Slovenija

Gremo peš! Hoja kot del rešitev mobilnosti v mestih

Ljubljana, 16. 09. 2019 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec / STA
Komentarji
73

Hoja je koristna ne le za zdravje, ampak je tudi košček v mozaiku, ki prispeva k svetu z manj avtomobili. Začenja se evropski teden mobilnosti, ki je letos usmerjen k spodbujanju pešačenja. V nekaj večjih slovenskih občinah smo preverili, ali so pripravili posebne dogodke in ugodnosti ter ali uvajajo nove trajnostne ukrepe, ki rešujejo probleme mobilnosti v mestih.

Letošnji evropski teden mobilnosti, ki se bo odvijal ta teden vse do nedelje, bo k zmanjševanju prometa v mestih in s tem k čistejšemu okolju klical s sloganom Gremo peš!. Želi nas spodbuditi, da v svoje vsakdanje opravke vključimo hojo, ki izboljša počutje in krepi telo.

Po podatkih Sursa so v letu 2017 moški in ženske na dan opravili skoraj enako število poti, vendar pa so ženske 26 odstotkov svojih poti opravile peš, moški pa 16 odstotkov.
Po podatkih Sursa so v letu 2017 moški in ženske na dan opravili skoraj enako število poti, vendar pa so ženske 26 odstotkov svojih poti opravile peš, moški pa 16 odstotkov. FOTO: Shutterstock
Prebivalci Slovenije, stari od 15 do 84 let, so v letu 2017 vsak dan prehodili milijon poti. Povprečna pot je bila dolga 2 km, trajala je skoraj pol ure. Skupna razdalja teh poti ustreza 50-kratniku dolžine ekvatorja (dva milijona kilometrov) ali 2.000-kratniku dolžine reke Save. Za to razdaljo so prebivalci dnevno porabili skoraj 490.000 ur, kar bi znašalo več kot 20.000 dni ali približno 56 let. Surs

Samo v Ljubljani se bo odvilo več kot 40 dogodkov. Med njimi so plesna prireditev Diham ples na Kongresnem trgu, odprtje razstave Gremo peš!, okrogle mize na temo trajnostne mobilnosti in vsakoletni Ovirantlon.

Tudi v Novem mestu bodo kot vsako leto pripravili bogat celotedenski program. "Našim občanom vsako leto septembra omogočamo brezplačno uporabo mestnega potniškega prometa," so nam sporočili z Mestne občine Novo mesto, kjer je trajnostna mobilnost po njihovih besedah ena glavnih prioritet pri razvoju mesta v zadnjih letih.

V Mariboru so pripravili nekaj manj kot 30 dogodkov, ki bodo opominjali, da hoja najhitreje pripelje do zdravja. Med drugim bo na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo konferenca Kako spremeniti potovalne na(raz)vade v Mariboru, sreda pa bo namenjena ozaveščanju, kakšne težave imajo z mestnim prometom in parkiranjem invalidi.

Mestna občina Koper (MOK) v tednu mobilnosti načrtuje številne aktivnosti in ugodnosti, ki jih predstavlja v posebni brošuri. Ene izmed njih so spodbujanje kolesarjenja za odhod po dnevnih opravkih ali predavanja o vplivih gibanja na zdravje in vplivih prometa na naše okolje ter kakovost našega življenja. "Med drugim se bodo lahko občani ves teden brezplačno vozili z linijami primestnega in mestnega avtobusa," so sporočili z MOK.

Mestna občina Kranj se evropskemu tednu mobilnosti pridružuje predvsem z informiranjem o tem projektu in ozaveščanjem o mobilnosti v Evropski uniji, ki bo potekalo na Slovenskem trgu, kjer se bodo obiskovalci lahko preizkusili tudi na poligonu simulacije alkoholiziranosti. Sicer pa je njihov letošnji program na voljo na občinski spletni strani.

Dnevne poti, opravljene peš, Slovenija 2017
Dnevne poti, opravljene peš, Slovenija 2017 FOTO: Surs

Dan brez avtomobila in omejitve v prometu

Evropski teden mobilnosti bodo tudi v Ljubljani tradicionalno sklenili z dnevom brez avtomobila, ko mesta zapirajo svoje prometnice. "Ta dan bo letos v nedeljo, 22. septembra. V tem času bo za ves motorni promet zaprta Cesta kmečkih uporov, in sicer od 6. do 17. ure, hkrati pa bo zaprt tudi del Slovenske ceste, in sicer od Aškerčeve do Šubičeve," je ob predstavitvi aktivnosti pojasnila predsednica občinskega odbora za načrtovanje in izvedbo evropskega tedna mobilnosti Jelka Žekar. Del Slovenske ceste bo za promet zaprt dva dni, in sicer od sobote od 6. ure do nedelje do 17. ure, je še izpostavila Žekarjeva. Vožnja z LPP in parkiranje na parkiriščih P+R bosta v nedeljo tradicionalno brezplačna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrhunec evropskega tedna mobilnosti bo tudi v Novem mestu dan brez avtomobila, ki se po dveh letih letos vrača na prenovljeni Glavni trg.

