Slovenija

Fajonova: Pripravljamo interpelacijo Kustečeve, vložili bi jo lahko v tednu dni

Ljubljana, 17. 08. 2021 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, M.P.
Komentarji
668

Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku voditeljev štirih opozicijskih strank napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni, glavni očitek pa se nanaša na dejstvo, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk. Gre že za drugo interpelacijo Kustečeve, prvo je uspešno prestala 15. marca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interpelacija Kustečeve
    01:49
    Iz 24UR: Interpelacija Kustečeve
  • Iz SVETA: Interpelacija
    01:48
    Iz SVETA: Interpelacija

"Pripravljamo interpelacijo Kustečeve, vložili bi jo lahko v tednu dni," je napovedala predsednica SD Tanja Fajon. "Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo," je dejala Fajonova v izjavi novinarjem po sestanku prvakov strank SD, Levica, LMŠ in SAB.

To sicer ni edina interpelacija, o kateri razmišljajo v četverčku strank. Doletela bi lahko tudi ministra za okolje Andreja Vizjaka, interpelacijo proti njemu naj bi po vedenju Fajonove spisali v LMŠ, v poslanski skupini SD pa naj bi se o tem odločali prihodnji teden.

Trenutno se pogovarjajo o dveh interpelacijah, a če bo treba, se ne bodo ustavili le pri teh, je še povedala Fajonova. Ostali prvaki strank izjav niso dajali.

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je medtem danes napovedano interpelacijo ministrice iz kvote njihove stranke na spletu pospremil s komentarjem, da se tako kaže človeška in siceršnja solidarnost SD. "Da ministrici Kustečevi na bolniški zaradi covida-19 vložiš še interpelacijo," je navedel in s ključnikom dodal: "Vse za oblast".

Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša, ki ocenjujem da je to vse, kar v SD zmorejo: "Rušijo ukrepe vlade zoper covid-19, za posledice pa okrivijo tiste, ki si že 17 mesecev prizadevajo za čimbolj normalno življenje. Kustečeva je za varno šolo naredila veliko, SD pa le pobalinsko nagaja."

Dogovarjali se bodo ne le predvolilnem, temveč tudi o povolilnem sodelovanju

Štiri opozicijske stranke so se danes sicer pogovarjale tudi o nadaljnjem sodelovanju in delovanju po počitnicah. Prihodnji teden se začenja parlamentarno delo. V ponedeljek bo že seja odbora državnega zbora za izobraževanje, ki so jo zahtevali pred nekaj dnevi, na njej pa od premierja Janeza Janše pričakujejo odgovore glede poteka pouka v šolah.

V sredo pa bo potekala seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki so jo sklicali za pregled "dogajanja s skrajno desnico v Sloveniji", je še dejala Fajonova.

Danes se se opozicijski partnerji po besedah predsednice SD pogovorili tudi o več predlogih zakonov. Dogovorili so se bodo tako kot doslej sestajali vsak torek in sodelovali pri "velikih zgodbah". Dotaknili so se predlogov, ki jih še nameravajo vložiti. Potrdili so tudi, da se bodo dogovarjali ne le o predvolilnem, ampak tudi povolilnem sodelovanju. "Potrdili smo, da je vzdušje med nami dobro," je dodala Fajonova.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je minuli teden v pismu pozval SD, Levico in SAB k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. V SD in Levici so potezo pozdravili, v SAB pa so ob tem Šarcu očitali soliranje.

"Vsaka akcija, ki je prej sprožena preko medijev, kot se o njej pogovorimo za zaprtimi vrati, ni koristna. Vsakič se moramo potem znova dogovoriti, kako bomo sodelovali," je glede tega dejala tudi Fajonova. A obenem je ugotavljala, da jim to vsakič znova uspe. Zdaj so se dogovorili, da se bodo glede povolilnega sodelovanja in dogovarjanja štirih opozicijskih strank skušali dogovarjati za zaprtimi vrati, in ne s solo akcijami v medijih.

Načeloma pa se po besedah Fajonove ves čas strinjajo o tem, da bodo sodelovali pred in po volitvah. Te tri točke, ki jih je za dogovor predlagal Šarec, bodo še dopolnjevali, načeloma pa so se danes strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu, ki bo podlaga za dogovor o povolilnem sodelovanju, je napovedala predsednica SD. Dodala je, da se morajo sicer pogovoriti tudi še znotraj strank.

Ministrstvo v odzivu na napovedano interpelacijo poudarja aktivno pripravo na začetek pouka

Na ministrstvu za izobraževanje so v odzivu na napovedano interpelacijo ministrice Simone Kustec navedli, da interpelacije ne morejo komentirati, dokler ni vložena. So pa poudarili, da priprave na začetek novega šolskega leta potekajo aktivno, pa tudi, da bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, bo pa novost pogoj PCT.

