Slovenija

Fajonova pojasnila, v čem je razlika med njenim in Janševim obiskom Ukrajine

Ljubljana, 28. 07. 2022 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v sredo obiskala Kijev in vlado seznanila s trenutnim stanjem v Ukrajini. Toda številne je njen obisk zmotil, saj je bila marca, ko se je v Kijev odpravil takratni premier Janez Janša, prav Fajonova med tistimi, ki so bili do obiska kritični. Danes je dejala, da so kritike zoper nje "izjemno neprimerne", saj da je zdaj slika drugačna. Oba sta se sicer na vojno območje odpravila iz istega razloga – da bi oblegani Ukrajini izkazala podporo.

Tanja Fajon v Kijevu
Tanja Fajon v Kijevu FOTO: MZZ

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v sredo v Kijevu sestala z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, nato pa še s predsednikom vlade Denisom Šmihalom in županom Kijeva Vitalijem Kličkom. V četrtek zgodaj zjutraj se je nato z delegacijo zunanjega ministrstva z nočnim vlakom vrnila na Poljsko in pripotovala v Slovenijo. Danes je o 10-urnem obisku Ukrajine seznanila slovensko vlado. 

"Obisk v Ukrajini je potekal v varnostno zelo zahtevnem času," je povedala in pojasnila, da so imeli v času obiska tudi trikrat alarm za zračno nevarnost, vsak alarm pa traja uro in pol. "Ljudje se ne umikajo več, ker po petih mesecih ruske invazije želijo živeti kar se da normalno življenje," je dejala.  

Fajonova je bila marca do Janševega obiska Ukrajine kritična 

Številni so do njenega obiska kritični, zlasti zato, ker je tudi sama kritizirala obiskovanje Ukrajine, ko se je tja odpravil takratni premier Janez Janša. Marca se je v Kijev odpravil s poljskim in češkim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckiem in Petrom Fialo, tam pa so predsedniku Volodimirju Zelenskemu izrekli podporo. Šlo je za prvi visok obisk tujih uradnikov v Ukrajini od začetka ruske invazije. "Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo," pa je takrat dejal Zelenski.

Fajonova je takrat kot predsednica SD komentirala, da bi lahko obisk treh voditeljev dal tudi napačno sporočilo. "Da vodi v neko eskalacijo vojne, česar si nihče ne želi," je dejala. "Odhod na vojno območje je sicer pogumno početje, ampak ta pogum je tudi tveganje za ukrajinsko vojsko, ki mora varovati visoke državnike, ki gredo na tvegano območje, namesto da brani svoje nedolžne civiliste," je še dodala Fajonova. 

Fajonova: Kritike so izjemno neprimerne

Danes je dejala, da so kritike zoper nje "izjemno neprimerne". "Pet mesecev po trajanju ruske agresije je čutiti utrujenost in izčrpanost ljudi. Danes so Ukrajinci zelo hvaležni za vsak tuj obisk. Pred petimi meseci, ko se je začela vojna, so se vsi tuji diplomati, veleposlaniki in tujci preprosto umaknili in bili pozvani, da se umaknejo iz Ukrajine," je dejala in dodala, da takrat niso bile zaželene samostojne nenapovedane akcije in da je danes slika drugačna.  

"Danes ima tudi Ukrajina status kandidatke za vstop v Evropsko unijo, in kot sem rekla, obiski se vrstijo," je povedala in zatrdila, da so Ukrajinci danes po petih mesecih utrujenosti hvaležni moralne, politične in praktične podpore.  

Tudi Janša je sicer marca pojasnil, da se je za obisk odločil, ker se je zavedal, kako so se Ukrajinci počutili. "Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja," je takrat pojasnil. Poljski premier pa se je marca Janši zahvalil, saj da je bil prav slovenski predsednik vlade pobudnik obiska.

'Ukrajinci so izčrpani, čutijo bolečino in strah'

Na novinarski konferenci je povedala, da je že okoli 20 odstotkov ukrajinskega ozemlja pod nadzorom ruskih sil. "Neformalno pa naj bi se Rusija pripravljala na priključitev zaseženih ozemelj z lažnimi referendumi," je opozorila in dodala, da hkrati potekajo tudi intenzivni spopadi za nadzor nad pristanišči, katerih izguba bi bila velik strateški poraz za Ukrajino.

Dejala je tudi, da v Kijevu še vedno verjamejo, da bo prva ladja z ukrajinskim žitom pristanišče zapustila še ta teden. Do zdaj ladje pristanišč še niso zapustile zaradi bližnjih spopadov in obstreljevanj.

Slovenija Ukrajini namenila že skoraj devet milijonov evrov humanitarne pomoči

Po njenih besedah ukrajinske oblasti potrebujejo predvsem vojaško pomoč, saj menijo, da se Rusija ni pripravljena pogajati. Ukrajina se je Sloveniji tudi zahvalila za vso vojaško in humanitarno pomoč. Do zdaj je Slovenija Ukrajini skupaj s prispevkom nevladnih organizacij namenila že skoraj devet milijonov evrov humanitarne pomoči. 

