Slovenija

Feminizem v vsako slovensko šolo, vas in mesto

Ljubljana, 11. 03. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
14

Bo letos kaj drugače? Celo leto so se ponovno pridno zbirale statistike, štele so se žrtve femicidov, seštevali so se klici na policijske postaje, preračunavali sta se plačna in pokojninska vrzel in nastalo je na desetine grafov, ki nam kažejo, da res ni vsak dan 8. marec. Kako znova definirati to štetje in računanje, da bi v enačbo lahko dodali še to, kar se nam dogaja poleg življenja številk. Recimo, vse tisto čemur smo priča doma, ko hodimo po ulici ali ko zabijamo svoj čas na svetovnem spletu?

Če računamo, kako daleč smo še do enakosti, kako ovrednotimo dejstvo, da mora biti vsaka šala, ki želi naleteti na največje salve smeha, še vedno najbolj seksistična (krohotajo pa se vsi spoli), da imajo največ sledilcev in všečkov tisti, ki razlagajo fantom, kako naj osvajajo, puncam pa, kako naj so videti? Je upoštevana kakšna spremenljivka, ki kaže, v kakšni meri je razplet dogodkov v javnih in zasebnih sferah odvisen od moškega razpoloženja? Kako naj izračunano število let, ki naj bi nas še čakalo do enakosti (136 let), vpliva dejstvo, da se mnogi zgražajo že kar nad besedo – enakost? 

Če zanikamo patriarhat, omalovažujemo feministična prizadevanja in pristajamo na enakopravnost – kaj sploh vidimo v vseh teh številkah, ki nam vsako leto znova kažejo zatiranost, izkoriščanost in viktimiziranost žensk v sodobnem svetu? Kako spodbuditi razvoj drugačnih zamišljanj, ki bi v 8. marcu neke daljne prihodnosti lahko prikazale drugačno sliko? 

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO: Urban Baumkirhner

Za koga vse je feminizem?

Bell Hooks je na prvih straneh svoje knjige Feminizem je za vsakogar zapisala, da so za uspešno ohranjanje trdovratnosti patriarhata kot institucionaliziranega seksizma (ob moških) zaslužne tudi ženske. Ženske, socializirane v seksistično mišljenje, svojo vlogo v svetu razumejo v skladu s patriarhalnimi pričakovanji: "Vse smo iz prve roke vedele, da nas je patriarhalno mišljenje kot ženske socializiralo tako, da smo se imele za manjvredne od moških, da smo vedno in zgolj tekmovale druga z drugo za patriarhalno odobravanje in da smo druga drugo gledale z ljubosumjem, strahom in sovraštvom. Zaradi seksističnega mišljenja smo se brezčutno obsojale in kruto kaznovale. S feminističnim mišljenjem smo se odvadile ženskega sovraštva do sebe."

V zadnjem času v tej naši deželi ženske, ki so prebile steklene strope in v javnosti lahko govorijo zgolj zaradi uspehov feminističnih gibanj, med seboj skorajda tekmujejo v čim bolj izkrivljenem razumevanju feminizma in kritiziranju bojev za enakost, ki da so šli čez vse meje. Zahtevajo nemogoče ob tem, ko naj bi bilo ženskam že dano vse. Kaj je to vse? Lani je bilo v Sloveniji 11 femicidov, toliko, da je bila femicid ena izmed nominirank za besedo leta. 

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tank Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Nasilje – skrito, in očitno fizični udarci, psihične in spolne zlorabe, ekonomsko nasilje in spletno nasilje, kultura molka in vzgoja strahu. V imenu miru in za dobro družine. Ženskam delo – dobile smo ga v več izmenah, ki se ena v drugo kar lepo po naravnih zakonitostih pretakajo. Najprej v službi (za nižjo plačo, na nižjem delovnem mestu), pogosteje še celo za skrajšan delovni čas (z občasnimi epizodami spolnega nadlegovanja in nenehnim reproduciranjem seksizma na delovnem mestu), pred in po tem pa še malo doma: gospodinjenja, vzgajanja in skrbi. Kdo, če ne ženska? 

Tako gre do starosti z vmesnimi prekinitvami, ki so del naravnih zakonov in se končajo v pokojninski vrzeli in tveganju za revščino, ki je najvišja za starejše ženske. Nekje vmes se kot ženska še izpostaviš, postaneš pa zato kar naenkrat grda, debela, čudna, motena in škodljiva v tolikšni meri, da je edino zdravilo tega nenaravnega početja, ponoven umik v zasebnost, samocenzura v imenu miru. Imamo vse, še mizoginija je lahko postala vsakdanja. Kaj je to vse? Zakoni, ki niso primerno izvajani? Spet novi zakoni, ki so popolnoma spolno slepi? Kaj pa tiste med nami, ki trpijo in ostajajo spregledane? Rominje, invalidke, ženske na podeželju – kaj imajo one? V imenu miru, v strahu pred kom?  

