Slovenija

Fides Bešiča Loredana obtožil kršitve etičnega kodeksa funkcionarjev vlade

Ljubljana, 28. 11. 2022 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
16

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan naj bi v telefonskem pogovoru od vodje pogajalske skupine zdravniškega sindikata Fides zahteval podpis sporazuma z vlado, v nasprotnem je zdravnikom napovedal vojno. Vsebino telefonskega klica so v sindikatu Fides prijavili na vlado zaradi kršenja etičnega kodeksa funkcionarjev vlade. Premier Robert Golob je dejal, da bi lahko šlo za pogajalsko taktiko pred torkovimi pogajanji, a dokler ne dobi vseh informacij, zadeve ne želi komentirati.

Potem ko so se še ena torkova pogajanja končala z nezadovoljstvom zdravnikov, so iz sindikata Fides v večernih urah poslali sporočilo: če do prihodnjega torka dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, bomo zaostrili sindikalne aktivnosti. 

Naslednji dan, v sredo, sta se na grožnje s stavko odzvala zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in premier Robert Golob."Fidesu smo dali jasno vedeti, kje so naše finančne omejitve glede na to, kaj nas čaka v letu 2023, in tega ne bomo spreminjali," je dejal Bešič Loredan. "Mislite, da bom zdaj ministra negiral, seveda ne bom. Minister ima moje popolno zaupanje glede tega, ne samo on, tudi ministrica za javno upravo. Verjamem pa, da nikomur ni v interesu, da bi situacijo poslabšal samo zaradi partikularnih interesov, in da bo na koncu zmagal razum in da se bo dogovor tudi našel," je dodal Golob.

A še istega večera naj bi, po besedah Fidesa, minister Bešič Loredan poklical vodjo pogajalske skupine sindikata. V pogovoru naj bi mu, kot so zapisali v Fidesu, dejal, da mora jutri podpisati predlog vlade, ker da je to navodilo predsednika vlade, v nasprotnem, da je premier ukazal proti zdravnikom in Fidesu totalno vojno, da imajo proti zdravnikom pripravljene podatke, tudi o zaslužkih, in da bo cilj osamiti in izčrpati zdravnike. Fides je zato zdravstvenega ministra prijavil na vlado zaradi domnevne kršitve etičnega kodeksa funkcionarjev vlade.

Bešič Loredan, Robert Golob in Marko Jug
Bešič Loredan, Robert Golob in Marko Jug FOTO: Bobo

"Dokler se z ministrom ne pogovorim, ne bi komentiral, ker je vse skupaj zame samo zgodba. Verjamem, da je to stvar pogajalskih taktik, ampak ne, ker nisem vpleten v pogajanja in tudi ne v to komunikacijo, ne bi komentiral," je odgovoril Golob. 

Ali sta se minister in premier o tem pogovorila, nam iz kabineta predsednika vlade niso odgovorili, minister Bešič Loredan pa naj bi več povedal na jutrišnji novinarski konferenci po pogajanjih s predstavniki zdravnikov. Tudi Fides čaka na odziv vlade, potem pa, pravijo, da so možnosti odprte, morda tudi za prijavo na KPK.

"V komisiji pregledujemo te neetične vplive v okviru kršitev integritete, vedno pa pregledamo vso razpoložljivo dokumentacijo in vse podatke, ki so nam na voljo. Je pa treba tukaj ločevati med dvema stvarema, in sicer na eni strani so morda neka dejanja, ki so v okviru delovnih nalog, na drugi strani pa so ta dejanja, ki so absolutno prepovedana," je dejala Iva Gruden iz Komisije za preprečevanje korupcije.

