Slovenija

Po izvolitvi: 'Eden največjih slovenskih uspehov v mednarodni diplomaciji'

New York, 06. 06. 2023 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Danes je Slovenija dosegla enega svojih največjih uspehov v mednarodni diplomaciji," je ob izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN povedal predsednik vlade Robert Golob. Predsednica države Nataša Pirc Musar pa je poudarila, da nam je uspelo skupaj in da se zdaj začenja trdo delo.

Predsednik vlade Robert Golob je ob izvolitvi Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta sporočil, da je danes Slovenija v New Yorku dosegla enega svojih največjih uspehov v mednarodni diplomaciji: "Gre za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki naše države, zato bi se rad še posebej zahvalil tako predsednici Nataši Pirc Musar, zunanji ministrici Tanji Fajon kot tudi množici vseh sodelavk in sodelavcev v diplomatskih službah, ki so res garali in pripomogli k temu, da smo ta uspeh lahko dosegli. Naše pravo delo pa se s tem šele začenja. Slovenija kot majhna, a samozavestna članica varnostnega sveta bo lahko pomembno prispevala na področjih, kjer včasih veliki obnemorejo, tako bomo delovali kot faktor povezovanja med različnimi interesi. Lahko bomo dejansko vplivali na svetovne politike in verjamem, da bomo znali prisluhniti tudi malim članicam pri tistih izzivih, ki jih najbolj tarejo. Dosledno se bomo zavzemali za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. In vemo, kaj pomenijo podnebne spremembe. Potrudili se bomo, da bo ta točka na glavni agendi Združenih narodov, kajti ravno podnebne spremembe predstavljajo največjo grožnjo za našo bodočnost, za našo varnost in mir v svetu." 

Pirc Musarjeva spremlja glasovanje
Pirc Musarjeva spremlja glasovanje FOTO: Twitter

"Čestitke, Slovenija,"  pa je po današnji izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je čestitala tudi ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, zunanji ministrici Tanji Fajon in vladi.

"Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom," je še dodala predsednica.

V sporočilu za javnost je predsednica zapisala, da je izjemno zadovoljna, da je bila Slovenija izvoljena. Spomnila je, da je imela zelo malo časa za pripravo kandidature, ki jo je vložila prejšnja vlada.

"Odločitev aktualne vlade, da kandidaturo ohrani, je bila pravilna," je dejala in spomnila, da je Belorusija "žal postala prepoznana kot tesna zaveznica Ruske federacije, države, ki svoje politike ne izvaja samo z mirnimi sredstvi pač pa tudi z orožjem".

"Države smo prepričali z načelno politiko, jasnimi stališči in pravimi prioritetami - spoštovanjem mednarodnega prava in zavezanostjo mirnemu reševanju sporov, enakostjo spolov in zaščito ranljivih skupin, varovanjem podnebja in okolja," je poudarila Pirc Musarjeva in dodala, da je Sloveniji zaupana odgovornost, da v Varnostnem svetu zastopa načela in cilje, s katerimi je države prepričala v času kampanje.

"Zaupanje moramo sprejeti ponižno in odločeni, da ga bomo upravičili. Vse nas čaka ogromno dela, da bo Slovenija vsem državam tega sveta, ki so jo podprle, in tudi tistim, ki je niso, dokazala, da je konstruktivna država članica. Takšna, ki verjame v vladavino mednarodnega prava, v mir in človekovo dostojanstvo," je še poudarila predsednica in napovedala, da se bo po svojih najboljših močeh in v okviru svojih pristojnosti še naprej trudila za uspešno delu in ugled Slovenije v Varnostnem svetu.

Vsem, ki so zaslužni za ta uspeh, je čestital tudi bivši predsednik Borut Pahor. "Danes je za Slovenijo pomemben in lep dan, že drugič v kratki zgodovini je dobila mandat ZN za soodločanje o usodnih zadevah sodobnega sveta," je zapisal Pahor, ki je bil predsednik države v času, ko je Slovenija konec leta 2021 vložila kandidaturo.

