Slovenija

Ferjanc se izjav iz časa afere o podkupovanju v zdravstvu ne spomni več

Ljubljana, 10. 06. 2020 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nadaljevanju sojenja zaradi domnevne korupcije v zdravstvu, kjer je na zatožni klopi več slovenskih zdravnikov in nekdanji komercialist iz dobaviteljskega podjetja, je pričal nekdanji direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc. Ta je opisal postopke nabav v bolnišnici, spremenil pa je izjavo glede zdravnika Miodraga Vlaovića.

Marjan Ferjanc, ki je desetletje vodil Splošno bolnišnico Celje, zadnja leta pa je svetovalec direktorice, je danes pred sodnico Dejano Fekonja opisal, kako so v celjski bolnišnici potekali postopki javnega naročanja. V bolnišnici so imeli razpisne komisije, v kateri so bili predstavniki nabavne službe, pravnik in "stroka", običajno je slednjo predstavljal predstojnik oddelka, za katerega se je nabavljalo. V razpisnih komisijah sta tako bila tudi soobdolžena, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter ter nekdanji predstojnik travmatologije Miodrag Vlaović.

Sam je kot direktor podpisoval pogodbe z izbranimi dobavitelji, izbire pa ni preverjal, je še pojasnil Ferjanc. Merilo za izbiro na javnem razpisu je bila običajno cena in kakovost, izjema je bilo uvajanje novih metod, kjer ni bilo mogoče uporabiti standardnih materialov, ki so jih uporabljali pred tem, je še opisal.

Potrdil je, da so bili tudi primeri, ko računov za material niso plačali, in sicer v primerih, ko "zadeva ni šla po postopku in račun ni bil potrjen. Dobavitelji so ugotovili, tudi predstojniki, da nima smisla iti mimo postopka," je dejal. Na vprašanje sodnice, ali mu je poznana družba Emporio Medical ter nekdanja lastnica Urška Jurkovič, ki je v zameno za imuniteto pred leti policiji tudi razkrila domnevno mrežo podkupovanja zdravnikov v zameno za to, da so bolnišnice nabavljale medicinske materiale tega podjetja, je potrdil, da je nekoč, približno v času izbruha afere s podkupovanjem, prišla k njemu.

"Enkrat je prišla k meni, ker nismo več nabavljali pri njih. Bila je precej nejevoljna in hotela, da posredujem, da bi spet nabavljali material pri Emporiu Medical. Povedal sem ji, da ne morem in da ni praksa, da bi jaz določal, pri kom se bo nabavljalo," je opisal Ferjanc. "Ona je rekla, da bo prijavila. Ni povedala, koga," je še dodal. Kot je pojasnil, ni vedel, o čem govori.

Sojenje zaradi domnevne korupcije v zdravstvu se nadaljuje (slika je simbolična).
Sojenje zaradi domnevne korupcije v zdravstvu se nadaljuje (slika je simbolična). FOTO: Thinkstock

Dodal je še, da so zaradi podjetja imeli tudi zadrego, ker so v Emporio Medical želeli, da jim plačila nakazujejo na bančni račun v tujino. "Preverjali smo pri bankah, ali to sploh smemo. Kot direktorja me je bilo strah, da če bomo nakazali na kak drug račun in bo šlo podjetje v stečaj, da se bo zahteva po plačilu ponovila," je pojasnil.

Na današnjem sojenju so si ogledali televizijski prispevek POP TV iz časa, ko je afera prišla v javnost. V tem prispevku je Ferjanc med drugim izjavil, da je Vlaovič priznal podkupovanje. Ferjanc se take izjave Vlaovića danes ni spominjal. "Vlaovič nikoli ni rekel 'Jaz sem prejemal podkupnino'," je zatrdil nekdanji direktor celjske bolnišnice. Kot je dejal, se o podkupovanju z Vlaovićem tudi nista pogovarjala.

