Slovenija

'Janša je samo provokator.' Kritiki: EPP dela enako napako kot pri Orbanu

Bruselj/Ljubljana, 01. 07. 2021 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
916

Evropski liberalci opozarjajo na nekritično držo konservativnih kolegov v EPP, ki da v Janezu Janši ne vidijo problema, "kar je samo po sebi problem". Bruseljski časnik Politico opozarja, da je EPP (pre)dolgo tolerirala Viktorja Orbana in njegovo stranko Fidesz, preden je ta marca letos zapustila politično družino Evropske ljudske stranke.

Janez Janša in Slovenija bosta v naslednjih šestih mesecih v središču pozornosti evropske politične javnosti, piše Politico, ki ob tem navaja nekatere najbolj odmevne obtožbe na račun slovenske vlade, med njimi omejevanje svobode medijev, spodbijanje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, kulturne vojne, napade na sodišča in neodvisne nadzornike.

"Nič od tega ni vzbudilo zaskrbljenosti Evropske ljudske stranke (EPP), glavnega zavezništva konservativnih in desnosredinskih strank na celini, ki med drugim vključuje nemške krščanske demokrate, francoske republikance in tudi Janševo SDS," v članku z naslovom Konservativci v EU na udaru zaradi mehke drže do slovenskega premierja pišeta Maia de la Baume in Andrew Gray. Ob tem dodajata, da so uradniki EPP zavrnili nekatere zaskrbljene glasove, da se Janša postopoma spreminja v slovensko verzijo njegovega madžarskega zaveznika Viktorja Orbana. Evropska ljudska stranka je namreč dolgo časa vključevala tudi stranko Fidesz, vse do letošnjega marca, ko stranka madžarskega premierja ni več članica skupine EPP. 

Poslanci EPP v evropskem parlamentu in drugi višji uradniki sicer pravijo, da Slovenije ni mogoče primerjati z Madžarsko, saj Janševo koalicijo sestavlja več strank, kar pomeni, da ne razpolaga s takšno močjo kot Orban. Slovenijo opisujejo kot živahno družbo, ki nima večjih težav z demokracijo in vladavino prava. 

Janez Janša.
Janez Janša. FOTO: Damjan Žibert

"Obiskala sem Slovenijo in govorila z vladnimi uradniki ter predstavniki civilne družbe," je dejala Roberta Metsola, podpredsednica evropskega parlamenta, ki velja za eno najbolj ostrih zagovornic vladavine prava v EPP. "Razprave, ki smo jih imeli, so bile odlične in odkrite, zato vem, da bomo dialog nadaljevali. V predsedovanje polagamo veliko upanja, čeprav se zavedamo, da obstajajo vprašanja, ki jih je treba nasloviti in upam, da bodo obravnavana." 

Politico se med drugim sklicuje tudi na enega od neimenovanih članov EPP, ki je dejal, da je Janša "zgolj provokator" in s tem namignil, da gre za probleme, ki ne presegajo okvirov njegove retorike. "Za vse obtožbe nekaterih medijev nimamo dokazov. Nihče znotraj Evropske komisije mi ni dejal, da ima kakšne strahove glede Slovenije, z izjemo izjav v medijih," je za Politico povedal vir iz EPP.

Vendar, kot izpostavlja časnik, gre za velik kontrast v primerjavi s poročili človekoljubnih organizacij, nevladnikov in mednarodnih nadzornikov. Svet Evrope, sicer vodilni organ za človekove pravice na celini, je obsodil "osupljivo poslabšanje svobode medijev v zadnjem letu v Sloveniji". V najnovejšem poročilu Freedom House, nevladne organizacije za demokracijo in človekove pravice, o Sloveniji pa so zapisali, da sta Janša in njegova stranka "poskušala poseči v neodvisne institucije". Zaskrbljenost so izrazili tudi uradniki iz Evropske komisije, ko je slovenska vlada preprečila imenovanje evropskih delegiranih tožilcev. Ti bi morali bedeti nad potencialnimi zlorabami evropskih sredstev. Zaradi zapletov z neimenovanjem kandidatov je odstopila tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič

"Vsi zločini, ki so bili storjeni po prvem juniju, sodijo v pristojnost EPPO, kjer imamo pristojnosti za sprožanje preiskav," je v intervjuju za Politico povedala Laura Codruța Kövesi, glavna tožilka Evropskega javnega tožilstva (EPPO). "Zato vidim Slovenijo kot veliko tveganje, saj bo denar še naprej krožil po državi, nadzor nad tokovi pa bo zelo zelo prizadet." Dodala je, da bo "očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih oblasti" zelo vplivalo na učinkovitost EPPO.