V Mariboru bodo na nedeljski dan organizirali pohod po mestnih gričih. "Bomo pa pozvali javnost in sodelavce Mestne občine Maribor (MOM), da se v tednu mobilnosti kdaj v službo ali po vsakodnevnih opravkih odpravijo peš, s kolesom ali z javnim prevozom," so sporočili z MOM in dodali, da posebnih omejitev v prometu ne načrtujejo, prav tako ne brezplačnega javnega prevoza ali brezplačne uporabe parkirišč.

V Kopru ne bodo obeležili dneva brez avtomobila. "Bo pa Koper 22. septembra znova gostil triatlon I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, zaradi katerega bodo povsem zaprte določene ulice starega mestnega jedra in okolice," so izpostavili z MOK.

Tudi Kranj ne bo zaradi dneva brez avtomobila zapiral svojih prometnic. Predvsem zaradi številnih gradenj in del na cestah, ki trenutno potekajo v Kranju in okolici ter otežujejo promet, so sporočili s kranjske občine.

Slovenska gospodinjstva so imela leta 2017 skoraj milijon koles in pol. Bila so vseh vrst, od mestnih do gorskih, vendar pa na kolesarjev lastni pogon. Surs

Kako si občine prizadevajo reševati težave mobilnosti v svojih mestih?

V Mestni občini Ljubljana (MOL) bodo uvedli tudi nove trajnostne ukrepe, ki so med drugim povezani s prenovo ulic oziroma urejanjem površin za pešce in kolesarje, je pojasnil Matic Sopotnik z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet.

Ukrepe je sprejel tudi Ljubljanski potniški promet (LPP), in sicer bodo po besedah Sopotnika na avtobusih nalepili opozorilne nalepke, ki bodo opozarjale, da morajo biti potniki pri sestopu pozorni na kolesarje. Druga novost pa je napovedovanje prihodov avtobusov prek aplikacije, ki je namenjena tudi slepim in slabovidnim, je pojasnil.

V novomeški občini, kot ene izmed konkretnih ukrepov, ki so jih že uvedli, navajajo: novi večnamenski poti za pešce in kolesarje ob Levičnikovi cesti in na relaciji Brod–Srebrniče, urejeni Kandijski most, ki vzpostavlja večje označene površine za pešce in kolesarje, prenovljeni in zaprti Glavni trg za promet, ki je zdaj namenjen pešcem in kolesarjem.

V zadnjih letih je v Novem mestu zaživel sistem za izposojo koles GoNM, nadaljujejo pa tudi projekte za vzpostavitev 'car sharinga' in razvoj pametnega mesta.

Vozila dušijo mestna središča, zato je treba resno pristopati k vprašanju, kako jih razbremeniti in poiskati alternativne oblike premikanja po njih.
Vozila dušijo mestna središča, zato je treba resno pristopati k vprašanju, kako jih razbremeniti in poiskati alternativne oblike premikanja po njih. FOTO: Shutterstock

V MOM izvajajo aktivnosti za doseganje ciljev trajnostnih oblik mobilnosti, vse od leta 2015, ko so sprejeli celostno prometno strategijo. Da bi se več ljudi odločilo, da hodi peš, kolesari ali uporablja javni potniški promet, širijo omrežje kolesarskih stez, območij za pešce in obnavljajo avtobusna postajališča. "Več avtobusnih postaj smo v zadnjem letu opremili z urbano opremo, zdaj pa smo v fazi nameščanja nadstrešnic," so pojasnili z MOM.

MOM je med letoma 2009 in 2019 tudi na področju kolesarjenja naredil nekaj investicijskih ukrepov. Med drugim je uvedel povsem nov ukrep. "Kolesarjem omogoča enakovredno vključitev v promet s souporabo voznega pasu z motornimi vozili – imenovan SHARROW – ali skupna prometna površina," so razložili na občini. Sicer pa so letos začeli izvajati obsežen projekt, cilj katerega je povezati vse mestne četrti in krajevne skupnosti s kolesarsko infrastrukturo v smiselno in celostno povezano celoto. Zaključek del je predviden leta 2020.