Na vprašanje tožilca pa je dejal, da ne on ne Vlaović od POP TV nikoli nista zahtevala popravka zaradi omenjenega prispevka.

Na naslednjih obravnavah bo sodni senat zaslišal priče v zvezi z očitki o domnevnem podkupovanju v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Za julij je bilo predvideno, da bo iz ZDA preko videokonference pričala tudi nekdanja lastnica Emporia Medical Urška Jurkovič. A kot je danes pojasnila sodnica Dajana Fekonja, so zaradi epidemije novega koronavirusa namreč v ZDA trenutno prekinjene vse obravnave. V kolikor bi se razmere v ZDA izboljšale, bodo skušali zaslišanje izpeljati avgusta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peter5
03. 02. 2021 19.17
Če jih daje demenca nimajo v zdravstvu kaj delati.
proofreader
10. 06. 2020 16.53
+2
Cel svet lahko klepeta po videokonferencah, sodišče pa ne more zaradi virusa? Spet se delajo norca.
Transformerji
10. 06. 2020 15.17
+4
Za vse tiste, mnogo kasneje rojene, bil sem namreč rojen nekaj let po končani NOB: Kdaj se je začela korupcija v zdravstvu, praksa se je pa razlezla vsepovsod in na vseh področjih? Začelo se je z otvoritvijo najmodernejšega kliničnega centra v Evropi - Univerzitetni klinični center v Ljubljani. V njem je umrl tudi Tito. Ga ni bilo politika v stari jugi, ki ne bi dobil ob bolezni prostora v njem in tudi vsi njegovi družinski člani, prijatelji, znanci. Mojega očeta je po 38 letih delavne dobe brez dneva bolniška, zadela delna možganska kap. Davkoplačevalec 38 let, brez vseh stroškov za državo, pa ga niso hoteli sprejeti, ker ni prostora! Nismo imeli zvez, pa smo se osebno pobrigali - skregali z klinično elito, da so ga vzeli. Ko smo iskali ob obisku njegovo sobo, so se po hodnikih sprehajali, v lepih haljah, nihče ni govoril slovensko - kot da si prišel v kakšno elitno zdravilišče. Časi so se spreminjali, vsi zdravniki in vse medicinsko osebje navajeno na darila, denar in tega se do sedaj še vedno nismo znebili. Najbolj grozljivo pa je, da se je korupcija zajedla tudi v zdravstvene investicije, da ne govorim o nabavi zdravstvenih pripomočkov, opreme... Govoril sem o preteklosti in verjemite, Janša je bil takrat še otrok! Nihče ni poznal SDS.
proofreader
10. 06. 2020 16.54
+0
vinogradnik33
10. 06. 2020 15.05
+10
Ko pride stvar pred sodišče vsi vpleteni zgubijo spomin ali pa se izrečejo za nedolžne !
NovodobnoSuženstvo
10. 06. 2020 15.01
+10
Ja pa kaj vi ljudje pričakujete, da se bo lopov, ki krade vsak dan, leta in leta, spomnil podrobnosti vsake kraje?!
brabusednet
10. 06. 2020 14.49
+10
A je ta mogoče v invalidski,ker je dementen ali še krade z bistrim spominom.
Cesar Millan - Vodja krdela
10. 06. 2020 15.19
+4
Invalidska komisija ,kdo je več dal v koverto prej je bil v PENZIJI !! Na Gorenjskem poznam vsaj 10 zdravnikov ,ki so bili podkupljivi !!!!
kenjalo
10. 06. 2020 14.39
+11
Vlaovic to je tist fotr k mu je sin zastihu cloveka in je dobu samo hisni arest potlej pa polodprti oddelek..veze pac.sin je pa itk psihopat
DemokracijaMolka
10. 06. 2020 14.36
