Slovenija

Mačehovska poteza fakultete za strojništvo: sredi leta novi pogoji

Ljubljana, 19. 12. 2018 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar/ A.K.
Komentarji
119

Fakulteta za strojništvo si je privoščila mačehovsko potezo do otrok, ki so se pred štirimi leti odločili za srednjo strojno šolo. Kar sredi šolskega leta, ko se dijaki pripravljajo na maturo, so zaostrili vpisne pogoje za univerzitetni študij strojništva. Za maturitetni izbirni predmet so določili izključno matematiko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fakulteta za strojništvo sredi leta spremenila pogoje za vpis
    02:44
    Iz 24UR: Fakulteta za strojništvo sredi leta spremenila pogoje za vpis
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so na fakulteti za strojništvo zaostrili vpisne pogoje?
    11:04
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so na fakulteti za strojništvo zaostrili vpisne pogoje?

Ob začetku šolskega leta so bili pogoji drugačni, veljalo je, da lahko dijaki izbirajo med več predmeti. Obenem je s to potezo fakulteta otrokom zaprla tudi vrata na višješolski študij. Na Fakulteti za strojništvo se branijo, da se držijo črk zakona.

Dijak četrtega letnika ljubljanske srednje strojne šole Maks Hawlina je pri pouku uspešen in se od jeseni z učitelji in sošolci pripravlja na univerzitetni študij strojništva. Kot je povedal, je njegova želja bila, "da naredimo strokovno maturo in končamo še peti predmet, da se vpišemo na univerzitetni program."

Dijaki ne smejo izbirati več le strokovnih predmetov

A če so bili ob začetku leta pogoji za vpis matura iz slovenščine, angleščine ali matematike, poleg tega pa je Maks izbral še strojništvo, mehaniko in pripravljal seminarsko nalogo, je nato prišel ultimat fakultete, da dijaki ne smejo več izbirati le strokovnih predmetov. Kot so pojasnili na fakulteti, po novem priznajo samo predmet splošne mature, in to je matematika.

Kot je zaključil dijak Maks: "Razočaran sem, to res ni fer."
Kot je zaključil dijak Maks: "Razočaran sem, to res ni fer." FOTO: POP TV

To pomeni, da lahko vse, kar je delal pri mehaniki, Maks vrže v koš. In se začne pospešeno učiti angleščino. Kot večina strojnikov je namreč pri odločanju med angleščino in matematiko že tako izbral matematiko.

Tudi Frančiška Al-Mansour iz Zveze srednjih šol in dijaških domov je povedala, da se ji kot ravnateljici zdi nesprejemljivo, da Univerza sredi leta spreminja pogoje za študij v naslednjem šolskem letu. Tudi učitelji so ob tem zgroženi: "Koledar je znan, točno vemo, kdaj je treba začeti s pripravami, prijaviti naslove, zdaj pa gre pa vse v nič ..."

Kot pojasnjuje učitelj Marko Golob, če se dijaki ne bi vpisali na univerzitetni študij, ne morejo niti na višji strojni študij, ker tam šteje uspeh matematike na poklicni, ki ga dijaki ne bodo imeli, ker imajo angleščino.

Kot so pojasnili na fakulteti, po novem priznajo samo predmet splošne mature, in to je matematika.
Kot so pojasnili na fakulteti, po novem priznajo samo predmet splošne mature, in to je matematika. FOTO: POP TV

Šolsko ministrstvo: Fakulteta je suverena, na odločitve ne smemo vplivati

Na šolskem ministrstvu se branijo, da bi bilo sicer logično, da bi pravila veljala za naslednje šolsko leto, a da je fakulteta suverena in na njene odločitve ne morejo in ne smejo vplivati.

Kot so sicer dejali na ministrstvu, bodo preučili možnost, "da pogoje podaljšamo na dve leti, da bodo vsaj v prihodnje lahko vedeli, kaj jih čaka."

