Slovenija

Pritožba Romov zaradi dostopa do vode v romskih naseljih zavrnjena

Strasbourg, 10. 03. 2020 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropsko sodišče za človekove pravice je zavrnilo pritožbo dveh romskih družin zaradi nezagotavljanja dostopa do pitne vode v romskih naseljih, saj ni ugotovilo kršitve posameznih členov evropske konvencije o človekovih pravicah. V Amnesty International Slovenije so že napovedali pritožbo.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je obravnavalo pritožbi 14-članske romske družine iz Dobruške vasi v Občini Škocjan ter dveh Romov, očeta in sina, iz Goriče vasi pri Ribnici.

Dve romski družini sta v pritožbi zatrjevali kršitve prepovedi mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja iz 3. člena konvencije, kršitve pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena ter kršitve prepovedi diskriminacije iz 14. člena konvencije. V nelegalnih romskih naselij namreč nimata dostopa do osnovnih javnih storitev, kot so pitna voda in sanitarije.

V današnji sodbi je sodišče odločilo, da država ni kršila 8. člena konvencije, 14. člena v povezavi z 8. členom in ne 3. člena v povezavi s 14. členom konvencije.

ESČP je zavrnilo pritožbo Romov zaradi dostopa do vode v romskih naseljih.
ESČP je zavrnilo pritožbo Romov zaradi dostopa do vode v romskih naseljih. FOTO: Aljoša Kravanja

Sodniki so ocenili, da so bili ukrepi Slovenije za zagotovitev pitne vode v dveh romskih naseljih zadostni. Pri teh ukrepih je država tudi upoštevala dejstvo, da so Romi deprivilegirana oziroma ranljiva skupina prebivalstva, so zapisali v sodbi. Poleg tega bi pritožniki s socialnimi transferji, ki jih prejemajo od države, lahko sami pripomogli k urejanju dostopa do pitne vode, so še ocenili.

Kot je namreč ugotovilo sodišče, so občinski organi v obeh primerih sprejeli nekaj konkretnih ukrepov, s katerimi bi Romom zagotovili dostop do varne pitne vode. Vseh ukrepov, s katerimi bi uredili sanitarije, sicer niso zagotovili, "vendar je bilo pomanjkanje javnih kanalizacijskih sistemov značilno za številne dele Slovenije", so zapisali.

Sodišče je o zatrjevanih kršitvah odločilo soglasno, le pri vprašanju kršenja 8. člena konvencije so sodniki odločitev izglasovali s petimi glasovi za in dvema proti.
"Čeprav je ukrepe Slovenije mogoče obravnavati kot začasno in ne trajno rešitev, je sodišče ugotovilo, da so sprejeti pozitivni ukrepi Romom omogočili dostop do pitne vode. Ker ni bilo nobenega dokaza, ki bi temu nasprotoval, je sodišče tudi ugotovilo, da so pristojni organi ukrepe sprejeli v dobri veri," so zapisali sodniki. Ti tako menijo, da je Slovenija izpolnila zahteve iz konvencije.

Na odločitev so se že odzvali v Amnesty International Slovenije, kjer so Romom pomagali pri pritožbi. Obžalujejo, da ESČP pritožbi ni ugodilo ter napovedujejo pritožbo na veliki senat ESČP. Ob tem opozarjajo na slabe razmere v romskih naseljih, kjer prebivalci nimajo dostopa do vode in elektrike. Po njihovem mnenju bi morale oblasti ukrepati, da bi pritožniki uživali isti obseg pravic kot večinsko prebivalstvo.

V državnem odvetništvu, ki je zastopalo Slovenijo v tem primeru, pa so zadovoljni, da je ESČP sledilo njihovim ugovorom in da je skoraj vse odločitve sprejelo soglasno. Pojasnili pa so, da primera ne morejo nadalje komentirati, glede na to, da je napovedana vložitev zahteve za vnovično obravnavo pred velikim senatom ESČP.