+8
Joj, sem pozabil kaj sem mislil napisat. Mogoče bi se spomnil, če bi se mi splačalo.
Sowkenc
10. 06. 2020 14.16
+13
Vedno iste zgodbe, nihče ni za nič kriv in nihče za nič ne odgovarja. To velja tudi za politike in gospodarstvenike, v trenutku dobijo diagnozo: amnezia.
COVID21
10. 06. 2020 14.16
+14
Nic novega v Sloveniji. Nic videli in nic slisali, vazno je samo, da so si vsi napolnili zepe. BANDA 🤬🤬🤬
slovenkaVsrcu
10. 06. 2020 14.06
+4
Gospod Ferjanc je član SDS. Samo toliko v vednost, kako se bo ta vlada rešila korupcije v zdravstvu. Vpišite njegov ime in priimek v Google, pa vam bodo informacije deževale kar na dlani. Lp
Pan1
10. 06. 2020 14.57
+7
Slovenka. Seveda je član SDS. In še mnogo drugih. So tudi člani SD, Levica NSi in še in še. No, ti si poiskala SDS. Bravo za tebe. In sedaj, je pa bolj kriv, ali manj ? Glej, vseeno je, če je kriv, zapret in tudi če je Papež
Cesar Millan - Vodja krdela
10. 06. 2020 15.21
+1
Ne sedaj obsojati vsi so bili isti !!! A v Kranju je bila najhujša !!! Danes jih šteje 90 let in vsi jo poznajo !!
Cesar Millan - Vodja krdela
10. 06. 2020 15.25
+1
Kranj !!! Vel......č ,KO.......č Tržič Ro..č !! In še in še jih je a so zaščiteni kod Ko.....i medvedji !!!
proofreader
10. 06. 2020 16.55
+1
Stauffenberg
10. 06. 2020 14.05
+11
To niti kapljica v morju. Zdravniki, farmacevti in drugi, ki poslujejo z javnim zdravstvom so vse povsod v svetu pijavke, ki izčrpavajo sistem in neupravičeno bogatijo, delujejo po mafijskem sistemu. Korupcija je vseprisotna v sistemu javnega zdravstva in ker deluje v spregi s politiko ne bodo akterji nikoli za ta kriminalna dejanja kaznovani. Kako to deluje; preprosto tako, da farmacija podkupuje vse vodilne zdravnike, da predpisujejo njihova zdravila, ki pa se pogosto pokažejo niti ne tako uspešno, kot jih prikazujejo proizvajalci. V svetu so dobro znane afere vseh vodečih farmacevtskih družb. Pfizer je leta 2009 v poravnavi plačal 2,3 milijarde za goljufijo (ZDA), podkupovanje zdravnikov. Novartis leta 2010 plačal kazen v znesku 423 milijone dol. - zopet podkupovanje zdravnikov, da so predpisovali sporno zdravilo. Sanofi-Aventis zaradi goljufij plačal kazen 95 milijonov $, Glaxo Smith Kline je leta 2011 plačal 3 milijarde $- tudi podkupovnje zdravnikov , Astra Zeneca je leta 2010 plačala v poravnavi 520 milijone $, ker je nekatere zdravnike pošiljala v razkošna letovišča in od njih pričakovala predpisovanje zdravila za neodobrene indikacije. Roche je prepričal vlade (tudi JJ 2008), da so kopičile neuporabno "zdravilo" Tamiflu in s to prevaro zaslužili milijarde, na račun javnega zdravstva po celem svetu, edino na Poljskem jim ni uspelo. Johnson&Johnson kaznovan 2012 z več kot 1,1 milijarde $ zaradi goljufij in podkupovanja. Merck je leta 2007 plačal 670 milijonov $ zaradi podkupovanja zdravnikov. Eli Lilly je plačala 2009 kazen v višini 1,4 milijarde $ zaradi nezakonitega trženja in podkupovanja zdravnikov. Abbott je leta 2012 plačal 1,5 milijarde $ zaradi goljufanja s tem, ko so njihovi laboratoriji izdajali lažne in zavajajoča potrdila o varnosti, učinkovitosti, doziranju in cenovni učinkovitosti zdravila, seveda v navezi z zdravniki. In ne si misliti, da so tukaj pri nas zadeve drugačne. NE NISO!