Vseh pet občin: Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Koper, izboljšuje pogoje za kolesarje.
Vseh pet občin: Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Koper, izboljšuje pogoje za kolesarje. FOTO: Shutterstock

Tudi MOK letos izvaja ukrepe trajnostne mobilnosti. Med drugim je vzpostavil celoletno e-avtobusno linijo med Koprom in Žusterno, nadgradil aplikacijo za mestni in primestni potniški promet, vzpostavil bo Prometnoinformacijski center in postavil table, ki označujejo zasedenost parkirišč, zagotovil je nepovratna sredstva za vzpostavitev javnega sistema izposoje e-koles, začel je pripravo projektne dokumentacije za obnovo glavne avtobusne postaje Koper, uredil ali zgradil je nekaj novih pešpoti in kolesarskih stez, so izboljšave predstavili z MOK.

V Kranju ocenjujejo, da so glede ukrepov za trajnostno mobilnost med vodilnimi v Sloveniji. "Imamo največji elektrificiran sistem izposoje koles 'KRsKOLESOM' v Sloveniji. Sistem ima že 26 postaj, 58 električnih koles, 92 običajnih koles in 300 ključavnic," so poudarili s kranjske občine.

Od maja letos imajo v Kranju na treh lokacijah ob avtobusnih postajah nameščene nove kolesarnice, skupaj s servisnimi stebrički za popravilo koles.

V Mestni občini Kranj izpopolnjujejo tudi kolesarske povezave. "Projekt obsega dopolnitev in dograditev približno 8,8 kilometra kolesarske infrastrukture, skupaj s površinami za pešce in javno razsvetljavo ter vzpostavitev Centra trajnostne mobilnosti," so povedali in dodali, da nameravajo postaviti tudi večje število električnih polnilnic za avtomobile.

Neuporabniki javnega potniškega prometa
Neuporabniki javnega potniškega prometa FOTO: Surs

Izboljšave javnega prevoza

LPP je svoj vozni park sicer obogatil tudi s 33 avtobusi z nizkimi emisijami, ki so sicer že v uporabi, javnosti pa jih bodo predstavili 21. septembra na Slovenski cesti.

Za izpopolnjevanje javnega prevoza si prizadevajo tudi v Novem mestu. "Jeseni bo vzpostavljen sistem prevozov po mestnem jedru z električnim mini avtobusom, ki bo olajšal vsakodnevno mobilnost Novomeščanov, že nekaj časa pa avtobus z nizkimi emisijami naše občane prevaža tudi v sklopu mestnega potniškega prometa," so zatrdili z novomeške občine.

Jeseni 2017 je 16 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih od 15 do 84 let, dnevno uporabljalo javni potniški prevoz – avtobus ali vlak. Od tega je bilo 60 odstotkov žensk, 38 odstotkov je bilo starih od 15 do 25 let, 35 odstotkov je bilo dijakov in študentov, 25 odstotkov upokojencev. Surs

V Mariboru načrtujejo, da bodo v prihodnosti vsi njihovi javni mestni avtobusi izključno na električni pogon. Ob tem bodo zgradili ustrezne polnilne infrastrukture. "Ponudbo mestnega potniškega prometa dopolnjuje električno mini vozilo Maister, ki vozi po območju za pešce in ožjem središču Maribora. Prevoz z njim je za potnike brezplačen," so povedali z MOM.

Sicer pa so Mariborčani od leta 2014 do danes pridobili okrog 32 avtobusov visokega okoljskega standarda, z nakupom novih avtobusov pa se je povprečna starost vozil znižala na približno pet, šest let.

Koprska občina bo svoj vozni park obogatila s šestimi električnimi vozili, tremi manjšimi za prevoz oseb po mestnem jedru in tremi električni avtobusi.

Kranjska občina pa se v sodelovanju s prevoznikom mestnega prometa dogovarja za nakup električnih avtobusov in avtobus prilagojen za gibalno ovirane v medkrajevnem prometu. Z mini brezplačnim električnim avtobusom 'Kranvaj' – za 6 oseb in invalidski voziček, ki vozi v območje za pešce, se je v letu 2018 v 364 dneh peljalo 42.023 potnikov, so še pojasnili s kranjske občine.

