Slovenija

Krek Fajonovi: NIJZ ni politični organ, moje strokovnosti ne morete ocenjevati

Ljubljana, 01. 10. 2020 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
947

Predsedujoča SD Tanja Fajon je na premierja Janeza Janšo naslovila pismo, v katerem ga je pozvala, naj vlada resno razmisli o zamenjavi direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka in vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina ter predstavi jasen načrt za obvladovanje epidemije covida-19. Medtem ko vlada in Kacin poziva nista želela komentirati, se je odzval Krek, ki Fajonovi sporoča, da v tem trenutku NIJZ potrebuje podporo vseh političnih strank, ne pa njihove kritike.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon in Jelka Godec
    10:50
    Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon in Jelka Godec
  • Iz 24UR: Nestrokovna komunikacija
    03:18
    Iz 24UR: Nestrokovna komunikacija
  • Iz SVETA: Zmeda glede obveznosti mask
    03:05
    Iz SVETA: Zmeda glede obveznosti mask

Fajonova v pismu Janši očita zmedeno, nedosledno in nestrokovno komunikacijo pristojnih pri ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, kar po njenem mnenju dokazuje tudi zadnje dogajanje "o napovedi opustitve mask v šolah, ki ji je nato sledilo zanikanje s strani uradnega vladnega govorca".  Zato Fajonova Janši predlagala, naj vlada pripravo ukrepov za zajezitev epidemije vrne v roke epidemiološke stroke, nato pa sprejema odločitve na podlagi njenih priporočil. Zmeda je nastala včeraj, ko je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant sporočila, da maske za otroke v razredih niso več potrebne, vladni govorec Jelko Kacin pa je na novinarski konferenci dejal, da odločitev glede ukinitve tega ukrepa ni bila sprejeta. Dokument lahko preberete tukaj

Predlaga zamenjavo Kreka in Kacina

Vladi Fajonova predlaga resen razmislek o zamenjavi direktorja NIJZ Kreka "z osebo, ki bo povrnila strokovno avtoriteto te ključne institucije ter glede na zaskrbljujoče informacije o razmerah v NIJZ omogočila glas stroke pri upravljanju krize". Predlaga tudi zamenjavo uradnega vladnega govorca za covid-19 Kacina, in sicer "z osebo iz epidemiološke stroke, ki bo na miren, preudaren in pojasnjevalen način prevzela ključno vlogo pri komunikaciji z javnostjo".

Tanja Fajon Janši očita zmedeno, nedosledno in nestrokovno komunikacijo.
Tanja Fajon Janši očita zmedeno, nedosledno in nestrokovno komunikacijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Napovedano namero vlade za oblikovanje načrta za omejevanje epidemije Fajonova pozdravlja, vendar pa ob tem predlaga, naj vlada načrt "pripravi v sodelovanju in z vključevanjem različnih strok". "Ukrepi naj bodo logični in življenjski, komunicirani jasno in iskreno," je zapisala. 

Podprla je tudi pobudo predsednice SAB Alenke Bratušek za sklic političnega vrha, namenjenega dogovorom za zajezitev epidemije, ter opozorila "na potrebo po takojšnji in urgentni okrepitvi sposobnosti zdravstvenega sistema za obravnavo in pomoč bolnikom z respiratornimi težavami, tako covidom-19 kot tudi drugih sezonskih obolenj".

Fajonova: Komuniciranje v zvezi z epidemijo je politično in neusklajeno

Fajonova je v oddaji 24UR ZVEČER uvodoma povedala, da je med ljudmi ogromno nemira, komuniciranje v zvezi z epidemijo je politično in neusklajeno, ukrepi pa se spreminjajo čez noč. Po njenem mnenju manjka potrpežljivosti in pomirjenosti.

Jelka Godec, podpredsednica SDS, je dejala, da so v vladajoči stranki vedno pozivali ostale politične stranke k sodelovanju, spomnila pa je na marec 2020 pred začetkom epidemije, ko je SDS pozivala takratnega premierja Marjana Šarca, naj skliče svet za nacionalno varnost, a tega ni storil.