Stranke ob izvolitvi Slovenije v VS ZN ponosne in čestitajo diplomaciji

Odzvali so se tudi v stranki SD. Kot so zapisali, so izredno ponosni na pomembni dosežek, ki je priznanje predanemu delu ministrice Tanje Fajon in ekipe MZEZ v prvem letu mandata: "Članstvo v Varnostnem svetu OZN je izjemna priložnost in obenem odgovornost za Slovenijo, še posebej v času velikih geopolitičnih sprememb."

Kot so zapisali, so v enem letu opravili pogovore s 186 predstavniki držav članic OZN in sodelovali na številnih mednarodnih dogodkih, s katerimi so postavili Slovenijo na svetovni zemljevid: "Pot do tega tako ni bila enostavna, vendar smo skupaj dokazali, da lahko Slovenija doseže vrhunske rezultate, ko smo enotni in si prizadevamo za skupen cilj." Slovenija bo v svetu prepoznana zaradi svojih vrednot in dobrih praks, med njimi pravice do zdravega, čistega, trajnostnega okolja, pravice do vode, boja za enakopravnost in opolnomočenje žensk, so prepričani v SD.

Nekdanji minister Anže Logar je obenem vesel, "da je aktualna vlada razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo pravilna". "Prepričljiva izvolitev Slovenije na položaj nestalne članice v Varnostnem svetu ZN je izjemen uspeh slovenske vlade in diplomacije, ki potrjuje, da se je Slovenija v mednarodni skupnosti uveljavila kot pomembna partnerica," so ob uspehu zapisali v največji vladni stranki Gibanje Svoboda.

Kot so navedli, se zavedajo izjemnega pomena, ki ima ga članstvo v Varnostnem svetu za našo državo, pa tudi odgovornosti, ki jo prinaša. "V Svobodi smo prepričani, da lahko Slovenija odločilno pripomore k dodatni zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, krepitvi multilateralizma in trajnostnega razvoja, poleg tega pa prevzame pomembno vlogo pri prizadevanju za reformo Varnostnega sveta in izboljšanju delovanja celotne OZN ter na ta način še poveča moč organizacije pri preprečevanju konfliktov in ohranjanju miru in varnosti po svetu," so navedli v odzivu.

Čestitke so namenili vladi, zunanji ministrici Tanji Fajon ter vsem slovenskim diplomatkam in diplomatom, ki so bili vključeni v ta proces in "so se od napovedi kandidature za nestalno članstvo trudili, da je cilj postal realnost".

Izvolitev Slovenije je pozdravila tudi koalicijska Levica. "Gre za pomemben dosežek naše diplomacije. Nadejamo se, da bomo kot država, zavezana multilateralizmu in preseganju sporov, odločno zastopali predvsem politike miru in nenasilja, varstva človekovih pravic vseh ter trajnostnega razvoja in preprečevanja okoljskega zloma," so dodali.

"Slovenija v prvem krogu! Rekorden rezultat," pa je bil vesel bivši zunanji minister, danes pa opozicijski poslanec iz vrst SDS Anže Logar. "Čestitam ministrici Tanji Fajon in njeni ekipi ter odličnemu delu stalnega predstavništva Slovenije pri ZN za ta pomemben uspeh," je zapisal in dodal, da je vesel, da je aktualna vlada "nadaljevala s projektom prejšnje vlade in razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo konec leta 2021 pravilna".

Čestitke slovenski diplomaciji za uspeh je delila tudi opozicijska NSi. "Odlična priložnost, da okrepimo vlogo Slovenije v svetu," so zapisali.

 

Slovenski evroposlanci čestitali Sloveniji po izvolitvi za nestalno članico VS ZN

Čestitke Sloveniji ob njeni današnji izvolitvi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov se vrstijo tudi s strani slovenskih evropskih poslancev. Poudarjajo, da je izvolitev izjemen dosežek za slovensko diplomacijo.

"Čestitam ekipi na MZEZ za odlično opravljeno delo v teh zahtevnih geopolitičnih okoliščinah. Gre za velik uspeh aktualne vlade, koalicije in nedvoumno potrditev ugleda, ki ga naša država uživa v mednarodni skupnosti," je zapisal evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda).

