovenija, pravita, jim je zelo všeč, ker je povsem drugačna od Houstona. "Tam je zelo hiter tempo življenja, vsem se nekam mudi. Tukaj pa ste zelo osredotočeni na družinsko življenje in želiva, da najin otrok odraste v takem okolju." Garek sicer obožuje šolo. "Vse, odkar smo prišli, sprašuje, kdaj se bo že začela!"

Iz mednarodnega vrtca v mednarodno šolo

"Mi smo že obiskovali mednarodni vrtec, torej je sin že od prvega leta v mednarodnem okolju, zato se nam je zdelo prav, da nadaljujemo v tem kontekstu," pa je razloge za vpis sinčka Lucasa v Evropsko šolo pojasnila Urška Čerček. "V vrtcu sta bili ves čas zraven njega angleška in nemška učiteljica, kar pomeni, da so ti otroci kar se jezika tiče že veliko pridobili. Imamo tudi starejše hčere in s slovensko šolo nimamo slabih izkušenj, se nam pa zdi, da je treba s tujim jezikom zdaj iti naprej, sicer bi v prvih dveh ali treh letih to znanje definitivno izgubil."

Tudi Lucas se po njenih besedah veseli šole. "Malo pa me je strah, ker je bolj miren fantek, prvi stiki so zanj malo težji. Mislim, da bo potreboval kakšen teden ali deset dni, da se navadi. Glede na to, da smo starši tako odprti, ne bi smelo biti kakšnih večjih težav," je še dejala.

Po stopinjah svoje sestrice in očka

Katja Troha in njen soprog, ki prihaja iz Danske, pa sta v omenjeno šolo že lani vpisala hčerkico, letos pa še sinčka Kristiana. "Delam za Evropsko komisijo v Ljubljani in sem izvedela, da se odpira evropska šola, da je manj otrok v razredu, da imajo pouk tujega jezika z naravnimi govorci, da bodo otroci različnih narodnosti in sem si rekla: dajmo poskusiti nekaj novega," nam je povedala. Kot pravi, od šole pričakuje neko dodano vrednost zaradi toliko različnih otrok iz različnih kultur. "Tudi Kristianov očka je obiskoval evropsko šolo v Bruslju in jo je priporočil, starejša hčerka že hodi eno leto in sva zelo zadovoljna!" Na vprašanje, ali se Kristian veseli šole, pa je odgovorila: "Zelo, zelo se veseli, da je konec vrtca, za vstop v šolo pa ga je danes razveselil plastelin," še doda v smehu. Kristian pa nam je sramežljivo povedal, da se veseli začetka šole in da ga ničesar ni strah.

Pižama: Rad se vračam, a nazaj v šolo ne bi šel

Zelo rad se vračam v šolo, da vidim to mladostno energijo, iskrivost in zvedavost teh otrok, ki nam jih še ni uspelo povsem vkalupiti in ki še razmišljajo o smereh, o katerih so nas naučili, da ne smemo. Boštjan Gorenc Pižama

Če že imaš pred mikrofonom Boštjana Gorenca Pižamo, se spodobi, da tudi on pove, kako se spominja svojih prvih šolskih dni, kajne? "Zelo megleno, ker so se zgodili za časa obveznega šolanja. Marija Terezija in to!" se pošali, nato pa pove, da ima sicer lepe spomine, a nazaj v šolo se ne bi vrnil. "Sploh zdaj ne, ko je še eno dodatno leto. Teh sem imel dovolj že na faksu!" nadaljuje v svojem slogu.

Na vprašanje, kakšen učenec je bil, odgovori, da je tiho ždel v klopi in pridno spremljal pouk. "V 5. razredu smo dobil enega ponavljalca in se je usedel k meni, ker so učitelji predvidevali, da bom dobro vplival nanj. To je bilo sicer res, ampak tudi on je dobro vplival name, da sem se kanček sprostil. Recimo tako, da sva po parih mesecih skupaj risala stripe med poukom in je bilo zelo osvobajajoče."

Današnjega povabila na Evropsko šolo Ljubljana je bil zelo vesel, pravi, da lahko "malo poklepetamo s ’tamaukoti’ o tem, kaj je šola, zakaj moramo v šolo, kaj nam je fino in delimo kakšno izkušnjo …" Lani, na primer, je obiskal kar 57 različnih šol v Sloveniji, v sklopu bralne značke pa tudi slovenske šolarje v Pragi in na Dunaju. "Zelo rad se vračam, da vidim to mladostno energijo, iskrivost in zvedavost teh otrok, ki jih nam še ni uspelo povsem vkalupiti in ki še razmišljajo o smereh, o katerih so nas naučili, da ne smemo. Prav poseben užitek je, ko jim govoriš o knjigah in ustvarjanju, oni pa pridejo do tebe in te prosijo za kakšne nasvete ... Bil sem tudi učitelj in tisto je takoj drugače, daješ jim naloge, zaradi ocen se te malo bojijo … Ko pa prideš kot zunanji gost in imaš eno uro časa, da jim na zabaven, sproščen način poveš, da je branje super … to deluje! Zelo priviligiran položaj je, da lahko videvam toliko mladih, z njimi komuniciram in se učim te neke otroške brezglavosti, ki je zelo pomembna pri ustvarjanju," je še dejal.

