Slovenija

Vlada bi razveljavila postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev

Ljubljana , 25. 05. 2021 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.V., Anže Božič
Komentarji
243

Saga (ne)imenovanja slovenskih delegiranih tožilcev se nadaljuje. Generalni sekretariat vlade naj bi sedaj pripravil sklep, v skladu s katerim bi postopek izbire delegiranih tožilcev morali začeti znova. Evropsko javno tožilstvo naj bi sicer po načrtih začelo delovati že 1. junija.

Spletno Delo je pridobilo sklep v.d. generalne sekretarke vlade Janje Garvas Hočevar, s katerim bo vlada, če ga bo ministrski zbor potrdil, razveljavila postopek izbire, s katerim je državnotožilski svet med štirimi kandidati izbral dva, Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ter ju poslal v potrditev vladi. Vlada bi, kot je razvidno iz sklepa, ministrstvu za pravosodje naložila takojšnjo objavo novega poziva za izbiro evropskih delegiranih tožilcev. Gre za predlog, o katerem bodo morali glasovati na vladi, ministri pa bi lahko o tem odločali v četrek. 

Obenem se zaostruje politični konflikt med premierjem Janezem Janšo in pravosodno ministrico Lilijano Kozlovič, ki bi se v primeru preglasovanja morda lahko končal celo z njenim odstopom. Iz evropskega javnega tožilstva, kjer bdijo nad porabo evropskih milijard sicer pravijo, da iz Slovenije niso prejeli še nobenih uradnih pojasnil.

Bo vlada razveljavila postopek, s katerim sta bila kot kandidata izbrana Matej Oštir in Tanja Frank Eler?
Bo vlada razveljavila postopek, s katerim sta bila kot kandidata izbrana Matej Oštir in Tanja Frank Eler? FOTO: Dreamstime

Spomnimo, da sam projekt vzpostavljanja evropskega javnega tožilstva sega še v leto 2017, ko se je 16 držav dogovorilo za vzpostavitev tožilstva v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja. Sedaj pri njem sodeluje 22 članic Unije.

Ministrica Kozlovičeva je kot kandidata za evropska delegirana tožilca predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je, kot omenjeno, predlagal državnotožilski svet, a naj bi jima po neuradnih informacijah nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja.

Včeraj je ministrica dejala, da bi Slovenija lahko najprej imenovala enega kandidata. Danes pa se je Kozlovičeva, ki je doslej zagotavljala, da od strokovno izbranih kandidatov in korektno izpeljanega postopka ne bo odstopila, zavila v molk. 

V zadnjih tednih se vrstijo pozivi iz Bruslja, naj Slovenija pospeši postopek in vendarle imenuje delegirana tožilca. Pred dnevi je k temu pozval tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders

Do neimenovanja in zavlačevanja uradne Ljubljane je bila kritična tudi glavna evropska tožilka Laura Codruta Kövesi. "Zelo nas skrbi dejstvo, da bi morali začeti delovati brez evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Z našega vidika je to zelo slab signal iz Slovenije," je dejala za našo televizijo. 