Letos pa je očitno vse že zamujeno. Nedopustno je še, da je informacija še vedno zgolj informativna, ker soglasje vlade k pogojem za vpis pričakujejo šele v začetku prihodnjega leta. Kot je zaključil dijak Maks: "Razočaran sem, to res ni fer." Fakulteta za strojništvo pa je v odzivu dejala, da ne more več spremeniti vpisnih pogojev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
21. 12. 2018 13.14
+8
Po svoje razumem fakulteto… V zadnjem času so producirali ogromno število t.i. strojnih,dipl in uni.dipl.inž. da je posledično zaradi velike ponudbe tovrstnega kadra padla cena te del. sile na minimum, delodajalci pa (po videnem) TA KADER MEČEJO NA CESTO in si zaposlujejo sužnje (študente in sveže diplomante) za mizerne plače... Že ko sem leta 2009 2gič diplomiral iz konstrukcije (z oceno diplome 10) sem kljub temu, da mi je bilo zabičano s strani asistenta, da moram na podelitev diplome obvezno priti s kravato, ker me bo sicer gosp.dek.prof.J.Duhovnik "nagnal ven" ….PRIŠEL BREZ KRAVATE. Z tem sem dal posredno vedeti vsem prisotnim, da sem že 2 leti brez dela v Sloveniji, ter to kako kvazi slovenski trg dela ceni in plačuje strojniški inženirski kader, ter koliko (posebej na Dolenjski) so pripravljeni ti prihvatizerji podjetij vlagati vanj.... No v tem vmesnem času pa so se zadeve zgolj še poslabšale in sem ravnokar po 1 mesecu spet ostal brez dela, ker me je delodajalsko "govedo" najprej prisililo v 3 tedne zastojn risanja doma, nato zaposlilo za 4 tedne v podjetju, da je lahko pokradlo nedokončano doma narisano, poslalo 1 mesec na zastojn čakanje domov, pa po 14 dneh klicalo nazaj, češ da nedokončanih risb ne more sestaviti v mašino(čudno a ne?), nakar sem ga po plači cca 780 EURNetto (za 3 mesece dela) lepo odslovil, da z njim več nimam nobenega namena poslovno sodelovati... (za njegovo netto plačilo 230 EUR mesečno)… Koliko je že minimalec v Sloveniji ??? No to se lahko dogaja v stanju porušenega trga strojnih inženirjev v SLO zaradi prevelike produkcije takšnega kadra. Če bi to vedel, bi šel pri 15 raje ovce pasti, kot pa da sem se kot odličnjak vpisal v strojno srednjo šolo....in dokončal visoko. L.P.
Doomer
08. 05. 2019 16.26
Holobček
20. 12. 2018 18.48
+5
Fakulteta je suverena,denar je pa državni
Kritikanamestu
20. 12. 2018 12.17
+4
Ja, delajo kar jim paše... Tudi ko si na fakulteti se moraš kar navaditi takšnih in drugačnih zafrkancij. Si privoščijo, nimaš kaj.
Jimi1
21. 12. 2018 13.20
-1
No ja... naučiš se vsega na strojni fakulteti, samo tega, kako se uspešno prodajati na trgu del. sile te pa niso v stanju naučiti. Prej so zrušili trg dela z vpisi 3+2 tehnikov z kopiranimi diplomami, ki se prodajajo za minimalce in napredujejo z vsem, razen z znanjem in delom ne ! Produkcija sužnjev za privatizacijske privatnike, ki potenciala strojnih inženirjev niti ne znajo niti 20% izkoristiti, pa jih raje pošiljajo v proizvodnjo (na ravni nemške iz začetka 19 stoletja) rezati cevi npr.
Karantanija
20. 12. 2018 10.30
+4
Pri nas mora pač biti vse zapleteno!
NPC24ur
20. 12. 2018 09.38
-2
Ne gre se za to, da boste zdaj to matematiko rabili v vsakdanjem delovnem dnevu, gre za to, da ste sposobni opravljati z razlicnimi matematicnimi operacijami! Ne mores imeti inzenerja, ki ni sposoben takih stvari