Da je izvolitev za nestalno članico VS izjemen diplomatski dosežek so na Twitterju zapisali tudi Milan Brglez (S&D/SD), Ljudmila Novak (EPP/NSi) in Matjaž Nemec (S&D/SD). Slednji je tudi pohvalil delo zunanjega ministrstva in poudaril, da se je njihovo trdo delo obrestovalo.

Evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS) pa je za izvolitev pohvalil delo tako sedanje kot prejšnje vlade, pri čemer je izpostavil delo zdajšnje zunanje ministrice Tanje Fajon in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja. "Bodimo ponosni in veselimo se skupaj," je še dodal.

Michel Sloveniji čestital za izvolitev v VS ZN

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes Sloveniji in štirim drugim novoizvoljenim članicam Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) čestital za izvolitev. Ob tem je zapisal, da Evropska unija ostaja močna partnerica in podpornica ZN.

"Čestitke petim novoizvoljenim članicam Varnostnega svet ZN za obdobje 2024-2025," je tvitnil Michel. Poleg Slovenije je čestital tudi Gvajani, Alžiriji, Južni Koreji in Sierri Leone, ki so bile danes prav tako izvoljene za nestalne članice VS ZN.

Pred tem je Sloveniji med drugim čestital evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN v prvem krogu glasovanja izvoljena v VS ZN za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DuhSaSjekirom
07. 06. 2023 09.59
-1
In potem ministrica za zunanje zadeve izjavi: "Tole postavlja Slovenijk na svetovno mapo" Ne. Tole je drugic da je Slovenina izvoljena. Nadalje ni taka prestizna pozicija ker smo samo stevilka in nemocni proti stalnim clanicam z VETO mocjo. Tam so za lepo videt in navaden strosek. Kot tretje Slovenijo so na svetovno mapo postavili nasi vrhunski sportniki ZE ZDAVNAJ. Ne pa neka brezvezna kandidatura ki je mrtva crka na papirju. Ze to da je pred nami bila Albanija pa ni drugih kandidatov kot mi pa Belorusija je jasno da je tole brezveze.
Samo DESNO je pravo
07. 06. 2023 08.06
-3
itak da smo zmagali..pa ne zaradi Fajonke..Vsi nasprotniki razen Rusije in BELORUSIJE bi nas premagali.To pa je res piškava zmaga.
Uporabnik1908615
06. 06. 2023 21.56
+3
tudi če bi bil ves golobnjak zaprt v kurniku bi bil izid popolnoma enak, saj je zasluga vlade JJ , da je ob podpori ZDA vložil kandidaturo in zasluga gre tudi vojnemu zločincu in morilcu Putinu, ki je v vojno potegnil še Lukašenka in zato je bil vsak glas za Belorusijo v resnici glas za vojno in glas za SLO je bil glas proti vojni ob veliki podpori vsega Zahoda in ZDA ter njenih zaveznic in zato bi bilo bolje, da bi bili golobovi raje čisto tiho in se ne bi preveč kitili z tujin perjem, saj bi moral vse priznanje v resnici dobiti JJ
JohannDoe
06. 06. 2023 21.48
-1
To je en velik uspeh Golobove vlade. Prvi pravi razlog za ples in slavje. Safari z opico Urško in čebelarjenje po Etiopiji je obrodilo sadove. Veselijo se Tanja in vseh miljon etiopijskih čebel. Seveda je malo pomagalo tudi to, da je bila naša tekmica putinova zaveznica Belorusija. Putina pa nihče ne mara, še manj kot neke servilne bruseljske lakaje v koloniji pod Alpami. Da je že Zelenkov zaveznik Janša začel ta "napad" na Belorusijo je ob vsem mesu in plesu zgolj še zanimivost.
