Slovenija

Janša zaradi spora z Veldovo zapustil razpravo, Simoniti ni spregovoril

Bruselj, 26. 03. 2021 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.R., Mirko Vorkapić
Komentarji
1668

V okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je potekala razprava o Sloveniji, v kateri so najprej soočili mnenja o položaju medijev. Slovenski premier Janez Janša je zaradi spora s predsedujočo Sophie in 't Veld glede (ne)predvajanja videa zapustil sestanek, minister za kulturo Vasko Simoniti pa sploh ni spregovoril.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janša zaradi spora z Veldovo zapustil razpravo
    02:54
    Iz 24UR: Janša zaradi spora z Veldovo zapustil razpravo
  • Iz SVETA: Janša zapustil razpravo
    03:02
    Iz SVETA: Janša zapustil razpravo
Janez Janša je zaradi nepredvajanja videa zapustil razpravo in ni odgovarjal na vprašanja.
Janez Janša je zaradi nepredvajanja videa zapustil razpravo in ni odgovarjal na vprašanja. FOTO: 24ur.com

Janez Janša je imel ob nastopu za ozadje fotografije raznih izrazov kritik proti vladi, na primer transparente z napisi "smrt janšizmu" ali naslovnice Mladine s svojo podobo. Uvodoma je povedal, da si prizadeva za dialog z Evropo glede svobode medijev v Sloveniji že od leta 1987. Priznal je, da imajo razpravljalci različne poglede na problematiko, vendar, da tudi "obstajajo objektivna dejstva". Janša je ob tem znova predstavil predstavnike EU na obisk v Slovenijo, kjer se bodo ti lahko "na svoje oči prepričali o stanju pri nas". Ponovil je, da aktualna vlada nima ničesar skrivati. Premier je še izpostavil, da slovenske težave s svobodo medijev in vladavino prava niso nobena skrivnost ter da so bili novinarji v Sloveniji v preteklosti pretepeni do smrti in odpuščeni iz službe. 

Slovenski predsednik vlade se je nato zapletel v besedni spor s predsedujočo v razpravi Sophie in 't Veld glede predvajanja videa, ki ga pripravil glede medijske svobode v Sloveniji. Veldova je dejala, da je video prišel v zadnjem trenutku, na kar ji je Janša zatrdil, da so video prejeli pred tremi urami ter da bi v Bruslju lahko v tem času, glede na sredstva, ki jih imajo na voljo, pregledali posnetek pred objavo. 

Janša je Veldovo obtožil, da med razpravo ne želi predvajati videoposnetka, ki ga je želel prikazati. "Če videa ne želite prikazati, predlagam, da prekinemo današnjo razpravo in jo nadaljujemo, ko boste lahko video predvajali," je dejal Janša.

Po besedni izmenjavi med Janšo predsedujočo, je ta besedo predala Vasku Simonitiju, ki pa ga nato ni bilo več na spletni povezavi, zato so bila na vrsti vprašanja ostalih sodelujočih v razpravi. A so tudi ta naletela na gluha uešesa, saj je Janša zapustil razpravo.

Veldova je ob koncu razprave obljubila, da si bodo udeleženci razprave po pregledu, lahko ogledali videoposnetek. 

Sophie in 't Veld
Sophie in 't Veld FOTO: 24ur.com

Po razpravi se je na družbenem omrežju odzval tudi Janša in dejal, da je "velika škoda, da sta skupina parlamentarnega odbora za spremljanje in spoštovanje demokracije in predsedujoča Sophie in 't Veld, ki naj bi nadzorovala medijsko svobodo v EU, kljub predhodnim dogovorom, cenzurirala predvajanje videa, ki prikazuje problem medijske svobode in napadov na novinarje v Sloveniji."

Iz skupine za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin pa so v sporočilu za javnost kasneje zapisali, da obžalujejo, da je bila izmenjava mnenj prekinjena. Poudarjajo pa, da je bilo srečanje na izrecno prošnjo Janše izjemoma predvajano v živo. "Ta je prav tako izrazil željo, da bi želel v okviru svoje uvodne predstavitve predvajati vizualno gradivo. Izkazalo se je, da gradivo zajema tri video posnetke, ki so prispeli le nekaj minut pred začetkom srečanja, nekateri pa med srečanjem. Kljub temu je gospod Janša vztrajal pri takojšnjem predvajanju video posnetkov namesto da bi začeli izmenjavo mnenj skladno z dnevnim redom srečanja." 

