Slovenija

VIDEO: 'Fant, nikoli več ne boš hodil!'

Ljubljana, 02. 09. 2011 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
15

Te besede še danes odzvanjajo v ušesih Janeza, ki ga je prehitra vožnja za vedno priklenila na invalidski voziček. Danes skupaj z drugimi žrtvami prometnih nesreč spreminja srca mladih.

Še vedno vozim - vendar ne hodim - 4
Še vedno vozim - vendar ne hodim - 4 FOTO: B.G.

"Ne rohnenje motorja, ne cviljenje gum, ne visoka hitrost me niso prej pripeljali do cilja. Nasprotno. Moja pot se je končala pod cesto, kjer sem nezavesten obležal pod razbeljenim motorjem. Potem ko sem se po mnogih dneh prebudil, je bila prva novica ta, da ne bom nikoli več hodil.“

"Mah, saj nisem popil tako veliko, da se ne bi mogel pripeljati teh nekaj metrov." A prav tistih nekaj metrov je bilo zame usodnih. Prehitro sem pripeljal v zadnji ovinek pred domom. Posledice vožnje v vinjenem stanju vozim s sabo na vozičku. Borut

S takšnimi žalostnimi, a resničnimi zgodbami z invalidskih vozičkov mlade na nevarnosti opozarjajo člani gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim. Da bi radoživi mladini dopovedali, kako grozovita je lahko kazen, ki ni denarna, z njimi s težkim srcem, a v dobri veri podoživljajo svoje grenke izkušnje. "Z našimi zgodbami spreminjamo srca mladih,“ je prepričan ustanovni član gibanja Janez Hudej.

"Naša vizija je, da bi vsako leto cela generacija mladostnikov – približno 17.000 letno – slišala zgodbo njihovega sovrstnika, ki je zaradi prometne nesreče utrpel hude telesne poškodbe,“ je pojasnil in dodal, da je letos zgodbe poslušalo že okoli 10 tisoč mladih.

Kako do vrednote varne vožnje?

Janez Hudej, ustanovni član gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim
Janez Hudej, ustanovni član gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim FOTO: B.G.

Kot pravijo, se s temi pripovedmi mladih, polnih življenja in nepremišljenosti, resnično dotaknejo ter jih pripravijo k razmišljanju, a to je premalo. Po njihovem bi morali vrednoto varne vožnje ustvariti skozi vseživljenjsko učenje. O tem so danes na okrogli mizi na Gospodarskem razstavišču spregovorili različni aktivisti in strokovnjaki na področju zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Moje sporočilo mladim je: Ne počnite tega na cesti! V kolikor imate potrebe po dirkanju, se odpravite na steze, kjer ne boste ogrožali ne sebe, ne drugih. Andrej Jereb, slovenski reli voznik

Po besedah psihologa Marka Poliča, ki je velik del svoje kariere posvetil raziskovanju psihologije prometa, ljudje kršimo predpise iz več razlogov. "Nekomu se mudi, nekdo je objesten ali pa gre za adrenalinsko izživljanje. Vse to kaže predvsem na pomanjkanje vrednot, kot je skrb za druge," pravi in dodaja, da je pot do teh vrednot izjemno dolga. "Začne se z rojstvom in se nikoli konča. Vsak od nas mora v vsakem trenutku vedeti, da so na svetu tudi drugi ljudje in da je odgovoren tudi za njih," je pojasnil. Kot je že dejal, se vse začne v času otroštva, kjer morajo starši svojim otrokom dajati dober zgled, saj otroci njihov način vožnje sprejemajo za normalnega.

'Vozniški izpit bi moral biti samo pečat!'

Enako meni tudi Robert Gril, vodja Izpitnega centra za vozniške izpite Celje. "Četudi se vzgojitelj v vrtcu ali pozneje učitelj v šoli več let trudi, uči, vzgaja otroka, lahko starši z enkratnim nepravilnim prečkanjem ceste ali s prevoženo rdečo lučjo otroku spremenijo vrednote,“ je prepričan. "Izobraževanje otroka poteka vse od rojstva. Skozi leta bi se moralo zanje o prometu dopolnjevati, vozniški izpit pa bi moral biti le zadnji pečat,“ še pravi.

Mitja Bizjak, vodja Sektorja za voznike pri Javni agenciji RS za varnost prometa, je dejal, da ima država pri usposabljanju kandidatov za voznike že predpisane ustaljene programe, a da je to daleč premalo, da bi lahko zagotovili pravo varnost. "Skrb države je, da bo za celotno življenjsko obdobje pripravljala in izvajala programe, ki bodo zanimivi za ljudi. Na ta način jih bomo poskusili ozavestiti, da bodo dobili svoje vrednote, ki jih potrebujejo v cestnem prometu," je dejal. Tudi on meni, da skrb za prometno varnost ni le pristojnost države, pač pa tudi stvar vesti in etike vsakega državljana.

