Slovenija

'Direktorji so mi zagotovili, da primarno zdravstvo ne razpada'

Ljubljana, 11. 02. 2019 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
/ A.K., K.H. / STA
Komentarji
73

"Vprašal sem jih, kakšno je stanje in zagotovili so mi, da primarno zdravstvo ne razpada," je po sestanku z direkorji zdravstvenih domov dejal minister za zdravje Samo Fakin. Razmere v primarnem zdravstvenem varstvu so v zadnjih dneh razdelila mnenja zdravniških organizacij ter ministrstva za zdravje in ZZZS glede obremenjenosti zdravnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preobremenjenost zdravnikov in administrativne ovire
    02:55
    Iz 24UR: Preobremenjenost zdravnikov in administrativne ovire
  • Iz SVETA: Konflikt med zdravstvom in sindikati se stopnjuje
    02:51
    Iz SVETA: Konflikt med zdravstvom in sindikati se stopnjuje
  • Fakin o tem, da sistem ne razpada
    00:48
    Fakin o tem, da sistem ne razpada

Minister za zdravje Samo Fakin je po sestanku z direktorji zdravstvenih domov dejal, da jih je vprašal o tem, kakšno je stanje na področju primarnega zdravstva. Ti so mu zagotovili, da primarno zdravstvo ne razpada.

"Problemov je veliko, ampak noben izmed njih ni tako alarmanten, da bi lahko rekli, da bo razpadel sistem primarnega zdravstvenega varstva," je na novinarski konferenci po večurnem srečanju z vodstvi zdravstvenih domov poudaril Fakin, ki je sestanek sklical po vedno glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o njihovi obremenjenosti.

Sicer pa je dejal, da je bila ključna točka današnjega sestanka z direktorji določitev glavarinskih količnikov, je dejal Fakin. Ti sicer na nasprotne bregove postavljajo ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter zdravniške organizacije. Po oceni Fakina bo potrebna njihova prevetritev, saj da so se v dogovorih v preteklosti znižali prehitro. Prav tako meni, da je potreben dogovor s sindikati o redefiniciji standardov.

Fakin je nanizal tudi nekaj podatkov: približno 95 odstotkov zavarovancev ima izbranega zdravnika. Če ima en zdravnik v povprečju okoli 1200 opredeljenih bolnikov, pa je Fakin poudaril, da od teh okoli 300 bolnikov v enem letu sploh ne obišče zdravnika. Po drugi strani pa je 78 takšnih zdravnikov, ki imajo čez 2200 opredeljenih bolnikov. "Od njih zaenkrat ni pripomb o preobremenitvi," je dejal Fakin. "Slika je precej mešana in včasih to zavede," je dodal.

Na današnjem srečanju so po Fakinovih besedah ugotovili, da za izboljšanje primarnega zdravstva lahko naredijo še veliko. Med drugim je minister napovedal prenovo obračunskega modela, izboljšanje informacijskega sistema in prenos nekaterih administrativnih obremenitev z zdravnikov na diplomirane medicinske sestre, na primer predpisovanje inkotinenčnih pripomočkov. Direktorji se po njegovih besedah strinjajo tudi s selektivnim nagrajevanjem, torej da bo tisti, ki bo naredil več, tudi dobil višje plačilo.

Minister za zdravje Samo Fakin
Minister za zdravje Samo Fakin FOTO: 24ur.com

Vodja Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na NIJZ Radivoje Pribaković Brinovec je pojasnil, da se število družinskih zdravnikov povečuje. "Težko govorimo o pomanjkanju zdravnikov, lahko pa se vprašamo, kaj od njih pričakujemo," je dejal, zato je po njegovem mnenju odločitev o določitvi količnikov strokovna in politična.