Verjeli ali ne, Pižama pravi, da je v šoli tiho ždel v klopi in pridno spremljal pouk.
Verjeli ali ne, Pižama pravi, da je v šoli tiho ždel v klopi in pridno spremljal pouk. FOTO: Damjan Žibert

'Povezani v mavrici različnosti'

Evropska šola Ljubljana je javna šola in edina šola v Sloveniji, ki izvaja mednarodni program Evropskih šol. V sklopu Šolskega centra Ljubljana jo je lani ustanovila vlada. Šola izvaja osnovnošolsko in srednješolsko splošno izobraževanje, predvsem za otroke zaposlenih v Agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev s sedežem v Ljubljani, otroke zaposlenih v Predstavništvu Evropske komisije in Informacijske pisarne Evropskega parlamenta ter za otroke drugih tujih državljanov, ki bivajo v Ljubljani. Če so prosta mesta, se lahko vpišejo tudi ostali otroci.

"Starši, ki so delali v teh inštitucijah EU, so v preteklosti ugotovili, da je šolanje otrok ogromen problem, ker se veliko selijo. To je za otroke predstavljalo napor iz več razlogov – ob selitvi so zamenjali jezik izobraževanja, pa tudi program. V 3. razredu v Španiji se ne učijo enakih stvari kot v 3. razredu v Sloveniji in vsakič, ko se je otrok preselil, so na šoli ugotavljali, kaj zna. Tretja stvar, ki je najbolj stresna za vse, pa je sprememba okolja in sošolcev. Predstavljajte si, da ste stari deset let, pustite vse prijatelje za seboj in greste nekam, kjer ne poznate jezika in kjer šele premišljujejo o tem, kaj v resnici znate," je pojasnila ravnateljica Darinka Cankar.

Lani je bilo v šolo vpisanih deset otrok (šest v angleški sekciji, štirje v slovenski), letos je vpisanih 45 otrok. Najmlajši učenec je star šest let, najstarejši pa deset.

Zato se je Evropska komisija (EK) odločila za ustanavljanje evropskih šol tipa 1, ki jih financira neposredno EK in so večinoma v Bruslju, Luksemburgu in Strasbourgu. Vse izvajajo praktično identičen program. "Potem se je pa pokazala potreba po akreditiranih evropskih šolah, kakršna smo mi, in ki jih ne ustanovi neposredno EK, pač pa nacionalna vlada. Mi imamo pravico do minimalnih sprememb programa in Slovenija se je odločila za dve posebnosti – med poučevanjem religije in etike smo izbrali etiko in uvedli, da je za otroke v angleški jezikovni sekciji obvezno poučevanje slovenščine dve uri tedensko."

Program je zasnovan tako, da se učenci tam neprekinjeno izobražujejo od 6. do 18. leta starosti. Izobraževanje zaključijo z uspešno opravljeno Evropsko maturo, ki zagotavlja vpis na katerokoli univerzo v Evropski uniji. Program se izvaja v slovenski in angleški jezikovni sekciji.

In katere so njihove prednosti? "Program pri nas je drugačen, zelo velik poudarek je na jezikih in na materinščini. Za enega fantka zagotavljamo litovščino, ker je mama iz Litve, za enega pa nemščino, ker je oče Nemec, letos se tem jezikom pridružujeta še francoščina in španščina. Razlika je tudi v tem, da je pri nas normativ za oblikovanje skupine 20 otrok in da morajo vse jezike učiti domači govorci, torej vsi naši zaposleni so native speakerji."

