Slovenija

Farmacevtske družbe si prizadevajo za nemoteno oskrbo trga

Ljubljana, 18. 03. 2020 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V obeh farmacevtskih družbah v Sloveniji, novomeški Krki in ljubljanskemu Leku, se trudijo, da proizvodnja in oskrba trga tečeta nemoteno. Isto so zatrdili v Salusu, ki je pomemben člen v verigi dobave zdravil in drugih medicinskih izdelkov bolnišnicam, zdravstvenim zavodom, lekarnam in posameznikom.

V Krki so za zajezitev morebitne okužbe s koronavirusom v minulih tednih uvedli vrsto ukrepov, med drugim tudi izrazito zmanjšanje sodelavcev v delovnem procesu, glede na stanje pa uvajajo tudi dodatne, so povedali v družbi. Isto so zatrdili v Leku, ki je del Novartisa, kjer je od ponedeljka za družbe Novartisa v Evropi, ZDA in Kanadi obvezno delo od doma, razen za tiste, ki delajo v laboratorijih in proizvodnih obratih.

. "Trenutno obratujejo vsi proizvodni obrati. Dokler bo mogoče, si bomo prizadevali za kontinuiteto in dobavo zdravil," so izpostavili. Tudi v Leku so zapisali, da "trenutno obratujejo vsi Novartisovi proizvodni obrati".
. "Trenutno obratujejo vsi proizvodni obrati. Dokler bo mogoče, si bomo prizadevali za kontinuiteto in dobavo zdravil," so izpostavili. Tudi v Leku so zapisali, da "trenutno obratujejo vsi Novartisovi proizvodni obrati". FOTO: Shutterstock

"Dejstvo pa je, da je v danih razmerah poleg resnega pristopa k skrbi za zdravje sodelavcev ena naših primarnih nalog zagotovitev ustrezne oskrbe življenjsko pomembnih zdravil tako na domačem kot tudi ostalih trgih," so izpostavili v Krki. Podobno so zapisali v Leku, kjer je "zagotavljanje proizvodnje življenjsko pomembnih zdravil ob upoštevanju vseh ukrepov trenutno naša primarna naloga".

V Krki si zato prizadevajo, da bi vsi potrebni delovni procesi za proizvodnjo zdravil kljub bistvenemu zmanjšanju števila prisotnih sodelavcev potekali čim bolj nemoteno. "Trenutno obratujejo vsi proizvodni obrati. Dokler bo mogoče, si bomo prizadevali za kontinuiteto in dobavo zdravil," so izpostavili. Tudi v Leku so zapisali, da "trenutno obratujejo vsi Novartisovi proizvodni obrati".

V Salusu se trudijo v čim večji meri zmanjšati vpliv koronavirusa na poslovanje in posledično oskrbo trga. Za sistematično odzivanje na razmere so oblikovali posebno skupino, ki spremlja dogajanje, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Salusa.

Lekarna lahko izda zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo. Odredba velja do preklica (dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni COVID-19).​​​​​​​
Lekarna lahko izda zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo. Odredba velja do preklica (dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni COVID-19).​​​​​​​ FOTO: Shutterstock

V največji meri so zaposlenim omogočili opravljanje dela na daljavo, v logistiki in maloprodaji pa vsi uporabljajo zaščitna sredstva in opremo, so zatrdili in dodali, da je eden od preventivnih ukrepov tudi omejitev delovnega časa prodajaln Sanolabor.

Če se bodo razmere poslabšale, v Krki napovedujejo ustrezne dodatne organizacijske ukrepe. Razvoj dogodkov pozorno spremljajo tudi v Leku, kjer bodo primerno prilagajali tudi ukrepe.

V lekarnah omejena količina na osebo: ena škatlica posameznega zdravila brez recepta

V skladu z Odredbo ministra za zdravje (Uradni list 22/2020) je izdaja zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti omejena. Lekarna lahko izda:
- zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca,
- zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo. Odredba velja do preklica (dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni covid-19).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
18. 03. 2020 21.12
-3
V trgovinah nimajo nikjer najbolj osnove kot je kvas!!!!!
TOP MOJSTER
18. 03. 2020 19.30
-1
Ja kaj ste pa mislili, te firme kujejo dobičke samo in izključno na nesreči ljudi.......ste mislili, da se bodo ustavili sedaj, ko cene brezveznih stvari rastejo v nebo?
Marija1975
19. 03. 2020 09.12
+4
Me zanima, kako bi komentiral, če bi ti čez mesec dni zmanjkalo zdravil za povišan krvni tlak.
Jožajoža
18. 03. 2020 19.01
+1
in vse deluje nemoteno!!!!!!,ničesar ne bo zmanjkalo!!!!!!. po dveh dneh smo v sloveniji že brez vsega.po moje namenoma zadržujejo zaloge,ker jih bodo lahko drago prodali. sedaj bi morala vladati v sloveniji ljudska vlada, ne pa ideološka.
Andrej Volaj
18. 03. 2020 18.04
+0
...in za nemoten pritok denarja