proofreader
10. 06. 2020 16.57
+1
NATO je tudi taka organizacija za pospeševanje prodaje ameriškega orožja. Pač najdejo način.
Amasakul
10. 06. 2020 14.01
+13
kot ponavadi... vsi enaki... vsi krivi, nobeden ne odgovarja... standart.......pomagali so sam....
roten
10. 06. 2020 14.00
+6
a se hecate sej so vedno enaki odgovori se ne spomnim to je predaleč nazaj odgovor enak prejšnemu itd ja joža je imel turistično destinacijo pa so se vsi spomnili če ne prej pa pol
brabusednet
10. 06. 2020 13.58
+3
A ima diagnozo demenca,da se ne spomni več.Vsi levičarski lopovi postajajo dementni.Tu bo treba nekaj ukrenit.Predlagam na Goli otok dok se ne spomnijo dejanj.Pa ne letovat ampak kamednje klesat z 2 dcl vode dnevno.
slovenkaVsrcu
10. 06. 2020 14.06
+4
Gospod Ferjanc je član SDS. Samo toliko v vednost, kako se bo ta vlada rešila korupcije v zdravstvu. Vpišite njegov ime in priimek v Google, pa vam bodo informacije deževale kar na dlani. Lp
brabusednet
10. 06. 2020 14.39
+6
Zame nima veze,kdo in iz katere stranke je.To je za vaše problem.Zakon mora veljat za vse enako.Pod levičarji ni še tega bilo.
Ljoljo
10. 06. 2020 13.46
+20
Njihovo premoženje zamrznit oz uzeti pa se bodo hitro spomnili.👌
Transformerji
10. 06. 2020 13.39
+16
Če tej vladi uspe odpraviti vso korupcijo v zdravstvu na vseh področjih, potem jo bom vedno volil. Kajti do sedaj ni to uspelo prav nobeni vladi, prav nobenemu ministru. Če bi prišli do tega uspeha, potem bi bil pa res čudež. Nekdo je nekoč izjavil: tudi čudeži se dogajajo!
slovenkaVsrcu
10. 06. 2020 14.06
+1
Gospod Ferjanc je član SDS. Samo toliko v vednost, kako se bo ta vlada rešila korupcije v zdravstvu. Vpišite njegov ime in priimek v Google, pa vam bodo informacije deževale kar na dlani. Lp
ROMELS
10. 06. 2020 13.37
+12
Kje so bili takrat kardeljevi biciklisti?
tron3
10. 06. 2020 13.33
+22
V zdravstvu so že ustaljene poti nabave, že vnaprej se ve kdo in koliko dobi!!!
komarec
10. 06. 2020 13.30
+12
Nekateri imajo kar naenkrat probleme s spominom. Prepričan sem, da v S. Koreji bi se spomnili stvari iz otroštva do potankosti ne samo iz pred 10. let. To pozabljanje vsi obsojamo a dogaja se v demokraciji, v nekaterih sistemih imajo to pošlihtano, na primer v S. Koreji, pa spet obsojamo zadevo. Kaj zdaj?
antilevi?ar
10. 06. 2020 13.41
-7
Tudi ti biš imel probleme s spominom, če pred naše sodstvo stopiš 10 let po dogodkih. Verjamem, da si ti tudi ne spomneš kaj si 13 marca jedel za kosilo, drži?
BETONSKI
10. 06. 2020 13.57
+12
Če bi ti dobil sto tisoč evrov v žep bi se detajlno vse spomnil tudi 20 let nazaj,če bi seveda to hotel.
antilevi?ar
10. 06. 2020 14.21
+2
Saj ravno iz istega razloga se ne sme spomniti, dolžnost nekoga drugega je, da dokaže, da je res prejel x vsoto na svoj račun ali v roko (v žep ne šteje-nekdo mi lahko vtakne),.lol