Slovenija

Fajon: Države Zahodnega Balkana potrebujejo pozitivna sporočila

Bruselj, 14. 11. 2022 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Države Zahodnega Balkana potrebujejo pozitivna sporočila s strani EU," je po zasedanju v Bruslju povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Dve takšni sporočili bi bili podelitev statusa kandidatke za članstvo v Uniji BiH in odprava vizumov za Kosovo. Za konec decembra je ministrica napovedala obisk Srbije in Kosova.

Kot je povedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, je bilo na zasedanju zunanjih ministrov članic EU v Bruslju veliko razumevanja med zunanjimi ministri, da držav Zahodnega Balkana ne smemo pozabiti, posebej v luči ruske agresije v Ukrajini in novih varnostnih izzivov, ki so tudi v naši regiji.

Posvarila je, da se vse države v regiji Zahodnega Balkana soočajo z izzivi. Kosovo je po njenih besedah precej nestabilno in ta hip se zdi, da je mirno, ampak dodatna eskalacija se lahko zgodi. Politično nestabilna je tudi Črna gora, več ministrov pa je danes poudarilo, da mora Srbija upoštevati evropske sankcije proti Rusiji, uvedene zaradi njene invazije na Ukrajino.

Fajonova je ponovila poziv voditeljem Evropske unije, naj BiH dodelijo status kandidatke za članstvo v EU do konca tega leta. "Zdi se mi, da je soglasje vedno večje, in upam, da bomo lahko letos poslali dve pozitivni sporočili. Regija potrebuje pozitivna sporočila," je dejala.

BiH in Evropska unija
BiH in Evropska unija FOTO: Shutterstock

Sama je glede podelitve statusa kandidatke BiH optimistična. "Mislim, da bo Evropski svet to odločitev o statusu kandidatke letos sprejel, vse drugo bi bilo resnično slabo sporočilo regiji in mislim, da bi s tem veliko tvegali ne samo v smislu destabilizacije, ampak tudi izgubljanja verodostojnosti naših institucij," je povedala.

Obenem je tudi BiH pozvala, da po razmeroma uspešno izpeljanih volitvah čim prej oblikujejo vlado in nadaljujejo vlaganje zakonov, ki so pomembni za njeno pristopanje k Evropski uniji.

"Delo v Bosni in Hercegovini se mora zdaj pravzaprav premakniti v višjo prestavo, vsak dan, vsak teden je pomemben, da se mogoče prepriča še tiste malce bolj zadržane države," je poudarila zunanja ministrica. Drugo pozitivno sporočilo bi bila po njenih besedah odprava vizumov za državljane Kosova. "Ne vem, ali gredo stvari v pravo smer, srčno pa upam, da bo to še drugo pozitivno sporočilo, ki ga bomo lahko regiji poslali to leto," je povedala.

Zunanji ministri EU so govorili tudi o tem, da je treba čim prej najti rešitev glede odločitve Prištine o registrskih tablicah na severu Kosova, zaradi katere so se odnosi med Srbijo in Kosovom še zaostrili.

V naslednjih dneh se bodo še stopnjevali diplomatski obiski v obeh državah, ki ju bo ministrica konec decembra obiskala tudi sama, je napovedala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezero
15. 11. 2022 11.04
+2
Na Balkanu je Srbija tista, ki meša štrene in to zelo uspešno. V prid Rusiji.
marker1
15. 11. 2022 10.46
+3
Leta 1991 so se republike Jugoslavije odločile, da gredo vsaka po svoje. Zato pričakujem od zunanje ministrice, da se ne vtika v njihove odločitve in se odpove svetovanju, ker ga nočejo.
55bojan
14. 11. 2022 20.38
+5
Fajonka treba delat za tvoje volilce!
Harpuna
14. 11. 2022 20.21
+4
Država in politika res samo za na Balkan.Žalostno.
JApajaDAja
14. 11. 2022 20.13
+6
gospodar je ukazal-slo, bodi hlapec na domačih tleh!
brezveze13
14. 11. 2022 19.54
+4
ja fajon mora iti dolida se zahvali da so doli nagovorili svoje sodržavljane v slo gled volitev v kolikor je tavbi ne bi vzel v vlado bi pa še naprej pljuvala po njih
Na pol ovca
14. 11. 2022 19.53
+5
Aja a šefi v bruslju tako pravijo ja prav potem pa le ubogat kot do sedaj in bo plača in ugodnosti, ti že veš kako gre...