Fajonova meni, da mora vlada vajeti komuniciranja prepustiti stroki. Po njenih informacijah je znotraj NIJZ epidemiološka služba umaknjena stran od odločanja, ravno oni pa bi bili po njenem mnenju primerni za glavne govorce, ki bi ljudem na potrpežljiv in pomirjen način pojasnili situacijo v državi.

Godčeva trdi, da vlada odloča, a ukrepe vedno predlaga stroka. Vsaj enkrat na teden imajo sestanek s stroko, tisto, kar oni predlagajo, pa potem vlada sprejme. Fajonovo je obtožila, da so v stranki SD pozivali, naj se v šolah ne nosi mask, podpirajo pa tudi proteste, kjer ljudje ne nosijo mask. Fajonova ji je odgovorila, da manipulira z izjavami in da niso bili proti maskam, ampak so opozarjali na nesmisle. Ne zdi se jim namreč smiselno, da se otrokom zapoveduje nošenje mask v razredu, pred poukom pa se vsi skupaj brez mask družijo in igrajo pred šolo.

Krek po mnenju Fajonove sprejema preveč političnih odločitev in ne vpliva zaupanja v institucijo kot je NIJZ. Predlaga nekoga, ki je neodvisen in strokoven. Godčeva ji je odgovorila, naj bodo najprej izvoljeni na volitvah, nato pa bodo lahko tudi na položaje nastavljali ljudi.

Fajonova je za konec še pozvala k pripravi konkretnega načrta, kako bomo poskrbeli, da bodo vsi državljani prejeli primerno zdravstveno oskrbo, ki jo potrebujejo.

Krek: Trenutno potrebujemo pomoč in podporo vseh političnih strank, ne pa njihove kritike

Direktor NIJZ Milan Krek se je odzval na pismo Fajonove in dejal, da bi od politike pričakoval, da razume, da so strokovna institucija in ne politični organ. "Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je strokovna in ne politična institucija, delam kot direktor, ki je zadolžen za poslovno in strokovno področje. S svojimi sodelavci delam v skladu z javno zdravstveno medicinsko stroko in komuniciramo z ljudmi na način, da bi razumeli, da gre za resno pandemijo, ki ima lahko resne posledice za celo državo in posameznika. Zato ocena Fajonove kaže na njen način razmišljanja, ki je vzet iz preteklosti, ker ona mojega strokovnega dela pač ne more ocenjevati," je v odzivu dejal Krek.

Kacin poziva Fajonove ni želel komentirati, saj da gre za poziv, namenjen predsedniku vlade.V uradu vlade za komuniciranje pa so zapisali, da dejavnosti Fajonove ne komentirajo, "je pa iskrena želja vseh, da vsi dosledno upoštevamo priporočila zdravstvene stroke pri boju s covidom-19".

Žalosti ga, da del politike napada tiste, ki noč in dan garajo in se trudijo, da bi zajezili novi koronavirus, namesto da bi jih podpiral. "Na NIJZ dela 27 epidemiologov, ki trenutno obvladujejo celotno epidemijo, da ni treba zapirati šol, tovarn in družbe, kar smo doživeli ravno od vlade, v kateri je bila kot koalicijska stranka tudi SD in ki ni poskrbela, da bi imel NIJZ dovolj sredstev za delovanje, celo več, odvzela mu je velik del proračunskih sredstev in nas pustila v velikih finančnih težavah ob začetku epidemije," je opozoril.

V kratkem času so po njegovih besedah reorganizirali NIJZ tako, da so sposobni obravnavati več kot 200 okuženih, medtem ko so bili v času prejšnje vlade "sposobni obravnavati do največ nekaj čez trideset okuženih, potem pa so državo zaprli". "In namesto, da bi se nam Fajonova zahvalila za naše delo, nas kritizira. Zanima me, zakaj to počne in s kakšnim razlogom," je oster Krek.

