Slovenija

Slovenija v 'žalostni družbi držav, ki sta neodvisne medije že popolnoma zatrli'

Bruselj / Ljubljana, 10. 03. 2021 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
1043

O vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev v Sloveniji na plenarnem zasedanju razpravlja Evropski parlament. Razprava o svobodi medijev naj bi se po prvotnih načrtih osredotočila le na Poljsko in Madžarsko, a so konec preteklega tedna v to "žalostno družbo držav, ki z mediji ravna enako brezkompromisno", uvrstili tudi Slovenijo. V Društvu novinarjev Slovenije pravijo, da je bila uvrstitev "potrebna in nujna". Da premier Slovenijo postavlja ob bok neliberalnim državam, opozarjajo v Levici, v SAB pa menijo, da si slabše popotnice pred predsedovanjem ne bi mogli zamisliti.

Napadi na medije vse glasneje odmevajo tudi v Evropi.
Napadi na medije vse glasneje odmevajo tudi v Evropi. FOTO: Profimedia

Napadi na medije in novinarje premierja Janeza Janše v zadnjih tednih namreč vse glasneje odmevajo na evropskem političnem parketu in v evropskih medijih. V Bruslju, še posebej ob dejstvu, da bo Slovenija že kmalu prevzela predsedovanje Uniji, katere temeljna vrednota je tudi svoboda medijev, narašča zaskrbljenost zaradi vse ostrejših napadov na medije ter premika Slovenija k državam vzhodne Evrope, kjer pod vladavino skrajno desnih vlad in voditeljev z močnimi avtoritarnimi težnjami svoboda medijev (in kritično poročanje do vladajočih) v praksi postaja le še črka na papirju.

Društvo novinarjev: Uvrstitev Slovenije v razpravo je bila potrebna in nujna

Dan pred razpravo je tudi 19 mednarodnih nevladnih organizacij ter združenj s področja medijev in človekovih pravic pozvalo k odločnemu ukrepanju za zaščito neodvisnega novinarstva v teh treh državah. Med njimi je tudi Društvo novinarjev Slovenije, kjer pred današnjim zasedanjem o svobodi medijev v Sloveniji, na Poljskem in Madžarskem ugotavljajo, da se dinamika, intenziteta in brutalnost napadov na medije le še stopnjujejo. 

Včerajšnji poziv premierja Janše k odstopu direktorja STA, Bojana Veselinoviča, "pospremljen z grobo obtožbo o nezakonitih ravnanjih direktorja, je le še en nedopusten korak več pri neposrednem političnem vmešavanju in težnjah po zlomu STA", so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. 

Da premier s svojimi ravnanji le dokazuje vse trditve, ki se jih trudi zanikati pred domačo in evropsko javnostjo, še pravijo v DNS. Od predsednika vlade bi pričakovali, da bo ščitil STA pred "arbitrarnim odločanjem Ukoma", Janša pa se nasprotno "z neutemeljenimi zaključki o nezakonitih ravnanjih direktorja postavlja še v vlogo (raz)sodnika, s čimer ne spodkopava le medijske svobode in avtonomije, ampak tudi vladavino prava". 

Razvoj dogodkov po njihovih besedah žal le še potrjuje, da je bila razširitev današnje razprave o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev tudi na Slovenijo "potrebna in nujna". EU je ob spodkopavanju medijske svobode na Madžarskem in Poljskem predolgo stala ob strani, kar je prispevalo k temu, da se model podrejanja medijev učinkovito širi v druge članice EU.