Evropsko javno tožilstvo, ki ima letos na voljo 45 milijonov evrov, je novoustanovljen evropski organ s sedežem v Luksemburgu, ki bo pristojen za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lado-a1
26. 05. 2021 19.37
+0
... se ne bo seznanila ... amaterji, če je to njihov sklep so seznanjeni ... Kumrovška izobrazba Herr twitlerja je manj vredna kot nižji razredi osnovne šole!
lado-a1
26. 05. 2021 19.33
-1
Jaz bi barabam, ki so trenutno na oblasti, odvzel državljanstvo in jih nagnal iz države.
lado-a1
26. 05. 2021 12.49
+1
Razveljavila in pri temu ignorirala zdravo pamet in pravni red. FUJ!
rogla
26. 05. 2021 08.51
+1
Glavni v SDS se boji, a vse se enkrat povrne. Z vsakim dnem je bližje odkritju vseh škodljivih dejanj, ki jih je in jih še počne.
peglezn
26. 05. 2021 08.48
+2
Je pa jasno, da ima sladdoledar polne gate... če bo EU podrobno pogledala, kam je šlo tistih nekaj milijard, s katerimi so se tako hvalili, bo za čeloglavega kriza.
peglezn
26. 05. 2021 08.44
+2
Janšenko ne šteka ločenosti treh vej oblasti, pa to... njemu so zgled Koreja, Belorusija in podobne beznice.
sinhron
26. 05. 2021 08.24
+5
Kot kandidata za evropska delegirana tožilca je ministrica za pravosodje predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je, kot omenjeno, predlagal državno tožilski svet, a naj bi jima po neuradnih informacijah nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja. Torej pretehtajo osebne zamere nekega shizofrenika proti strokovnemu izboru in naj bi njegova obveljala ? Smo že v diktaturi ala Belorusija ? Vlada bi se morala samo seznaniti z izborom kandidatov za EU tožilce in ne da na vsak način želi diskvalificirati strokovnjake in onemogočiti normalno delovanje EU organov ! Takšne in podobne štorije bomo gledali , dokler bo vladal SDS in njen lider ! Ministrica za pravosodje bi morala v tem primeru iz protesta odstopiti !
Fluxx
26. 05. 2021 08.11
+7
Janez je zamerljiv do kosti. Ta človek vso negativno nosi v sebi. Zato pa je kokr je.
kar_nekdo
26. 05. 2021 08.22
+6
Tako je. Jaz res ne razumem, da njegove ovčke ne opazijo, da je dejansko zloben. Enostavno ni druge besede za njega...
Frotirka
25. 05. 2021 21.27
+11
Kaki sklep, kaka razveljavitev!!!! Pa saj niso normalni. Spravite se že iz parlamenta, t.i. vlada! A te norije res ni mohoče ustaviti????
travc
25. 05. 2021 21.12
+2
Mi pa imamo sodnike ja.
Bofur
25. 05. 2021 21.10
+12
In še nekaj. Tožilstvo je po veljavnem zakonu izpeljalo postopek imenovanja tožilcev, v skladu z razpisom, po veljavnih pravilih, KI JE ZAKLJUČEN !!!! Kandidata sta imenovana. V zakonitem postopku. Tudi če vlada izda (negativno) mnenje, ga tožilstvu NI TREBA UPOŠTEVATI. Če bi šlo za obvezno soglasje, bi šlo za nujo, obvezo. Ampak postopek NE PREDVIDEVA vladnega soglasja, zgolj in samo seznanitev. In to seznanitev je tožilstvo izpeljalo, s tem ko je o imenovanih tožilcih seznanilo vlado. Tukaj se sprenevedamo že pol leta o semantičnem razumevanju, kaj pomeni, da se nekdo seznani z nečim. O tem imenovanju je bilo že toliko napisanega, da se je vlada SEZNANILA že iz medijev. Tožilstvo je poslalo predlog vladi, in JE SEZNANILO VLADO, če pa vlada ne želi odpreti pisma, JE TO STVAR VLADE. Če tožilstvo o ŽE IZPELJANEM IN KONČANEM postopku imenovanja, ne bi poročalo vladi, potem bi lahko govorili o kršitvi zakona, pa še to pogojno, saj seznanitev ali ne-seznanitev ne more vplivati na postopek imenovanja ... Po mojem ima ustavno-pravno pravica tožilca, da je imenovan, VEČJO TEŽO, od zakonske formalnosti, da se vlada seznani z nečim.
beowulfsam
25. 05. 2021 21.47
+1
