Slovenija

Zdravstvo mora ostati javno, čakalne vrste bi lahko že v enem letu skrajšali na ničlo

Ljubljana, 05. 09. 2018 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so podprli kandidaturo Sama Fakina za ministra za zdravje. Poleg predstavljenih dolgoročnih in kratkoročnih prioritet, med katerimi je skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije, se je zavzel za javno zdravstvo, a drugačno upravljanje javnih zdravstvenih zavodov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrski kandidati na zaslišanjih
    03:04
    Iz 24UR: Ministrski kandidati na zaslišanjih
  • Iz 24UR: Samo Fakin se je na zaslišanju dobro odrezal
    02:36
    Iz 24UR: Samo Fakin se je na zaslišanju dobro odrezal
  • Iz SVETA: Zaslišanje ministrskih kandidatov
    01:25
    Iz SVETA: Zaslišanje ministrskih kandidatov

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so danes podprli kandidaturo Sama Fakina za ministra za zdravje. Da je bila Fakinova predstavitev ustrezna, meni 12 članov parlamentarnega odbora za zdravstvo, nasprotnega mnenja jih je pet.

Med prioritetami tudi boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov

Fakin, ki prihaja iz ministrske kvote LMŠ, je v predstavitvi med prioritete pri svojem delu postavil učinkovito upravljanje zdravstvenega sistema, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, finančno stabilizacijo zdravstva z novimi viri financiranja ter meritve kakovosti v zdravstvu.

Kratkoročni prednostni nalogi pa sta skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije. Čakalnih dob brez sodelovanja z zdravniki ne bodo razrešili, zato je napovedal intenzivna pogovarjanja in pogajanja s sindikati. Je pa prepričan, da se lahko čakalne dobe za specialistično-ambulantne storitve v enem letu skrajšajo na nič ali 14 dni.

Poslanci so podprli kandidaturo Sama Fakina za ministra za zdravje.
Poslanci so podprli kandidaturo Sama Fakina za ministra za zdravje. FOTO: POP TV

Otroška srčna kirurgija: navkljub statusu kandidata že tri dni v intenzivnih stikih z vpletenimi

Glede otroške srčne kirurgije bo treba začeti ukrepati že prihodnji teden, je povedal in pojasnil, da je kljub statusu kandidata za ministra že tri dni v intenzivnih stikih z vpletenimi.

Po njegovem mnenju je Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni dobra osnova za prenos strokovnega znanja iz tujine, a dolgoročno se bolj zavzema za ustanovitev regijskega centra na tem področju in povezovanje, denimo s Hrvaško.

Kot je dodal, je okvir njegovega delovanja koalicijska pogodba, v kateri so navedeni tudi nekateri zakoni, ki ne bodo lahek oreh. To so zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakon o dolgotrajni oskrbi in zakon o upravljanju bolnišnic.

Njegovo vodilo pri delovanju bo, da bodo najprej pomislili, ali je predlagan ukrep dober za bolnika, nato, ali je dober za zdravstveni sistem, in šele nato, ali je dobro za zaposlenega v zdravstvu.

"Če se bomo vsi tega držali, potem tukaj ne bo nasprotovanj ne v opoziciji ne v koaliciji," je prepričan.

Sicer je Fakin napovedal, da se namerava intenzivno pogovarjati tudi s politično opozicijo. Po njegovih besedah namreč nakopičenih problemov v zdravstvu ne bo mogoče rešiti brez sodelovanja vseh deležnikov. O svojem načinu dela pa je dejal, da ni "kabinetni človek, ki se zapira v slonokoščeni stolp".

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje je smiselno ukiniti

Po njegovem mnenju je smiselno ukiniti prostovoljno zdravstveno zavarovanje, a je treba prej odgovoriti, s čim in kako bodo v zdravstveni sistem dobili 500 milijonov evrov. Če bi se na račun ukinitve dopolnilnega zavarovanja dvignila premija obveznega, bi ta po novem znašala med 15,5 in 16 odstotkov, k čemur pa je treba dodati še financiranje dolgotrajne oskrbe.

Fakin ne namerava ukiniti nobene bolnišnice, je pa treba preveriti njihovo strokovno varnost in programe po potrebi združevati, če se ugotovi šibka varnost.

Kadrovske politike se je treba lotiti na podlagi številk in statistike. Če bo postal minister, bo ena od prednostnih nalog analiza, da bodo prišli do jasnih številk, v kateri panogi primanjkuje zdravnikov, koliko jih primanjkuje in ali jih je morda kje preveč.

Zavzema se za oblikovanje standardov in normativov v zdravstvu, ki pa se morajo izmeriti, ne morejo pa biti predmet sindikalnih pogajanj.

Fakin izpostavil ničelno toleranco do korupcije

Izpostavil je svojo ničelno stopnjo tolerance do korupcije. Po njegovem mnenju so za to izključno odgovorni direktorji zavodov in bi morala biti ta določba del njihovih individualnih pogodb. Koristile bi redne revizije računskega sodišča v zavodih, druga rešitev so interne nenapovedane revizije ministrstva za zdravje.