V DNS menijo, da je bila razširitev razprave, ki je bila sprva namenjena le Poljski in Madžarski, na Slovenijo nujna.
V DNS menijo, da je bila razširitev razprave, ki je bila sprva namenjena le Poljski in Madžarski, na Slovenijo nujna. FOTO: Shutterstock

LMŠ: Na predvečer predsedovanja EU se je Slovenija znašla v žalostni družbi držav

Pred današnjo razpravo v LMŠ opozarjajo, da tudi Bruselj opaža, da je svoboda medijev v Sloveniji vse bolj načeta. "Prevzeti nadzor in obvladovati" – to je po njihovih besedah cilj premierja Janše, ko gre za medije. Od tod izhajajo tudi njegovi poskusi "prikrojiti medijske vsebine in njihovo interpretacijo, utišati kritike, drugačna mnenja in pomisleke ter obračunati z vsemi, ki podvomijo, nastavijo ogledalo, ki zgolj poročajo oziroma ki zgolj opravljajo svoje delo – vestno in profesionalno. Pluralnost razume kot grožnjo, časti oziroma celo zahteva enoumje in 'orbanizacijo', obračunava kadrovsko in finančno, da bi izsilil vsebino, ukrojeno po meri vlade." 

Na predvečer predsedovanja Svetu EU se je Slovenija znašla "v žalostni družbi držav, ki z mediji ravna enako brezkompromisno", so v sporočilu za javnost še zapisali v LMŠ. Pri tem pa spomnili na ustavitev financiranja STA ter včerajšnji poziv premierja direktorju STA, naj odstopi. "Vse to slepomišenje okoli financiranja je namenjeno temu, da se to agencijo uniči in se jo nadomesti z novo agencijo po meri stranke SDS," pravi predsednik LMŠ, Marjan Šarec

"Žal mi je, da se je Slovenija znašla v družbi dveh držav, ki sta neodvisne medije že popolnoma zatrli, državne preoblikovali v svoja propagandna glasila, državljankam in državljanom pa nasilno kratita pravico do obveščenosti," pa ob tem poudarja evropska poslanka Irena Joveva

Levica: Vlada Slovenijo spreminja v družbo, ki se oddaljuje od temeljnih načel enakosti, odprtosti in svobode

Jasno je bilo, da bo vlada Janeza Janše tudi vlada, ki bo poskušala spremeniti Slovenijo po podobi stranke SDS, pa pravi vodja poslancev Levice, Matej T. Vatovec. "Z njegovim obnašanjem in osebnimi kapricami predsednik vlade Slovenijo postavlja ob bok neliberalnim državam, ki so skorajda že na meji nedemokratičnih držav." S tem meče slabo luč na Slovenijo znotraj evropske skupnosti, tudi ob prihajajočem predsedovanju Slovenije Uniji. Pozivi, kot je bil nedavni poziv evropskega poslanca Guyja Verhofstadta, naj EU ukrepa, preden Slovenija nastopi predsedovanje, so po besedah Vatovca resen alarm in signal, kaj pomeni Janša za podobo Slovenije v svetu. 

"Zato poudarjamo, da je ta vlada škodljiva, ne zgolj gospodarsko in socialno, ampak je škodljiva tudi z vidika, da Slovenijo spreminja v družbo, ki se oddaljuje od temeljnih načel enakosti, odprtosti in svobode," dodaja Vatovec. Poudarja tudi, da imata ostali državi v trio predsedujočih v programu predsedovanja poudarjene prav temeljne demokratične vrednote, kot sta pravna država in svoboda medijev. "Če ena država v trojčku predsedovanja krši vsa načela, ki naj bi jih promovirala, je to zaskrbljujoče, saj kaže na to, da te svoboščine niso več tako samoumevne in spominjajo na prakse v drugih državah, ki se odmikajo od pridobitev po drugi svetovni vojni, ko se je svet poskušalo graditi na strpni in svobodni podobi." 

SAB: Slabše popotnice si Slovenija pred predsedovanjem ne bi mogla zamisliti

V SAB ob tem pravijo, da je prav vladno "obračunavanje z mediji, zlasti popolnoma neprimeren odnos predsednika vlade do medijev in posameznih novinarje" zaznamovalo prvo leto tretje Janševe vlade. Kratenje medijske svobode v Sloveniji je zdaj zaznal tudi Bruselj, "slabše popotnice si Slovenija pred predsedovanjem ne bi mogla zamisliti, najhuje pa je to, da se pritiski in spodkopavanje verodostojnosti medijev stopnjujejo," še opozarjajo.