Maribor, program aktivnosti 2019
Koper, program aktivnosti 2019
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KAPIBARA
16. 09. 2019 19.48
+2
UKint nadomestilo za prevoz( kar je unikum v EU) , pa bode hitro red, na cestah, v sedanjih konicah...
ZIPPO
16. 09. 2019 18.55
+4
Taka gužva je po pločnikih, da se ne da peš hodit😂😂😂😂
Infraping
16. 09. 2019 16.54
+4
js grem vsak dan peš od doma v gostilno in iz gostilne do doma - sem napreden
flojdi
16. 09. 2019 17.21
+2
. če gre drugo še vedno po dveh ( ne štirih !) , res
flojdi
16. 09. 2019 16.54
+6
.en sam dan ne bo izboljšal ničesar. / se pa še dobro spominjam , da mi je že leta 74 uspelo priti v šolo (s konca topniške od zmaja do križank ) veliko PREJ peš kot z busdvojko .
Janko Ig
16. 09. 2019 16.20
+6
To lahko razmišljajo samo v državni upravi,ko se zjutraj pripeljjo ,opoldne pa grejo domov. Večina,ki pa živi od svojega dela pa mora biti stalno mobilen in se ne predstavljam, da greš iz bežigrada na vič peš potem pa še v moste.....Zmanjka časa ( dneva ne delavnega)....
DonaldMAGA
16. 09. 2019 15.34
+4
Peš, z avtom nepomembno... važno da mamo vsake 4 leta nove obraze pa to...
JApajaDAja
16. 09. 2019 15.34
+4
škoda, ker ta članek ni bil objavljen že včeraj popoldan....iz pirana v mb cca 6 ur po "avtocesti"....bi rekli,pojdi peš....bo hitreje in bolj zdravo!
micka85
16. 09. 2019 14.43
+7
plačujem mesecko, oni pa meni naj grem peš 🤔🤔😂😂😂
severnik
16. 09. 2019 14.32
+12
Peš? Kam? Do službe? Sami birokrati na delu, z osebnimi šoferji. Hkrati nam pa občine ponujajo neko e-alternativo, ki je itak na premog.
Vitruvio
16. 09. 2019 13.56
+13
Razbremenitev mestnega jedra ,da se lahko oblastniki prevažajo brez zastojev . Seveda bodo tudi dvignili uporabimo za ceste , ki jo plačamo ob vsakokratni registraciji vozila .
JApajaDAja
16. 09. 2019 15.35
+8
ne pozabi...cena parkiranja v mestih je v domeni lokalnih šerifov!
fairplayy
16. 09. 2019 12.02
+22
Del krivde nosijo gradbeni baroni, ki preko politike zavirajo cenovno sprejemljivo gradnjo stanovanj bliže delovnim mestom npr v LJ, ker se gradi samo za elite, kjer je dobiček največji. Večina mladih bi se z veseljem preselila v urbano območje in imela vse potrebno0 v neposredni bližini še posebej če imaš otroke je to zelo pomembno..
HorstWiesel
16. 09. 2019 12.23
+5
Treba malce delovna mesta decentralizirat. Saj ne rabi biti vsa proizvodnja,... skoncentrirana v LJ. Vodovodarje, električarje, avtomehanike, trgovce, kelnerce, krovce, zidarje,.... se rabi tudi drugje, ne samo v LJ.
Ferdo Crni
16. 09. 2019 11.46
+8
Tako ja... same agencije, ki se afnajo s performansi. Je takole zadnjič nek možakar pred magistratom ustavil župana Jankota, ko se je ta ravno namenil zbasati se v svojega luksuznega mercedeza in protestiral, češ da mora pešačiti čez celo ljubljano da se prebije do službe. Pa mu župan strumno odgovori : "Pa vježbaj pi**ka ti mate*ina...".... in se vsede v avto.
Krainerland
16. 09. 2019 11.46
+17
Slovenija je edina sržava v EU kjer lahko s povrnitvijo potnih stroškov obogatiš.
fairplayy
16. 09. 2019 11.58
+15
Točno potni stroški bi morali biti enotni kot v AU zato nekateri pri nas iščejo podjetje, ki je čimbolj oddaljeno kljub ostalim pastem ceste
HorstWiesel
16. 09. 2019 12.01
+16
naj potne stroške ukinejo in namesto njih dvignejo plačo za 50-100€.
fairplayy
16. 09. 2019 12.08
+13
Ko so delali izračun bi bili povprečni stroški za prevoz cca 150€
HorstWiesel
16. 09. 2019 12.13
-5