Trenutno je v Sloveniji 950 specialistov družinske medicine in 315 specializantov. Med njimi je veliko mladih zdravnikov, a je hkrati močna tudi skupina zdravnikov, starejših od 55 let. Ob tem je prepričan, da lahko s skrbnim načrtovanjem in usmerjanjem mladih zdravnikov v specializacijo družinske medicine obdržimo ugodne trende. "Obremenitve pa je treba vzeti resno. Zahtevnost dela se povečuje, zdravniki delajo tudi v dežurstvih," je še poudaril Pribaković Brinovec.

"Smo daleč od tega, da bi lahko govorili o razpadu sistema, je pa to dejavnost, ki zahteva dodatno pozornost," je dodal direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar. Direktorji so po njegovih besedah opozorili predvsem na neenakomerno obremenjenost timov, do selitve od najbolj obremenjenih zdravnikov k tistim manj obremenjenim pa ne prihaja. Za bolj uravnovešeno obremenitev je po njegovi oceni potrebna sprememba modela financiranja ambulant.

Na to je opozoril tudi generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj. Obračunski model ne rešuje vseh posebnosti slovenskega zdravstvenega sistema, zato bo treba v prenovi upoštevati varovalke, ki bodo sistem pokrivale čim bolj ustrezno, je še ocenil.

Ugotovitve današnjega srečanja javnosti so predstavili Fakin, generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar in vodja Radivoje Pribaković Brinovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

O (pre)obremenjenosti zdravnikov se v zadnjem času veliko govori

Pretekli teden so razpravo o težavah, ki pestijo zdravstvo, zaznamovale predvsem številne kritike in opozorila o obremenjenosti primarnih zdravnikov, ki ponekod ne vpisujejo več novih bolnikov. V zdravniških sindikatih in drugih zdravniških organizacijah opozarjajo, da povečane obremenitve zdravnikov vodijo v nestrokovno in manj kakovostno obravnavo bolnikov. Ob tem poudarjajo, da niso upoštevani dogovorjeni standardi in normativi.

Na drugi strani pa na ministrstvu ocenjujejo, da razmere v sistemu primernega zdravstvenega varstva niso kritične in da je sistem pod nadzorom. Minister za zdravje Samo Fakin je zadnjih izjavah večkrat poudaril, da je stanje treba oceniti skozi številke in podatke, kar bodo po ministrovih napovedih s predstavniki vodstev zdravstvenih domov poskušali danes tudi storiti.

Zdravniki so opozorili, da na novinarsko konferenco o stanju v zdravstvu niso bili povabljeni.
Zdravniki so opozorili, da na novinarsko konferenco o stanju v zdravstvu niso bili povabljeni. FOTO: iStockphoto

Kje še sprejemajo nove bolnike?

Pred dnevi so na spletni strani Čečkarije.si objavil zemljevid zdravnikov primarnega zdravstva, ki še sprejemajo nove bolnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Družinski zdravniki opozarjajo na spregledana dejstva

V sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um so izpostavili dejstvo, da na tej novinarski konferenci ne bo sodeloval nihče, ki dela v primarnem zdravstvu, ali kdo, ki bi lahko govoril v imenu bolnikov. "Kot da o razmerah v šolstvu ne bi smeli priti do besede učitelji, otroci in starši," so bili kritični.

Ob tem so opozorili tudi na številne izjave ministra, ki naj se ne bi ujemale z uradnimi podatki. 

Obregnili so se denimo ob ministrovo izjavo, da 60 odstotkov družinskih zdravnikov ne dosega glavarinskih količnikov (1200 opredeljenih oseb oziroma 1500 glavarinskih količnikov na posameznega zdravnika). "Ideja ministrstva, da 60 odstotkov zdravnikov še mora opredeljevati bolnike, temelji na 'normativu', ki je izračunan z birokratsko enačbo: število prebivalcev deljeno s številom zdravnikov. To bi pomenilo, da če bi v Sloveniji imeli zgolj dva zdravnika družinske medicine, kjer bi eden imel 1,2 milijona opredeljenih bolnikov, drugi pa 800 tisoč opredeljenih bolnikov, da bi minister lahko trdil, da 50 odstotkov zdravnikov ne dosega glavarinskih količnikov. Izjava ministra je podobno smiselna izjavi, da 60 odstotkov voznikov kamiona pelje samo 180 km na uro po cesti, kar je premalo, ker ne dosegajo povprečja 200 km na uro," so pojasnili v sindikatu Praktik.um, ki ga vodi Igor Muževič.