"Agenda največje koalicijske stranke je jasna: postopno uničenje medijev, ki zagotavljajo neodvisne informacije javnega značaja. Te bi nato nadomestili z mediji in novinarji, ki nudijo politično propagando v korist vladajoče koalicije in stranke SDS." Tak scenarij bi pomenil konec demokracije in pravne države, še dodajajo v SAB. 

DeSUS: Agresivno postopanje zoper neodvisnost medijev v moderni družbi nima prostora

Iz poslanske skupine DeSUS pred današnjo razpravo sporočajo, da so se vedno zavzemali za absolutno svobodo in neodvisnost medijev, "tudi pri različnih poskusih, da se posega na to področje. Zahvaljujoč PS DeSUS je tako imenovani medijski trojček bil deležen daljše javne obravnave. Prav tako smo ostro obsodili prekinitev financiranja STA." 

Agresivno postopanje zoper temeljnih načel ustavne ureditve, neodvisnih ustanov in medijev, v moderni družbi nima prostora, še dodajajo.

SD: Razmere v Sloveniji izjemno kritične in terjajo takojšnje spremembe

Neposredno vpletanje UKOM-a in premierja Janše v delo in financiranje STA, politične menjave in pritiski na uredniško politiko RTV Slovenija ter osebni napadi premierja na kritične novinarke in novinarje žal potrjujejo tezo, da je svoboda medijev in novinarskega dela pod hudim udarom vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, pravijo v SD. "Dejstvo, da o stanju v Sloveniji zaradi neposrednih dejanj predsednika vlade in njegovih najožjih sodelavcev, razpravlja Evropski parlament pomeni, da so razmere v Sloveniji izjemno kritične in terjajo takojšnje spremembe. Biti ob boku držav, ki so prepoznane kot manj demokratične in bolj koruptivne ni le vprašanje ugleda Slovenije ampak dolgoročno vpliva tudi možnosti črpanja sredstev, uveljavljanja strateških interesov in zagotavljanje gospodarske konkurenčnosti."

Dodajajo, da vsak napad na novinarje ali politične odločevalce "potiska Slovenijo na obrobje in jo oddaljuje od možnosti, da ostane v krogu najboljših in najuspešnejših". 

Še bolj kot v Bruslju moramo biti, po besedah SD, zaskrbljeni doma. "Namesto odpiranja priložnosti, vlada pod vodstvom Janše Slovenijo s svojimi ravnanji izolira in onemogoča."