Po zaključku srečanja so vsi člani skupine prejeli video posnetke, ki bodo del njihovih nadaljnjih posvetovanj enako kot vse ostalo gradivo, ki ga prejmemo tekom spremljanja. "Med izmenjavo mnenj je prišlo do pogojevanja takojšnjega predvajanja posnetkov z nadaljevanjem razprave s predsednikom vlade, kar je obžalovanja vredno," še dodajajo. 

Na dialog z vladami in oblastmi v okviru svojega mandata, da preiskuje grožnje demokraciji, pravni državi in temeljnim svoboščinam, je skupina še naprej pripravljena, "delo pa bomo nadaljevali s pisnimi vprašanji za slovenske oblasti. Upamo, da bodo slovenske oblasti pripravljene na odprto in konstruktivno razpravo." 

Soočenje različnih mnenj

V razpravi, ki naj bi trajala tri ure, so najprej nastopili odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj, generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, član nadzornega odbora RTV Slovenija in vodja strokovnega odbora za medijske projekte na ministrstvu za kulturo Borut Rončevič, odvetnica in strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov.

Štrukljeva je izpostavila pomen STA v slovenskem medijskem prostoru, finančno izčrpavanje agencije v nasprotju z zakoni ter poskuse diskreditacije in pritiske. Opozorila je, da se čas za ohranitev agencije, ki je nastala ob osamosvojitvi Slovenije, počasi izteka.

Kadunc je poudaril, da je RTV Slovenija v tem trenutku izjemno ogrožena, da sicer ni v tako hudem položaju kot STA, a se temu bliža. Govoril je o zelo negativnem občutku glede dogajanja in predvidenem odpuščanju delavcev.

Rončevič je izpostavil študijo o pluralnosti medijev v Sloveniji, ki kaže, da je velik delež medijev v Sloveniji levih in protivladnih ter da pluralnosti tako v bistvu ni. Poudaril je, da vlada nikakor ne ogroža svobode medijev in akademikov ter demokracije, temveč gre za to, da leva stran desnemu političnemu spektru odreka legitimnost, da vlada.

Pirc Musarjeva je opozorila, da so posegi v medijsko svobodo le vrh ledene gore in da gre za širši problem posegov politike v svobodo izražanja ter da je covid krinka za posege, ki z epidemijo nimajo nikakršne povezave.

Da gre še za eno razčiščevanje notranjepolitičnih vprašanj, pa je dejal Pirkovič, ki je izrazil prepričanje, da medijska svoboda še nikoli ni bila tako velika kot danes, saj da še nikoli ni bilo toliko kritik vlade. Kritično poročanje medija Politico o položaju medijev v Sloveniji na podlagi novinarskih virov, ki se iz bojazni niso želeli izpostaviti, je opisal kot čisto norost.

Varuh Svetina podprl kritično in neodvisno novinarstvo, brez pritiskov

Slovenski varuh človekovih pravic Peter Svetina pa se je zavzel za kritično in neodvisno novinarstvo v Sloveniji, ki ne bo deležno pritiskov in z varno zaposlitvijo. Še posebej sta pomembna javna servisa RTV in STA, je poudaril. "Izrecno želim poudariti, da sta oba javna servisa, RTV Slovenija in STA potrebna posebne pozornosti in ne smeta biti talec ali plen vsakokratnih zmagovalcev volitev," je poudaril. "Dostop do verodostojnega informacijskega, novičarskega servisa je človekova pravica in podstat demokratičnosti," je izpostavil.

Izrazil je zaskrbljenost glede "zadnjih zapletov, ki se nanašajo na financiranje STA zaradi neizvajanja obstoječe zakonodaje".

"Postopki financiranja se morajo izvesti po obstoječih merilih, brez nepotrebnih odlašanj, morebitne pomanjkljivosti v sedanji ureditvi pa ustrezno odpraviti," se je zavzel Svetina.

Poudaril je, da je za kakovostno novinarstvo pomembno, da imajo novinarji varno zaposlitev in redne dohodke ter niso prekarno zaposleni. "Prevladati mora zavedanje, da so novinarji pomemben del demokratične družbe in da so vsi pritiski nanje nedopustni, tako z vidika njihovega poslanstva kot osebnega dostojanstva," je dejal Svetina.