"Imamo namreč preveč resno strokovno delo v tem trenutku, da bi se ukvarjali še s takimi napadi na strokovno institucijo s strani politike," je opozoril. Konkretno bi od Fajonove tudi pričakoval, da bi pred ocenjevanjem njihovega dela v javnosti prišla na NIJZ in preverila, s kakšnimi težavami se srečujejo.

Poziv predsednice SD Fajonove Janši
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (947)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezkovac.vet
18. 12. 2020 15.46
Če bi prebolel hudo bolezen kot ga. Fajon, bi o drugih ljudeh drugaće razmišljal.
Komplikator
12. 12. 2020 21.58
+2
BUUUUMMMM... ko želiš biti pameten, a izpadeš popolen bedak.... če bi bil jaz Fajonka, bi fejst premislu, če bi še kdaj odprl usta
LAPD
12. 12. 2020 16.10
+2
Hahaha in Fajonka brez maske.
mačo123
05. 10. 2020 20.03
+1
FAUSTOS1
03. 10. 2020 16.51
-1
100 ODSTOTNI politični organ in to ravno zaradi kreka,ki samo prebira kaj mu janšisti napišejo.
borjac
02. 10. 2020 17.27
+0
Krek pravi da ni čas za napadanje politike na NIJZ, očitno je pozabil ,da je ravno njega nastavila politika SDS-a in to po tem ko je Janša odstavil direktorico in VD direktorja NIJZ, ni pa bil nastavljen zaradi strokovnosti ampak zaradi poslušnosti trenutni vladi, kar se tiče njegovega komuniciranja z Slovenci nima to ne repa ne glave in zveni zmedeno, par besed o Kacinu, človek živi od stare slave ter je prepotenten kuža, ki laje na tistega, ki mu Janez ukaže, to da ima hišo na Krku je navskrižje interesov, nikdar ne bo delal proti sebi in če se spomnite, kar se tiče zapiranja meje z Hrvaško, je zmeraj delal za svojo osebno korist in korist drugih 110.000 lastnikov nepremičnin na Hrvaškem, ostalih 1.890.000 Slovenceljnev pa smo ga naje....ali.
Razumnež
02. 10. 2020 13.20
+3
Krek ji je prisolil lepo klofuto. Fajonka pazi kaj drugič zakokodakaš.
Razumnež
02. 10. 2020 13.22
+1
Kar se pa tiče "zmedene komunikacije".... Če poslušam direktno Kacina ali pa Kreka mi je takoj jasno kaj in kako. Če pa novico posredujejo mediji, se pa res veliko informacij zgubi, priredi ali zamegli. Ampak za to nista kriva Kacin in Krek, ampak naši neodvisni, strokovni in politično neopredeljeni mediji.
vomo
02. 10. 2020 11.48
+2
RDEČI KMERI-Kako, da ne. RDEČI KMER ve vse najbolje. Tudi kako se denar dela in dobro posluje, da imaš dobiček. Ukradeš tisto, kar ni tvoje, no spremeniš zakonodajo, če je problem vržeš delavce na cesto in dnar v davčno oazo. Doma, pa davkoplačevalci mu plačujejo penzijo ali celo plačo v javni upravi. kot na primer ljubljanskemu županu, kateri javno pove, da ima račune v d.o.....
zmago56
02. 10. 2020 11.31
+0
A bo danes Fajonova na turu do parlamenta rumeno majico oblekla?
BETONSKI
02. 10. 2020 11.22
+0
MARKO KOPRIVC JE REKEL " ONI (SD) SO PONOSNI NASLEDNIKI ZVEZE KOMUNISTOV",TAKO DA JE S TEM VSE POVEDAL.
JApajaDAja
02. 10. 2020 11.20
+3
rdeča barva je lahko simbol upora, napredka...pa tudi znak za nevarnost....izbirajte :-)
zmago56
02. 10. 2020 11.33
-1