Glavni očitek za vložitev interpelacije je, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk. Na ministrstvu so medtem v pisnem odzivu navedli, da priprave na novo šolsko leto potekajo aktivno. Prvo srečanje z vsemi ravnateljicami in ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, z informacijami o novem šolskem letu, bo v sredo, ko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravlja z njimi videokonferenčno srečanje, na katerem bodo prisotni tudi predstavniki Zavoda RS za šolstvo, ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugi deležniki.

Prihodnji teden bo tradicionalno strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov pred začetkom šolskega leta. "Šole bomo, kot vsako leto doslej, pred začetkom šolskega leta seznanili z vsemi informacijami o njem tudi z okrožnicami. Bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi. Novost bo pogoj PCT, ki bo nujen za varno vstopanje v šolski prostor," so še navedli na ministrstvu.

Interpelacijo 15. marca Kustečeva uspešno prestala

Kustečeva je po maratonski razpravi interpelacijo 15. marca že uspešno prestala in ostala na položaju. Opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB v DZ tako ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji, za je namreč glasovalo 38 poslancev, proti pa 41. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Da bo ministrica interpelacijo prestala uspešno, je bilo takrat razbrati že iz poslanskih razprav, poleg koalicijskih strank so ji podporo napovedali tudi v SNS in Desusu.

Kustečeva v samoizolaciji

Ministrica je medtem že od sobote v samoizolaciji, v ponedeljek pa je prejela pozitivni izvid na covid-19. Sporočila je, da kljub temu vse aktivnosti za varen začetek šole nemoteno tečejo dalje. 

Ministrica dela na daljavo, 10 dni bo v samoizolaciji, na ministrstvu pa jo nadomeščata državna sekretarja. Vsi zaposleni, ki so bili v neposrednem stiku z ministrico, so bili testirani. Vsi zaposleni v kabinetu ministrice ves čas nosijo zaščitne maske in sledijo ostalim NIJZ ukrepom na delovnem mestu, so še poudarili.

