Slovenija

Falcon bo priletel čez teden dni

Ljubljana, 08. 10. 2009 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladno letalo falcon bo konec prihodnjega tedna pristalo v Sloveniji. Servis, ki se je nekoliko zavlekel, gre namreč h koncu. Kakšna bo njegova cena, je za zdaj skrivnost.

Notranjost Falcona 900 EX
Notranjost Falcona 900 EX FOTO: POP TV

Vladni falcon bo v Slovenijo predvidoma priletel konec naslednjega tedna, saj gre servis letala v švicarskem Baslu počasi h koncu, so povedali na ministrstvu za obrambo. Sprva so sicer napovedovali, da bo letalo v Sloveniji že konec septembra, a so morali opraviti dodatna dela, ki prej niso bila predvidena. Kako bo to vplivalo na ceno servisiranja, za zdaj ni znano, javnosti jo bodo namreč razkrili šele potem, ko bo falcon pristal na Brniku. Stroški naj bi po prvotni oceni znašali okoli 60.000 evrov.

Kot je znano, je falcon 20. avgusta, potem ko je v ZDA dobil vso potrebno dokumentacijo, priletel neposredno v Basel, kjer ga servisira izbrano podjetje Jet Aviation. Kot so zapisali na ministrstvu, je bilo omenjeno podjetje izbrano na podlagi ugodnejše ponudbe.

Največ ponuja Adria Airways

Falcon se vrača v Slovenijo.
Falcon se vrača v Slovenijo. FOTO: POP TV

Vlada namerava letalo nato oddati v najem, julija pa so se v ta namen začela pogajanja s tremi ponudniki: Adrio Airways, Gio Poslovne aviacije in Linxairom. Najvišjo najemnino je po podatkih televizije ponudila Adria Airways, odločitve o izbiri pa še ni. Na ministrstvu do zaključka postopka ne želijo komentirati, ali je med neformalnimi pogoji za najem letala tudi ta, da bi najemnik falcona oddajal v podnajem vladi.

Novi najemnik bo moral letalo prevzeti za najmanj štiri leta, ob podpisu pogodbe pa bo moral državi plačati tudi najmanj pol milijona evrov varščine.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quantum
08. 10. 2009 21.46
Tudi če bo servis koštal 100K eurov ne moremo mimo dejstva, da na Brniku stoji preveč milijonov vreden hangar ki je bil zgrajen posebej zanj in da ste mediji posledično krivi, da so se "podelali" in ga oddali v lease v Ameriko. Če bi ob tem poslu desetletja ugotavljali kolateralno škodo, bi lahko ugotovili, da so z njim naredili več škode kot Šrot in Bavčar skupaj. Vzame naj ga ministrstvo za obrambo in z njim počne tisto, kar počnejo vse dokaj normalne vlade po svetu. Adrija pa naj se raje loti svojega posla, ker ima preveč dela sama s sabo.
Tonček Balonček
08. 10. 2009 17.50
Nabava tega letala je resnično ogromen črn madež za našehga pokojnega humanista, skromnega človeka z Zaplane, ki še lastnemu psu ni privoščil drugega kot testenin z zelenjavno polivko!!! Še etga ni vedel, koliko otrok ima! Kaj takega ne bi pričakoval od tako globoko razumnega človeka, ki ga je razumel sam Dalajlama!! ja, ko ne veš več, kaj bi počel sam s sabo, s ezačneš ukvarjati z jogo in duhovnostjo. Do nastopa tega Drnovška sem bil prepričan, da so te neumnosti več ali manj le dejavnost, primerna za frustrirane in v ljubezni razočarane ženske!!
burek55
08. 10. 2009 15.37
jaz ga takoj vzamem v najem ce mi tone rop placuje kerozin
cakalnica3
08. 10. 2009 14.48
Po moje bi bilo prav, da letalo prevzame neka naša firma, ki ga potem nudi vladi in drugim interesentom. Od samega posojanja v neke zakupe tako ali tako ne bomo dobili veliko ...
8JASMIN
08. 10. 2009 14.45
Joj kako se Turk veseli, da se bo lahko z takšnim avijonom bahal okrog po svetu in še kateri njegovi "pajdaši" iz te gn.. il..eee" vlade, ja, ja, NAROD PA NAJ CRKNE IN JEJ TRAVO.......BANDA POKVARJENA !!!!!!!!!!! dol z vami!!!
RADO62
08. 10. 2009 14.26
In bankrot je tik pred vrati.... Kar naj popravljajo levosučni to kuhnjo pokojnega Drnovška in njegovega nekdanjega ministra Bandlja, ki sta letalo nujno potrebovala za pomoč pri naravnih katastrofah.... heh
tiknik
08. 10. 2009 13.48
xes: verjetno imaš prav, saj bodo hoteli pristaviti piskrček še trenutni uradniki, kot so ga pri nakupu, ko je bil pohlep in življenje v oblakih takratnih birokratov in "strokovnjakov" brez primere.
xes
08. 10. 2009 13.21
tiknik: pameten dogovor ni mozen... smo pa ja v sloveniji...
kajnanaredim
08. 10. 2009 12.37
jaz predlagam da se stole ven potrga, pa da take kot so v avtobusu.. Potem bo adria imela še eno enako letalo...
strogoff
08. 10. 2009 12.28
W hohštapleRAJ !
tiknik
08. 10. 2009 12.26
Predvidevam, da v teh časih nobeno od treh podjetij nima 500.000€, da bi jih položila kot varščino. Tudi bančne garancije za takšne stvari je danes težko dobiti. Najbolje je da, država da to letalo v upravljanje enemu od treh ponudnikov, kar omogoča tudi razpis. Pogodba o upravljanju pa naj vsebuje člene, ki bodo državi garantirala, da Falcon ne bo povzročal dodatnih stroškov. Precej preprosto in v praksi preizkušena metoda. Tako bo tudi vlada lahko uporabljala to letalo in ne najemala tuja letala. S pametnim dogovorom med državo in upravljalcem letala, se lahko tečna zgodba o Falconu konča.
laufer
08. 10. 2009 12.19
Dokler vlada ne bo prodala Falcona na svetovni javni dražbi, ga bo hotela obdržati!
tomazh
08. 10. 2009 12.18
Končno pride domov to kar je naše. Naj ga prevzame vojska in naj z njim vozi naše vole v Bruselj, če smo jih iz-voli-li.
igor--zmaj
08. 10. 2009 11.35
Tud če ne. Če bi med potjo dol padu, bi blo za nas davkoplačevalce še najcenej. Fajn bi blo tud če bi bil referendum, kdo ga gre iskat...