Slovenija

Združevanje regulatorjev: si vlada odpira vrata za kadrovske menjave?

Ljubljana, 03. 10. 2020 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Ti.Š.
Komentarji
729

Predlog zakona, ki ga v strogi tajnosti pripravlja vlada in s katerim nameravajo združiti devet ključnih regulatorjev, je komentirala predsednica SD Tanja Fajon - opozarja, da bi morali zvoniti vsi alarmi, saj združevanje do zdaj neodvisnih institucij pomeni grožnjo za celo vrsto pravic ljudi. V Levici so medtem prepričani, da si vlada s tem odpira vrata za kadrovske menjave. V koalicijskem DeSUS pa glede združevanja ključnih regulatorjev v dve agenciji pričakujejo obširno javno razpravo in pripravo predloga, ki bo skladen s pravnim redom EU. Na načrtovano združevanje so se odzvali tudi v opozicijski SAB, kjer so kritični do vladne namere.

K novoustanovljeni javni agenciji za trg in potrošnike bi med drugim pripojili tudi Javno agencijo RS za varnost prometa.
K novoustanovljeni javni agenciji za trg in potrošnike bi med drugim pripojili tudi Javno agencijo RS za varnost prometa. FOTO: Bobo

Kot smo poročali včeraj, vlada pripravlja predlog zakona, s katerim bi združila devet ključnih regulatorjev, nastali pa bi dve tako imenovani super agenciji, ki bi bili pod neposrednim vplivom in nadzorom vlade. Kot argument za spremembe na ministrstvu za gospodarstvo, kjer so osnutek pripravili, navajajo debirokratizacijo in racionalizacijo. A v oči bode dejstvo, da so osnutek pripravili v ozkem krogu, njegovo besedilo ni javno, prav tako ni bilo o njem niti javne razprave.

Na načrtovano združevanje so se danes že odzvali v opozicijskih SD, Levica in SAB, kjer so kritični do vladne namere.

Fajonova: Morali bi zvoniti vsi alarmi

"Splošno mnenje je, da je različnih agencij preveč, zato utegne marsikdo to vladno namero celo pozdraviti in ji ploskati," je zapisala predsednica stranke SD Tanja Fajon. Kot poudarja, ta vtis ne bi mogel biti bolj napačen. Opozarja, da tajno nastajanje zakona,  s katerim se združujejo doslej neodvisne institucije, pomeni grožnjo za celo vrsto pravic ljudi. Prav vse so namenjene takšni ali drugačni obliki varnosti, pravičnega delovanja trgov in s tem varovanja pravic vseh nas, dodaja.

 Tanja Fajon opozarja pred združevanjem regulatorjev.
Tanja Fajon opozarja pred združevanjem regulatorjev. FOTO: Bobo

Kot je ponazorila, je naloga javne agencije za energijo denimo nadzor trga z električno energijo, zemeljskim plinom in toploto v interesu varovanja interesov vseh odjemalcev. Agencija za komunikacijska omrežja ima podobno vlogo pri reguliranju trga s telekomunikacijami in internetom. Agencija za varstvo konkurence varuje trg pred kartelnimi dogovarjanji in monopoli. Agencija za trg vrednostnih papirjev skrbi za to, da nihče ni v priviligiranem položaju z izkoriščanjem notranjih informacij, ki lahko prinesejo posvečenim veliko profita. Podobne vloge imajo tudi agencije za zavarovalni nadzor, za varnost prometa, za železnice in civilno letalstvo.

Sprašuje se, zakaj vlada zakon pripravlja v tajnosti in komu je v interesu nastanek superagencij pod politično kontrolo, namesto institucij, ki so doslej neodvisno uresničevale poslanstvo v imenu in v interesu vseh državljank in državljanov? Je tudi to združevanje povezano s poskusom, da se onemogočijo nadzorni postopki, v katerih so se znašli predstavniki vlade? Čeprav so te agencije navidezno daleč od potreb ljudi, bi morali pri vseh nas zvoniti vsi alarmi, še svari Fajonova.

