Slovenija

FDV: Erjavčeva je ravnala metodološko in etično nesprejemljivo

Ljubljana, 19. 12. 2017 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Fakulteta za družbene vede je na podlagi sklepa senata Univerze v Ljubljani ugotovila, da je nekdanja sodelavka FDV, visokošolska profesorica Karmen Erjavec "v svojem raziskovalnem delu ravnala metodološko in etično nesprejemljivo".

Fakulteta za družbene vede (FDV) je na podlagi današnjega sklepa senata Univerze v Ljubljani ugotovila, da je nekdanja sodelavka FDV, visokošolska profesorica Karmen Erjavec "v svojem raziskovalnem delu ravnala metodološko in etično nesprejemljivo", so sporočili s fakultete.

Erjavčeva je ravnala metodološko in etično nesprejemljivo, menijo na FDV.
Erjavčeva je ravnala metodološko in etično nesprejemljivo, menijo na FDV. FOTO: POP TV

V sporočilu za javnost so zapisali tudi, da ravnanje Erjavčeve obsojajo in bodo s sklepom senata univerze seznanili znanstvene revije, ki jih primer zadeva. Obvestili bodo tudi Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, ki je pristojna za zbirke podatkov in nadzor nad delom na raziskovalnem področju.

Senat univerze je sicer v današnjem sklepu znova poudaril, da najstrožje obsoja objavljanje raziskovalnih del, ki zaradi neizsledljivosti in nedostopnosti raziskovalne dokumentacije ne vzdržijo znanstvene presoje verodostojnosti. "Še več, ker je glavni namen tovrstnih prispevkov poročanje o znanstvenih dognanjih, so le-ti brez podkrepljenih in dokumentiranih ugotovitev potencialno sporni ter metodološko in etično nesprejemljivi, pojavljajo pa se tudi sumi, ali so bile raziskave korektno in dejansko izvedene," so sporočili z univerze.

Komisija za etična vprašanja, ki je v ponedeljek tudi uradno končala mandat, pa po navedbah univerze akademske nepoštenosti, ki se očita Erjavčevi, "ne glede na predstavljena dejstva in številne špekulacije ter kritične odzive v javnosti ni zatrdno dokazala". Na univerzi so še zapisali, da tudi Erjavčeva tega ni zatrdno ovrgla, "zato se s tem navedeni postopek dokončno zaključuje".

Nekdanjo predstojnico katedre za novinarstvo in redno profesorico FDV Erjavčevo so v začetku leta 2015 osumili potvorbe znanstvenih del. Zoper njo sta potekala dva postopka – pred komisijo za etična vprašanja ljubljanske univerze zaradi suma akademske nepoštenosti in postopek pred senatom univerze zaradi odvzema naziva redne profesorice.

Senat je septembra letos ustavil postopek za odvzem naziva redne profesorice, ki je tekel na prijavo FDV. Takratni rektor Ivan Svetlik je tedaj pojasnil, da je bilo glede akademske nepoštenosti Erjavčeve v prijavah navedenih veliko indicev, a žal nihče ni predložil trdnih neposrednih dokazov, ki bi zdržali tudi sodno presojo. Hkrati je napovedal možnost novega postopka.

Erjavčeva je že pred časom priznala nekatere napake in odstopila z mesta predstojnice katedre za novinarstvo, zdaj pa je zaposlena na novomeški fakulteti za poslovne in upravne vede. Njena odvetnica Nataša Pirc Musar je za ponedeljkovo izdajo tednika Reporter priznala, da Erjavčeva ni delala vseh intervjujev, pač pa jih je delalo več raziskovalcev in študentov iz njene ekipe.

Toda po poročanju Reporterja nima nikjer shranjenih ne besedil teh intervjujev ne tistih, ki jih je delala sama. Nekatere intervjuje so delali študenti, a si njihovih imen "žal ni zapomnila". Profesorica je namreč po besedah Pirc Musarjeve svoji ekipi zaupala in rezultatov ni potvarjala.

Reporter se je s tem pridružil navedbam nekaterih drugih medijev, ki so ugotovili, da se je Erjavčeva v enem od svojih znanstvenih člankov sklicevala na intervjuje z njihovimi novinarji in uredniki, ki pa se niso zgodili.

Odvetnica: Erjavčeva ni kršila etičnega kodeksa in ni ravnala akademsko nepošteno

Iz odvetniške pisarne Pirc Musar & partnerji so sporočili, da je bil postopek pred Senatom Univerze v Ljubljani s sklepom o ustavitvi zaključen že konec septembra. "Ponovna obravnava, ki presega zgolj seznanitev Senata s sklepi Komisije za etična vprašanja (KEV), je nova obsodba red. prof. dr. Karmen Erjavec, kar je po naši presoji eklatantno ignoriranje vseh postopkovnih pravil. Seznanitev Senata s sklepi KEV, ne da bi bila z njimi seznanjena naša stranka in imela nanje možnost vložiti pravna sredstva, pa kaže na namero, da se kljub končanim postopkom naši stranki neutemeljeno posega v osebni in strokovni ugled," so zapisali.