Kako 150€? LPP vozovnica je 37€, un k se iz periferije vozi ga pride pa tja do 100€
fairplayy
16. 09. 2019 13.38
+4
kaj pa on ko se vozi iz mb vozi v lj ali pa iz ms v mb??
HorstWiesel
16. 09. 2019 14.52
+2
On si pa naj v MB najde službo. Bo prišparal na gorivu, času, živcih, kilometrih, življenju,..... pa manj delal gnečo, hrup, smrad,..
JApajaDAja
16. 09. 2019 15.38
+0
lj ima cilj uničit štajersko , prekmurje in prlekijo...vsi ostali pa slo!
HorstWiesel
16. 09. 2019 17.07
-1
Štajerska, prlekija in prekmurska se zaradi sebe uničujejo, ne zaradi lj
Krainerland
16. 09. 2019 11.45
+5
Sj niste normalni.
*Violate*
16. 09. 2019 11.37
+32
Najbolje se vidi želja po spremembi v dejstvu, da je LPP zastonj le v nedeljo, ko seveda po Ljubljani hodijo le mamce na tržnico. Kaj se je zgodilo s celim tednom zastonj, kot je bilo cca 10 let nazaj? Če bi resnično želeli imeti nek impakt, bi poskrbeli, da se ceste zaprejo in se ljudje vozijo z javnim prevozom, ko je največji naval v mestih, to je pa med tednom in na tak način omogočili razbremenitev okolja in spodbujali mobilnost. Tako pa večina ljudi sploh vedela ne bo, da je kakšna ''akcija'' ta teden. Hkrati pa, dokler bomo imeli javni prevoz na nivoju 20-30 let za svetom, ko dlje časa stoji, kot pa se dejansko premika, so zamude stalnica in ne slučaj, in ko hitreje prideš iz enga konca mesta v drugega peš, kot pa z busom, se ne čudit, da ljudem, drugega kot avto ne preostane. Dejansko sami silite ljudi v lastni prevoz in avto, ker ne vlagate dovolj in uspešno v javni prevoz - posledično se ne čuditi, da je toliko nesreč, zastojev, obrabe cest, onesnaženosti in prekomerno število avtomobilov.
fairplayy
16. 09. 2019 11.40
+12
HorstWiesel
16. 09. 2019 11.50
+0
In zakaj javni prevoz stoji, kdo naredi zastoj, kdo naredi neskončne kolone?
KAPIBARA
16. 09. 2019 18.39
Še enkrat berizgoraj, vsaj zadnji stavek..
zztop5
16. 09. 2019 10.48
-3
Lumpi, ko se boš naučil govorit in pisat, boš lahko moj prijatelj. Dokler boš pa zavijal in se pačil s slovenskim jezikom, pa......
giiinem
16. 09. 2019 11.11
giiinem
16. 09. 2019 11.12
giiinem
16. 09. 2019 11.13
giiinem
16. 09. 2019 11.13
+1
ZIPPO
16. 09. 2019 18.53
A dej jankole nehi ga pokat hahaha 🤣🤣🤣🤣
proofreader
16. 09. 2019 10.45
+15
Pahor je v Ajdovščino zamudil, ker je šel z avtom. Če bi šel peš, bi prišel pravočasno, pa še par selfijev naredil med potjo.
proofreader
16. 09. 2019 10.43
+28
Potem tudi tiste blindirane Mercedese vrnimo in naj se politiki peš sprehajajo. Naj nova pravila veljajo za vse.
JApajaDAja
16. 09. 2019 15.39
+1
Rookoko
16. 09. 2019 10.43
+17
Taksni clanki so popolnoma brezveze, dokler ne optimizirajo JU, da se ne vozijo 100km vsak dan na delo.
flojdi
16. 09. 2019 16.58
+0
..sej se ne vsi. / eni se vozjo iz npr mb v lj , stanujejo u lj, potne stroške dobijo pa..
DAEMONIUM
16. 09. 2019 10.37
+8
Zaradi okolja so sedaj sklenili da bodo zverinsko podrazili bencin, potem propagandirajo hojo, nato pride na vrsto vse drazja elektrika...enako ogrevanje, skratka na koncu se bodo vozili in imeli elektriko le se nekateri socialisticni veljaki, in to seveda le v Sloveniji, ker nemci, anglezi ali avstrijci tega ne bojo izvajali da o Indiji, Kitajskem kar je ze pol sveta, niti ne govorim, mi pa klasika, bolj papeski od papeza!
fairplayy
16. 09. 2019 11.41
+2
kdaj se pa bencin podražil nazadnje več kot za 5 centov??
Pan1
16. 09. 2019 12.18
+4
To je res. No vsaj drugi torek se draži. Cent po cent in računaj
fairplayy
16. 09. 2019 13.38
-4