Opozorili so tudi na dejstvo, da je v desetih letih po podatkih OECD samo v najbolj priljubljenih šest evropskih držav migriralo kar 261 zdravnikov iz Slovenije. Pa tudi na majhno zanimanje študentov medicine za primarno zdravstvo. V sporočilu, ki ga lahko v celoti preberete na tej povezavi, so nanizali še nekaj drugih podatkov. 

Poudarili so še, da je bil v zadnjih desetih letih porast timov družinske medicine manj kot sedemodstoten. Skrbijo jih tudi dolgoročne projekcije, ki po njihovih navedbah med drugim napovedujejo povečanje obremenitev zdravnikov zaradi naraščanja kroničnih bolnikov pri vse starejših populaciji in premajhnega števila specializantov družinske medicine.

Izvršilni odbor sindikata Praktik.um je na ministrstvo in ZZZS naslovil tudi naslovil odprto pismo, v katerem jima očitajo, da bolnikom ne zagotavljajo pogojev za dobro zdravstveno oskrbo prebivalstva. "Zdravniki, medicinske sestre in bolniki namreč nismo številke v vaših statistikah, prirejenih po namenu - mi smo živi ljudje," so še bili kritični.

"Sprašujem vas, ali res verjamete, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine?"
"Sprašujem vas, ali res verjamete, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine?" FOTO: POP TV

'Kaj bo s tako pogosto omenjeno kakovostjo in varnostjo zdravniških storitev?' 

Javno pismo ministru Fakinu pa je napisala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek -Travnik: "Kot predsednica zbornice sem razočarana, da na današnji sestanek z direktorji zdravstvenih domov niste povabili zdravnikov iz ambulant, nikogar iz zdravniške zbornice, niti od koncesionarjev, ki tvorijo pomemben del izvajalcev zdravstvenih storitev v osnovnem zdravstvu."

Dodala je, da jo je prizadelo, da so kljub vsem njihovim prizadevanjem za izboljšanje razmer v osnovnem zdravstvu slišali  ministrove izjave, "ki poskušajo naše navedbe postaviti na laž. Kot razumem danes (namenoma) ni bilo prostora za naš pogled na problematiko, tudi ne za podatke, s katerimi bi javnosti lahko pojasnili, v čem je bistvo naših opozoril in pozivov k ureditvi razmer. Kdo se je zbal, da bi tudi mi predstavili številke in jih interpretirali v luči, ki bi zasenčila vaše manipuliranje s podatki?"

"Sprašujem vas, ali res verjamete, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine? In kateri del zdravniškega dela bodo prevzele medicinske sestre, seveda s polno odgovornostjo, tudi kazesnko? Tudi o tem bi želeli spregovoriti z vami, verjteno bi si enako želele tudi medicinske sestre. In kaj bo s tako pogosto omenjeno kakovostjo in varnostjo zdravniških storitev? Namesto teh nas obremenjujete z administrativnimi opravili, katerih glavni namen je nadzorovati količino in ne kakovosti našega dela," je zapisala Čebašek-Travnikova.

Dodala je, da so se kljub vsemu pripravljeni pogovarjati z ministrstvom, a le kot enakopravni in enakovredni sogovorniki. 