Načeloma bi morali upoštevati ločeno zakonodajno, izvršilno in sodno oblast, ja. Pr nam....ahahahahaha. Eh, tud sodniki in podobni, bi blo fajn, da majo omejene mandate. Meh.
Bofur
25. 05. 2021 21.52
+3
Saj zakon ravno to upošteva. Ker vladi ne daje obveznega soglasja pri imenovanjih tožilcev ..., ampak zgolj "seznanitev". Zaplet, ki to ni.
metuljka
25. 05. 2021 21.04
+12
Janša bi rad imel upliv tudi na preiskave porabe denarja iz EU. Lopov se samo tega boji-
malaraja
25. 05. 2021 21.53
+3
Očitno z razlogom. Mu je EU šef tožilcev že sporočil, da bodo Slovenske posle pač preiskali drugi tožilci, ne uide mu!
metuljka
25. 05. 2021 21.03
+8
Tožilci bi morali, kot varuhi pravne države, vztrajati na svojih predlogih.
Bofur
25. 05. 2021 20.54
+12
Seznanitev pomeni samo to, da tožilstvo vlado seznani, da predlaga kandidata v tuji preiskovalni organ ... Ampak vlada na ta postopek NE MORE vplivati, ne izdaja svojega soglasja, ne izdaja svojega mnenja, ne daje svojih predlogov, kandidatov ..., nič od nič. SEZNANITEV ni OBLIGATORNA, ne gre za zakonsko nujo, obvezo ... Že to, da je zadeva na dnevnem redu vlade pomeni, da je vlada seznanjena. Saj vlada NE POTREBUJE glasovati o tem ... In tudi če bi glasovala in bi bilo glasovanje negativno, to še vedno pomeni, DA SE JE VLADA SEZNANILA ... Kaj bi pomenila ne-seznanitev, ahahahahahahaha Nič.
lado-a1
25. 05. 2021 20.49
+8
Še en pljunek Herr twitlerja in njegovih sostorilce na pravno državo. Še en 'uspeh' tzv. pravosodne ministrice!
MojsterSplinter
25. 05. 2021 21.50
+3
Po mojem pred odstopom čaka še izplačilo regresa. Drugače res ne vem, kaj bi čakala.
Bofur
25. 05. 2021 20.44
+13
V bistvu vlade NE MORE razveljaviti postopka. Vlada pač po zakonu ne imenuje tožilcev, ne vodi postopka, postopek lahko samo razveljavi tisti, ki je ta postopek sprožil, pa še to zgolj in samo, če bi bilo dokazano, da so se zgodile kakšne nepravilnosti v samem postopku. To, da se vlada ne bo seznanila, ne more vplivati na že izpeljani postopek. To lahko ZGOLJ in samo pomeni, da se vlada NE ŽELI seznaniti, kar je bržkone njena pravica, pomeni pa zgolj to, da bi moralo ministrstvo za pravosodje oziroma tožilstvo oba tožilca delegirati brez vladne seznanitve, glede na to, da vlada tega ne želi storiti. V bistvu, ker je bil postopek javen, se je vlada dejansko s tem imenovanjem SEZNANILA :))) Tukaj gre seveda za ustavno-pravno zadevo. O kateri bi lahko svoje mnenje izreklo tudi Ustavno sodišče. A to niti ni nujno. Tožilstvo je od vlade NEODVISNO. Pač oba tožilca sta delegirana brez tega da bi se z njunim mnenjem seznanila vlada. To je to. Nič drugega. Ne gre za soglasje. Kar bi bila OBVEZA. Ampak je ta "seznanitev" povsem neobligatorna oblika - seznanitev. Še mnenje to ni.
lado-a1
25. 05. 2021 20.52
+8
Se strinjam. Ker pa je na čelu ministrsva eno zbegano in nesposobno bitje, se to pač ne bo zgodilo. Bo pa to prvovrstna tema za ustavno sodišče. Če seveda ne bodo prevladali tisti katerih stolček je borat prodal Herr twitlerju ...
Bofur
25. 05. 2021 20.55
+7
Meni je stvar povsem logična. Pravo pa temelji na logiki. To je pravzaprav nuja. Postopek delegiranja je KONČAN, vlada je seznanjena ... Gremo naprej. Zapleta sploh ni.
Nimasmisla
25. 05. 2021 20.41
+12
A tem se je pa do konca utrgalo ali lahko pošljejo rešilca iz vojnika
acromega
25. 05. 2021 20.27
+11
Ja ni kaj, državotvorna poteza.
lado-a1
25. 05. 2021 20.53
+8
Ja, to je tista DRŽAVOTVORNOST o kateri Herr twtler zadnje dni toliko kvaka
kapetan
25. 05. 2021 20.24
+11
Balkan prihaja! V Bruslju se že ateisti križajo 🤣
malaraja
25. 05. 2021 20.13
+11
SDS bi rad instaliral Brankota in Pojbića!