Slovenija

Fajonova: Veliko je negotovosti in nejasnosti, kako bomo nadaljevali

Ljubljana, 20. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
401

Se 'kaviar levica' res ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki, kar ji po umiku nezaupnice očita predsednik vlade Janez Janša? Kaj bo koalicija KUL počela naslednjih 14 dni, kako bodo iskali manjkajoče glasove in kaj bo trenutek, ki bo odločilen za vnovično vložitev nezaupnice?

Poskus vložitve konstruktivne nezaupnice je propadel. A Karl Erjavec napoveduje, da jo bodo vložili v naslednjih 14 dneh, ko se bodo razmere spremenile. Na glasovanju bi namreč zaradi okužbe oziroma rizičnih stikov manjkali nekateri poslanci, ki so mu s podpisom obljubili podporo, na daljavo pa tajno ni možno glasovati. Odziv predsednika vlade Janeza Janše pa: "Slovenska kaviar levica se ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki."

"Po preučitvi in tudi po pogovoru z nekaterimi pravniki sem se odločil, da umaknem soglasje. In sicer iz razloga, da ne bi bilo omogočeno, da bi poslanci, ki so podpisali konstruktivno nezaupnico, tudi glasovali v Državnem zboru. Prepričan pa sem, da bo v naslednjih 14 dneh prišel pravi trenutek, ko jo bomo lahko vložili," je svojo odločitev včeraj obrazložil Erjavec.

V oddaji 24UR ZVEČER so sinoči gostili predsednico SD Tanjo Fajon. Na vprašanje, ali se je Erjavec pogovarjal tudi s predsedniki ostalih strank KUL in ali so se strinjali, da umakne nezaupnico, je odgovorila, da ja. Predsednik DeSUS Karl Erjavec jo je namreč že v ponedeljek obvestil o svoji nameri, a mu je svetovala, naj počaka vsaj do torka, ko bo konferenca predsednikov. "Priznam, da nisem bila naklonjena temu, da umakne svoje soglasje h konstruktivni nezaupnici, razumem pa, da glede na to, da ni bilo mogoče zagotoviti glasovanja poslank in poslancev na daljavo - tudi mi smo v poslanski skupini imeli primer, da ne bi bilo kolegov na glasovanju - in v tem delu ga razumem. Bi si pa želela vseeno, da bi si mogoče vzeli še čas za preložitev," je dejala.

A zakaj tako meni, da bi si vzeli še malce časa, da Erjavec ne bi že včeraj potegnil te poteze? "Čas je bil do petka ... Zdaj poslovnika res ne bi bilo mogoče spremeniti, tu se mi zdi bolj pomembno res premisliti, kaj lahko Državni zbor naredi," pravi prva dama SD. In ta pomislek se je včeraj tudi sprožil: da je treba resnično zagotoviti ustavno pravico, da lahko poslanke in poslanci (zdaj smo nenazadnje že skorajda leto dni v epidemiji) res glasujejo na daljavo. "Mi smo v Evropskem parlamentu to že zdavnaj storili delo poteka nemoteno, nemški Bundestag je marca sprejel takšno odločitev delo poteka nemoteno, tudi tajna glasovanja. Zato se mi zdi za takšno institucijo, kot je naš Državni zbor, to zelo okorelo in bi pričakovala, da se čim prej vzpostavi sistem," je poudarila.

Kako bo KUL torej delovala v naslednjih 14 dneh? Bodo prepričevali poslance SMC, da si premislijo? Nezaupnico so namreč vlagali brez potrebnih 46 glasov. Ali to, da Erjavec napoveduje, da bo vložili nezaupnico v naslednjih 14 dneh, pomeni, da opozicija ne računa na spremembe poslovnika, ki bi tudi bolnim poslancem omogočile tajno glasovanje? Bodo vztrajali ali ne? Kako naprej? Vladajoči sicer pravijo, da bi lahko počakali, da se epidemija umiri in potem vložili nezaupnico.