Obsodil je tudi razrast "sovražnega in vulgarnega govora" na spletu in razrast "senzacionalističnih medijev". "Ustrezen pregon sovražnega govora, ne glede na to, kdo je njegov avtor, je nujen," je dejal in dodal, da to vendarle ne sme nesorazmerno posegati v svobodo govora.

Svetina izrazil tudi veliko zaskrbljenost zaradi "zapletov pri imenovanju tožilcev", o čemer je nato govorila predstavnica Društva državnih tožilcev Slovenije, vrhovna državna tožilka Mirjam Kline. Izpostavila je, da najmanj sedem tožilcev čaka na imenovanje že več kot šest mesecev. Medtem pa se tožilstva soočajo z veliko kadrovsko podhranjenostjo. Samo na ljubljanskem tožilstvu je zasedenih zgolj 60 odstotkov delovnih mest, je izpostavila.

Opozorila je na problem neimenovanja delegiranih tožilcev za Evropsko javno tožilstvo, pri čemer "vlada razloge za nasprotovanje menja vsak teden". Prav tako je opozorila na pritisk na plače tožilcev med pandemijo covida-19. Še posebej pa je izpostavila pismo premierja Janše generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi lani poleti, ko je tožilce obtožil podpiranja protivladnih protestov, ker so zavrnili kazenski pregon "janšizma". Klinetova je ocenila, da želi vladajoča politika na ta način zmanjšati avtonomnost tožilcev in vplivati na predkazenske postopke.

Člane skupine je pri zastavljanju vprašanj med drugim zanimalo, kako bi bilo mogoče rešiti finančne in druge težave STA in RTV Slovenije. Od člana iz vrst desnosredinske EPP Vladimirja Bilčika je bilo slišati poudarek, da pri vprašanju svobode medijev ne gre za strankarsko politiko, temveč za zaščito novinarjev.

Vodja skupine, evropska poslanka iz liberalnih vrst in 't Veldova pa je zastavila vprašanje, po katerih merilih se novinarje v Sloveniji opredeljuje kot "leve" in "protivladne", ter izpostavila, da so na Nizozemskem zelo kritični novinarji, ki so po njenem prepričanju del demokracije.

Skupina, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v članicah EU spremlja spoštovanje vrednot EU, zlasti v kontekstu nujnih ukrepov v boju s pandemijo covida-19. Prvo razpravo o Sloveniji je opravila 5. marca.

Nekaj dni zatem je o svobodi medijev v Sloveniji razpravljal tudi Evropski parlament na plenarnem zasedanju.

Posnetek, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, in njegov retrospektivni pogled na medije v Sloveniji:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.37

Simoniti ni spregovoril

Po besedni izmenjavi med Janšo predsedujočo, je ta besedo predala Vasku Simonitiju, ki pa ga nato ni bilo več na spletni povezavi, zato so na vrsti vprašanja ostalih udeležencev razprave.

15.33

Janša predlagal prekinitev razprave

Janša je Veldovo obtožil, da med razpravo ne želi predvajati videoposnetka, ki ga je želel prikazati. "Če videa ne želite prikazati, predlagam, da prekinemo današnjo razpravo in jo nadaljujemo, ko boste lahko video predvajali," je dejal Janša.

15.29

Spor Janše in Veldove zaradi (ne)predvajanja videoposnetka

Slovenski predsednik vlade se je zapletel v besedni spor s predsedujočo v razpravi Sophie in 't Veld glede predvajanja videa, ki ga pripravil glede medijske svobode v Sloveniji. Veldova je dejala, da je video prišel v zadnjem trenutku, na kar ji je Janša zatrdil, da so video prejeli pred tremi urami ter da bi v Bruslju lahko v tem času, glede na sredstva, ki jih imajo na voljo, pregledali posnetek pred objavo.

15.24

Janša: Nimamo ničesar skrivati

Janša je ob tem znova predstavil predstavnike EU na obisk v Slovenijo, kjer se bodo ti lahko "na svoje oči prepričali o stanju pri nas". Ponovil je, da aktualna vlada nima ničesar skrivati.