Za odziv pred današnjo razpravo v Evropskem parlamentu smo zaprosili tudi druge parlamentarne stranke. Odgovorov še nismo prejeli. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1043)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
12. 03. 2021 11.54
Kdo so “tviter sovražniki” levice, zanima tudi Norveško, Islandijo in davčna oazo Lihtenštajn! Skrivnostne tviteraške žvižgače bo zelo zanimalo, kdo je bil finančno pripravljen podpreti “spletno UDBO” moderne dobe. Vohunjenje za anonimnimi profili so pripravljeni finančno podpreti Skandinavci (Norveška, Islandija) in davčna oaza Lihtenštajn. Omenjene tri države stojijo za programom z imenom Active citizens fund. V okviru te akcije so jim zaradi sodelovanja z Danes je nov dan sofinancirali enostransko raziskavo s 1300 evri. Lahko zapišemo, da so ustvarjalci medija Pod črto, as iz rokava, ki vedno pride prav levim političnim in medijskim omrežjem. To se je videlo tudi tokrat, ko je vrhunec umazane politične propagande bila zadnja Tarča. Zasebnemu mediju Podčrto nihče ne odreka tem, ki se jih loteva. A enostranska raziskava o uporabnikih Twitterja je razkrila, da gre le še za en skrajno levičarki medij, ki se skriva za oznako neodvisnosti. Lahko se strinjamo s tem, da bi se moral vsak uporabnik na socialnih omrežjih prijaviti s pravim imenom in priimkom ter s tem, da vzdržuje kulturni nivo komuniciranja. Medijski plačanci različnih mednarodnih nevladnih organizacij in leve medijske politične srenje pozabljajo, da obstajajo ekstremi na levi in desni strani. Medij, ki se je v preteklosti loteval zelo zanimivih raziskovalnih zgodb, je tokrat udaril popolnoma mimo. Osrednji mediji, ki pokrivajo vsaj 90 odstotkov medijskega prostora so to pograbili z veliko žlico. Na roko jim je šla poslanka SDS Alenka Jeraj, ko se je razkril njen drug profil. Le tega je takoj izbrisala. Resnica je le ena. Zaradi medijskega enoumja levice je veliko drugače mislečih in predvsem konservativnih posameznikov slovenske družbe našlo svoj prostor na Twitterju, Kot je v preteklosti nekoč povedala strokovnjakinja za merjenje javnega mnenja in direktorica Mediane Janja Božič Marolt, uporablja Twitter dobrih sedem odstotkov prebivalcev Slovenije. To je slabih 170 tisoč ljudi in od tega jih vsaj 100 tisoč pripada t.i. pomladni strani. V primeru, da vsak od teh pripadnikov prepriča deset ljudi, se število podpornikov deZato leve opozicijske stranke in njihovi medijski pomagači s floskulami o “sovražnem” govoru, hočejo le uničiti volilno bazo desnice. To je v oddaji Kdo vam laže zelo dobro razložil voditelj Boris Tomašič. Vsak gledalec je lahko slišal, s kakšnimi “kulturnimi” komentarji se mora soočati Tomašič le zato, ker svobodno izraža svoja stališča. Ni edini, a tega Pod črto, Danes je nov dan ter ostala medijska politična srenja levice, ne opazi.snice dvigne preko milijona, to pa za centre politične moči, pomeni politični samomor.
zlati70
12. 03. 2021 11.53
Sodelavci portala so v glavnem novinarji s pravim “pedigrejem” Na njihovi spletni strani ne skrivajo popolnoma nič in si lahko vsak ogleda, na kakšen način se financirajo. Tako sta ustanovitelja in lastnika medija Anže Voh Boštic in Taja Topolovec. Del novinarske ekipe sestavlja še nekdanji novinar Dela Lenart J. Kučić. Poleg omenjene trojke pa še pomagajo Ana Gabrovec, Luna J. Šribar, Metod Blejec, Ana Bogataj in Andrej Čremožnik. Strokovni svet zavoda Pod črto sestavljajo dr. Sandra Bašič Hrvatin, dr. Maja Bogataj Jančič, Andrej Mertelj in Boštjan Špetić. Kot projektni partnerji so navedeni Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut in Danes je nov dan. Pri Voh Bošticu je še en zanimiv podatek, in sicer da je opravljal prakso pri nekdanji evropski poslanki iz vrst SDS, Romani Jordan. Ob ogledu njihove finančne slike