Slovenija

Fakin: Plačali bomo vse opravljene prve ambulantne specialistične preglede

Ljubljana, 18. 01. 2019 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Fakin je po posvetu s poslanci dejal, da je obljubljen dodaten denar za nekatere vrste operacij in plačilo vseh opravljenih prvih ambulantnih specialističnih pregledov. Glede zagotavljanja sredstev za zdravstvo pa, da brez dviga prispevne stopnje za zdravstveno zavarovanje ne bo šlo.

Zdravstveni minister Samo Fakin je poslancem predstavil delovanje zdravstvenega sistema, jih seznanil s težavami in tudi aktivnostmi. Po njegovih navedbah je tik pred zaključkom splošni dogovor za letos. Med drugim obljublja dodaten denar za nekatere vrste operacij. 

Poleg tega pa je zatrdil, da bodo plačali prav vse opravljene prve ambulantne specialistične preglede. Pričakujejo, da bi lahko čakalne dobe za tovrstne preglede odpravili tako hitro, kakor jih bodo bolnišnice in specialisti uspeli opraviti. Tako bodo po ministrovih besedah odpadli izgovori v smislu "bi več delali, pa ni denarja".

Vsaka bolnišnica bo morala pripraviti podatke o čakajoči bolnikih

Napovedal je sestanek z direktorji bolnišnic v roku 14 dni, s katerimi bodo analizirali rezultate poslovanja za preteklo leto. Od svetov bolnišnic pa bo zahteval, da spremljajo število čakajočih. Vsaka bolnišnica bo morala pripraviti podatke o čakajočih bolnikih na dan 31. december, nato pa bodo morali stanje mesečno spremljati.

Na ortopedske preglede po Fakinovih besedah na primer čaka približno 17.000 bolnikov, kar za vsako od nekaj čez 30 ambulant pomeni 600 pregledov oziroma desetodstotno povečanje produktivnosti.

Brez dviga prispevne stopnje za zdravstveno zavarovanje ne bo šlo

Na vprašanje o zagotavljanju sredstev za zdravstvo je med drugim odgovoril, da po njegovem osebnem mnenju brez dviga prispevne stopnje za zdravstveno zavarovanje ne bo šlo. Pričakuje, da se bo v letošnjem letu glavna razprava vrtela ravno okrog tega in tudi današnji sestanek je bil po njegovih besedah uvod vanjo. Določena vprašanja želi namreč razčistiti, preden bi odprli javno razpravo. Kot je ugotavljal, smo bili v preteklosti priča določenim nasprotovanjem zgolj zato, ker so predlogi prišli z druge politične opcije.

Minister je ocenil tudi, da bi bilo zdravstveno zavarovanje najbolj pravično, če ne bi imeli dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a je o tem treba doseči družbeni dogovor, saj si njegove ukinitve sicer ne moremo privoščiti.

Fakin meni, da bi bilo zdravstveno zavarovanje najbolj pravično, če ne bi imeli dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Fakin meni, da bi bilo zdravstveno zavarovanje najbolj pravično, če ne bi imeli dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. FOTO: iStock

Po besedah Ive Dimic iz NSi je minister izpostavil še nekatere že znane težave; med drugim težave z upravljanjem javnih zavodov, glede katerih bo potrebna sprememba zakonodaje. Omenil je tudi pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi in opozoril na vprašanje zagotavljanja denarja za delovanje zdravstvenega sistema. Kot je sama razumela, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo, bo pa treba pogledati, kaj bo zajeto v obdavčitev in kako.

Jelka Godec iz SDS je kot pozitivno ocenila, da se je Fakin kot prvi zdravstveni minister odločil sklicati tak posvet. A je obenem razočarana, ker da niso slišali nič novega, tudi ne, kakšne so glavne prioritete. Prav tako niso dobili odgovora, kako se bo ministrstvo sistemsko lotilo skrajševanja čakalnih dob.

Igor Zorčič iz SMC pa je ministra povprašal glede načrtov reorganizacije mreže v zdravstvu in ga posvaril pred reševanjem sistema na plečih manjših bolnišnic, kot so Brežice, Ptuj ali Trbovlje. Glede napovedi o zvišanju prispevne stopnje pa je dejal, da pričakuje burno razpravo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
19. 01. 2019 12.25
+4
Če Fakin dolgoročno ne bo rešil naše zdravstvo se nam črno piše on je eden izmed redkih ki pozna sistem do konca in treba mu je zaupati ne bodo pa vsi zadovoljni - nikoli niso a važno da ostane dostopno tudi za tiste ki nimajo višek denarja za širše množice da ne postanemo Amerika kjer je zdavstvena oskrba dostopna samo dobro finančno stoječimi !
Ramzess
19. 01. 2019 11.05
+7
"bi več delali, pa ni denarja", torej res delajo toliko za kolikor so plačani. To marsikaj pojasni.
Nimasmisla
19. 01. 2019 08.06
+8
kar smo izvolili to mamo
Simoni?
18. 01. 2019 20.15
+10
Ja, imamo ogromne "možnosti" za rešitev slovenskega zdravstva. Glavni rešitelji: Marjan Šarec, - šotorski zabavljač ki je na veliko operiral z gotovino, 15 let pa ni vedel da je treba plačati davek na prihodke. Tega ne ve še danes. Samo Fakin, as ki je ZZZS kar trikratno zaračunaval eritropoetin in ga oškodoval za par milijončkov, po tem celo postal njegov direktor in je danes celo minister za zdravje . Janez Zemljarič že sedmo desetletje pridno prazni zdravstveno blagajno in polni UDBA - račune po svetu. Aleš Šabeder je največji stručko na zdravstvenem področju. Od komercialista hrane za ptiče do direktorja UKCL v pičlih 24 urah. Zadnji je Uroš Smiljič - polnilec kavnih avtomatov v UKCL in desna roka Vrhunca in Kopača. Odnesli so ga panoramski poleti s policijskim helikopterjem in šlamparija Sušanja - šefa policijskih enot za posebne namene. Ob vsem naštetem se normalen človek lahko le čudi da pacienti ki so obravnavani v UKCL ne lajajo, ker je njihova četrta noga enih 6cm krajša...
tron3
18. 01. 2019 19.54
+8
Tale Fakin je na tej sliki, kot kakšn župnik, ki svoje ovce nagovarja.
tron3
18. 01. 2019 19.46
+6
Fakin, falot, lump, baraba itd, je vsem znani pridevnik, ki se uporablja v slovenskem pogovornem jeziku in daje osebi pedigre, kaj mislite, da je ta vrli gospod, da se razumemo v Sloveniji ni nobeden gospod sploh če si kruh služi s politiko, kaj boljši od pomena navedenega pridevnika, NI to je odgovor čist preprost.
Puppy
18. 01. 2019 19.10
+11
plačati VSE opravljeno v zdravstvu ne samo prve preglede!!!!! zdravstvo ne dela na kredit.
Acohonda Majhonda
18. 01. 2019 18.50
+49
če že moram vse plačat nevem zakaj imamo dodatno zavarovanje verjetno samo zato da nas molzejo
ecnarf
18. 01. 2019 18.37
+21
korintos23
18. 01. 2019 19.15
-1
Tak je france, da tvoji vladajo zdravstva več ne bi bilo. samo cerkve bo gradili.
Pan1
19. 01. 2019 12.18
+2
Kori. Tvoji so na oblasti večino časa Slovenije. In kam gremo? V pogubo, slepec slepi oprani