Na ministrstvu za izobraževanje in šport so v odzivu na napoved interpelacije ministrici zaželeli čim prejšnje okrevanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (668)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silva-d
18. 08. 2021 10.05
-1
Fajonka daj spokaj že nekam zdraharka
starcov
18. 08. 2021 08.20
-2
in ubogi ravnatelji nimajo navodil .......ma koga farbajo
MESE?AR
17. 08. 2021 21.42
-1
Nehajte nas že nategovat s temi nesmiselnimi interpelacijami, ki vodijo samo v koš za smeti. Lotite se v KUL-u že česa bolj pametnega !
Ugovor vesti 133.člen
17. 08. 2021 21.40
+2
Kljukci, zakaj interpelacije posameznih ministrov, ko pa lahko zrušite celotno vlado JJ, ki jo rušite od njenega nastajanja. Res je problem nesposobnost, saj imate 90% medijev na svoji strani, ves čas tudi javno RTV SLO. Treba se bo posloviti od politike, saj vam globoka država ne bo dala nove priložnosti. Imajo druge vlečne "kljusete".
Rudolf Maister
17. 08. 2021 21.39
-1
Župan Rojc ,pravi da se ni mogel dogovorit z ministrom Pikalom za sofinanciranje telovadnice ( čeprav sta oba naša člana -SD), z Kustečevo pa se je lahko. To je grda laž . V biltenu centralnega komiteja lepo piše , da so naši vrli ministri samo za študije dali 110 miljonov ,za naćrte pa 250 miljonov. To niso majhna sredstva. Šola se tudi ne zgradi v 30 letih ,zato je potreben čas.Svečkarji pa težijo da ni bilo nič narejeno. Sama zloba vam povem . Tanja prosim povedi nas v zmago,tovariš prašek je že čisto zmešan
Ugovor vesti 133.člen
17. 08. 2021 21.30
+1
Samo to znajo levičarji, ponosni nasledniki povsod v EU zavrženega komunističnega sistema, razen pri nas. Fajonova je na čelu kontinuitete stranke in komunistične ideologije, ter rdeče ikonografije, ki bi ji morali z osamosvojitvijo prepovedati delovanje in stranko KP razlastniniti. Fajonova ena (naj)večjih škodljivk naše domovine v tujini. Ne podpiram JJ, ampak takšno blatenje Fajonove, ker nima nobenih argumentov in znanj, je pravi njen obraz. Ena (naj)bolj nesposobnih političark. Ob bok bi ji lahko dal Šarca, Mesca, Bratuškovo. Vrstni red ni pomemben, ker bi bilo najboljše, da bi omenjeni trio postal adio, Fajonova pa bi postala piar ljudi, ki so slučajno zašli v politiko in bi končali na sončni upravi.
Aurelius
17. 08. 2021 21.10
+2
Edini možni komentar na vse zgoraj zapisano je lahko le en in edini: Ko poskušajo bedaki biti pametni, se jim posmehujejo celo njihovi lastni zagovorniki !!!
srebrnibreg
17. 08. 2021 20.59
+4
Kustečeva ni sposobna za v štalo od drobnic ne v to vladno štalo.
BroNo1
17. 08. 2021 20.43
+3
Joj joj tale Štrukelj je pa tut en pajac, k mali otrok. Joj, kaj če pozabim PTC doma. Ja frajer, domov boš šel, dal privat ure in se vrnil s papirjem, ali pa odšel domov, neplačan dan. Sram me je, kje živim, res!?
Castrum
17. 08. 2021 20.42
-1
Tanja dobro izgleda, o tem seveda ni nikakršnega dvoma. Zakaj je pa vedno tako negativno nastrojena, tako zelo jezna, vedno pripravljena na prepir in konflikt.....zakaj vedno vdi samo negativo, nič pozitive? ......Tako mlada , pa tako zamorjena....
piljan
17. 08. 2021 20.47
+3
Podrepna muha castrum,a ne da veliko bolje izgleda kot puklavi komunajz,zato mu bo tudi nabila kikelco na plešo.Ti boš pa cvilil od žalosti.Za čakalnik že treniraš?
MESE?AR
17. 08. 2021 21.45
-3
ModriStane
17. 08. 2021 20.40
+5
Ko tole berem ne vem kdo je večji troll na oblasti. Fajonka, Kustec, Veliki zet majhnega pritlikavca ?
jodr
17. 08. 2021 20.36
-1
Tanja vsa žlehtnoba se vidi na tvojem obrazu. Začni se počasi zavedati, da te narava že in te bo še bolj vsak dan bolj kaznovala za tvojo žlehtnobo.
srebrnibreg
17. 08. 2021 20.32
+3
Tanja je za Simono miss svečke ne bodite ljubosumne.
Castrum
17. 08. 2021 20.39
-2
Ker očitno ne znaš uporabljati ločil, si seveda napisal, da je Tanja miss svečke ...🤣
srebrnibreg
17. 08. 2021 20.51
+7
Svečka pred zagonom jezika vklopi ,ožgane, če jih slučajno imaš pa ti bo jasno kaj piše. Osebki na nivoju 3 letnega otroka ne pišite komentarjev.
Parsinent
17. 08. 2021 20.26
-4
.... a rab naša Tanja tud navodilo ministra, kako naj gre jutri na skret....?? ....
Spacapal
17. 08. 2021 20.26
-1
Kulovci so bili na dopustu, da se bojo zmenil in sicer tri točke, proti JJ, proti JJ, proti JJ, pol je pa blo dopusta konec🙉🙉🙉🙉🙉, pa je treba nekaj delat a ne, bo pa interpelacija🙉🙉🙉🙉🙉. Da bi pa sestavili program in se grebli za volivce je pa že preveč, premal dopusta🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣, hja bojo pa interpelacije a ne Marjan🙉🙉🙉🙉🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Parsinent
17. 08. 2021 20.24
+1
"14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk"..... OD KDAJ PA MORA MINISTER DAJAT NAVODILA KAJ BO ČEZ 14 DNI ????? Imamo veljavne zakone in predpise, ki to določajo ! Če bo spremba okoliščin pa se bodo ti spremenili. PIKA !! ..
simc167
17. 08. 2021 19.52
+1
Moški politiki so brez sramu in časti ampak ta simona in že prej tista pivčeva pa prekašajo vse dedce. Kako je ni niti malo sram? Sploh mi ni jasno kako si lahko takšen človek brez vseh občutkov krivde, brez vseh zadrškov po pohlepu in kako nizko lahko pade ena ženska in se popolnoma pokori pred nekim psihičnem bolniku. Pa človek to lahko pričakuje od volilcev sds, ki ne slovijo ravno po pameti, ampak od izobrežene ženske pa tega nikoli nebi pričakoval. Simona, kako ne ti sram pred svojimi otroci, če se ti že za ostale je be. Sram te je lahko.
lipov list
17. 08. 2021 19.44
+15
a lahko da gor masko, sem se jo ustrašil brez
Harpuna
17. 08. 2021 19.37
+12
Kaj bo vlagal interpelacijo nekdo,ki vleče bajno plačo Evropskega poslanca in se mu gre samo za stolček,ne pa za državljane.
Gabiula
17. 08. 2021 20.31
+4
Harpuna pa ni edina v evropskem parlamentu.Kaj pa jajotovi poslanci ne dobijo plače.Zver je že tak kot kakšna zver.
Ponosno na DESNO
17. 08. 2021 19.33
+1
Kevder prostitut Fomalhaut, ......... čaka na nov listek ....
piljan
17. 08. 2021 19.35
+5
piljan
17. 08. 2021 19.35
+2
vrtnar01
17. 08. 2021 19.45
-2
piljan
17. 08. 2021 19.52
+2
Samo jaz se bom streznil,ti pa pameten nikoli.