Šolnino, ki znaša 5.069 evrov, zaposlenim v evropskih inštitucijah krijejo te inštitucije, ostali starši jo plačajo sami. "K nam otroke vpisujejo starši, ki želijo nekaj drugega in so tudi zelo zahtevni. Do zdaj so bili vsi zelo zadovoljni, vsi pa potrebujemo nekaj časa, da se prilagodimo sistemu in da se sistem prilagodi nam," še pravi Cankarjeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obožeobože
03. 09. 2019 10.28
+12
Zanimivo da pišete samo o "fensi " šolah! Kaka podružnična šola bogu iza nogu pa vam je malo mar!
NoviceResnice
03. 09. 2019 09.35
+3
Kaj bo pahor ko bo velik
obožeobože
03. 09. 2019 10.28
+6
jarti?
03. 09. 2019 11.42
+1
Carrasco
03. 09. 2019 07.58
+41
Ko bom velik bom ko Zidar iz SCT .Ljudem bom pokradu vse država pa bo zaprla druge :)
Kliko7
03. 09. 2019 07.51
+12
Moj sin bo panSpider man, pol bote pa vidli hudica!
medvedJEkriv
03. 09. 2019 07.23
+6
Power ranger........tudi jaz sem bik otrok, gledal risanke...vendar so naši junaki bili športniki ipd. Zdaj z spletom in aplikacijami na telefonih pa jim ta fiktivni svet predstavlja identiteto v življenju.....groza!!!!
SheepLover
03. 09. 2019 09.01
+12
Ah dj ga lomt .. bejž ga bejž ... 100% si hotel biti pinky ranger pa ti je sedaj teško priznati ...
Kuku456
02. 09. 2019 20.52
+6
Jaz bom pa rambo ko bom velik😊😉
Tomaž Kužner
03. 09. 2019 09.45
+6
Diegol14
02. 09. 2019 20.49
+15
Kdaj mi bodo odpisali pufe?
Kliko7
03. 09. 2019 07.52
+3
obožeobože
03. 09. 2019 10.29
+4
schranz91
02. 09. 2019 18.16
-2
današnja mladina je na največji preizkušnji med vsemi generacijami v zgodovini človeštva, starši in dedki in babice so navajeni popolnoma drugačnega življenja in jim s svojimi ustaljenimi navadami slabšajo življenje v tedanjem stanju, saj danes je precej drugače kot pred 20 leti, takorekoč povzročajo stres mladim zarad svojih predsodkov in navad kakor je bilo učasih zavirajo razvoj miselnosti mladine ki se sooča z povsem drugimi stvarmi kot je bilo učasih
helter skelter
02. 09. 2019 16.24
+16
Tudi naš predsednik vlade, spoštovani Marjan Šarec, je v teh pomembnih trenutkih otrokom na srce položil nekaj svojih bistrih misli in nasvetov: "Treba nehati je gledati, ali pride avto z leve ali z desne in kako hiter je, ampak je treba preprosto gledati naprej in prečkati cestišče .... Potrebno je imeti nove vzorce razmišljanja... "
Struna
02. 09. 2019 16.17
+49
Raje vidim to, pa da je pouk kvaliteten in jezik res izpiljen od maternih govorcev, kot pa da slišim kakšne starše, ki sami sebe prepričajo, da angleščino obvladajo in bo njihov otrok kot materni govorec, potem pa slišiš tip stavka 'Do you did your homework'. Jeziki so naša prihodnost, to je resnica, sam sem dobil službo tudi zato, ker zelo dobro govorim angleščino in nemščino (predložil sem certifikat - v to se splača investirati, ker velja bistveno več od samoocene) in tudi sam bom otroke spodbujal, da se učijo tujih jezikov. Seveda pa obstajata dva pogoja; da dobro obvladaš tuj jezik, moraš najprej zelo dobro maternega, in drugič, da si s tem jezikom v popolnem stiku, da ne dudlaš istih tipov pogovora in situacij. To je v kakšni naši šoli (če ni mednarodna) ali pri nas doma praktično nemogoče, ker bo otrok odnesel neko čudno govorico, ki je na nivoju stereotipnih predstav o južnjakih. Nikar se ne silite doma govoriti angleško/nemško/x, če niste naravni govorci jezika x ali vsaj neke vrste strokovnjaki jezika x, ker izpadete zelo smešno, mu pa lahko bogatite besedni zaklad, berete dobre knjige, kajti so dokazane nevrolingvistične povezave med obvladanjem maternega jezika (kreativno, ne le funkcionalno) in drugih jezikov. Jaz sem z družino večino leta v tujini, zdaj sem na oddihu tukaj. S svojo triletno hčerko govorim slovensko, mama tudi, hodi v angleški vrtec, ker pač slovenskega tam ni, začeli so z nekimi francoskimi uricami, ok. Ne delam si hudih ambicij