Erjavec sicer napoveduje, da bo v prihodnjih 14 dneh prišel spet ta ugoden trenutek, ko bodo lahko vložili nezaupnico. Kaj bo pretehtalo, kdaj bo to? Ko bodo vsi poslanci podpisniki nezaupnice zdravi in tudi poslanci SMC, na katere še računajo, da si še premislijo?

Fajonova pravi, da je praktično nemogoče jamčiti, kdaj bo kdo zbolel ali bil v karanteni oziroma doma. "Mislim, da se bomo o tem morali še pogovarjati, kdaj ali kako vlagati nezaupnico. Predvsem, če govorimo o spremembah poslovnika, se bojim da 14 dni ne bo dovolj časa. Če je seveda neka iskrena politična volja, bi lahko zadostovalo od 14 dni do enega meseca. Ampak vseeno: o naslednjih korakih se bomo posvetovali skupaj, znotraj KUL opozicije, tudi s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem. Je pa veliko negotovosti in nejasnosti, kako bomo nadaljevali."

So se pri vlaganju nezaupnice torej 'zakalkulirali'? "Ne, nikakor ne. Jaz sem ves čas vztrajala, da moramo postopek, o katerem smo govorili dva, tri mesece, pripeljati do konca. To je bila naša zaveza, naša obljuba ljudem. Mi smo začeli to združevanje opozicije z namero, da ponudimo Slovenkam in Slovencem eno drugačno alternativo vodenja, upravljanja te države. Z razlogi. Videli smo, da vlada slabo upravlja z epidemijo, da blati naš ugled v tujini, da imamo veliko posegov v neodvisne državne institucije, v medije in tako naprej ... In smo v vsem tem času dveh, treh mesecih poenotili koalicijski, alternativni program, dali zelo jasno ponudbo na mizo in zelo dobro sodelovali med sabo. Tako, da ta poskus nikakor ni neuspešen, vlada danes je oslabljena, opozarjali smo na mnoge napake in v tem procesu bomo kot opozicija  sodelovali naprej."

Kako pa je umik nezaupnice komentiral predsedniki vlade Janša? "Tisti, ki to vlado rušijo ... Če bi imeli namen reševati Slovenijo v času epidemije, potem ne bi metali puške v koruzo, niti v začetku lanskega leta, niti v začetku tega leta," je na Brdu pri Kranju včeraj dejal premier. To, kar se je zgodilo, je namreč po njegovem točno to. "Puške v koruzi se množijo in bo počasi že velika gneča. Tudi je patetično, da se v času epidemije vlaga nek ustavni instrument, ki je predviden za to, da se čas politične nestabilnosti v državi čim bolj skrajša. In že ime pove, da to pomeni zamenjavo ene vlade z drugo. Pomeni, da tisti, ki ta instrument uporabi, potrebuje večino, 46 glasov je to v Sloveniji. Če tega nimaš, se s tem igraš in to delaš v času epidemije, zagotovo nimaš rad države, v kateri to počneš."

Fajonova to komentira, da predsednik vlade išče veliko sovražnikov povsod, ves čas ima občutek neke zarote povsod okoli sebe, ustvarja nek nemir, izredne razmere. "Zelo rad tudi cinično blati, diskreditira svoje politične tekmece. Nasprotno: jaz mislim, da sam ni vajen neke poštene igre, pa ne gre za igro, tu gre za odgovornost politika. Jaz bi si želela, da bi sodelovali, ampak skozi ves čas, odkar sprejemamo protikoronske ukrepe, smo kot opozicija Socialni demokrati vlagali vrsto predlogov, vrsto pobud ... Skoraj nič ni bilo slišanega, ni bilo posluha na strani predsednika vlade. Nasprotno: bilo je veliko 'podtaknjencev' v ukrepih, bilo je veliko potez v ozadju, ki niso sodile v reševanje epidemije. Tako da se mi takšne izjave ne zdijo niti ne vredne komentarja," je izpostavila.