"V prihodnjih dneh pa bomo v vladi in med ministrstvi razpravljali o dodatnem paketu pomoči Ukrajini," je še povedala in dejala, da bo med drugim Ukrajini treba pomagati pri obnovi infrastrukture ter na določenih območjih zagotoviti dostop do elektrike in pitne vode.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

portorico 1
31. 03. 2023 13.49
+1
Razlika med njenim in Janševim obiskom je VELIKA!
Litlmen
10. 09. 2022 13.10
+5
Kača,da ji ni para @leva
Brankomx3
31. 08. 2022 20.44
+5
Fajonka sram vas bodi.....skakala ste do plafona ko je janša odšel v kijev, sama pa ste želela po njegovih stopinjah,ampak žal vas niti zelenski ni hotel sprejeti...zakaj že ????????ne zato ker je komik,kot vaš kolega šarec, ampak zato ker ve da se z vami nima o čem pogovarjat......fotke pred volitvami in fotke po volitvah povedo vse: na 56 fotografijah z golobom ste imela srečo da imate ušesa, ker drugače bi se smejala okrog in okrog...vaš cilj je bil: ministrica za vsako ceno..upam da je golobu poplačana osluga-koliko pa ste se potrudila,pa vas naj vprašajo vaši bljižnji...
Frane Šajn
15. 08. 2022 15.36
+3
Hvala gos. ali dična Fajonova za izčrpno poročilo o tem plodnem obisku vas in Janezovem v Kijevu. Kajti normalen slovenec vsaj kolikor toliko pri pameti jo enostavno ne najde niti z lućjo pri belem devu ne! Nastopaštvo med vama je eno in isto dopasti se gospodarju v Bruslju in seveda glavnemu čez lužo!Ne nabijaj ženska lepo te prosim no! Pa še Zelenski neki tretje razredni plačanček med politiki ni našel ušivih pet minut zate! Zapusti mesto zunanje ministrice ne sodiš sem žal!!
biggbrader
01. 08. 2022 09.17
+5
Janšo je sprejel Predsednik Zelenski, Fajonove ni sprejel predsednik Zelenski. To je bistvena razlika, ki pove vse o tov. Fajon.
pesnitev
29. 07. 2022 14.03
+2
Fajonova je Janšo kritizirala, sama pa ni nič boljša. Da bi pa kdo od njiju spregovoril z obema stranema, to pa ne! Zelenski je naiven komik, Amerika ga izkorišča za svoje načrte z Rusijo, Ukrajinci pa masovno umirajo. Zelenski je preneumen za politika!
Mucamjau
29. 07. 2022 20.43
+2
Dej to raj piš pesmice, tele zadeve pa raje pusti...
najboljšisosed
29. 07. 2022 14.00
+8
Kdorkoli je šel v Ukrajino je podpr vojno in ameriški napad na evropsko unijo. Zato je izdajalec Slovenskega naroda, saj mu narod ni dal soglasja za to.
Perivnik
29. 07. 2022 16.05
+4
@najboljšisosed - V Ukrajino sta šla tista dva, ki ju je narod izvolil. Predsedniku vlade ali zunanjemu ministru pa ni potrebno posebej narod spraševati za vsak korak, kam sme stopiti, kaj sme narediti. Naša demokratična ureditev deluje tako, da izvolimo poslance v DZ, .... Potem ima pa narod 4 leta čas, da "opazuje" kaj izvoljena oblast dela.
Frane Šajn
15. 08. 2022 15.37
-2
marker1
29. 07. 2022 12.31
+5
Ali se Fajonova zaveda dejstva, da je bila proti sprejemu kandidature Ukrajine v evropsko unijo? Ali misli, da se tega ni nihče zapomnil? Nič ni drugače, kot ona trdi. Če se glasuje v evropskemu parlamentu se ni treba odločiti za ali proti, lahko tudi ne glasuješ. Vendar je to Fajonovi pretežko razumeti, ker ne obvlada diplomacije. Ukrajinci so se ob njenem obisku obnašali diplomatsko. Nihče od pomembnih vladajočih je ni sprejel, nič se ni zgodilo, v Ukrajino je šla bolj na izlet. Podoben izlet je imela pred leti Bratuškova v Rusiji, kjer je ni sprejel Putin. Tam so ostali še dan dalj, baje zaradi okvare Falcona, v resnici pa le zaradi napovedane hišne preiskave pri Jakiču, ki je bil tudi takrat v Rusiji.
biggbrader
01. 08. 2022 09.19
+2
Brankomx3
31. 08. 2022 20.47
bema1201
29. 07. 2022 11.59
-1
Če je že prišla v Kijev jo je pač nekdo moral sprejeti, že zaradi vljudnosti. Niso pa opazili njene naklonjenosti Rusom in kako je pljuvala po Janši, ki je med prvimi obiskal Ukrajino. Nekateri pač prepoznajo pokvarjenost , drugi pač ne in Ukrajinci so jo prepoznali.