Levica: S tem si vlada odpira vrata za kadrovske menjave

Na informacijo o tem, da vlada skuša proč od oči javnosti in po hitrem postopku združiti kar devet nadzorstvenih agencij pod le dve strehi, so se odzvali tudi v Levici. "S tem si vlada odpira vrata za kadrovske menjave, zmanjšuje moč nadzorstvenih institucij in si jih politično podreja. Menjave vodstev so pogosto politično problematične, a bistveno manj, če so zakrite za kuliso 'reorganizacije'. Že vnaprej lahko rečemo, da bo nazora manj, saj agencije nadzirajo tudi druga drugo, po novem pa tega ne bo več. In nenazadnje, jasno je, da si vlada poskuša olajšati politično usmerjanje delovanja teh institucij: lažje je usmerjati dve agenciji kot devet."

V Levici menijo, da si vlada z združevanjem regulatorje politično podreja.
V Levici menijo, da si vlada z združevanjem regulatorje politično podreja. FOTO: POP TV
Zvečer se je na družbenem omrežju Twitter na besede Fajonove odzval tudi premier Janez Janša. "V predlogu zakona je povzet Nizozemski model, ki je po splošnem prepričanju stroke eden najbolj učinkovitih in preglednih v EU," je med drugim zapisal.

Vlada skuša pod pretvezo ustanovitve demografskega sklada prevzeti državno premoženje, pravijo v Levici. V javnost prihajajo tudi informacije, da skuša vlada prodati slovenska podjetja in medije Orbanovi oligarhiji - Planet TV, Petrol, Večer; ni izključeno, da bodo poskušali pri ameriškemu skladu Apollu posredovati, da se NKBM proda Madžarski banki OTP, so zapisali v Levici. "Pri teh poslih bi jim seveda lahko nasproti stale agencije, posebej Agencija za trg vrednostih papirjev. Cilj združevanja agencij je torej olajšati konsolidacijo ekonomske moči v državi. Janševa vlada tokrat, za razliko od svojega prvega poskusa v letih 2004-2008 ne izkorišča politične oblasti, da bi vzpostavila lastno ekonomsko oligarhijo, pač pa se bo očitno naslonila kar na Orbana. Vse kaže, da bo SDS tokrat poskušal utrditi svojo oblast kot Orbanov vazal. Uspeh je odvisen predvsem od tega, koliko daleč so pripravljeni iti v SMC, Desus in NSi. V Levici bomo storili vse v naših močeh, da ta izid preprečimo," še poudarjajo.

Tudi Bratuškova kritična do načrtovanega združevanja regulatorjev

Do načrtovane združitve ključnih regulatorjev v dve agenciji je kritična tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Po njenem je združevanje namenjeno povečevanju moči predsednika vlade in stranke SDS ter razgradnji neodvisnih institucij. Stranki SMC in DeSUS je pozvala, da odigrata vlogo branika demokracije in ne pomagata graditi avtokratskega sistema.

Bratuškova se je na namero vlade odzvala danes na Facebooku. Poudarila je, da gre pri tem za enak pristop kot pri demografskem skladu. "Ker v Slovenskem državnem holdingu ne morejo zamenjati nadzornikov, menjajo 'kalup' in bodo na tak način prišli do popolnega nadzora nad premoženjem. Enak pristop je pri agencijah. Ker imajo člani svetov agencij mandate, ki jim jih ne morejo odvzeti, bodo spremenili kar institucije in vse združili v samo dve agenciji," je zapisala.

Osnutek zakona, katerega besedilo ni javno, v petek pa smo ga razkrili tudi na našem portalu, naj bi ključne regulatorje združil pod dve agenciji, njuno vodstvo bi imenovala vlada.