za njeno mednarodno kariero, ker morate vedeti, da razen dobre plače tukaj hudičevo garam in me dostikrat ni doma od osmih zjutraj do osmih zvečer (se ne pritožujem - 40. let življenja mi je bil to smisel, ker sem res karierno orientiran), odkar pa imam otroka, so se prioritete zamajale in resno razmišljam, da bi se priselil nazaj in imel še enega - denar ni vse), prostega časa nimam, prijateljev pravih tudi bolj malo, večino so znanci. Delajo od jutra do večera, za otroke skrbijo gospodinje oz. au-pair, rekreacija vmes, pa fijakanje domov, nekaj malega v usta in to je to. Pa skrb, da boš imel lep avto in lep vrt, pa da bodo otroci dobri učenci. Mehanizacija. Ko ti ljudje enkrat zaključijo s karierami, imajo prazno življenje. Ničesar ni, razen gonje za denarjem. In iz prve roke - ne želite si internacionalnih karier, če ne veste, kaj to pomeni in kaj potegne to za sabo. Saj smo naučeni da je Amerika, EU, Bruselj, napredek in da se tam cedi samo med in mleko, pa si tole zapomnite - pokažejo vam vedno tisto, kar hočejo prodati. Če bi imeli urejen sistem in državljane, ki znajo stvari na mesto postavit, bi bili lahko več kot Švica. Veliko več. Tako smo pa Balkan "hoch" in Balkan "nieder".
antilevi?ar
02. 09. 2019 16.30
+23
Švica ne moremo nikoli biti, ker se je pri nas hranilo nič omembe vredno nacističnega bogatstva in nismo davčna oaza in pralnica denarja sveta-vse drugo kar menite, da znate o švici je le plod mitov in načrtnih manipulacij
Struna
02. 09. 2019 16.35
+17
Švico sem uporabil kot prispodobo, ker je to znano od enega naših politikov in zelo rado uporabljeno tukaj v ironičnem smislu. Trenutno živimo v Nemčiji, letim pa dostikrat tudi do ZDA in Belgije.
Lipshin
02. 09. 2019 16.12
+9
Jaz sem bil Rdeči Ranger :D pa modra Ninja želva...in He-man... oh kje so ti dnevi :D
Šifra
03. 09. 2019 08.49
+0
Cisto na hitro
02. 09. 2019 16.06
+8
Jaz bi sel v kumrovsko solo. Koliko je za placat in kdaj je vpis?
Robespierre
02. 09. 2019 16.08
+19
Kitajci obnavljajo, čaki še mal, boš lahko nadoknadil.
ina5785
02. 09. 2019 17.08
+7
filanapaprika - Ne sekiraj se, idi k puklastemu, ta te bo najbolje inštruiral. . . . . . . . . mogoče celo zastonj, kajti tako on deluje, to je njegov svet
janmar1234
02. 09. 2019 18.29
+14
Tretja Švica
02. 09. 2019 16.02
+4
A zdaj je in samo še mednarodno, slovensko pa...
Lipshin
02. 09. 2019 16.13
-20
Naj bo en svet in en jezik.Slovenscina in vse ostalo naj bo zgodovina.Zdruzimo se ljudje in to brez vojne.Naj sola naredi svoje.
Lipshin
02. 09. 2019 16.30
-15
Ves ,da bo clovestvo propalo,ko dobis minuse v tak komentar.Zalostno...
Tretja Švica
02. 09. 2019 15.58
+61
Zakaj pa niste odšli na slovensko navadno OŠ, kjer je vecina šolarjev!? Prvosolci znanih Slovencev v, evropska šola, ma nehajte se pr preseravat, no..
nogutsnoglorry
02. 09. 2019 16.38
+23
nimajo vsi predispozicij za power rangerja, kot ga imajo recimo zokijevi sinovi
krnekilojz
02. 09. 2019 15.44
+6
upam, da mu ne bodo uničili sanj s podatkom, da je en od Power Rangerjev, iz 90 let ne sedaj ti novi, bil obsojen na smrt zaradi umora!
antilevi?ar
02. 09. 2019 15.44
-6
Realno kaj pa drugega je bilo za pričakovat? A da bi rekel, da bo Janša ali Serpentišek? Morda delavec v JS? Ne on hoče biti heroj, hoče pomagat ljudem v težavah,..jaz mu svetujem naj bo Karhl bo vsaj upokojencem pomagal
Tretja Švica
02. 09. 2019 16.19
+10
Saj ta deček ne ve, kdo sta Janša in Serpentinsek.
antilevi?ar
02. 09. 2019 16.32
+3
Saj v temu je težava, upam, da ga bodo primerno usposobili-indoktrinirali
Smrekar1
02. 09. 2019 15.42
+6
Mighty Morphing Power Rangerjem se po naše reče "Močni Spreminjajoči se Gozdarji".
Gagg
02. 09. 2019 15.34
+32
Smoterno bi bilo uvesti nov predmet: Delo v tujini!
Tretja Švica
02. 09. 2019 16.00
+4
kakafonijaprava
02. 09. 2019 15.15
+9
Morda bo pa res čez 20 let power battery, tko kot v Matrici!