Frane Šajn
15. 08. 2022 15.40
-2
O BEMTI NO, OD KJE PA VI, PA NE, DA IZ SPODNJEGA KAŠLJA??? TEM NJENIM IZPADOM V PREDVOLILNEM OBDOBJU IN V VLADI PROTI RUSIJI TI REČEŠ NAKLONJENOST RUSIJI??? DAJ NO PEJD MAL NA ZRAK!
rovte
29. 07. 2022 11.40
+5
Precej časa je rabila, da se je domoslila opravičila za svoj obisk in na koncu ni povedala nič, tako kot vsakič ko odpre usta!!
elektroncek
29. 07. 2022 14.30
-3
sej ukrajinci niso glupi ... tocno vejo da je komunajzerka..so jo zih odpikal takoj
SREBRNIBREG.
29. 07. 2022 15.59
-1
Sajeta5
29. 07. 2022 11.03
+2
Razlike ni, oba sta se šla tja nastavljat fotoaparatom in iskat malo pozornosti medijev... za ukrajinski narod, jima pa obema enako dol visi, kot tudi za slovenski, tako da.... ne razumem, kako je SD izvolil Fajonko, samo škodo jim dela, kar sicer pove že volilni rezultat
za naše
29. 07. 2022 10.42
+4
V čem je razlika ja v tem , da fajonka ni Janša, in slovenčki ji ploskajo in plešejo,Janšo so pa pljuvali
Apostol1
29. 07. 2022 10.38
-14
Janšistični primitivizem je neuničljiv kot kakšen virus . Kletarji in sektaši za sendvič in za pingo udrihajo po ženski , ki je pomagala zrušiti Janšizem. bravo Tanja , kar tako naprej , še vedno imaš visoko podporo normalnih Slovenskih volivcev in volivk in jo boš tudi vedno imela..
zelo star kavkaški ov?ar
29. 07. 2022 10.42
+10
hahahahha, ona je praktično brez podpore...tako med levimi kot desnimi.
schrodingerScat
29. 07. 2022 10.53
+1
Žalostno, kako zaslepljeni ste na obeh straneh. Kaj ko bi z enakimi vatli premeril oba, Apostol1?
HauSSer
29. 07. 2022 10.54
+2
terran
29. 07. 2022 11.08
+4
Ne bo držalo, imam se za normalnega (beri povprečnega)Slovenca, na volitvah nisem volil ne NSI, ne SDS.... pa gospodična Tanja prav gotovo nima moje podpore, sploh pri takih neumnostih. ok?
terran
29. 07. 2022 10.37
+13
Gospodična Fajon, izjemno neprimerno je vaše ceneno nabiranje nekih točk pri Bruseljskih gospodarjih, vtikate se v razmere, ki jih več kot očitno zelo slabo poznate ali pa jih ne želite poznati.... zakaj pa niste šli še na ogled regij Lugansk in Donbas in povprašali še prebivalce tam, kako lepo so z njimi ravnali Ukrajinci od 2008 in še bolj od 2014 naprej..... ne? Se sploh zavedate kakšno škodo povzročate našim gospodarskim in splošnim odnosom z Rusijo... Sij, Krka.... na primer.... če bi bilo v moji moči vas takoj odstavim... niti pod razno ne zastopate interesov Slovenije...... in njenih prebivalcev. Rusi, oprostite našim politikom, saj ne vedo kaj delajo.
Mirkovi?
29. 07. 2022 10.37
+9
Plešimo levuharka tanja se je vrnila.
marker1
29. 07. 2022 10.37
+5
Od države z dvema milijonoma prebivalstva kot je Slovenija, država Ukrajina s 44 milijoni prebivalstva ne sme in ne more pričakovati veliko pomoči. Zato ga. Fajonova, ne obljubljajte naše pomoči, oz. naš denar. Ga ne damo, ker ga sami krvavo potrebujemo.
MiskoPol
29. 07. 2022 10.27
+12
Po tej polomiji se ne bi čudil, če jo v SD odstavijo z mesta predsednice in rečejo, da še nikoli niso slišali zanjo.
terran
29. 07. 2022 11.09
+3
User2003936
29. 07. 2022 10.24
+2
Fajonova ima rada tatarski biftek iz Rusije, jasna stvar.
nick73
29. 07. 2022 10.15
+8
Če želi Golob prestati cel 4-letni mandat, bo moral po hitrem postopku izvesti reorganizacijo vlade. Razumem strankarsko matematiko, ampak nekateri ljudje enostavno niso primerni za ministrske funkcije. Majhna država Slovenija z zmešano zunanjo politiko enostavno ne more biti uspešna in to se bo prej kot v 4 letih zelo poznalo na standardu prebivalcev.
terran
29. 07. 2022 11.11
+2
Bi rekel, da se bo v mestih krepko poznalo že letošnjo zimo.....
Mirkovi?
29. 07. 2022 10.09
+11
Tako dvolične ženske še pa nisem videl-lažlivka....