če si pristaš rdeče nimaš problemov pri nakupu garderobe.
vomo
02. 10. 2020 10.59
+0
Človek, kateri nima pojma o številkah ne bo nikoli povedal kaj pametna za izboljšanje življenja. Pa še j... nima...
zelo star kavkaški ov?ar
02. 10. 2020 10.47
+2
Sam populizem ga. Fajon, niti ene vsebinske rešitve, samo blatenje in napadanje vsega in vseh. Bomo z njene strani dočakali kakšen realen predlog rešitve ali samo "anti janša propagando"?
Castrum
02. 10. 2020 10.43
+7
Ja, škoda, škoda. Tako resno stranko kot je SD trenutno vodi populistka in demagoginja. Res škoda, da bo zaradi nje taka resna stranka izgubila na kredibilnosti in na številu volivcev. Škoda!
zelo star kavkaški ov?ar
02. 10. 2020 11.05
+4
Res je, to je bila resna stranka, danes pa je kot smetišče skrajnežev tipa Fajon.
taurus111
02. 10. 2020 16.59
+1
Tania Fakjon na hrbtu nosi flaškon. Zaradi nje bo stranka izgubila volivce ? Kdo le neki jo je po...., da je prišla na čelo SD?
na22mor
02. 10. 2020 10.39
-4
res me zanima kako lahko SDS pošlje na TV žensko, ki reče 3krat nazadnje z daleč največ glasovi izvoljeni v evropski parlament, da naj bo najprej izvoljena, a je to rekla tudi Janši pri njegovem drugem mandatu
resslovenka
02. 10. 2020 10.44
-3
SDS kader pač, kaj pa lahko pričakujemo lahko od njih? Tale gospa Jelka, njihova predstavnica je tipičen primerek, kako naj se nebi komuniciralo. Tanja Fajon je imela prav. Oba omenjena gospoda naj se zamenja. Če kdo, je za komunikacijo z javnostjo primerna le stroka oz. njihov predstavnik. Politika pa.. Roke stran! Amen. 🙏😎
zelo star kavkaški ov?ar
02. 10. 2020 10.34
+3
Spet propagiranje Fajonove? Ne bo vam uspelo, gospa je grozljiva in razen rušenja ni sposobna ničesar. Če ona zavlada, takrat boste videli kaj je diktatura in kaj je popolna izguba suverenosti in varnosti.
na22mor
02. 10. 2020 10.35
-2
to je tvoja nova premijejka,zato vsaj malo spoštovanja
zelo star kavkaški ov?ar
02. 10. 2020 10.37
+3
Ni moja, če bo res, bo premijejka Albancev, ostalih migrantov in LGTB skupnosti, ostali bomo tretirani kot sužnji in kot povsem nezaželjeni prebivalci Slovenije. Tudi tebi se bo življenje zelo spremenilo, žal tega ta trenutek ne veš ali nočeš verjeti.
resslovenka
02. 10. 2020 10.46
-3
Tanja Fajon je zakon. V primerjavi z nekaterimi v SDS sekti pa sploh. 😎
Uporabnik1911634
02. 10. 2020 10.30
-6
Bravo g.Fajon❤️
vomo
02. 10. 2020 10.26
+9
Kako, da ne. RDEČI KMER ve vse najbolje. Tudi kako se denar dela in dobro posluje, da imaš dobiček. Ukradeš tisto, kar ni tvoje, no spremeniš zakonodajo, če je problem vržeš delavce na cesto in dnar v davčno oazo. Doma, pa davkoplačevalci mu plačujejo penzijo ali celo plačo v javni upravi. kot na primer ljubljanskemu županu, kateri javno pove, da ima račune v d.o.....
Uporabnik1911634
02. 10. 2020 10.24
+1
Dej Krek pa Kacin odstopita ze enkrat pa Beovicka in Hojs z vama!
Carmennula
02. 10. 2020 10.23
+4
( Komunizem + Kučanizem + Islamizem + Totalitarizem + Fašizem ) je FAJONIZEM STOP in SMRT FAJONIZMU..