Slovenija

Virtualni pogled v bodoči študij

Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 15. 02. 2019 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / U.Z., Ma.Ko.
Komentarji
1

Na fakultetah, višjih in srednjih šolah danes in v soboto potekajo informativni dnevi, ki so ponekdo 'obogateni' z interaktivnimi in virtualnimi predstavitvami. Bodoči dijaki in študenti informacije lahko poiščejo tudi pri kolegih iz študentskih organizacij in dijaške skupnosti. A prav je, da je odločitev o nadaljnjem šolanju samo njihova, opozarja minister Pikalo.

Odločitev o izbiri srednje šole in fakultete zagotovo ni lahka, zato je prav, da učenci in dijaki dobro premislijo, kam jih vleče, pravi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. "Prav je, da je to njihova lastna odločitev, in želim jim, da se bodo odločali v skladu s svojimi željami in pričakovanji," je dejal.

"Čeprav gre za pomembno odločitev in velik korak na poti odraščanja, pa naj ta odločitev ne bo preveč stresna za vse tiste, ki morda še ne vedo, kam bi se usmerili. Izobraževalni sistem namreč tudi v nadaljevanju omogoča veliko možnosti različne izbire in morebitne zamenjave smeri. Zato le pogumno novim izzivom naproti," je še zaželel bodočim dijakom in študentom.

Danes in v soboto bodo na srednjih šolah in fakultetah potekali informativni dnevi.
Danes in v soboto bodo na srednjih šolah in fakultetah potekali informativni dnevi. FOTO: 24ur.com

Na informativnih dnevih danes in v soboto, ki potekajo na srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in na akademijah, se bodo bodoči dijaki in študenti podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Da se bodo mladi lažje znašli, smo pripravili vodič po informativnih dnevih.

Medtem, ko nekatere fakultete "zgolj" predstavijo študijske programe in omogočijo ogled prostorov, gredo druge dlje. Na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter fakulteti za elektrotehniko bodočim študentom predstavljajo tudi zanimive projekte in eksperimente posameznih oddelkov oziroma področij.

Ena od predstavitev na fakulteti za elektotehniko v Ljubljani.
Ena od predstavitev na fakulteti za elektotehniko v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo bodoči študenti lahko preverijo, kako se znajdejo v prometnih okoliščinah, kar jim omogoča simulacija. Na voljo so jim modeli mostičkov, ki jih lahko sestavljajo in preizkušajo. Če jih zanima geodestski poklic, se lahko seznanjajo s sodobnimi geodetskimi instrumenti kot sta tahimeter z GNSS anteno in skener ter z nivelirjem sami izmerijo višinsko razliko med dvema latama. Piko na i dogajanju dodajata dron in interaktivni peskovnik z obogateno resničnostjo.

Tudi na fakulteti za elektrotehniko skrbijo, da se študenti ne bi dolgočasili oziroma skušajo na konkretne načine predstaviti, kaj vse prinaša študij na njihovi fakulteti. Popeljejo se lahko z električnim kolesom, preizkusijo aplikacijo s sodelujočim robotom Panda, se s pomočjo 3D-očal "postavijo v kožo" kolesnega mobilnega robota ter s pomočjo termovizijske kamere preverijo, kako vroče jim je. Atrakcija sta tudi električni vozili Tesla in Smart For4.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
15. 02. 2019 16.16
-1
Kaj virtualno, realno naj jim raje pokažejo. Ker bodo itak hitro ugotovili, da je med njima velika razlika.