Kakšen pa je njihov predlog za spremembo poslovnika, kaj bi bilo treba spremeniti v sedanjih razmerah? Kaj je sploh na mizi? Predsednica stranke SD pravi, da gredo napori opozicije v smer, da dajo skupaj na mizo predlog. Danes se bodo posvetovanja nadaljevala, jutri pa spet sedejo skupaj. "Po teh zadnjih informacijah, ki jih imam, bi lahko predlagali neke volilne mobilne enote. Torej da bi po koncu glasovanja odšle na dom tistih, ki ne morejo priti na glasovanje, neka mešana komisija, ki bi dala glasovalni listič, poslanec oziroma poslanka bi glasoval, dal nazaj in poslal v parlament. To je ena od možnosti. Če bi se tukaj poenotili in dobili dve tretjini, potem bi lahko en tak proces izpeljali v 14 dneh do enega meseca. Tako kot sem dejala: če bi bila iskrena volja, je mogoče tako spremembo poslovnika hitro izpeljati. Še enkrat pa: živimo res v digitalni dobi; mi smo zdaj v času epidemije, ko se moramo prilagajati virusu in prilagajati tudi našo naravo, način dela. In marsikatera podjetja, marsikdo se je danes prilagodil temu; najmanj, kar bi pričakovala, je, da se čim prej prilagodi tudi državni zbor, saj gre tu za ustavne pravice poslank in poslancev," je še zaključila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
22. 01. 2021 15.18
+2
Komunajzarji, zakaj niste poskusili z Svetlano Makarovič??? Sedaj je hit, z vrnitvijo častnega naslova !!!
zulj001
21. 01. 2021 16.36
+4
Od Fajonke še nisem slišal enega stavka ki bi imel neki resni smisel ,vedno samo zmerjanje podtikanje in žaljenje,pa ljudem se enkrat mora odpret..........
Šekularac
21. 01. 2021 14.00
+3
Fajonova; veliko je negotovost in nejasnosti. 1) Kdaj vložiti nezaupnico? 2)Kako pridobiti glasove? Kako vladati s toliko negotovosti in nejasnosti? Pustite prosim misel na prevzem oblasti.
Tik Tak
20. 01. 2021 18.31
+4
Neverjetno koliko medijskega prostora se namenja obubožani KUL z bleferjem Erjavcem na čelu, da nas dnevno posiljujejo s praznimi floskulami
stokviz
22. 01. 2021 15.06
+1
Brezplačna propaganda za komunajzarje, pač !!!
anatomija
20. 01. 2021 17.46
-1
naj nas ne skrbijo puške v koruzi . Janša bo vse naprej preprodal
stokviz
22. 01. 2021 15.08
Ne preprodal, pač jih bo (Kul) nagnal s fračo !!!
Fakislav
20. 01. 2021 15.52
+4
Ljudje. Vi ste bolani, med sabo bi se pobil levi in desni... In kaj mate od tega, ne levi ne desni niso neki biseri..
stokviz
28. 01. 2021 16.06
Pobijajo edino komunajzarji ! Še danes se ne ve število prikritih grobišč !!!
stokviz
28. 01. 2021 16.07
Kaktus111
20. 01. 2021 15.08
-4
Janez a zate je poštena politična bitka če poslancem podtakneš okuženega vohunčka .......?????
Deseti_brat
20. 01. 2021 13.36
+4
Za vodenje neke leve vlade Fajonova ni dobra izbira. Njene edine politicne izkusnje so iz Evropskega parlamenta, kjer je lahko opletati z jezikom kot eden izmed 800 poslancev, ki ne nosi skoraj nobene odgovornosti. Izkusenj z vodenjem cesarkoli (razen zdaj SDja) pa nima nobenih. Sarec je bil vsaj zupan...
Berenika
20. 01. 2021 14.03
-8
Za vodenje domobrančkov je pa Janezek edina izbira. Gospod Šarec je bil župan, Janezek ima pa kar obsežno kartoteko na Europolu.