NSi pozvana k dopolnitvi zahteve za nujno sejo odbora glede razmer v družinski medicini

Poslanci NSi so zaradi po njihovi oceni kritičnih razmer na področju družinske medicine sklic nujne seje odbora za zdravstvo zahtevali 5. februarja. Danes pa so v sporočilu za javnost zapisali, da je predsednik odbora Franc Trček njihovo zahtevo zavrnil že dvakrat, kar da je povsem v nasprotju s poslovniškimi določili. Kot je pojasnil Trček, je poslanska skupina NSi predlagala sklic na osnovi enega časopisnega članka in ene izjave Zdravniške zbornice Slovenije, zato jo je v dopisu pozval, da dopolni zahtevo za sklic seje.

Poslovnik namreč DZ določa, da je naloga predlagatelja podati vsebinski predlog seje, je še zapisal Trček. O tem je obvestil tudi predsednika DZ Dejana Židana. Napovedal je tudi, da bosta ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pozvana k pripravi strokovnih podlag za "vsebinsko fokusirano razpravo".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miabi
12. 02. 2019 10.40
+1
Zdravnikom bi bilo veliko lažje delati brez pritiska zavarovalnic. Vsak obisk zdravnika stane, težji kot je primer dražje je. Zavarovalnice premalo krijejo preventive. Ceneje je 100 pregledov brez potrebe, kot komplicirano zdravljenje.
miabi
12. 02. 2019 09.47
+1
Ali na vodilnih mestih dobri zdravniki in zadovoljni pacienti in je zdravstvo v minusih. Ali na vodilna mesta menedžerje , pacienti pa nezadovoljni in pozitivna bilanca. Vse je na zavarovalnicah.
miabi
12. 02. 2019 09.49
+1
Lado Lopati?
12. 02. 2019 09.34
fakine ste VI Z VOLITVAMI IZVOLILI, zato ne govort kar v tri dni !!!! JA ZDRAVNIKI SO PEEEOBREMENJENI -AMBULANTNI , AMPAK ta bedak in PISARNIŠKE PIJAVKE POJMA NIMAJO ,KAJ JE DELO !!! AVANTI !!!!
Nimasmisla
12. 02. 2019 08.32
-1
vse je v denarju tudi jaz sem na šihtu preobremenjen pa se mi šef samo smeji ko pojamram
capprian
12. 02. 2019 07.43
-5
Bravo FAKIN, DOCTORJI bi radi samo ajčkali za velke denarje- Vem da si FAKIN IN DA JIM BOŠ POREZAL LAZNIVE PERUTI. HOČEJO SAM dNAR, dnar in DNAR- za paciente jim je pa figo mar,
direstraits
11. 02. 2019 21.00
+1
LMŠ naklada...... isto kot ŠAREC..... vsi doktorji blefiranja, laganja in filozofije....
komarec
11. 02. 2019 22.58
+0
Spet bluziš, pa misliš, da si ti najbolj pameten. Kaj pa ti znaš?
janmar1234
11. 02. 2019 19.44
-1
Čimprej privat zdravstvo, minister pa mora poskrbeti, da bodo vsi zavarovanci imeli prek zavarovalnic dostojno oskrbo, ko jo bodo potrebovali.
maxsel
11. 02. 2019 19.55
+12
Tale fakin pa ni nič boljši kot Milojka isto sranje isto pakovanje
War Zone
11. 02. 2019 18.05
+1
Hahahahahahahahahahahahaha.... Dober vic!!
1918
11. 02. 2019 17.41
+10
v luksuznih pisarnah direktorjev zagotovo ne razpada sistem
glava2
11. 02. 2019 17.36
+13
ne da razpada, prav gnije!!!!
FAUSTOS1
11. 02. 2019 16.08
+15
če bi bolnišnice vodili menanžerji kot v tujini bi sprostili 100 zdravnikov ki sedaj direktujejo-vprašanje ali je ginekolog usposobljen za ekonomsko in finančno vodenje bolnišnice