Dejstvo je, pravijo, da akademska nepoštenost ni bila ugotovljena, ne s strani Senata in ne s strani KEV in da na sklep o tem, da je kršila etična pravila, njihovi stranki ni bila dana možnost uporabe pravnih sredstev. Drugo dejstvo je, dodajajo, da etični kodeks za raziskovalce UL v času nastanka domnevno spornih člankov hrambe dokumentacije, ki je bila podlaga zanje, ni zapovedoval. "Tudi sicer zgolj nehramba dokumentacije, ki je bila podlaga za nastanek člankov, nikakor ne dokazuje spornosti njihove strokovne teže. Večkrat je red. prof. dr. Karmen Erjavec opozorila na okoliščine nastajanja nekaterih najbolj izpostavljenih člankov, in sicer, da so bili uporabljeni kot material tudi določeni podatki, ki so jih zbrali njeni kolegi in drugi sodelavci, kot so bili s strani teh kolegov za njihove avtorske članke uporabljeni nekateri podatki, ki jih je zbrala naša stranka. Predpostavljamo torej, da tudi oni ne hranijo gradiv, ki so bili podlaga za nastanek določenih domnevno spornih člankov, saj bi jih v duhu kolegialnosti in preteklega dobrega sodelovanja zagotovo predložili KEV, pa jih niso."

"Najbolj zavržno pa je dejanje FDV, da bodo obveščali znanstvene revije in Javno agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in še naprej posegali v dobro ime naše stranke, kljub nespornemu dejstvu, da akademska nepoštenost red. prof. dr. Karmen Erjavec v katerikoli obliki ni bila dokazana. Sprevrženo je prikazovanje, da naša stranka ni ovrgla sumov, saj so postopki tekli z namenom, da v prijavi izpostavljene sume ovržejo ali potrdijo zato pristojni organi UL. Kot že poudarjeno, le-ti akademske nepoštenosti oz. neskladnosti ravnanja z etičnim kodeksom niso ugotovili," so še zapisali v odvetniški pisarni. Kot pravijo, bodo šteli obveščanje znanstvenih revij in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije za namerno in očitno protipravno povzročanje škode njihovi stranki in se bodo v zaščito njenih interesov tudi primerno odzvali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hugh_Mungus
04. 03. 2020 08.05
Pirc musar.... Bruh
M teorija
23. 01. 2020 10.28
Če so se že podal v to, bi vsaj dobr premislil. Odstranitev pisoarjev je lahko diskriminatorno . Če so že hotli bit res nevtralni pride v poštev le skret na štrbunk!?
Uporabnik113089
20. 12. 2017 22.00
+4
Kakšne visokošolske profesorice, takšni študenti in pozneje ministri.... FDV ni nič drugega kot kriminalna profitna organizacija, ki veselo prazni državni proračun...
ni_mi_vse_eno
19. 12. 2017 22.00
+12
Ni ravnala akademsko nepošteno, ker tam vsi tako ravnajo. Npr. tudi Alenka Bratušek je podobno magistrirala. Zgolj metodologijo je imela napačno - pravi univerza. Pa to ni univerza, to je vrtec za politične veljake. Da bi na fiziki kaj takega naredil ...
JanZiska
19. 12. 2017 21.07
+5
FDV pač, tole menda nikoar ne preseneča?!
vstajnik1941
19. 12. 2017 21.29
+10
Kaj si pa pričakoval od Kumrovške nadgradnje - edini faks ki je s poslanstvom preživel tranzicijo
realno1
19. 12. 2017 21.45
+7
Uporabnik113089
19. 12. 2017 21.04
+9
Kriminalce v arest, ne pa govoriti o ukoru za etično nesprejemljivo dejanje. Na ta račun si je popravila plačo, a dodatkarstvo iz proračuna v tej državi ni kaznivo.Vodijo nas "pokončni" in "pošteni". Na vseh področjih...
ho?emVšolo
19. 12. 2017 20.57
+15
FDV ne more pasti še nižje. Tako lahko prevarantka tudi ostane. Tudi predsednica vlade je prepisovala magistrsko in ji fakulteta ni odvzela naziva.
wolfterier
20. 12. 2017 16.35
+4
Ubogi narod,ki ne more zaupati ne sodniku,ne zdravniku in še najmanj profesorju. Mramor je najel Bineta Kordeža,da je predaval,Bog pomagaj !
felix59 drugič
19. 12. 2017 20.18
+15
Seveda odvetnik ne bo nikoli rekel , da je njegova stranka kriva. Baba je izkoriščala sistem in položaj , v smislu , kaj mi pa morejo , ampak se je uštela . Pirčeva , ki je namazana z vsemi žavbami babi ne more povrniti dobrega imena in nekega strokovnega ugleda , ker ga je izgubila in ga že davno nima več. Poleg vsega naj pa vrne še denar iz naslova pripravljenosti !!!
mallonge
19. 12. 2017 20.14
+11
Spoptovala je Cerarjeve normative.