Jereb: Zakaj smo morali na obvezne treninge varne vožnje čakati 20 let?

Najuspešnejši slovenski reli voznik naproša mlade, željne dirkanja, naj tega ne počnejo na cestah. Odpravite se raje na steze, pravi.
Najuspešnejši slovenski reli voznik naproša mlade, željne dirkanja, naj tega ne počnejo na cestah. Odpravite se raje na steze, pravi. FOTO: B.G.

Najuspešnejši slovenski reli voznik in pobudnik preventivne akcije Zapelji me varno Andrej Jereb se ob tem sprašuje, zakaj smo morali dvajset let čakati na zakonsko predpisan trening varne vožnje. "Če ljudje nimamo nekega primernega znanja, bomo v dani situaciji težko pravilno odreagirali,“ pravi in dodaja, da se na poligonih varne vožnje tako bodoči kot tudi sedanji vozniki na lastno pest soočijo z nevarnostmi, kar pripomore tudi k spoštovanju prometnih predpisov ter upoštevanju vremenskih razmer med vožnjo.

Govorci so sklenili, da se stvari spreminjajo prepočasi, predvsem pa bi morali tej tematiki več pozornosti nameniti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. "Otroci v vrtcu dobijo le peščico informacij, v osnovni šoli se z varnostjo v prometu srečajo pri izpitu za kolo, nato pa so do opravljanja vozniškega izpita prepuščeni samemu sebi. Mladi se ne zavedajo, kakšne nevarnosti prežijo nanje,“ pravijo in dodajajo, da dokler ne bo vzgojno-izobraževalni sistem glede tega postal drugačen, večjega izboljšanja ne moremo pričakovati.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha Špegelj
05. 09. 2011 14.44
Jz se še zaenkrat ne iživljam na cesti mam zato krosarja
Strelja?ko
04. 09. 2011 13.34
Če voziš počasi, ni skrbet da boš vozniško zgubu, pa še življenja ne boš mel na vesti. Kam pa se mudi? Da te bo šef odpusti, da boš kaj zamudill? Hja muja... je pogost motiv za nesreče.
est
03. 09. 2011 08.28
En dirkalni poligonček ali dva bi kar "sedla" v slovrnski prostor.
tepee
03. 09. 2011 00.24
.....pa jih ne sreča pamet,danes spet en motorist,jao!!!!!
anzeee93
02. 09. 2011 20.52
hi-tek. si/race/ Oddajte svoj podpis za izgradnjo dirkališča...lahko ga pa oddate tudi na gospodarskem rastaviscu tekom showa
legenda20
02. 09. 2011 20.31
že 12 let sem navozičku, pa kljub temu živim super...imam več prijateljev kot marsi kdo zdrav, super sošolce na faxu ki vedno pomagajo in družino ki me vedno podpira...če sprejmeš stvari ki jih ne moreš spremeniti in spremeniš stvari ki jih lahko si zmgal... v življenju je samo toliko ovir kolikor jih želiš imeti...be happy :)
Vsemogocni
02. 09. 2011 19.58
Ljudje ne bodite egoisti sploh pa ne na cestah....
rudra
02. 09. 2011 19.37
Ne moremo samo z učenjem,govorenjem priti problemom do dna.Jaz vežem vsako zadevo na splošno družbeno stanje- to je pa porazno.A lahkokdo nauči naše politike uspešnega vodenja SlovenijE? NIHČE pri vožnji je podobno,če ti nisi odgovoren nikoli ne boš.Pika. *
am_staff
02. 09. 2011 18.31
moje mnenje je da ni problem v hitrosti, ali starosti voznika, ampak v glavi ter vzgoji voznika...ponavi ljudje prevzamemo svoje obnašanje od staršev, tako tudi vozne navade pravzamemo...mogoče se motim...ampak po izkušnjah je v večini primerov tako...
Pattrisha
02. 09. 2011 17.33
na indexhr sem zasledila da je iztok puc hudo bolan, da se zbira humanitarna akcija... 24 ur dejte se mal ažurirat pa napište kej o tem...
chtfly
02. 09. 2011 17.30
CESTA NI IGRIŠČE! Vsak ki se pelje po cesti ima 50 % možnosti da srečan je z avtomobilom al katerikoli drugim vozilom, preživi. Saj je življenje njega odvisno tudi od voznika ki ti pelje nasproti. Zato na cesti pamet v glavo, ne na gas :)
_stajerc_
02. 09. 2011 17.24
hm "ne dirkajte po cestah, pojdite raje na steze" kje v sloveniji pa imamo steze za dirkanje???
Simon Šef
02. 09. 2011 17.04
ja ze je glasen. prej bi mislo pa te pravil.
Egoistik
02. 09. 2011 17.01
V življenju odločajo trenutki.
united666
02. 09. 2011 16.14
malo je potrebno,da se ti zivljenje obrne kamor si ne zelimo