Svetina: Ali smo v ustavo pisali s figo v žepu?

Varuh človekovih pravic Peter Svetina po današnji sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) upa, da ni konec prizadevanj, da bi se vsem prebivalcem Slovenije omogočalo življenje v dostojnih bivanjskih razmerah. Po mnenju varuha se ne bi smelo dogajati, da leta 2020 v Sloveniji nekateri ljudje še vedno (pre)težko dostopajo do pitne vode.

Pri Varuh človekovih pravic RS so v odzivu zapisali, da so tekom let ob več priložnostih opozarjali na dostop do pitne vode, tako na območju romskih naselij kot drugod po državi. Svetina se sprašuje, ali smo pred štirimi leti, ko smo v ustavo zapisali, da ima vsak pravico dostopa do pitne vode, to naredili s figo v žepu.

"ESČP je očitno sicer ocenilo, da so v primeru romskih pritožnikov iz Goriče in Dobruške vasi oblasti zadostile konvencijskemu minimumu. Poudariti pa je treba, da ta sodba ne pomeni ultimativne razsodbe strasbourškega sodišča o pravicah vsakega Roma iz slehernega romskega naselja v Sloveniji. Prav tako ne gre spregledati, da tudi tokratna odločitev med sodniki ni bila soglasna in je bila sprejeta s petimi glasovi proti dvema," je poudaril varuh.

Svetina opozarja, da je Evropska komisija Sloveniji priporočila nujno ukrepanje pri zagotavljanju dostopa do pitne vode v romskih naseljih.
Svetina opozarja, da je Evropska komisija Sloveniji priporočila nujno ukrepanje pri zagotavljanju dostopa do pitne vode v romskih naseljih. FOTO: POP TV

Varuh tako tudi ob tej priložnosti ponavlja svoje dolgoletno načelno stališče, da pravna in komunalna neurejenost romskih naselij ogrožata uresničevanje človekovih in posebnih pravic romske skupnosti oziroma njenih pripadnikov na eni strani in tudi uresničevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin preostalega prebivalstva, ki tamkaj živi, na drugi. Tako po mnenju varuha ni presenetljivo, da se in eni in drugi pogosto čutijo prizadete v svojem dostojanstvu, osebnostnih pravicah, lastninski pravici, enakosti pred zakonom in navsezadnje tudi v zaupanju v pravno državo.

Ministrstvo: Sodba pomeni, da so oblasti pozitivno ukrepale

"Današnja sodba pomeni, da je ESČP Sloveniji priznalo, da so oblasti pozitivno ukrepale glede urejanja te problematike in želele pomagati pritožnikom, da bi dobili ustrezen dostop do pitne vode in pa, da bi pritožniki glede na ureditev na tem področju lahko tudi sami uporabili alternativne oblike oskrbe z vodo in odvajanja odpadne vode," so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. 