"Apeliram na SMC in Desus, da pri tej zelo pomembni temi odigrata vlogo branika demokracije in ne pomagata graditi avtokratskega sistema, ki nastaja na vseh nivojih," je na Facebooku svoj zapis sklenila Bratuškova.

DeSUS glede združevanja regulatorjev pričakuje obširno javno razpravo

V koalicijskem DeSUS pa glede združevanja ključnih regulatorjev v dve agenciji pričakujejo obširno javno razpravo in pripravo predloga, ki bo skladen s pravnim redom EU, je stranka zapisala na Facebooku. "Podpiramo debirokratizacijo, a ne na račun zmanjševanja neodvisnosti pomembnih regulatornih organov," so navedli v objavi.

Spomnimo ...

Vlada pripravlja predlog zakona, s katerim je bi združila ključne regulatorjev pod dve agenciji, njuno vodstvo pa bi imenovala vlada. Predvideno je, da bi k novoustanovljeni javni agenciji za trg in potrošnike pripojili Agencijo za energijo, Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javno agencijo RS za varstvo konkurence (AVK), Javno agencijo RS za varnost prometa, Javno agencijo za civilno letalstvo RS in Javno agencijo za železniški promet RS. Ta bi tako regulirala trge z energijo, telekomunikacijami, poštnimi storitvami, mediji in avdiovizualnimi storitvami, vse vrste prometa, hkrati pa še skrbela za združitve in prevzeme ter varstvo konkurence in potrošnikov.

Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in Agencijo za zavarovalni nadzor bi vlada medtem združila pod okrilje nove javne agencije za finančne trge. Ta bi tako skrbela za zavarovalni nadzor in trg vrednostnih papirjev, določene pristojnosti bi vzela tudi Banki Slovenije.