Jimi1
21. 12. 2018 13.27
+4
Moj exs. pokvarjeni vajenec, ki me je z vsemi sredstvi uničeval in blokiral moje projekte-da je lahko napredoval z svojim 3+2 tehničnim in NM(2 letnim) višješolskim znanjem niti OŠ. matematike ni obvladoval, imel pa sem občutek, da tudi za osnovne fizikalne zakone še ni nikoli slišal...Sedaj je "vodja tehnologije"... No "SEP" bo še ena firma, ki bo s takšnim kadrom, njegovim vodilnim položajem in vplivom na kadrovanje v tehnologijo in razvoj, šla po poti podjetij v katerih je že uničil razvoj.... je pa odličen v ritolizništvu in ovajanju zaposlenih pri direktorju....
regrat29
18. 01. 2019 19.01
+1
Tak ti je to skor vsepovsod. Napreduje tisti, ki najbolj leze v rit, ne pa najbolj kompetenten. Žal...
emilzapata
20. 12. 2018 09.11
+6
moj precej mlajši kolega ima svoje podjetje iz področja strojništva. 95% trga ima izven Slovenije, za to pa potrebuje strojne inženirje s dobrimi pogajalskimi sposobnostmi, in seveda tekočim znanjem tujih jezikov, od kitajščine, do španščine, da ne omenim angleščine in seveda nemščine, ki je za strojnega inženirja prvi jezik, kot za duhovnika italijanščina in latinščina. Saj tudi vsi zdravniki ne znajo operirati, tako tudi ni potrebe, da bi vsi inženirji obvladali vrunsko matematiko, za to potrebo pa se jih najde na trgu dovolj kandidatov.
Jimi1
21. 12. 2018 13.37
+2
No dejstvo je, da je trg dela z strojnimi inženirji prenasičen, kljub znanju ANG/NEM/SRBOHR....jezika pa sem osebno tukaj brezposeln. Dejstvo pa je tudi, da na strojnem faxu ne poučujejo tujih jezikov ….zgolj tehnično ANG in Nemščino... Torej gre tvoj prijatelj lahko iskati diplomanta germanistike in ga lahko priuči osnov strojništva in menežmenta.
WAYNE.ROO
20. 12. 2018 09.03
+26
Dej ne serjite! Se zavedate, da je strojna sestavljena iz matematicnih predmetov?!tako da ce ne znate matematike se raje vpisite na fdv
Quatflow
20. 12. 2018 09.37
+3
Verjetno se ne bo vpisal na strojno nekdo, ki mu matematika ni vsec ali mu dela prevelike probleme. Ampak se mi tuji jezik zdi tudi uporaben, nemscina mogoce se bolj od anglescine pri vpisnih pogojih.
Jimi1
21. 12. 2018 13.39
+2
Logično, če bo namreč hotel diplomant pobegniti "slovenskemu minimalcu" bo moral čimprej proti tujini kreniti... Zadnjih 6 let sem zgolj v Nemčiji zaslužil, da nisem tukaj "crknil od lakote"...
Bojan-F
20. 12. 2018 08.55
+3
Tudi ta clanek ne more brez dveh trollov.
jan.k94
20. 12. 2018 08.49
+17
Pravilno da so zaostrili pogoje. Večina tehniških fakultet bi jih morala, a to bi lahko vsaj naredili ob začetku naslednjega leta....
Justiceiscoming81
20. 12. 2018 08.30
+25
Za maturitetni obvezni predmet, bi morali biti slovenščina, matematika, mehanika, gradiva in strojni elementi in pika, vsaj kar se tiče strojne fakultete. Kajti na strojno fakulteto prihajajo mladički brez, oziroma pomanjkanjem znanja iz teh predmetov... znajo pa angleško, to je pa res.
Jimi1
21. 12. 2018 13.42
-1
Npr. dobro plačani sosedov UNI.dipl.stroj.ing. pred dnevi ni ločil med izvlečnikom zlomljenega vijaka in navojnim svedrom....Saj mi je šlo ob temu vrhunskemu znanju strojništva pošteno na jok...
DirtySanchez
20. 12. 2018 08.20
+22
v Sloveniji potrebujemo veliko strojnih tehnikov in inženirjev,,,, zakaj se potem čudijo da jih primanjkuje??? že med šolanjem imajo probleme in še potem ko se zaposlijo imajo po navadi brezvezne plače.