Edini primer neetičnega vplivanja, pravijo na KPK, ki so ga izpeljali do konca in ugotovili kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je bilo posredovanje nekdanjega generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja glede imenovanja Igorja Šoltesa pri prvi nadzornici Uradnega lista.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Woody
29. 11. 2022 16.34
+0
"S tem želim to zadevo zaključiti, iskreno, ker ni bil moj namen kogarkoli prisiliti v nič." Izjavit to, potem ko so ga posneli? Potem morda res ni lažnivec. Diagnoza je še bolj resna.
Moncsa
29. 11. 2022 16.08
+1
Očitno fides ne zastopi, da denar ne raste na drevesih. Bravo, Loredan.
Tone1234
29. 11. 2022 10.55
+1
Mislim, da za Kuštrina & Co druge pomoči ni . Če ga on obtužuje to zelo verjetno pomeni, da je delal dobro za večino državljanov, ki nas majhna dobro organizirana skupina izsiljuje in uničuje naše največje bogastvo, to je JAVNO ZDRAVSTVO!
za naše
29. 11. 2022 09.43
-1
Kaj bo kdo zahteval odstop tega popldanskega šušmarja ?
borjac
28. 11. 2022 21.33
+6
Zdravniki, ki so starejši od 65 let se samo bašejo z tisoči €, raznimi dodatki, seksualno nadlegujejo medicinske sestre, hodijo na eksotične dopuste, ki jim jih plačuje Farmacevtska mafija, ta Zdravniška elita mafijska praktično ne dela nič ali pa zelo malo, imajo pa se za nedotakljive bogove, oni ne pokažejo nobenega spoštovanja do mlajših zdravnikov in medicinskih sester, čeprav so brez njih mrtvi, mislim da je čas da ta mafija začne delati in to resnično delati z bolniki vsak dan, ne pa da vsake tri leta nekaj pokažejo na TV kaj so oni dosegli, navadni bolniki pa zaradi njihovega lenarjenja umirajo, razen če imajo denar z katerim si plačujejo zdravljenje v Zasebnih klinikah, ki pa so zopet v lasti te iste Zdrav niške elite, torej pomemben za njih je samo denar, denar, denar .................
Stoenka
28. 11. 2022 21.30
-1
Za nas,ki smo volili naš sab zadovoljstvo
vicente
28. 11. 2022 21.11
+3
strategija objave zaslužkov je precej uporabna v pogajanjih o solidarnosti,dejmo Loredan to manjka in potem se bodo rdeče in črne mravljice v kozarcu začele klati med seboj,golob lepo trese kozarec.
Janko Ig
28. 11. 2022 20.45
+13
Še dobro,da je nova vlada,ker drugače bi vsi tulil naj odstopi..
Švejk 123
28. 11. 2022 20.38
+2
Jaz sem rekel da poznam tovarišico Fajon do specialista sem prišel v 3 dneh, se sreča, da jo stalno gledam na tv. So rekli ste pa imeli res srečo, da jo poznate.
LocoCoko
28. 11. 2022 21.16
+3
Če se naučiš albansko, boš imel prednost vsepovsod... 👍
Svobo-ne
28. 11. 2022 20.35
+14
Se bodo tile doktorcki ze enkrat dogovorili da bi bil cas da zacnejo tudi kaj delati v sluzbah in da razbijejo ta stereotip nabijanja jalovih ur ,nadur ,dezurstev brez nobenega doprinosa....vse bolnisnice so z nedelom spravili v katastrofalne izgube.
borjac
28. 11. 2022 20.33
+8
Kaj vse dela Zdravniška in farmacevtska mafija, da bi zamenjali Ministra Loredana, očitno je za njih zelo moteč, predvsem jih moti pri njihovih krajah davkoplačevalskega denarja, prej so trideset let mirno kradli, in nihče jih ni motil, sedaj pa se v njihovo pošteno krade nje denarja vtika ta nebodigatreba Loredan, če bi mene vprašali o grožnji sindikalistu Fideza, bi takoj povedal , da bi ga jaz osebno, tega "poštenega sindikalista in vso njihovo mandarinsko zdravniško mafijo", prepustil v obdelavo, tistim mojstrom iz Filma Boter.
Harpuna
28. 11. 2022 20.22
+4
Če Golob pravi da bo zmagal razum in se bo našel dogovor,je Fides zmagal,ker zdravniškemu lobiju se pa res ni za zameriti,a ne,se bo že kje kaj siromakom vzelo,da bo za njih.
piu
28. 11. 2022 20.21
+13
Ne pozabimo, da je Bešić letel iz vsake službe do sedaj....
extradeluxe
28. 11. 2022 20.57
+6
piu
28. 11. 2022 20.17
+3
Golub, kje pa je določena pogajalska taktika, da se ti lahko nanjo sklicuješ?