15.13

Janša: Imamo različne poglede glede medijske svobode

Janša je povedal, da si prizadeva za dialog z Evropo glede svobode medijev v Sloveniji že od leta 1987. Priznal je, da imajo razpravljalci različne poglede na problematiko, vendar, da tudi "obstajajo objektivna dejstva".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1668)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
31. 03. 2021 09.19
+2
Kdo je ta video nardil, mu res lahko čestitam za 1. nagrado butalca, ker res nima pojma niti malo pojma o tej državi. spel se desnica ... niti za 1 euro nimaš mozga v tej buči.
zurbrigen
29. 03. 2021 10.10
Jest sem si za razliko omenjeno sejo ogledal, naknadno sicer, ampak nima veze. In ja gospa Sophie in’ t Veld je bila tako malo hinavsko prijazna. Neka druga iz odbora pa je postregla s prvoklasno lažjo. Namreč lani marca naj bi delo objavil članek "nekaj kontra janše" ki pa ga NI, ker je namesto članka objavil reklamo za neko delovo revijo ipd. KER naj bi JANŠA vplival na Stojana Petriča "ki je podpisal z vlado čez 600 pogodb" HAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH pa to je ali šala dneva ali pa čisto izkrivljanje resnice. Čuj ti to Stojan in Janez zer gut kamerat
DediDPitbul
28. 03. 2021 19.14
+1
Mislil je, da bo nadmudril se EU... pa so ga hitro nastudirali, grosupeljskega cirkusanta.
Uporabnik1948590
28. 03. 2021 18.24
+1
Ta jajo je en huuuud pacient
Bojan58J
28. 03. 2021 12.01
+2
Naši ponosni nasledniki komunistov so cenzuro prenesli tudi v Evropo.
Daoist
27. 03. 2021 18.57
+6
Naj gre v Albanijo sladoled prodajat, tam ga bodo verjetno sprejel, ker je vsaj šiptarju podoben.
Neutrino
27. 03. 2021 18.03
+4
a revček bogi, no kaj pa sedaj ko tvojega jokanja in klunične psihoze noben več ne prepozna? Verjetno se boš preselil iz Velenja na Balaton
zibertmi
27. 03. 2021 16.59
+7
misli ,da bo cel svet plesal po njegovih notah.to delajo v kleti in tisti ,v politiki,ki imajo kaj od tega,drugače bi bil sam samcat v opoziciji
zibertmi
27. 03. 2021 16.59
+4
še dobro ,da v bruslju niso predvajali videa,če bi videli kako grdo ravnamo z njim bi nas lahko prijavili,pa bi nam ga socialna odvzela.
zibertmi
27. 03. 2021 15.51
+6
janez naša generacija se te verjetno ne bo znebila,si preveč limast.upam ,da nimaš kakega klona,da bodo vsaj naši vnuki mirno živeli
juhej77
27. 03. 2021 14.12
+9
se dobr da mamo NovoTv... ..zdej bo Evropa kriva, Twitko ima pa seveda prav😂😂
MasteRbee
27. 03. 2021 14.11
-6
Sophie je sama priznala da je niče. Škoda časa.
KavčStrokovnjak
27. 03. 2021 14.08
+11
Janša se je rodil očetu, ki je bil zaprt zaradi ropov in kraj, vlomov in ostalih kriminalnih dejanj. Očetu, ki je bil belogardist in je sodeloval z okupatorjem. Njegova mama ga je spočela s Šiqcem med tem ko je njen mož služil zaporno kazen. Rodil se je navaden pankart kosovskih korenin in slovenskega priimka. Mama pa z rumeno knjižico, prodajalka ljubezni. In takšnega človeka ste postavili na čelo naroda?!? Človeka brez vseh etičnih in moralnih vrednot. Kaj naj si potem normalni delovni ljudje mislimo o volivcih SDS?!?!....
malaraja
27. 03. 2021 14.15
+6
A ga ni ta lopov posvojil nekje s kosovega?
malaraja
27. 03. 2021 14.17
+1
Od kje ti te informacije? Da vidim še jaz? Pravijo, da je posvojen kosovar, o taki zgodbi pa prvič slišim. Jaoooooo!
Belabreza
27. 03. 2021 17.12
+1