Jimi1
21. 12. 2018 13.44
+1
Pa iščejo zgolj kader tja do 28 let star, iz šole....vse ostalo pa bi vsaj na Dolenjski na zavod za zaposlovanje pognali...., pa poglejte si zahteve po znanjih, s tem, da ne bi v zaposlene in njihovo znanje vlagali nič.... Pa delaj za minimalca in se po tem še izobražuj za svoje stroške, da boš za delodajalca še zanimiv?!?
Razumnež
20. 12. 2018 07.20
+1
Če razumem potem pogoji niso za vse enaki, al kako?
Razumnež
20. 12. 2018 07.21
+2
Ker če so, potem sploh ne vidim problema.
BroNo1
20. 12. 2018 07.12
+38
Prav je in pika, ravno ne more vsak študirati strojništvo sploh pa če se izogiba matematike, ki je res eden od bistva tovrstnega študija.... Selekcija mora bit, tako ali tako so razvrednotili univerzitetni študij z raznimi fakultetami, kjer je 5 stolov in denar in že imamo nov faks. Vsekakor dokler nas vodijo FDVjevci se nam tako ali tako ne piše dobro. Kje so fakultete, kjer je res znanje vrlina, ne piflanje enih teorij, tez ipd. .....mogoče jih lahko naštejemo na prste ene roke vse ostalo pa bogu krademo čas. Vsi bi študirali delal pa nihče!!!
DSS
20. 12. 2018 08.05
+36
Dej bluzi. Sem strojni inžinir in uporabljam matematiko 3 % pri svojem delu. Mehaniko pa 90%. Tolk o pomembnosti matematike.
NPC24ur
20. 12. 2018 08.11
+0
Bodimo realni, pomembna sta Matematika kot Anglescina! Kvalitetna literatura za inzenerje nasploh je , razen nekaj izjem, vsa v anglescini, da o programih kot so recimo Autocad ne govorim.
Quatflow
20. 12. 2018 08.11
-11
Jaz pa mislim, da ni prav to. Vpisni pogoji bi morali biti lazji ravno zato, ker potem skozi znanje in voljo pri predmetih pokazes koliko si resnicno vesten in si zelis narediti faks. Sploh pri izrednem studiju, ki si ga placas sam. Naj imajo ljudje vecje moznosti in sanje, ne pa da se vse omejuje. Ze tako je na strojnem faksu veliko predmetov, pri katerih se uporablja matematika in fizika..
NPC24ur
20. 12. 2018 08.14
+8
Ja a ti ni jasno, da je prav zato Matematika pomembna, ker pac velilo predmetov bazira na matematiki? Bog pomagaj, za ene ni pomoci.
Quatflow
20. 12. 2018 08.24
+3
NPC24ur
20. 12. 2018 08.30
+7
Quatflow
20. 12. 2018 08.44
-4
Quatflow
20. 12. 2018 08.47
-5
Fizika je bolj kreativna, matematika je pa eno in isto linearno premetavanje stevilk, ce ni pac abstraktna matematika. Je pa uvod v neka zaporedja za znanje fizike.. ampak vec odneses od fizike, prav tako je bolj zanimiva
NPC24ur
20. 12. 2018 08.56
+3
Ja to kreativnost lahko realiziras samo z zakoni matematike. Ne mores kr neke svoje enacbe in pravila pisat....
WAYNE.ROO
20. 12. 2018 09.04
+6
Model!matematika je osnova vsega!kao intelektualec pa take bluzis!
Karantanija
20. 12. 2018 10.35
+0
In kaj je matematika brez fizike? Tudi glasba je ena sama fizika ...!
BroNo1
20. 12. 2018 18.53
-1
Vse bazira na matematiki. Strojni inžinir!? Lepo prosim, ne bluzi.
Jimi1
21. 12. 2018 13.53
+1