Ministrstvo ob tem poudarja, da je bilo v preteklosti narejenega veliko za izboljšanje bivalnih razmer romske skupnosti ter njihovega dostopa do pitne vode, seveda pa je treba stanje še izboljšati, v sodelovanju med ustreznimi državnimi organi, lokalnimi oblastmi  in romsko skupnostjo. "Predvsem je potrebno, da se problematika na področju bivanjskih razmer romske skupnosti v Sloveniji rešuje sistematično in dolgoročno in upoštevati, da naša država Romov nikoli ni naseljevala na izolirana območja izven naselij brez osnovne infrastrukture," so dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
09. 09. 2022 11.53
+3
Naj plačajo komunalni prispevek ,priklop vodovoda občini in vodovodu ,kot vsi navadni slovenci brez privilegijev ,pol se pa naj pritožujejo mamo jim......
Uporabnik1095190
11. 03. 2020 18.31
+13
Najbolje,da gremo vsi v gozdove ali na tujo zemljo taboriti in zahtevamo,da se nam vse daje zastonj. Čudi me,da je tokrat sodišče razsodilo v škodo bakrenim,res čudno.
Transformerji
11. 03. 2020 16.54
+10
Resničen primer, po izjavi mojega vnuka: ciganka, jasno vse zastonj - šolske potrebščine, malica, kosilo - prvi in drugi razred je ponavljala po dvakrat, potem tretjega in tudi četrtega - potem je ni bilo več v šolo. Jasno, čas za iskanje partnerja in razmnoževanja! Pa še naprej za vse vse zastonj! Davkoplačevalci z minimalnimi dohodki pa trpijo! Pa upokojenci, ki so vedno delali za minimalno plačo .
Transformerji
11. 03. 2020 15.00
+9
Lenuhe kastrirati in sterilizirati! Še mački imajo svoj namen - loviti miši!
Transformerji
11. 03. 2020 14.33
+8
Mejduš, kakšen bes in groza sta me popadla pred Amnesty international Slovenija! Takoj jih moramo izgnati, pa četudi so Slovenci!
Uporabnik1095190
11. 03. 2020 18.35
+10
Amnesty International je samo še eno nekoristno leglo brezdelnežev,ki lepo živijo na račun tistih,ki dejansko delamo. Naj gredo raje na teren,se pravi v kakšno bakreno naselje za kakšen mesec ali dva,da bodo imeli boljši vpogled v njihova življenja,navade,prihodke in za kaj jih porabijo,itd. Verjetno bi vse tiste babnice prišle noseče domov.
Transformerji
11. 03. 2020 14.30
+11
Že pri tisti romski družini v gozdu sem napisal - Slovenija naredi vse za preživetje lenuhov, dobijo zelo veliko socialno podporo, zastonj jim napeljejo elektriko in vodo - 14 članska družina v gozdu bi šla lahko živet v skupno naselje, pa nočejo, čakajo na ogromno hišo. Se vidi , da živijo v gozdu brez novic, drugače bi vedeli, da je v resnici z njimi nekaj hudo narobe - ležati in delati otroke in terjati pravice. To organizacijo Amnesty internacional pa očitno zastopajo ljudje enakega kova - lenuhi, ki terjajo pravice tudi zase in nekdo jih dobro plačuje! To organizacijo v naši državi bi takoj prepovedal! A lahko to naredi Janša, če že Šarec tega ni naredil???
Transformerji
11. 03. 2020 14.18
+8
Cigani naj začnejo delati, samo tako dobiš svoje pravice. Romska skupnost ni diskriminirana, glede na tiste, ki delajo. Ti so tisti diskriminirani. Potrebuješ napeljavo, pa še števec za vodo. Kaj si mislijo cigani, Romi, da bo za vse njihove potrebe skrbela država - davkoplačevalci?? Pa na črno v gozdu, pa črne gradnje, pa prekomerno razmnoževanje.... naj bodo cigani, Romi ali leni migranti - to je mnogo bolj pereč problem kot korona virus - ti lenuhi, ki se prekomerno razmnožujejo, podpirajo jih pa Sorove agencije, ki delujejo za oba moteča dela - preveč razmnoževanja s strani lenuhov, naših in vsiljenih. Veste, nekaj se mora spremeniti! Če se bomo počasi vsi začeli zgledovati po njih, potem si bomo enakopravni - jaz nimam vode in elektrike, ker jo nisem mogel plačati, ti pa tudi ne! Samo jaz sem plačal prispevek, ti pa ne!
