Tujina

Kdo so kandidati za evropske komisarje?

Bruselj, 26. 08. 2019 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteka se rok, do katerega morajo države članice EU predlagati svoje kandidate za evropske komisarje. Ursula von der Leyen bo vodila ekipo 26 komisarjev, saj je Velika Britanija že napovedala, da v luči izhoda iz Unije, kar naj bi se zgodilo 31. oktobra, ne bo imenovala svojega komisarja.

Romunija in Portugalska sta sicer edini, ki sta upoštevali poziv nove predsednice komisije, ki želi oblikovati spolno uravnoteženo komisijo, in v Bruselj poslali dve imeni, moškega in žensko kandidatko. 

Edini, ki še nista sporočili imen kandidatov, sta Italija in Francija. Slednja naj bi namreč čakala na to, kateri položaj bo na voljo, in nato predlagala ustreznega kandidata. Med možnimi imeni se omenjajo nekdanja evropska poslanka Sylvie Goulard, pogajalec EU za brexit Michel Barnier in nekdanji francoski premier Jean-Pierre Raffarin.

Medtem pa se je Italija znašla v globoki politični krizi. Premier Giuseppe Conte je odstopil, trenutno pa potekajo pogovori med levosredinsko Demokratsko stranko in populističnim Gibanjem pet zvezd o oblikovanju nove koalicije. O komisarskem kandidatu se vladi pred razpadom ni uspelo dogovoriti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Imenovani kandidati še niso nujno novi komisarji'

Pri von der Leynovi napovedujejo, da želi pred porazdelitvijo resorjev poznati imena in kompetence vseh kandidatov. "Imenovani kandidati še niso nujno tudi novi komisarji," so ob tem povedali viri blizu predsednice bodoče komisije. Tako bi lahko nekatere kandidate še pred zaslišanji v parlamentu zavrnila.

Sodelavci predsednice bodoče komisije priznavajo, da bo sestavljanje ekipe "kompleksna in politično občutljiva naloga", saj imajo države velike ambicije, veliko pa jih zahteva prestižne ekonomske resorje.

Med zanimivimi resorji je Lenarčič izpostavil okolje in raziskave, ki ju je Slovenija v preteklosti že imela, pa tudi regionalno politiko, digitalizacijo, mednarodno razvojno sodelovanje in širitev.
Med zanimivimi resorji je Lenarčič izpostavil okolje in raziskave, ki ju je Slovenija v preteklosti že imela, pa tudi regionalno politiko, digitalizacijo, mednarodno razvojno sodelovanje in širitev. FOTO: Damjan Žibert

Po razporeditvi resorjev sledijo zaslišanja 

Slovenski kandidat Janez Lenarčič je med resorji, ki so po njegovem mnenju zanimivi tudi za Slovenijo, že večkrat omenil okolje, digitalizacijo, raziskave, regionalno politiko, širitev in zunanjo trgovino.

Razporeditvi resorjev sledijo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki bodo predvidoma od 30. septembra do 8. oktobra. Katerega kandidata bo zaslišal kateri odbor, bodo predsedniki odborov predvidoma določili na srečanju 12. septembra. Do takrat bi torej morala biti znana vsa imena kandidatov.

Evropski parlament naj bi o celotni novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra. Na glasovanju ne more zavrniti posameznega kandidata, temveč le celotno ekipo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
26. 08. 2019 17.17
+9
Kaj pa ma Velika Britanija za napovedovati: itak je logično, da ne bodo imeli komisarja. Si že rane ližejo? Kar naj jih ornk pečejo, so jih preveč povzročili po svetu in EU.
puspan
26. 08. 2019 15.11
+5
Lenarčič bo evropski komisar pa naj se Janša še tako na popek meče.