Predlog zakona naj bi šel v medresorsko usklajevanje, kjer bo do ponedeljka, brez vednosti agencij. Te naj bi ga dobile šele v četrtek, za pripombe pa naj bi imele na voljo le 24 ur. Na gospodarskem ministrstvu, kjer so osnutek zakonskega besedila pripravili, med argumenti za reorganizacijo strukture javnih regulatorjev navajajo debirokratizacijo, iskanje sinergij in racionalizacijo procesov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (729)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
06. 10. 2020 17.59
Po drugi strani pa na MNZ ustanavlja direktorate iz doslej ene same službe za logistiko. Delovna mesta za zaslužne se temu pravi. Banda. Pa samo 4 milijarde (uradno) imamo minusa v proračunu, jajo pa izumlja direktorska mesta. Hvala zdravko, alexandra, franc, tomaž in ostali lakomneži, da ste nam to omogočili. Zgodovina vas ne bo pozabila, verjemite mi.
wolfterier
04. 10. 2020 16.04
+0
A so regulirali banksterje,goljufive profesorje,koruptivne dohtarje...kje pa,regulirajo naš denar v svoje žepe.Razterat te pijavke !
User300173
04. 10. 2020 11.32
-1
"Odločil sem, vi pa kakor želite, meje so odprte". Tako nekako bi lahko opisali nekaj mesečno obliko "demokratičnega" vladanja v Sloveniji. Na demokratičnost in pravni red neposredno vplivajo tviter, zaprte seje in dimenzija poštnih nabiralnikov.
bovin
04. 10. 2020 10.47
+2
Samo vprašam komercialno tv ali slike še kaj ponarejate ve že veste za katero gre.
ElectroVoice
04. 10. 2020 10.36
+1
Naletel sem na komentar: paradoxal 03.10.2020, 16:10:59 fujonka Spodaj pa se je napisalo z rdečo: KOMENTAR NE OBSTAJA. Mar to pomeni, da moram nesti računalnik na popravilo..?
wolfterier
04. 10. 2020 10.03
+5
Kakšni regulatorji,a so regulirali banke,bolnice,fakultete...spali so v pisarnah,medtem,koso nas strici ropali !!! Na zavod !
OrodniK
04. 10. 2020 08.46
+4
Ukinit in združit te neštete nepregledne agencije, za nekatere nismo še niti slišali, če pa bi o njih slišali pa se nam ne bi niti sanjalo, čemu so namenjene. Nekatere (in zeh je kar nekaj) enostavno nimajo nobenega doprinosa družbi, razen visoko plačanih službic za lojalne, nagrajene ali odslužene politične kadre. Odgovarjajo tako ne, za karkoli so že odgovorni. Spucat to nepotrebno navlako!
RdecaZvezda
04. 10. 2020 09.01
+3
Karantanija
04. 10. 2020 10.15
+0
Tisto Agencijo o narodni spravi,pa ukiniti, saj je brez pomena, ker nobene sprave ni, obstaja pa ta agencija že 16 let. Je sama sebi namen za črpanje previsokih plač, direktorica bi se pa raje prepirala in poveličevala domobranstvo kot pa spravila slovenski narod!
sinhron
04. 10. 2020 08.26
+3
Že samo to , da pripravljajo zakone v tajnosti na gospodarskem ministrstvu , kjer je glavni koruprtivni Počivalšek , da v razmislek marsikaj. Ta vlada bi rada vse institucije v državi podjarmila in pahnila v popolno odvisnost od ene stranke in enega liderja ( kot v 1939 v Nemčiji ) , saj naj bi vodilne postavljala vlada oziroma Janša osebno !
Lumpx
04. 10. 2020 09.12
-2
haha ha hhahaha a imajo tam fotelj na eni od teh agencij ...pa papirje prelagajo
wolfterier
04. 10. 2020 10.04
-1
Huda tajnost,če vsi mediji dvigajo paniko !!!
SLObunkeljn
04. 10. 2020 08.03
+7
Hja , priznali ali ne, dejansko smo že v diktaturi pajdaškedga lopovluka. Lahko bentimo in bevskamo na forumih, zgodilo pa se ne bo nič. Tudi med seboj skregana opozicija je opravilno nesposobna. In tako tonemo nazaj v mračnjaštvo. Jbg
RdecaZvezda
04. 10. 2020 09.06
+1
Ne to ni res ko bevskamo na raznih forumih,da se nič ne zgodi,blokirajo te za nekaj časa dokler se ne ohladiš.Ti fdv moderatorji imajo srečo da vsi dobijo dobre ocene,padež lahko samo po stopnicah,so obični se......nje
poneumljanje
03. 10. 2020 21.59
+7
Ubogi Trstenjakovski troli že od zjutraj nabijajo !
jodr
03. 10. 2020 21.20
+0
Vlada bo morala opraviti še mnogo kadrovskih menjav, če bo hotela odstranit vso navlako, ki so jo levaki v letih vladanja nastavili na vse mogoče in nemogoče položaje.