lahko vsak opazi, kako so se prihodki medija od leta 2016 povečevali. Leta 2016 so imeli nekaj nad 60 tisoč evrov prihodkov in negativen poslovni izid v višini več kot 20 tisoč evrov. V letu 2017 so beležili malce več kot 79 tisoč prihodkov in nekaj nad sedem tisoč evrov negativnega poslovnega izida. V letu 2018 so imeli nekaj nad 117 tisoč evrov prihodkov in sedem tisoč evrov pozitivnega poslovnega izida. V letu 2019 so že beležili 134 tisoč evrov prihodkov in za dobrih 23 tisoč evrov pozitivnega poslovnega izida. Razpis je bil prvič objavljen v letu 2020 in je v celoti namenjen podpori neodvisnih novinarskih organizacij. Izmed več sto prijavljenih je bilo za financiranje izbranih 11 organizacij iz osmih različnih evropskih držav. Projekt Pod črto z naslovom Serving Communities poteka v obdobju od 1. 1. 2021 do 31. 12. 2023 in je osredotočen na krepitev Pod črto produkcijskega in organizacijskega modela, s poudarkom na delu z občinstvi in prenosu znanj v mednarodnem okolju, je mogoče prebrati na njihovi spletni strani. V letih 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 in 2020 je medij Pod črto prejel podporo v okviru Rednega letnega javnega projektnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev (Ministrstvo za kulturo RS) v skupni višini 134.893,00 € (14.784,00 € / 19.200,00 € / 20.400,00 € / 28.297,00 € / 28.776,00 € / 23.436,00 € ). V okviru projekta PODPRI: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO skupaj z Mirovnim inštitutom, Društvom novinarjev Slovenije in inštitutom Danes je nov dan so naslavljali problematiko nižanja demokratičnih standardov v Sloveniji in krčenja prostora za delovanje civilno družbenih organizacij na področju človekovih pravic, enakosti in svobode medijev z razvojem inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za nevladne organizacije. Projekt, ki se bo izvajal v obdobju med 1. 11. 2019 in 31. 1. 2022, sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO-jev in prostovoljstva 2019. S tem le dokazujejo paradoks NVO-jev v Sloveniji in da spadajo v razred privilegiranih, kot so Danes je nov dan, Mladi plus, MAO ali pa Inštitut 8. marec. S podporo NGO Small Grants programa Veleposlaništva ZDA bodo v obdobju od 1. 11. 2020 do 31. 8. 2021 izvedli projekt “Impact Storytelling: creating greater impact of watchdog organizations in Slovenia through stories”. Projekt bo sofinanciran v višini 9000 ameriških dolarjev. V letu 2019 so z delnim financiranjem Veleposlaništva ZDA in v sodelovanju s Transparency International Slovenia izpeljali projekt “Pogrebniki podjetij.” Leta 2018 so v okviru projekta Evropska mreža za podatkovno novinarstvo (European Data Journalism Network – EDJNet), ki združuje evropske medijske organizacije, ki se ukvarjajo s podatkovnim novinarstvom, za preiskave segrevanja evropskih mest, prejeli 5.000,00 evrov. V okviru projekta so s člani mreže EDJNet sodelovali tudi v preiskavi dostopnosti železniškega potniškega projekta in objavili članek Kako učinkovito je slovensko železniško omrežje v primerjavi z državami EU, za kar so prav tako prejeli 5.000,00 evrov.
zlati70
12. 03. 2021 11.52
Urednik spletnega “Gestapa” Pod črto, Anže Voh Boštic prejel enoletno štipendijo v višini 40 tisoč dolarjev od finančnega špekulanta Georga Sorosa! Čas je, da si podrobno pogledamo financiranje “spletne Gestapo policije” v režiji “neodvisnega” Soroševega medija Pod črto. V resnici gre le za medij, ki se financira preko t.i. “mednarodnih nevladnih” programov, veleposlaništva ZDA in ministrstev za kulturo in javno upravo. Za eno izmed njih v ozadju stoji tudi finančni špekulant in globalni financer revolucije kulturnega marksizma George Soros. “Kakšne veze ima Sorošev program Effective Activism, ki je štipendijo 40.000 ameriških dolarjev dodelilo