jutri_pa_res
11. 03. 2020 12.15
+19
Ali je zakonsko možno, da se človek (sicer navaden Slovenec) proglasi za Roma in tako pridobi vse pripadajoče bonitete? Če je tukaj kakšen pravnik, prosim nevedite potrebne korake. Bi mi prav pasalo tako lepo živeti nad zakoni.
Lumpx
11. 03. 2020 12.28
+9
Ne gre. Nis dost "zasmiran" povrhu pa te rabimo da placujes davke za take ino drugacne "leve rome", da se majo fajn na tvoj in nas racun.
DR.Fejsbuk
11. 03. 2020 13.20
+2
Težko, ker te že ob rojstvu starši zajeb..!!
Uporabnik1095190
11. 03. 2020 18.37
+4
Dober predlog,ne bi bilo slabo izležavati doma in za to dobiti vsak mesec več kot bi hodil v službo. Hitro vsi v solarij in spremeniti imena!
bonton
11. 03. 2020 11.12
+14
Naj jim kupi zemljišče in plača legalizacijo hiš Nina Zidar in njen mož, ker imata dovolj denarja. Pa se ni treba nič kazat po TV kot dobrotniki in si delat zastojn reklame. Tisti ljudje, ki zares hočejo komu pomagat, to naredijo brez medijev.
DR.Fejsbuk
11. 03. 2020 11.00
+16
nakup gradbenega zemljišča, plačilo komunale in elektrike, gradnja itd!! ker imam kljub temu, da z ženo oba hodiva v službo, še vedno premalo denarja, se torej lahko obrnem na amnesty international?????? In držav mi mora potemtakem zagotoviti, da po svojih razmerah lahko dobim vse najnujnejše!! Kaj za vraga sem spregledal???
SDS_je_poden
11. 03. 2020 10.54
+20
V ustavi resa piše, da ima vsak pravico do pitne vode, ne piše pa, da ima vsak pravico imeti pitno vodo doma. Pitna voda je tudi na vodnjakih, pitnikih.... Ne delajte scene iz tega. Romi živijo večinoma na tujih parcelah, ne plačujejo davkov oz. jih zelo malo, torej ne morejo zahtevat, da se jim na črne gradnje (če že imajo hiše) priklaplja voda in elektrika. Da se vse te stvari dobit legalno, samo malo se je treba potrudit.
perko36
11. 03. 2020 10.44
+5
bonton
11. 03. 2020 10.08
+21
Ta prispevek je popolno zavajanje! Dotični romi živijo že mnogo let na tujem zemljišču. Pol je privatnega( lastniki seveda niso tele romi ampak nekdo, ki ni rom, pol pa je lastnik občina ). Gradnje so popolnoma na črno. Najprej naj si kupijo zemljišče, potem legalizirajo gradnjo, nato pa bodo dobili vodo.
PredsednikPepe
11. 03. 2020 10.28
+14
Pa vodo naj tudi plačajo. ALi pa naj plača Amnesty, namesto da se pritožujejo.
Lumpx
11. 03. 2020 09.48
+11
Itak so vecinoma prisli v SLo iz bivse juge... ker je tu socialka dost visja.
Božji hram
11. 03. 2020 09.29
+11
Sej majo potoke
celjan2
11. 03. 2020 09.28
+17
Prvo plačat vse prispevke od komunalnega naprej, nato pa zaprositi za priklop na omrežje itn.
bojer
11. 03. 2020 09.18
+14
Absurd, najprej so bili cigani, sedaj želijo na višjo raven, to niti ni slabo in hočejo biti romi. Pričakovati je da, če želiš nekaj od državljanov boš tudi sam prispeval. Najprej "bajto" v urbanem naselju s plačanimi prispevki in takrat bo tudi z ustavo zagotovljena voda. A pri njih je logika povsem drugačna, dajte mi vse, jaz bom pa še naprej kr... in nič delal. So izjeme!
En procent
11. 03. 2020 09.02
+17
Deževnica je đabe, če je zame ok, bo tudi za njih.
A si ti mal bogi
11. 03. 2020 09.00
+26
Te bi radi vse zastonj. Radi bi mir, radi bi kradli brez posledic, radi bi pretepali po bolnišnicah itd. Narobe svet
falcon11
11. 03. 2020 08.55
+19
Ne razumem, zakaj se romom otroci ne odvzamejo in dajo v rejo, ker se ve, da zanje ne morejo primerno skrbeti, in naj se del socialne pomoči dodeli rejnikom.