Nič nimamo, dokler feministična misel ne bo prodrla v vsak dom, vsako šolo, vsako vas in vsako mesto! Zakaj bi to misel s ponosom zavračali, če feminizem (kot piše Bell Hooks) pomeni gibanje za odpravo seksizma, seksističnega izkoriščanja in zatiranja. Ker smo v neenakost socializirani in spolne vloge aktivno konstruiramo, jih začnimo še dekonstruirati brez predpostavljanja nadvlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
11. 03. 2023 19.18
+5
Feminizem nima kaj iskati v šolah že sedaj je naredil škodo. aktivizem nima kaj iskati v šolah. še posebaj toksični feminizem.
JApajaDAja
11. 03. 2023 17.50
+4
šola rabi v učnem načrtu vse drugo prej kot nekakšne novodobne aktivistične akcije kratkega daha..samo poglejte kaj je ta permisivna in determiniranost otrok prinesla-nič dobrega, koristnega!
Na pol ovca
11. 03. 2023 14.21
+2
Pri vaših šefih/lastnikih se ta zgodba že ruši torej na drugi strani atlantika
Rezervni Kristus
11. 03. 2023 09.38
+7
Ker sem na to temo že ogromno izbruhal, bom rekel samo tole: V borbi za enakopravnost ste ženske šle absolutno predaleč, s čimer ustvarjate nove neenakosti in razdore, kar ne prispeva ne k spravi in ne k miru! Dokler vam bosta pomembni samo moč in oblast za vsako ceno, so vsa vaša opletanja z izrazi in opredelitvami "ženske demokracije", do konca jalova in pusta. Malo več človeškosti in malo manj ego(femo)centrizma prosim!
Lara Košir1
11. 03. 2023 09.33
-2
Vsa enakopravnost žensk z moškimi se je končala s tem, da so pobrali vse dobrobiti, ki smo jih imele v prejšnjem sistemu in jih dali moškim. Prejšnji sistem je cenil žensko delo, sedanji pač ne, v krutem moškem kapitalizmu uspeva le tista, ki je do ostalih žensk bolj pasja od svojih moških kolegov, zato se boj ženske šefice. Toda po 2.svetovni vojni so ženski pri nas res dali mnogo, npr. na račun vsega gospodinjskega dela doma so se lahko 5 let prej upokojevale, porodniška 1 leto in še mnogo - vse to je vzel hudič v imenu "enakopravnosti". To je bil samo dober razlog, da so nam moški odvzeli vse, kar smo imele v prejšnjem sistemu!
Ramzess
11. 03. 2023 09.22
+6
Aja, ah nepotrebno, že ta lgbt+ sili oz. je že v šolah in vrtcih pa starši kot da ne vidijo, kaj počno njihovim otrokom.
ap100
11. 03. 2023 09.14
+6
nič ni napisano koliko je bilo homocidov
albis
11. 03. 2023 08.55
+10
Eh, feminizem je le prikrita misandrija, ki je dovoljena in celo promovirana s strani medijev. Feministke so le zagrenjene posameznice, ki se jim v življenju ni izšlo po pričakovanjih in iščejo zunanje razloge za svoje nesposobnosti. Uspešne ženske se v glavnem ne opredeljujejo kot feministke, ker se nimajo za večne žrtve in razumejo, da imamo enakost izbire. Nič pa ni nobenemu kar podarjeno, za vse se je potrebno boriti. To velja tudi za moške, ki to razumemo in sprejemamo.
Ronald Finch
11. 03. 2023 08.42
+13
Feminizem =Mačizem... Oboje kretensko poveličuje en spol nad drugim... Ženske, če vas moški ne ceni, zatira... Ste z napačnim moškim... Moški, če te ženska ne ceni, zatira... Si z napačno žensko... To je vse... Neenakopravnost v družbi pa je in bo... A zakaj? Ker je družba prepolna mačistov in feministke, ki ne znata sobivati... Prava ženska in pravi moški gresta skupaj ko ata na mamo, uživata vsak trenutek... Sevede sedaj v poplavi lgbtxyzbrdbdgcccc spolov, pa lezbijke in geji ustvarjajo sovraštvo med spoloma??? Resno??? 🤣🤣🤣🤣🤣🤮
Nightrider
11. 03. 2023 08.30
+19
Napišite še kdo dobi skrbništvo ob ločitvi, kazerih je več brezdomcev, ssmomorilcev, zakaj ne obstaka sos telefon za moške, zakaj ni varne hiše za moške in podobno... feministke govorijo o enakopravnosti samo, ko gre za višje položaje v družbi in delovnem mestu. Nikoli pa pri opravljanju tezjih del
Janko 155
11. 03. 2023 09.10
+4
Lara Košir1
11. 03. 2023 09.23
-2
Glede skrbništva - nekatere ženske so res prave mačehe svojim otrokom, toda poznam mnogo več slabih očetov kot pa mater. Kaj naredi moški, ko dobi otroka v varstvo - odpelje ga k svoji materi, če ne živijo skupaj. Imam primerek v sosedstvu, vsa skrb je na starih starših, tule tako opevani zaničevani oče pa po gostilnah. Takih je 90 %, med njimi so le redke bele vrane, ki pa ponavadi niti niso ločeni, ker so dobri ljudje.