Slovenska vlada je sicer zavrnila obtožbe in jih označila za lažne oz. prenapihnjene, za njimi pa da stojijo ideološki nasprotniki, ki jih podpirajo do premierja in vlade sovražno nastrojeni mediji. Janša je v intervjuju za indijsko televizijo WION zatrdil, da ni evroskeptik in dodal, da se je za Evropo in evropske vrednote bojeval celih 30 let. Glede neimenovanja tožilcev pa je dejal, da to ne bo preprečilo delovanje Evropskega javnega tožilstva. "Poglejte, pred 33 leti sem bil mlad novinar in pisal kritične članke do komunističnega režima," je povedal za WION TV. "Dvakrat so me aretirali, obsodili in zaprli. Tako vem, kaj je svoboda govora, vem, kaj je svoboda medijev, in ne verjemite vsemu, kar piše v evropskih časopisih."

Kritiki EPP: Skupina ne vidi paralel s primerom Fidesz

Toda nasprotniki EPP pravijo, da se stranka iz izkušenj z Orbanom in Fidesom ni naučila lekcije. "SDS je Fidesz v nastajanju," je dejal Sergey Lagodinsky, nemški poslanec iz skupine Zelenih. "EPP ne sme ponoviti napake, ki jo je storila z Orbanovim Fideszom. Če resno verjamejo v demokracijo in vrednote, morajo razmisliti o izključitvi članov SDS ali pa vsaj zamrznitvi njihovega članstva, dokler Janša, njegova stranka in njeni mediji ne prenehajo z napadi na vladavino prava in demokracijo v državi."

 Medtem ko člani slovenskih opozicijskih strank v Evropskem parlamentu poudarjajo, da je Janša grožnja za demokracijo v Sloveniji, pa preostali del slovenskih evropskih poslancev zavrača kritike. Milan Zver je nedavno dejal, da je bilo nekaj nepravilnosti v izbirnih procedurah EPPO, Slovenija pa da le želi izbrati kompetentne kandidate. 