Deseti_brat
20. 01. 2021 13.13
+9
Fajonova je - roko na srce - precejsnja dvolicnica. Njej disi delati v SLO politiki le s placo evropske poslanke (dokler je to pac mogoce).
poneumljanje
20. 01. 2021 13.57
-2
sinhron
20. 01. 2021 13.07
-1
Janša pravi :"Slovenska kaviar levica se ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki." Od kdaj pa lahko pričakujemo pošteno politično igro s strani sekte SDS ?
Deseti_brat
20. 01. 2021 13.15
+3
Sposobna se je spopasti v politicni bitki - med seboj.
robespierre16
20. 01. 2021 13.06
+1
če smo čist pošteni.....pade tvitko....pride kalimero. ....seštejjte pluse pa minuse.... 😂😂😂😂😂
SDS_je_poden
20. 01. 2021 12.52
-7
Čim prej DOL Z VLADO!
stokviz
22. 01. 2021 15.12
+1
Berenika
20. 01. 2021 12.45
-7
'Streznitev': "grozi z razkritji njihovih nečednosti in so ujetniki stricev iz ozadja." Europol, ki ima mnoštvo podatkov o Snežiču, Đuđićki, ter tvojem Janezku, so torej strici iz ozadja. Zanimivo je tudi to, da jih imenuješ "ujetniki". Torej priznavaš, da so jih ujeli pri mednarodnem kriminalu? Prižgi raje še eno svečko, pa se posveti molitvi svetemu Janezku.
Berenika
20. 01. 2021 11.42
-17
Čim se svečkarji zjutraj zbude, se jim začno tresti kolena, saj je njihov obstoj vsak dan na preizkušnji. Takoj pomolijo 'Janez naš', nakar že sede pred monitorjem in kracajo polpismene umotvore. Ni jim lahko, to je treba priznat.
Streznitev
20. 01. 2021 12.11
+6
Cviljenje nekoga čigar obstoj je ful v kulu.
Berenika
20. 01. 2021 12.14
-4
poneumljanje
20. 01. 2021 12.33
+0
Denebola, to je pač stonicna marela, tokrat bluzi pod tem nickom !
Bolfenk2
20. 01. 2021 11.40
+24
Samo leto in pol še potrpite, potem so volitve in ljudstvo bo izbiralo kdo bo vladal. Boste pa se morali prekleto potruditi, da nas ptepričate volilce, ker tako kot ste skregani in razglašeni v KULu, raje volim Janšo.
poneumljanje
20. 01. 2021 12.05
-3
je napisal stonicni plačanec v Trstenjakovi kleti, marela... edini levičar, veliko joče in ga je sram, ker je levičar !
Streznitev
20. 01. 2021 12.15
+5
Poneumljenje je napadla avtoimuna bolezen in osebek je v kulcu.
poneumljanje
20. 01. 2021 12.31
+0
Streznitev, saj vsi vedo, da je tudi to eden od nickov marele, res si bogi, daj zjoči se malo kot levičar !
Berenika
20. 01. 2021 12.33
-1
mojcamojca1
20. 01. 2021 11.40
+14
Največji sovražnik levice v Sloveniji je post komunistična tranzicijska levica in dokler sami ne bodo razčistili kaj želijo biti, do takrat bido Sloveniji in ljudem škodili kot to počno sedaj, ko razen Janše ne vidijo dlje kot do svojih dolgih nosov. Jaz bi takoj volila moderno socialdemokratsko levico, to regresivno recidivistično levo žalost, ki vsakič znova pomiritev išče v identifikacij s titovko in rdečo zvezdo, pa kar imejte. Dober tek Slovenija.
Berenika
20. 01. 2021 11.48
-8
"post komunistična tranzicijska levica". Oho! In post komunistična levica se tranzicira kam? Odgovor je čisto enostaven: Ta tvoja post komunistična levica se je tranzicira v SĐS. In 'moderna socialdemokratska levica' sploh ne obstaja. Mogoče na zelniku tvojega general štaba, od koder ti pošiljajo plonk lističe. Dober tek s starim sendvičem in pingo sokom.