Anžetu Vohu Bošticu, s katero je financiral ustanovitev portala Podčrto,” je zapisala samostojna novinarka Mojca Vočko. Portal Podčrto ter inštitut Danes je nov dan sta postala “spletna UDBA” iskalcev anonimnih profilov na Twiterju. Socialna omrežja, ki predstavljajo korekcijo neurejenih razmer na medijskem trgu ter platformo za svobodno izmenjevanje mnenj, kot taka predstavljajo težavo za lastnike medijskih monopolov. Zato so se jih lotili, tako kot so se v preteklosti lotili raziskovanja lastništva našega medija, ki prav tako predstavlja nasprotje v povsem ideološko enostranskem medijskem prostoru. Toda lotili so se zgolj tistih na desnici. Vse to pa v sodelovanju z RTV, kjer so v Tarči to povsem nepomembno zgodbo razpihnili v višave. Tako so izvedli “noč dolgih nožev” nad tistimi, ki so zapisali kritična mnenja o Ivanu Galetu, Rihardu Knaflju, Ani Roš in Eriki Žnidaršič. V to skonstruirano zaroto so vključili nekdanjega dolgoletnega novinarja Vinka Vasleta, samostojnega novinarja Bojana Požarja, strokovnjaka za politični marketing Božidarja Novaka in običajno slovensko državljanko Eriko Planinšec. Njihova krivda je v tem, da njihova mnenja delijo člani stranke SDS ali občasno sam predsednik vlade Janez Janša.Sodelavci portala so v glavnem novinarji s pravim “pedigrejem” Na njihovi spletni strani ne skrivajo popolnoma nič in si lahko vsak ogleda, na kakšen način se financirajo. Tako sta ustanovitelja in lastnika medija Anže Voh Boštic in Taja Topolovec. Del novinarske ekipe sestavlja še nekdanji novinar Dela Lenart J. Kučić. Poleg omenjene trojke pa še pomagajo Ana Gabrovec, Luna J. Šribar, Metod Blejec, Ana Bogataj in Andrej Čremožnik. Strokovni svet zavoda Pod črto sestavljajo dr. Sandra Bašič Hrvatin, dr. Maja Bogataj Jančič, Andrej Mertelj in Boštjan Špetić. Kot projektni partnerji so navedeni Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut in Danes je nov dan. Pri Voh Bošticu je še en zanimiv podatek, in sicer da je opravljal prakso pri nekdanji evropski poslanki iz vrst SDS, Romani Jordan. Ob ogledu njihove finančne slike lahko vsak opazi, kako so se prihodki medija od leta 2016 povečevali. Leta 2016 so imeli nekaj nad 60 tisoč evrov prihodkov in negativen poslovni izid v višini več kot 20 tisoč evrov. V letu 2017 so beležili malce več kot 79 tisoč prihodkov in nekaj nad sedem tisoč evrov negativnega poslovnega izida. V letu 2018 so imeli nekaj nad 117 tisoč evrov prihodkov in sedem tisoč evrov pozitivnega poslovnega izida. V letu 2019 so že beležili 134 tisoč evrov prihodkov in za dobrih 23 tisoč evrov pozitivnega poslovnega izida.
RK
11. 03. 2021 21.18
+1
ja ce se imata pa POP tv in pa nacionalka za neodvisne medije, pol je pa to skregano z vso logiko. Pol pa mora priti eden res z trdo roko da jih mal posola in jih spravi stran od tek ta-rdecih.
Maki3322
11. 03. 2021 16.20
-2
To so krivi poslanci DeSUSa in SMC in kaj bo ne bo jih več v parlamentu.
oba tri sm te vido
11. 03. 2021 15.25
Vi sigurno ne spadate v rubriko neodvisnih :D
zlati70
11. 03. 2021 13.01
+3
Fajonova v Bruslju znova tožarila Slovenijo na podlagi povsem izmišljenih navedb! “Niso ogrožena le naša zdravja, ogroženi so svoboda medijev in naše demokracije. Vedno sem v Evropskem parlamentu ponosno zastopala Slovenijo, ki se je znala postaviti v bran demokraciji, človekovemu dostojanstvu, svobodi, pravni državi. Danes tega ponosa ne čutim,” je na včerajšnjem plenarnem zasedanju v Bruslju o svobodi medijev na Poljskem, Madžarskem in Sloveniji med drugim zatrdila evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst SD. S tem je dodala svoj kamenček v mozaiku blatenja države, ki je brez kakršnekoli osnove. Vse le zato, da Janeza Janšo, ki se kljub poskusu vložitve nezaupnice s strani opozicije, ki je lačna oblasti, obdržal