Od mene bi pa želeli eden risarsko znanje Catie,drugi PROENGINEERJA, tretji Solid Worksa…. oz vsako leto drugega programa za risanje, kar koli že pride na tržišče ali kar koli so že dobili poceni "skrackano" ali slučajno poceni kupili a kakšni akciji... No matematika je pomembna morda do 5%, narisati pa se da marsikatero neumnost, ki ne zdrži fizikalnih ali logičnih zakonitosti, ter strojniškega znanja... Tako mladi vajenci za minimalca npr. rišejo izdelke, ki jih ni mogoče narediti, ker se vprašaš npr, od kje bi vzel material, npr. pri preoblikovanju, orodjarji pa delajo npr. le po načrtih dobljenih iz tujine... V bistvu nas smatrajo za neuporaben kader, ker nas v resnici niti niso v stanu zaposliti in nam dati pravih del. nalog.... trdim 24 let po 1 diplomi iz strojništva...
Doomer
19. 12. 2018 22.48
+37
A veste kaj je najtežja stvar na fdv-ju?
Doomer
19. 12. 2018 22.48
+58
jan.k94
20. 12. 2018 08.43
+15
Dragonball
19. 12. 2018 22.35
+7
Krneki ej...zdej pa moramo delavni ljudje počasi spat, da bomo lahko jutri ob 5h lepo ustali in bomo čili in spočiti šli na delo v pravem pomenu besede, ne pa meglo mešat kot današnji akademiki
deltex
19. 12. 2018 22.48
+38
....ki verjetno vodijo firmo, v kateri delaš, razvijajo proizvodnjo, nove produkte, bistveno pa je, da mora nekdo vse to, kar "delavni ljudje" naredijo, prodati, sicer ti kmalu več ne bo treba zgodaj vstati...
Quatflow
20. 12. 2018 07.05
+2
Brez “delovne sile” bi tvoje razvijanje ostalo samo pri idejni zasnovi. In bi bilo prav tako plod filozofiranja, pa ceprav pri fizicno-prikazljivih stvareh.
NPC24ur
20. 12. 2018 08.13
+0
Sej zato pa imamo FDV, Upravo... pac studente te smeri, ponavadi za kaj druga niso. Ponavljam, ponavadi
HellWolf
19. 12. 2018 22.29
+40
No, pa zadnja danes... tod okoli je živel možakar, ki je imel dokončanih 6 razredov osnovne šole. Sam je doma razdrl cel traktor, avto ali kombi ga generalno zrihtal in prodal naprej. Varilec da lahko rečeš kapo dol, na stružnici in rezkalki profesor. Sam doma sestavil hidravliko na traktorju al kakem stroju in popravil še kar bi drug odpeljal na odpad... temu se reče pa sposobnost
mackintosh
19. 12. 2018 22.31
+9
diebaumeister
20. 12. 2018 09.19
+8
hell+++ isto kot sem jaz samouk v sistemski informatiki, povezal sem svoje znanje ekonomije in izobrazbo v tej branži, z programiranjem, danes sem sam svoj šef, kdor je samouk na bilo kjerem področju doseže lahko neverjetne rezultate napram šolanim ljudem.
Dragonball
19. 12. 2018 22.25
+1
Kaj v tej mafijski državi pa ni mačehovsko???
HellWolf
19. 12. 2018 22.24
+32
Samo je pa tudi nekaj res... glavna razlika med inženirjem danes in 50 let nazaj je v tem, da je moral nekoč inženir hudičevo dobro vedeti v strojništvu o teoriji in praksi. Če pogledate samo star TAM in TOMOS tam konstruktorji niso imel vsi inženirskega naslova. Včasih je navaden šlosar vedel več in naredil veliko več kot danes pet inženirjev skupaj.
mackintosh
19. 12. 2018 22.26
+22
se strinjam s povedanim. izjeme so bile včasih so danes in vedno bodo. samo na izjemah ne moreš graditi razvoja.
diebaumeister
20. 12. 2018 09.16
+3
Tako je maki, sploh pa v TOMOSU in TAMU ne, ki sta bili politični firmi, o razvoju v teh dveh firmah pa niti nebi.
Dragonball
19. 12. 2018 22.22
-30
Strojni faks - institucija za mešanje megle in pranje možganov
mackintosh
19. 12. 2018 22.25
+7
si mi podal odgovor na tvoj spodnji post. bog se te usmili :))))
HellWolf
19. 12. 2018 22.35
+12
Bassettt
19. 12. 2018 22.16
+12
Sej je logicno in prav, samo casovna racunica ne gre skupaj