JohannDoe
06. 06. 2023 21.54
-3
Šlo je za las. 153 proti 38. Skorajda nas je premagal putinov priljubljen influencer Lukašenko. Vse stave so bile na njem.
ArkaMast
06. 06. 2023 21.44
-1
Jaz sem pa že mislil, da bom traktor užagal.
VP87
06. 06. 2023 21.41
+1
Jajo že študria varjante ,da je on vse zrihal .
Finfer
06. 06. 2023 21.40
+2
Pa smo nazaj v jugovini obljubljali so nam drugo švico namesto tega smo pristali v izropani mali jugoslaviji brez prihodnosti saj bodo novodobni pohlepni politiki pokradli se tisto revščino ki je ostala po tajkunski kraji milijard ki so na varnem v davčnih oazah!!
MOJSTER SQIRTINGA
06. 06. 2023 21.37
+0
Pa ima nekdo na desnici dolg nos.
Nace Štremljasti
06. 06. 2023 21.32
+4
janšizem se potaplja,rkc on nsi pa z njimi
Nace Štremljasti
06. 06. 2023 21.30
+5
slava sloveniji on rusiji
Apoteka
06. 06. 2023 21.16
+4
Je Janšari že čestital Belorusiji?
St. Gallen
06. 06. 2023 21.23
-3
JanezAn
06. 06. 2023 21.14
+5
Ko so glasovalci imeli na izbiro ali nas, ali Belorusijo, mislim, da slednja ni bila neka resna konkurenca v teh časih, ko ga Lukašenko tako biksa s Putinom, da bi bilo prav smešno, če bi nas Belorusija premagala.
nebel
06. 06. 2023 20.51
-8
Dobr za Fajonovo, vsaj eden bo imel nekaj od tega.
nebel
06. 06. 2023 20.51
+2
Pa še za to se mora zahvaliti za prvo polovico vpeljane poti Janši.
Setro
06. 06. 2023 20.35
+9
Sicer pa v medijih sosednjih držav niti omembe tega, evo koliko je tole pomembno. Kot da smo Slovenci neumni al kaj, največja zmaga bi bila rešitev meje z Hrvaško pa tega nihče od teh kekcev ni bil zmožen v vseh teh tridesetih letih. Patetika tole
Mio56
06. 06. 2023 20.32
+4
Janezek je pa tko sposobn, da mu še metanje polen ne uspeva več! No ja sej je tud sam vlozu kandidaturo....sam da pa drzava dobila mesto bodo pa itaq spet ta levi krivi hahahah
Matrax
06. 06. 2023 20.38
+4
Eni pa mate komplekse 😂😂 prej, ko boš spoznal, da so prav vsi tam zaradi svojega žepa prej ti bo lažje. Naredi malo kdo kaj polena pa se vedno mečejo levo desno in joka se vedno levo desno ter obljublja prav tako. Men je prav vseeno kdo nas vodi, ker je itak vedno slabše... iz vlade v vlado vedno bolj tanko piskamo.
BakaŽvaka
06. 06. 2023 20.32
+9
Res me zanima, kaj bomo Slovenci imeli od tega, resno vprašam??
džonborno
06. 06. 2023 20.23
+9
Stalne članice odločajo, nestalni pajaci pa dvignejo roko ko jim rečejo!
zurc
06. 06. 2023 20.33
+5
in kaj bova midva kot državljana slovenije imela od tega?
zvizi
06. 06. 2023 20.11
+1
Tako sem ponosen...šmrc...Hvala, Hvala, Hvala...Smo na konju
zurc
06. 06. 2023 20.09
+10
me pa nekaj druga zanima ,kaj bomo pa imeli mi mala raja ,državljani slovenije od tega?
jank
06. 06. 2023 20.20
+7
Vprašaj Janšo, ki je dal vlogo za kandidaturo.
zurc
06. 06. 2023 20.23
+3
sprašujem tudi vas ki ste tako navdušeni nad to zmago
jank
06. 06. 2023 20.04
+4
Nekateri ne razumete, da ni šlo samo za to, da premagamo Belorusijo. Šlo je tudi ali celo bolj zato, da bomo dobili dovolj glasov, najmanj 129. Če teh glasov ne bi dobili po tretjem glasovanju, bi lahko kandidaturo najavila povsem nova država in mi bi se lahko obrisali pod nosom.
ssecnik
06. 06. 2023 21.30
-1
Obrisali pod nosom???Kaj bi pa izgubili???