na oblasti, prikaže kot dežurnega krivca. V svojem govoru je Tanja Fajon “dramatično” poudarila, kako si nikoli ni predstavljala, da se bo o Sloveniji govorilo, kot o prostoru, kjer oblasti skušajo utišati svobodne medije. “A če v Sloveniji ne bi bilo zares nekaj narobe, o tem ne bi razpravljali. Danes boste slišali dve različni zgodbi. A resnica je ena in podpredsednica komisije jo je danes potrdila.” Ob tem je kot problematično izpostavila komunikacijo premierja na Twitterja, Janez Janša naj bi namreč “šokantno” napadal novinarje, diskreditiralo naj bi se javno radiotelevizijo in pa celo kritično poročanje.S svojimi navedbami je Fajonova poskušala pri sodelujočih v razpravi ustvariti sliko o Sloveniji, kjer naj bi bili novinarji, ki so proti vladi ustrahovani, vsebina prispevkov v medijih pa strogo cenzurirana. S tem je predstavila sliko o stanju medijske svobode v Sloveniji, ki je popolnoma napačna. Nedavna analiza poročanja slovenskih medijev, o kateri Fajonova ni spregovorila niti besede, je namreč dobro pokazala, da je 80 odstotkov medijev pretežno protivladnih, 18 odstotkov nevtralnih, dva odstotka provladnih. Iz tega je seveda zelo dobro razvidno, da ni prav veliko zatiranja. Če bi bilo domnevno zatiranje o katerem Fajonova razpreda prisotno, bi morala biti namreč slika obratna. Vsaj tako pravi zdrava kmečka logika, ki ji je nemogoče oporekati.Smešno je seveda tudi, kako Fajonova vztraja pri tem, da naj bi se javno RTV Slovenija izvajal pritisk. Še posebej v luči dejstva, da je ista raziskava pokazala, kako javna televizija izstopa po svoji neuravnoteženosti. To je seveda žalostno, saj bi moral medij, ki mu letno namenimo malce manj kot 100 milijonov evrov obveznega prispevka, poročati nepristransko in profesionalno. Tako pa lahko vidimo, da je očitno v ospredju izvajanje levičarskega političnega aktivizma. Glede na to, da imajo novinarji pravico kritizirati politike, je dejstvo, da imajo tudi politiki pravico, da podajo kritiko na delo novinarjev. To je namreč odraz demokracije. Kljub temu pa poskuša Fajonova prikazati Janšo kot osebo, ki neupravičeno napada medije, čeprav ta le opozori, ko pride do lažnega poročanja. Mar ni prav, da se na zavajanje opozori? Konec koncev je naloga medijev, da delujejo v korist ljudi in jim prikažejo resnico, ne pa da podajajo izkrivljeno resnico. Glede na to, da Janši mediji ne dajo prostora v svojem poročanju, da bi ta lahko pristavil drugo plat kovanca, ne čudi, da je ta na nek način prisiljen v uporabo Twitterja. Tako namreč sporočila hitro pridejo do državljank in državljanov. Pravne podlage za izplačila ni Kljub temu, da nas poskušajo dominantni mediji z opozicijo vred prepričati, da naj bi vlada Slovenski tiskovni agenciji (STA) napovedala vojno, čeprav je jasno, da ni tako. Vlada namreč nikakor ne ukinja STA. Kot njen lastnik in plačnik pa vsekakor povsem upravičeno pričakuje, da agencija poroča o svojem poslovanju. Direktor STA Bojan Veselinovič pa poročil enostavno ne želi predložiti. Fajonovo pa dejstva niso ustavila pri tem, da ne bi v svojem govoru omenila tudi, da naj bi se v Sloveniji nadaljevalo finančno izčrpavanje STA in da naj bi se odvijalo spodkopavanje in stigmatizacija javnih servisov v državi. Očitno ne razume, da pravna podlaga mora obstajati za izplač
Janki
10. 03. 2021 21.11
+2
MSM .. vsi vemo kateri .. DNEVNO pluvajo po Janši in vladi brez omejitev, ter o njih poročajo neresnice, zadeve vzete iz kontekstov in temu vi pravite zatiranje medijev 😆😆😉 pa vi niste normalni. Komu to lažete?
Oknaj 4
10. 03. 2021 20.32
+3
Jaz pa mislim da imajo levi nakuhanega toliko sranja na vseh koncih da se tako bojijo Janše da bi vodil predsedovanje EU. Jaz mu pa privoščim in vsem tistim ki bodo v tej zgodbi sodelovali
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2021 20.10