Uporabnik458403
03. 10. 2020 21.01
+1
SD ima v teh agencijah pozaposlen svoj odsluzeni politicni kader zato pa tako cviljenje
Lumpx
03. 10. 2020 21.09
-1
Volga Malek
03. 10. 2020 20.25
+4
nimate pojma ! bodite odgovorni in sestavite načrt kako Slovence privabiti nazaj v domovino ! 40.000 državljanov je država izgubila med leti 2012-2019 največ po osamosvojitvi ! prepovedati uvažanje jugoslavije, amen ! vam je jasno !?? ekonomsko- socialne razmere v tej državi so hujše lot sam virus, virus se premaga, medtem ko je za družbene težave dolgoletno okrevanje !
Lumpx
03. 10. 2020 20.32
-2
eh saj bo fajonka uvozla nradate mladoletnike ... slovencev sploh pa mladih ne rabimo pravi
zmago56
03. 10. 2020 20.02
+5
Velika večina teh nepotrebnih agencij je bila ustanovljena samo zato, da tam podporniki vladajoče elite vedrijo in lepe plača vlečejo. Poleg teh nepotrebnih agencij pa imamo še nešteto nepotrebnih nevladnih organizacij. Oboji pa po nepotrebnem državni proračun obremenjujejo, zato je treba to področje nujno dobro prevetriti in nepotrebni balast odstraniti.
Volga Malek
03. 10. 2020 20.07
+3
@zmago56 to vemo. Zal se kar rastejo kot gobe po dezju. Vecina je musnic in so nedotakljive 🍄 to je problem 😠
zmago56
03. 10. 2020 20.31
-2
Ja Volga na žalost je res tako in občin je tudi bistveno preveč. Te gobice so se že preveč razrastle, da si zaradi revolta tistih, ki tam brez dela plače dobivajo v to tudi trenutna oblast ne upa dregniti, saj bi jo tisti, ki so bili večino časa na oblasti in imajo tam večino svojega kadra s pomočjo "neodvisnih" medijen še bolj napadali in diskreditirali.
SLObunkeljn
04. 10. 2020 08.07
+4
Pa vi modrijani sploh veste čemu služijo te agencije in koga kontrolirajo? Očitno ne veste! Ampak to niso nepotrebne dejavnosti tipa inštitut gospe Zverove! Samo toliko modrijani, pa kaj si preberite o teh agencijah ...
provni
03. 10. 2020 19.40
+7
In kaj bodo zdaj naredile stranke Desus, SMC in NSi, ki so se pridružile skrajni desnici ?
Lumpx
03. 10. 2020 19.48
-5
Prljavi prasek
03. 10. 2020 19.53
-5
RdecaZvezda
04. 10. 2020 09.11
+1
Več kot prej,ko so bile na napačni strani,to je brez veze govorit,vsi so isti,eni bi dali vse,da pridejo na oblast,drugi pa da ostanejo,imam prav.
Volga Malek
03. 10. 2020 19.35
+6
Ne bom pozabila ko smo gradili hiso so nas posiljali od ene enote do druge do drugega birokrata. Papirja pa da se bog usmili. Pa se je vleklo, pa zanalasc zavlacevalo, cakalo da so se fikusi zmigali. Leta so tekla.
nemski_ovcar
03. 10. 2020 19.37
+3
Lumpx
03. 10. 2020 19.49
+1
ce bi bila sodnica iz Sd bi gradila na crno na drzavni zemlji
nemski_ovcar
03. 10. 2020 19.32
+7
V firmah se vsak mesec borimo za delo, plače itd...te agencije pa od nas hočejo še kup birokracije, od katere nimamo nič. Samo dodatni delo in obremenitve. Potem pa še grozijo z ogromnimi kaznimi,če jim ne pošlješ brezveznih podatkov....vcasih me prime da bi vzel pravico v roke po sistemu divjega zahoda.
Volga Malek
03. 10. 2020 19.31
+6
Glede nato koliko je teh 'agencij' , 'zavodov' itd., birokratskih fikusov se cudim da se vedno rastejo kot gobe po dezju...zgleda mora drzava imet ogromno zlatih rezerv se na lagerju, ali pa kreditov da se sploh zdrzi. Birokracija dusi, metat medicinske sestre oziroma na splosno zdravstvo not v isti sistem je pa norost brez primere. 1 medicinska sestra ni enaka 1 birokratu.
Volga Malek
03. 10. 2020 19.27
+4
Okostnjaki padajo z omar. Tanji zvoni. Jani nas pa na mesto liderja drvi ! Nas latinolover 😍
nemski_ovcar
03. 10. 2020 19.26
+2
akos recimo: Kar naprej neka bedna birokratska poročila, pa podatki ki so brez smisla, da potem delajo neke baze podatkov, ki so sami sebi namen in sploh niso uporabni itd..itd. .in koliko nekega folka se sonči na teh agencijah....ljudje v SLO sploh ne vedo koliko tega balasta je pri nas...potem so pa še razni inštituti, itd..itd....ko vse to sešteješ dela 1/3 ljudi v slo za 2/3 birokratov.