Slovenija

Fajonova: SD se je pripravljena umakniti iz javnega servisa

Ljubljana, 07. 02. 2022 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na strokovnem posvetu Socialnih demokratov so poznavalci področij medijev in kulture kot izjemno problematične izpostavili posege aktualne oblasti v neodvisnost teh dveh področij ter tudi v civilno družbo. Politika se mora po njihovem mnenju zavezati, da se takšno lomastenje po teh segmentih družbe ne bo nikdar več ponovilo. Na vprašane, ali se je SD kot stranka pripravljena umakniti iz javnega servisa, je Tanja Fajon zagotovila, da so se. Nekdanji novinar Boris Bergant je tako ob tem pozval, naj se to zapiše tudi v koalicijsko pogodbo.

Politika mora dati ljudem jasno sporočilo, da se nikoli več ne bo toleriralo takšnega lomastenja po medijih, kulturi in nevladnih organizacijah.
Politika mora dati ljudem jasno sporočilo, da se nikoli več ne bo toleriralo takšnega lomastenja po medijih, kulturi in nevladnih organizacijah. FOTO: Bobo

Povabljeni strokovnjaki s področja medijev in kulture so na posvetu z naslovom Zakaj ste povzdignili glas - Strah pred kulturo in močjo argumenta, ki so ga organizirali v SD, kot problematično izpostavili vladno lomastenje po nevladnih organizacijah, medijih in kulturi, v katere je posegla s krčenjem finančnih sredstev, zaradi česar je v teh segmentih prišlo tudi do samocenzure. Pravnica Nataša Pirc Musar je dejala, da je natikanje nagobčnikov znotraj vlade in političnih strank zaskrbljujoče.

Še bolj kot to je po njenem mnenju zaskrbljujoče, da sedanja oblast poskuša z nerazumnimi in pravno neutemeljenimi globami ustrahovati ljudi, ki si upajo na glas povedati svoje mnenje.

Kot so zapisali v vabilu za javnost, so v SD posvet z naslovom Zakaj ste povzdignili glas - Strah pred kulturo in močjo argumenta organizirali, ker da "smo v Sloveniji priče napadom na neodvisne medije, svobodo izražanja in na vse, ki razmišljajo drugače od vladajoče strukture".

Direktor Mini teatra Robert Waltl je izpostavil, da je bilo na primeru Slovenske tiskovne agencije (STA) jasno, da nihče od nevladnih in kulturnih organizacij ni na varni strani. Vlada je namreč zmanjšala obseg financiranja tudi nevladnih in kulturnih organizacij v času epidemije, ko niso imele možnosti za zaslužek, je dejal. Zgodovinarka Kaja Širok pa je ob tem izpostavila, da bi morali tudi javno prepoznati, da je kultura javna dobrina.

Da je problematično, da nek vladni organ ocenjuje vsebino javnega servisa in to vsak teden objavlja, pa je izpostavil nekdanji novinar Boris Bergant. "Če to ni pritisk na uredniško politiko, naj me hudič vzame," je sklenil. Edina rešitev pri prenovi RTV pa je po njegovem mnenju to, da pride do spoznanja, da je javni servis dobrina za vse, ne samo za vsakokratne vladajoče.

Tanja Fajon: "Prihaja pa nova generacija, ki se trudi delati drugače."
Tanja Fajon: "Prihaja pa nova generacija, ki se trudi delati drugače." FOTO: Bobo

Pirc Musarjeva je ob tem SD izzvala z vprašanjem, ali so se kot stranka pripravljeni umakniti iz javnega servisa. Tako Tanja Fajon kot nekdanji kulturni minister Dejan Prešiček sta ji zagotovila, da so to pripravljeni storiti. "Javni servis mora biti politično nedotakljiv. Sem prva, ki dam svojo besedo za to," je zatrdila Fajonova. Bergant je ob tem pozval, naj se to zapiše tudi v koalicijsko pogodbo.

Strokovnjakinja za medije in aktivistka Sandra Bašič Hrvatin je opozorila, da nam pravice nikoli niso bile podarjene in da je zanje treba vztrajati. "Če ne bom vztrajala, ne bom več človek," je dejala in dodala, da je prav to tisto, česar si aktualna vlada želi. Fajonovo je neposredno vprašala, ali se SD distancira od dejanj predsednika države Boruta Pahorja, ki javno ne nasprotuje aktualni vladi. Fajonova je odgovorila, da se zgodovine ne da izbrisati. "Prihaja pa nova generacija, ki se trudi delati drugače," je dodala.