+4
Od druge svetovne vojne dalje so levi komunisti na oblasti., Po osamosvojitvi so prevzeli vse pomembne državne firme, saj je NLB dajala poceni posojila, zaradi katerih je nastala bančna luknja, ki smo jo pokrili državljani. Profit za leve, dolgovi vsem, to je komunizem. Kramarja smo nagradili z milijon evri nagrade, ker je bil tako radodaren. Česar pa nismo privatizirali, smo pa imenovali "državni interes", preko katerega se je država z levico na čelu mastila še dolgo, dokler tudi to ni propadlo ali pa smo pod ceno prodali. Baje sedaj ni problem, da so vsi mediji v rokah levice, problem je, da nova24 ni v rokah levice, hehe. Kako je omejena medijska svoboda, saj nova 24 govori o marsikaterih problemih, ki na primer 24ur in rtvslo nočeta, hehe. Primer Škandal ustavnega sodnika, beri siol: "Ustavno sodišče potrdilo: Čeferin je storil napako" ---- Mediji so pristranski, hehe, to ni neka novica.
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2021 20.03
-2
To je pa res, demokratičnih medijev ni. So samo levi in "nora24", hehe. Živela svoboda.
felix59 drugič
10. 03. 2021 19.45
-4
Kaj ne more nihče ustaviti tega bedaka ?? No če ne drugače , ga bodo sigurno volitve.
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2021 20.11
-1
Hehe, ljudje, kot je felix ne razmišljajo. Oni hočejo enoumje. Le kako bi ustavil bedaka, hehe.
lado-a1
10. 03. 2021 21.17
-1
@ni_mi_vse_eno: še vedno je boljše enoumje kot neumje, ki ga praktičira dežurna vlada. Upam, da ne za dolgo!
pepikrlinca
10. 03. 2021 19.19
-1
KUL po domače, je iz nič naredil Evropski problem. Sedaj se pa v tem članku delajo pametne , sami pa so ves čas črnili Slovenijo v Evropi. Sram vas bodi KULO !
pepikrlinca
10. 03. 2021 19.19
+2
Paskakvali
10. 03. 2021 19.14
+2
SDS počasi izgublja vernike......lepo......
pepikrlinca
10. 03. 2021 19.13
-2
ma katere neodvisne medije so zatrli? Mi lahko kdo našteje vsaj dva? STA ni in ne more biti neodvisni mediji. Lahko je nepristranski ( kar bi bilo prav ), neodvisni pa ni, ker je financiran iz proračuna.
Rudolf Maister
10. 03. 2021 19.07
+3
anatomija
10. 03. 2021 18.56
+3
nič ne bo z denarjem iz EU za okrevanje po koroni . Vendar to ni težava . Janša bo vzel nove kredite ter sebi in svojim zvišal plače
sinhron
10. 03. 2021 18.41
+0
Resnično je žalostno , ko poslušaš od tujcev , da v tvoji državi vlada avtokrat s podporo izgubljenih politikantov , ki odobravajo uničevanje demokracije , svobode tiska in države v moralnem in finančnem smislu ! In podporniki tega uničevanja ali se ne zavedajo ali pa se tako krčevito oprijemljejo svojih stolčkov , da slepo sledijo stranki SDS in njenemu liderju !
gaber62
10. 03. 2021 20.39
+3
Ali ti res verjameš, da sta naprimer RTV in POPtv pred uničenjem? Ali so zaprli, pretepli kakšno zgago ali cirmana? Ali vidiš kakšno preganjanje , zapiranje opozicijskih voditeljev? In koliko sodnikov in tožilcev naj bi izgubilo službo? Ker če to vidiš in veš, potem šele je VSE kar fajonka in kompanija trobi v Bruslju, RES in imamo pri nas diktaturo!
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 18.10
+5
Dragi moji, za danes e poslavljam, grem se posvetiti mojim, pa še nekaj malega moram za službo naredit itd. Vsem ljudem, ki so pozitivni, pametni, pošteni in razmišljajo s svojo glavo, želim lep preostanek dneva in se tipkamo!!! Lp
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 18.00
+2
Ja nisem noben Messija, niti nekdo, ki želi ljudi kakorkoli nagovarjati!! Se mi pa zdi dobro, da povem javno, kaj in kako izgleda članstvo v SDS!!! Najbolj so mi pa zanimivi tisti, ki so njegovi volivci in ga imajo za božanstvo!! Žal temu ni tako in imam vso pravico opisovati in pisati zadeve, katere sem kot član SDS videl, doživel in tudi redno vseh 15 let plačeval članarino!!