Politico sicer ob koncu omenja, da vendarle tudi znotraj EPP ni enotnosti glede Janše. Eden od uradnikov naj bi ga označil za "ciničnega in muhastega" ter izrazil pomisleke glede njegovega članstva v politični družini EPP. Nekateri v Bruslju in Strasbourgu namreč ugibajo, da bi lahko skupaj z Orbanom in Matteom Salvinijem ustanovil novo evroskeptično skupino.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (916)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tik Tak
03. 07. 2021 16.12
+0
Od levičarjev se ne bomo najedli kruha
User768643
02. 07. 2021 19.42
-1
Slovenski bav bav kot posledica frustracij levakov, ker nikakor ne morejo nazaj na oblast.
Pomemben petelin
02. 07. 2021 17.45
+0
IZDAJALEC ki misli ,da je provokator, se je dogovarjal z hrvati naj pridejo delat incidente na Slovenski del Piranskega zaliva.
Uporabnik1929613
02. 07. 2021 12.49
+4
svečkarija, kevdr bojevniki, in ostala sds polpismena svojat: cel svet je nor, samo vi ste pri pameti. realitatem reprehendo?
OrodniK
02. 07. 2021 12.48
-3
Torej: sodišča in sodniki so lahko simpatizerji in člani strank-tako Ursula VDL, a očitno le levih! Janši očitajo podreditev sodstva, ker želi ustaviti imenovnaje očitno levih tožilcev, SD piknik sodnija pa ni nič problematična?!? To je ta dvoličnost.
amedeo
02. 07. 2021 12.21
+5
EU bi morala jasno zarisati meje raznim avtokratom, drugače bo duh fašizma ušel iz steklenice!
junij66
02. 07. 2021 11.21
-6
Glede na to da vas zelo peče ,ker slovenija predseduje EU oz.kar je še huje za vas t.i.levičarje preds.vlade JJ vam lepo svetujem da pustite koprive na miru. A vas peče na obeh levih rokah?
JOCR1255
02. 07. 2021 15.30
-1
Juraj Brecelj
02. 07. 2021 10.46
-5
Zanimivo da je ta novica že 3 dni na portalu! Zanimivo da en in isti novinar objavlja novice ki blatijo vlado. Zanimivo da novinarju Slovenija ni intimna opcija. Zanimivo da je v navezi z STA.
pekoči paradižnik
02. 07. 2021 13.21
+2
Tvoje trditve niso prav nič zanimive.....
sinhron
02. 07. 2021 10.37
+3
Tisti , ki govorijo , da je Janša samo provokator se močno motijo ali pa želijo njegove izjave in dejanja minimizirati . Če so to kar počne Janša samo provokacije , se zastavlja vprašanje komu ali čemu te služijo ! Mislim pa da to niso provokacije , da je to delo bolnika , ki ima velike težave sam s seboj , ker ga lastni ego preganja !
polikarbonatka
02. 07. 2021 10.08
+3
Troli iz trstenjakove delajo s polno paro.Prav mučno je brati debilne komentarje sds-ovih honorarcev.A res morate smetit tuki,če imate svojo noro24 pa tam ponižno in slinasto častite svojega gospodarja.
Uporabnik1929613
02. 07. 2021 12.52
+3
tisto ni medij česar se oni zelo dobro zavedajo.
Stane Adami?
02. 07. 2021 09.44
-5
Evo miličniki so že na delu.
brabusednet
02. 07. 2021 09.19
-7
Na posnetke s Prešernovega trga je pa Janša pozabil pokazat.Kako levičar Jenul poveljuje policiji,koga mora odstranit z javne površine in kako je rumene jopiče okakteriziral.To je potem pravna država za socjalista Timmermansa.
brabusednet
02. 07. 2021 09.13
-8
Upam,da Janša te Bruseljske veljake nauči demokracije,kot se spodobi.Ta njihova socjalistična drmokracija ne pije vode.Resnica je edina prava demokracija.Kar jo naši levičarji in njihovi mediji iskrivljajo i laži z resnico prikazujejo.
zajebant2
02. 07. 2021 09.06
-7
levuhi kaj cvilite saj ste mu pa vi omogočili da vodi eu, ker ste puško vrgli v koruzo zaradi vaše nesposobnosti
Uporabnik1929613
02. 07. 2021 12.55
+1
je bil potreben dolg študiozen samouvid da se ti je ta: "puško v koruzo" zapisal? ker je potrebno priznati, da je ta besedna zveza nekaj povsem novega minulo leto
zajebant2
02. 07. 2021 09.02
-10
Jj je tihi ubijalec levuhov
dule100
02. 07. 2021 08.50
-5
O kako boli, o kako peče, da ne da spati! 🙉😜😏😂🆘🏳🥊
Bolfenk2
02. 07. 2021 08.46
+3
Kritiki EPPja pa so seveda multikulti ekstremisti.
kivzfccz
02. 07. 2021 08.28
-1
Ime Janša deluje na levake kot strup za koloradskega hrosca.
janez Kovač 1
02. 07. 2021 08.30
+9
marston
02. 07. 2021 08.21
+1
seveda nismo Madžari, smo njihovi služabniki
yanay
02. 07. 2021 08.00
+6
"Poglejte, pred 33 leti sem bil mlad novinar in pisal kritične članke do komunističnega režima," je povedal Janez za WION TV. Da, Janez, takrat ti je to ustrezalo. Tudi po tistem turbulentnem času, si vseskozi, vse do danes, počel samo tisto, kar je tebi ustrezalo, na druge se nisi nikoli oziral.