Poslanko SDS Jelko Godec je zanimalo, koliko državnih sekretarjev bo imel in kako bo potekalo kadrovanje pod njegovim ministrovanjem. Povedal je, da naj bi bili na ministrstvu za zdravje štirje državni sekretarji, sam bo imenoval dva, od tega bo en zadolžen za dolgotrajno oskrbo. A dokler ni potrjena vlada, je po njegovih besedah nesmiselno govoriti o konkretnih imenih.

Zdravstvo mora ostati javno

Glede samega kadrovanja v bolnišnicah pa je pojasnil, da bo upošteval le strokovnost in dobre rezultate. Slovenija ima premalo kandidatov za direktorje, da bi jih lahko razlikovali po političnih strankah, je prepričan.

Kandidat za ministra za zdravje je prepričan, da mora zdravstvo ostati javno. A se zavzema za prenos mehanizmov upravljanja iz gospodarskih družb v javne zdravstvene zavode.

O tem, ali je treba vpeljati konkurenco na področju izvajanja obveznega zdravstvenega zavarovanja, pa je nekdanji dolgoletni prvi mož javne zdravstvene blagajne dejal, da "ko začnemo govoriti o konkurenci zavarovalnic, potem moramo popraviti ustavo", saj ta pravi, da je Slovenija socialna država in da država poskrbi za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Člane odbora je med drugim zanimalo tudi, kakšne načrte ima na področju koncesij. Po njegovem mnenju mora biti koncesija časovno omejena najmanj z letom upokojitve koncesionarja. Kot je dejal, nima nič proti koncesionarjem, a je treba vzpostaviti nad njimi ustrezen nadzor. Njegova groba ocena slovenskega zdravstvenega sistema je, da smo "smo kar dobri".

Pogovarjal se bo tudi s politično opozicijo

Sicer je Fakin napovedal, da se namerava intenzivno pogovarjati tudi s politično opozicijo. Po njegovih besedah namreč nakopičenih problemov v zdravstvu ne bo mogoče rešiti brez sodelovanja vseh deležnikov. O svojem načinu dela pa je dejal, da ni "kabinetni človek, ki se zapira v slonokoščeni stolp".

Odzivi opozicije: Premalo konkretni odgovori, izogibanje podrobnim pojasnilom

Fakinova predstavitev je med opozicijskimi poslanci naletela na različne ocene. Godčeva iz SDS je dejala, da so jo Fakinove razlage razočarale, saj se je diplomatsko izognil podrobnim pojasnilom. Po njenih besedah je kandidat postregel s premalo konkretnim odgovorom na vprašanje, kako in do kdaj naj bi nova ekipa na ministrstvu odpravila ključne težave v zdravstvu.

Iva Dimic (NSi) je z nekaj razočaranja uvodno Fakinovo predstavitev označila za "zelo skrčeno". Dejala je, da Fakin ni natančno pojasnil, kako se namerava lotili problematike dolgih čakalnih vrst. Pričakovala je tudi, da bo kandidat več pozornosti namenil dolgotrajni oskrbi.

Za razliko od Dimičeve je Željko Cigler (Levica) Fakinovo predstavitev označil za "dober, kratek uvod". Po pričakovanju so pohvalne besede Fakinu namenili v koalicijskih vrstah.

Fakin je v izjavi za medije po seji odbora zastavljena poslanska vprašanja ocenil kot korektna. "Problematika je izjemno široka," je pojasnil. Če bo vlada izglasovana, bo izziv tudi zanj velik, je priznal ministrski kandidat, ki pa upa, da bo s svojimi izkušnjami pripomogel k reševanju težav v slovenskem zdravstvu.