Tomvojo
11. 02. 2019 19.21
+6
Pri nas ni menažerjev. Edino bleferji in kradljivci.
Cisto na hitro
11. 02. 2019 16.06
+7
CRNALUKNJA
11. 02. 2019 21.37
-1
Tomvojo
11. 02. 2019 15.52
+12
Ima prav, nekaj kar ne obstaja ne more razpadati.
oriša
11. 02. 2019 15.16
+12
dokler bodo direktorji zdravniki in ministri bo tako kot je. Od kod jim znanje kadrovanja , vodenja, prava in ekonomije. Tega ni pri študiju medicine. Edini smo ki zaposlujemo zdravnike za direktorje. Hkrati pa se pritožujejo da ni zdravnikov, ja normalno če sedijo po raznih sestankih in odborih. Njihovo mesto je ob bolniku in pika. Direktorji so lahko samo manageri in ekonomisti. Bolano
Lado Lopati?
11. 02. 2019 14.39
+6
JA TKO JE V JAVNEM SEKRETU,KJER VLADAJO MRHOVINARJI,KI JAVNO KRADEJO-ŽILNE OPORNICE....DOHTARSKI KLANI IN ČE JE EN POŠTEN ,JE ČRNA OVCA !!!! PRIMER DR.KLOKOČOVNIK!!! SPOSOBEN ,PRIJAZEN ..IN SE JE MAFIJA SPRAVILA NANJ!!!! IN TAKIH FAKINOV IMAMO POVSOD NA PRETEK; KER JE TO DRŽAVA MAFIJE IN KOMUNISTOV ,KI SO V VSEH SPORAH !!!!! ANE SEKTAŠI LOPOVSKI !! AMPAK VOLILCI SO V OSNOVI VSEGA STANJA KRIVI !!!!
markym77
11. 02. 2019 14.25
+10
dajte raje starost specjalistov pogledat. nekateri so tudi preko 80 stari.... to sterajte v penzijo dokončno ne da škodo delajo. mladi pa brez specjalizacij, pa služb. z vonjem po tujini.
man1983
11. 02. 2019 14.51
-2
yss
11. 02. 2019 13.38
+18
Ja super, zdaj smo pa rešeni!? Očitno smo potrebovali samo ministra, da nam to pove. Človek se vpraša, kdo se tu dela norca iz ljudi !!
Zbujen
11. 02. 2019 13.37
+11
Medtem pa inženirji odpovedujejo redna delovna razmerja in si raje odpirajo (prakerske!) s.p.-je, ker pač niso nori, da bodo po 800 in več EUR/mes. plačevali za čakalne vrste, če lahko za dodatnih 30-40 EUR/mes. dobiš prvovrstno oskrbo in specialista v enem tednu. Hitra zdrav. obravnava = hiter povratek na delo! PRISILNA SOLIDARNOST BREZ RESNIH PRAVIL in VPLAČNIKOV pač NE DELUJE, zato slovenska leva politika ni sposobna vpeljati kanadskega modela (kjer državna zavarovalnica sledi pacientu kamorkoli v državi - tudi v zasebno ambulanto - po enotnem ceniku za standardno storitev).
MiroF
11. 02. 2019 13.32
+13
Dokler direktorji ne bodo odgovarjali s svojim premoženjem bodo takšni odgovori ! In to velja za vse sektorje !!
jakec1575
11. 02. 2019 13.20
+18
Direktorji bi s tem priznali lastno nesposobnost organizacije zato raje lazejo da je vse vredu. kdorkoli hodi kaj do svojega zdravnika, vidi, da delajo s polno paro, da so zgarani, da jih je premalo. Muževič ima prav. je pa res, da je potrebno oceniti tudi prerazpored, gostoto prebivalstva in pac razpisovati delovna mesta tam kjer so potrebe. Zviljenjska doba druzinskih zdravnikov je za 10 let nizja od povprecja. ker so izpostavljeni vsemu zivemu + stresu. Nisem zdravnik, a mislim, da direktorji niso pravi naslov, temvec anonimna anketa med druzinskimi zdravniki in sodelujocimi sestrami za protiutez in verodostojnost. vzorec najmanj 1000.