Posvet Zakaj ste povzdignili glas - Strah pred kulturo in močjo argumenta
Posvet Zakaj ste povzdignili glas - Strah pred kulturo in močjo argumenta FOTO: Bobo

Kolumnist Miha Mazzini je medtem kot največji problem izpostavil divjo bitko za privilegije. Kot primer je navedel začetek epidemije, ko so se postavila pravila igre, naslednji dan pa so v javnost že prišle fotografije, iz katerih je razvidno, kako jih vladajoči kršijo. Dejal je tudi, da je v državi privilegijev, kjer je edini kriterij, kdo je naš oz. vaš, našim vse dovoljeno.

Vsi sodelujoči na posvetu so izpostavili tudi to, naj si opozicija zada deset zavez, ki jih bo izpeljala, ko in če pride na oblast, da bodo lahko državljani transparentno spremljali in ocenjevali njihovo delo. Zato mora politika po mnenju stroke dati ljudem jasno sporočilo, da se nikoli več ne bo toleriralo takšnega lomastenja po medijih, kulturi in nevladnih organizacijah, pri čemer so opozorili, da morajo biti vsi nadaljnji postopki izpeljani zakonito, sicer niso nič drugačni od aktualne oblasti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
29. 06. 2022 11.36
+1
In lomastenja v sodnih organih, tožilstvu, policiji in podobnih državnih organih.
PIKO6
08. 02. 2022 20.37
+1
Dragi kulovci, ob JJ se boste postarali 🙏🙏!!!
amedeo
08. 02. 2022 20.13
-1
Lažnivih SDS medijev ne potrebujemo, ravno tako ne potvarjanja dejstev in izkrivljanja zgodovine...mediji morajo biti neodvisni!
ssbobo
07. 02. 2022 21.50
+9
Awe FaTa...... končno.....
Rudolf Maister
07. 02. 2022 21.48
+15
Čakaj umaknili se bodo iz javnega servisa. Kako če pa pravijo da nimajo nič z RTV Slovenija. Hm. To verjetno razumejo samo v KULU
Kr en tam dol
07. 02. 2022 21.47
-6
Zadni stadij ssds kriminala gologlavemu pavijanu psihoza raste smrt janschizmu
ssbobo
07. 02. 2022 21.51
+9
??????? si ponosen na svoje poste..... pišeš z Laž.z.hoste....
Kr en tam dol
07. 02. 2022 21.45
-8
Pa pa jajo pokaj za dob
User768643
07. 02. 2022 21.45
+14
SD bi naredila največjo uslugo Sloveniji, če bi se umaknili iz politike.
ssbobo
07. 02. 2022 21.52
+4
jodr
07. 02. 2022 21.42
+8
Kakšni osebki razpravljajo o "javnem servisu"? Večina novinarjev-družbenopolitičnih delavcev, urednikov, nadzornikov je tako ali drugače povezana z burek koalicijo.
ssbobo
07. 02. 2022 21.52
+6
ivan z Doba
07. 02. 2022 21.39
+2
Fajonova naj umakne borčita iz stranke in javnega življenja!
sky100
07. 02. 2022 21.36
+11
Naj se Fajonova umakne iz javnega servisa, ne bo nič narobe.
toti mišek
07. 02. 2022 21.33
+8
Socialistični demokrati...pač!
sebe..
07. 02. 2022 21.36
+7
RDEČ logotip SD že sam po sebi veliko pove.
sebe..
07. 02. 2022 21.33
+9
10 zavez opozicije: Ne z Janšo, samo z Janšo ne, proti Janši, ne za Janšo, nikoli z Janšo, z Janšo pa ne, ne bi z Janšo, nočem z Janšo, brez Janše, Janša ni kul, tako kot mi.
sebe..
07. 02. 2022 21.53
+7
Mislim da v zgodovini Slovenije še nismo imeli opozicije s tako zelo dodelanim programom.
ivan z Doba
07. 02. 2022 21.25
-1
Nagobčnike natakniti vsem gobcem iz vladajoče koalicije! Da ne bodo lajali in zmerjali!