mojcamojca1
20. 01. 2021 11.59
+8
Evo vidiš, saj to je moja poanta. Agresivno, nestrpno in zaplankano.
Berenika
20. 01. 2021 12.09
-4
1.) Beseda 'agresivno' izvira iz grščine, dandanes se jo prevaja kot 'narediti nekaj'. 2.) Navedi moj citat iz katerega sklepaš, da sem strpna/nestrpna. 3.) Zaplankana naj bi bila s čim? 4.) Tvoja "poanta" se izpisuje v nepoznavanju; današnja levica nima trohice idej bivšega sistema.
Berenika
20. 01. 2021 12.16
-2
mojcamojca, ali mi lahko razložiš tvojo lingvistično higieno: "sranje šprica vsepovsod. Dober tek Slovenija."? Sebi s takšnimi usti vedno zaželiš dober tek?
Berenika
20. 01. 2021 12.21
-2
Ali pa: "Bravo Hojs! Še en prispevek k deorbanizaciji Slovenije, ki jo je že pred Orbanom uspešno orbanizirala postkomunistična tranzicijska levica." Nisem vedela, da so bili pri nas simpatizerji Orbana, znano pa je kdo dandanes simpatizira z njim, mu daje deleže v nori tv, ter seveda od njega sprejema denar na račun svoje SĐS sekte.
Streznitev
20. 01. 2021 12.21
+6
Levica zbrana v Kulu prav tekmuje v radikalizmu in vedno več je pojavov levega fašizma.
Berenika
20. 01. 2021 12.24
-3
Deseti_brat
20. 01. 2021 13.18
+3
Predvsem je na levem polu prevec strank, ker je pac toliko in toliko politikov, ki vsi hocej biti (mali) sefi vsak svoje stranke. Zato tudi skupaj nikamor ne prilezejo. Ali sploh znajo povedati, kaj je razlika v usmeritvi recimo LMSja in SABa - razen tega, da pac tako Sarec kot Bratuskova hoceta biti sefa? Zato je taka godlja kot je, ki seveda gre na roko Jansi.
Berenika
20. 01. 2021 14.09
-6
Predvsem je na desnem polu samo ena - sekta. Ob vsaki skupščini sekte demokratično izvolijo - enega. Istega. Ta isti se godljari z Orbanom, trenutno največjim totalitaristom v Evropi. Pardon: demokratičnim totalitaristom. Ali sploh zna pojasniti izvor svojega premoženja?
Bolfenk2
20. 01. 2021 11.36
+20
Fajonka, najprej zmagajte na volitvah, potem pa sestavljajte vlado. Potrebujete podporo ljudstva, imate pa samo podporo stricev iz ozadja.
El Toro
20. 01. 2021 11.35
+20
Le kako so stranke postavile za mandatarja predsednika manjše stranke, predsedniki večjih strank pa so se skrili v mišji luknji. To pomeni, da so se zadeve lotili zelo neresno.
Streznitev
20. 01. 2021 12.25
+5
To pomeni, da iz bunkerja opazujejo kako eden za drugim padajo njihovi zagriženi in predvsem "glupi" jurišniki, ki so le kanon futer.
Deseti_brat
20. 01. 2021 13.33
+5
To je res. Ker Sarca pac ne bi mogli se enkrat predlagati, bi bila po logiki zadev naslednja na vrsti Fajonova - nikakor pa ne Erjavec.
Prokleta Zima
20. 01. 2021 11.29
+7
Levica krtači meglo, skregana je z osnovno preživetveno logiko, njihov "izdelek" je neužiten, vse kar ponujajo je grožnja preko proračuna, kar je že samo po sebi odbijajoče.
dule100
20. 01. 2021 11.26
+7
Mislim, da sploh ne boste nadaljevali! 🤔😛
Streznitev
20. 01. 2021 12.29
-2
Bodo, ker jim nekdo, ki to ni, grozi z razkritji njihovih nečednosti in so ujetniki stricev iz ozadja.