Na vprašanje, ali se bo v prihodnjih dneh morda že sestal s predstavniki zdravniškega sindikata Fides, pa je odgovoril, da bodo ti tako ali tako "prišli sami od sebe".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLO-SURVIVAL
06. 09. 2018 21.00
+1
Menda jim ja ne verjamete??? Kolikokrat vas bodo še naplahtali? kako dolgo še? Norca se delajo, vedo da se slovenci dajo naplahtat, zato pa imamo to kar imamo!
Transformerji
06. 09. 2018 12.40
Kakorkoli že -do sedaj smo metali milijone za skrajšanje čakalnih vrst, vrste se še podaljšujejo, denar je pa nekam poniknil. Dragi g. Fakin, najprej se mora pometati svoj prag!
ivan res grozni
06. 09. 2018 15.24
Viejo cabron
06. 09. 2018 08.32
+5
Fakin dobro vekje je denar! Čez eno leto pa ga bomo vprašali glede čakalnih vrst. Upam,da ne bo tako kot pri Erjavčevih penzijah najmanj 1000 EUR!?
ivan res grozni
06. 09. 2018 15.25
+2
Ni rekel, da bodo ampak, da bi bilo fajn, če bi bile.
ali2007
18. 10. 2018 19.45
+1
v SLO se daleč pride če lepo govoriš.....dejanja pa niso pomembna....
siupamoizvedetiresnico
06. 09. 2018 08.12
+3
4 leta so skrajševali čakalne dobe, pa jim ni uspelo, sedaj bodo pa ta isti to storili v nekaj mesecih. Kdo je tu nor?...
ivan res grozni
06. 09. 2018 15.25
+1
anakondabox
06. 09. 2018 07.00
+3
Samo Fakin, moral bi biti Odlični Fakin, ker bo napravil poteze desetletja. Uredil bo zdravstvo: čakalne vrste, organizacijske in sistemske spremembe, razrešil spor med UKC in NIJZ, povišal plače medicinskemu kadru. #presežek
Uporabnik113089
05. 09. 2018 20.58
+9
Ah, Ja! Vse jasno! Čakalnih vrst v slovenskem zdravstvu ne bo več! Še več, kot pravi Sandi Češko: specialisti bodo hodili po hišah in preverjali, če je z vašim zdravjem vse v redu. Vse jasno!Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo je kar Trč(enč)ek osebno!
Scipion
05. 09. 2018 20.53
+17
Niso problem samo čakalne vrste, največji problem je korupcija v zdravstvu!!!
Uporabnik113089
05. 09. 2018 20.42
+11
Edino kar bo Fakinu uspelo je zmanjšanje stroškov poslovanja bolnišnic in ukinitev čakalnih vrst na zavodih za zaključna dela v zdravstvu.... Mojster trikratnega zaračunavanja eritropoetina je res "odlična" izbira. Lastniki pogrebnih zavodov si že manejo roke....
prinašalec2
05. 09. 2018 20.41
+6
in, bla, bla....bla. Naredil boš tisto, kar ti bodo "dovolili".
INAZ
05. 09. 2018 20.28
+6
Imam občutek da bo odstopil, če ne bo šlo po njegovo, kar je dobro.
INAZ
05. 09. 2018 20.33
+10
Upokojit pa je potrebno vse, ki so stari nad 65 let in delajo v zdravstvu. Tako se bodo prekinile klientelistične povezave.
puspan
05. 09. 2018 20.25
+14
Jaz sem že enkrat napisal, da je Fakin edini človek v Sloveniji, ki bi slovensko zdravstvo lahko pripeljal na zeleno vejo. Imel bo hude ure, postavljali mu bodo vsak dan polena pod noge, še kaj hujšega, kajti to je mafija, ki je sposobna tistega, ki se jim bo postavil po robu, tudi pospraviti. Če to Fakinu ne bo uspelo, ne bo nikomur drugemu. Držim pesti zanj.
Rde?iAlarm
05. 09. 2018 20.29
+0
normalno saj je trboveljčan,mi se ne bojimo nobene mafije
direstraits
05. 09. 2018 20.10
+21
Fakin dobro ve kje je denar, in kdo je koga preplačal, mogoče je celo žakl držal.. zelo rizično za skrivanje in zaščito udbaških dobaviteljev.... da ne bo kdo mislil, da ničesar ne prikriva. Lahko je najboljši minister... lahko pa hudičev odvetnik.
aristotel
05. 09. 2018 20.04
+19
Nobeden v Sloveniji ne pozna zdravstva z vseh kotov kot prav Fakin in če njemu ne uspe ne bo nobenemu ! Moral bo biti malo fakin pa veliko vstrajnosti in sreče...
Uporabnik113089
05. 09. 2018 20.00
+11
Brez zveze izbirajo ministra za zdravje v vsaki vladi. Ni ga normalnega človeka ki ne bi vedel, da to funkcijo tam od leta 1967 pa do današnjih dni opravlja kar UDBA oldboy - Janez Zemljarič....
Rde?iAlarm
05. 09. 2018 20.00
+9
se ga spomnim ko je bil zdravnik na rudniku trbovlje,tam se je cel šiht sprehajal po upravi in kofetkal po raznih pisarnah,takrat ni bilo nobenih čakalnih vrst.....
mikitr
05. 09. 2018 19.54
+1
In zakaj VARDA,do bodo ljudje vedeli kam po pomoč,ko bo politika zdivjala do konca.
mikitr
05. 09. 2018 19.52
+17
Ničelna toleranca do korupcije,........zdravstvo mora ostati javno,......Besede slišane že 1000x in nobenega rezultata.Zakaj pa nebi bilo konkurence,če je privatnik ki praviloma dela z manj birokracije,brez kupice direktorjev lahko cenejši,boljši in z menj ali brez čakalnih vrst.Preprosto zato,ker potem nebi bilo toliko javnih naročil,in posledično NE denarja za provizije,pa še javnim bi dodakzovali da se DA.
Uporabnik113089
05. 09. 2018 19.41
+15
Cerar in Kolarčeva sta debela tri leta skrajševala čakalne vrste. Na koncu mandata so se le te podaljšale za osem krat.... Tudi Melkijad bo "enako uspešen"....
Boško1980
05. 09. 2018 19.41
+3
Ne kar kradite dalje narod je itak z vami in proti namenom VARDE!
naŠIHTmamCAJT
05. 09. 2018 19.31
+7
Prešiči se zbirajo pri koritu!!