O tem veliko piše Kunstelj, njega maršal nikoli še ni tožil in ga tudi ne bo. Na njegovi strani veliko piše o tem, da se je IJJ rodil 4 mesece po prihodu očeta iz zapora. Torej?
awontuwej
27. 03. 2021 19.38
+0
Mogoče je bilo pa brezmadežno spočetje. Nobenega madeža na rjuhi...
malaraja
27. 03. 2021 14.02
+14
V Bruslju so cesarju povedali, da je gol. Krivi ste njegovi sektaši, ki mu tega niste znali povedati prej. Tip res misli, da je pomemben in mu ne uspevajo spletke zato, ker mu nagajajo vsi po vrsti. V resnici tip ni sposoben voditi lokalne trafike, v SDS pa so ostali samo še tisti, ki niso za nikamor drugam. S tako posadko se v prevelikih čevljih samo sramotiš. Janša je zafrustriran, ker mu nihče ni povedal, da je nesposoben, neizobražen in prostaški lažnivec, ki krade, kjer se mu ponudi prilika. Vi mu lezete v tazadnjo, ko pa svoj primitivizem izvaža, jih dobi po nosu.
xxyyyyyy
27. 03. 2021 14.00
+9
Naj že enkrat nekdo obelodani zakaj jih je petek dobil in kakšna je resnica. Evropa bi morala zapret pipco denarja ker stem omogoča pv da nepošteno tala denar po žepih svojih lakajev EVROPA ZBUDI SE
malytoby
27. 03. 2021 13.56
+13
Video je totalno deplasiran. Na dan je vlekel neke stvari iz naftalina, ni pa omenil svojih žalitev dveh RTV-jevih novinark, ki jih je označil za prostitutke - zaradi česar je bil tudi na sodišču. Pravilno, evropski prostor ni kinodvorana.
tiandra4
27. 03. 2021 13.56
+9
Janša je človek, ki žali vsakogar , ki ne misli tako kot on, podcenjuje, diskreditira, podtika, laže in še kaj, predvsem pa ruši slovensko demokracijo, ki smo jo gradili po osamosvojitvi, uničuje medije, kulturo, podjarmil si je policijo, izvaja nasilje nad mirnimi demonstranti, celo dijaki, uvedel je enormne kazni, na račun covida imamo že več kot pol leta policijsko uro s čimer kaže samo svojo voljo. V tujini nas dan za dnem smeši, prepira se z vsemi, tudi v ZDA, sedaj si želi orožja in prisluškovalnih naprav iz Izraela, s čimer bi imel popolno oblast in nadzor nad vsem. Po drugi strani je on ali njegovi podrejeni odpovedal 1 mio cepiv, s čimer so ogrozili veliko ljudi, koliko jih je in bo umrlo?? . Eu in svet ga je spregledal in Slovenci tudi. Kdaj bo konec te Janševe nore vladavine ?
scernig
27. 03. 2021 13.54
+10
Tvito počasi boš dojel,da te nihče ne jemlje resno...
MamaRezi
27. 03. 2021 14.59
+0
Twito je že dojel brez skrbi. Problem so njegovi tviteki, ki ga volijo
awontuwej
27. 03. 2021 19.40
-1
Ne problem so pohlevni državljani, ki ga prenašajo...
peglezn
27. 03. 2021 13.50
+11
BTW, lahko bi si Kustečeva in una za pravosodje malo ogledali, kako se prava ženska postavi zase in za demokratične vrednote... da dnevno prebutane Urške sploh ne omenjam...
riss
27. 03. 2021 13.48
-9
O samem filmčku nimam najboljšega mnenja, ker ni narejen na preveč profesionalen način. Ampak kar drži pa, da je Janša vsaj pripravil en filmček, ne vem pa s čim so naši levičarji prepričali EU poslanke in poslance, da jih kar branijo in zagovarjajo, brez filmčkov, ker očitno ni bilo kaj obremenjujočega za posneti. Mogoče pa so kaj snemali v Bruslju, kakšen zasebni video na prav takšni zabavi po vzoru Seve, kar pa bi jih mogoče prepričalo!?
Boris6116
27. 03. 2021 13.53
+4
peglezn
27. 03. 2021 13.54
+6
A si mislil tole zabavo: /novice/tujina/policija-vdrla-na-gejevsko-zabavo-evropski-poslanec-skusal-pobegniti.html ...
poper00
27. 03. 2021 13.57
+6
A si kdaj pomislil ,da Evropski poslanci zagovarjajo resnico in je Janša lažnivec.