Slovenija

Fides brez pripomb na zvišanje plač zdravnikov, v šolstvu ogorčeni

Ljubljana, 25. 09. 2023 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij in hkratne prevedbe na novo plačno lestvico je med sindikati javnega sektorja naletel na različne odzive. Na področju zdravstva so z njim zadovoljni v zdravniškem sindikatu Fides, ne pa tudi vsi drugi. V socialnem varstvu denimo pravijo, da predlog zanje ni sprejemljiv, saj naj bi bili v primerjavi z zdravniki postavljeni v manj ugoden položaj. Jezijo jih tudi do spremembe pri dopustih oziroma njihovega zmanjšanja. Do vladnega predloga odprave nesorazmerij sta izrazito kritična tudi Sviz in visokošolski sindikat. Gre za napad na kakovost javnega šolstva, če bo vlada vztrajala pri predlogu, dogovor ne bo mogoč, pravi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Prvi krog pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja po poklicnih skupinah ni prinesel napredka, so sporočili zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu in državni upravi. Vladni pogajalci so zavrnili vse njihove predloge.

Čeprav je ministrica Sanja Ajanović Hovnik napovedala, da bo s predstavniki poklicnih skupin sedla za pogajalsko mizo, so sindikati dopoldne čakali zaman. Kot pravi predstavnik zaposlenih v državni upravi, tudi sicer posebnega napredka niso dosegli, je za oddajo 24UR poročala Špela Bezjak.

"Policisti, pravosodni policisti, vojaki, tudi gasilci, ki sicer niso pooblaščene uradne osebe, ampak vsi ti poklici morajo za izvršitev svojih nalog dati svoje življenje. Kar pomeni, da je življenje nekje vredno med 800 in 900 evri na mesec," je jasen Frančišek Verk.

Danes nimamo česa praznovati, sporoča Sindikat zdravstva in socialnega varstva. Prepričani so, da je njihov položaj še slabši od drugih javnih uslužbencev. To so pogajanja s figo v žepu, medtem sporoča sindikat Glosa, ki je za pogajalsko mizo sedel komaj popoldne. 

V zdravniškem sindikatu pripomb nimajo

Predsednik Fidesa Damjan Polh je danes dejal, da v Fidesu na predlog nimajo pripomb in menijo, da se z njim popravljajo krivice, ki so bile storjene z decembra lani podpisanim sporazumom.

Z njim so bili višjih dvigov plač deležni predvsem mlajši zdravniki, saj je večini izmed njih prinesel štiri plačne razrede, še enega pa so dobili v okviru aprilskega dviga plač kot večina drugih v javnem sektorju. Tokratni vladni predlog zanje predvideva dvig za en plačni razred. Izkušenejši zdravniki specialisti, ki so bili doslej večinoma deležni skupno dveh dodatnih plačnih razredov, pa bi tokrat dobili še štiri.

Kritični do jemanja dni dopusta

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujović pa opozarja, da so zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu v primerjavi z zdravniki postavljeni v manj ugoden položaj. Skupaj, ob upoštevanju dosedanjih in predvidenih dvigov, bi namreč pridobili en plačni razred ali dva manj kot zdravniki, je pojasnila.

Izračuni po novi plačni lestvici
Izračuni po novi plačni lestvici FOTO: POP TV

Sicer pa tako pri zdravnikih kot pri drugih v zdravstvu opozarjajo, da je v pogajanjih še vrsta odprtih vprašanj, med drugim so kritični do predloga glede dopustov. "Če želimo takoj zapreti vse javne zavode s področja zdravstva in socialnega varstva, lahko ta predlog tudi sprejmemo, tako nezaslišan je," je ocenila Ilešić Čujović.

Kritična je bila zlasti do tega, da se dneve dopusta jemlje tistim, ki delajo z bolniki z najtežjimi vrstami psihičnih motenj, in še posebej najstarejšim zaposlenim. Tem bi s predlogom vzeli tudi 15 in več dni dopusta na letni ravni, je navedla. Če vlada meni, da bo s tem prihranila, je resnica ravno obratna, je dodala. Tako drastičnemu zmanjšanju dopustov bi namreč po njenih besedah sledile bolniške odsotnosti in tudi odpovedi delovnih razmerij.

Izračuni po novi plačni lestvici
Izračuni po novi plačni lestvici FOTO: POP TV

Polh je poudaril, da glede dopustov v njihovem sindikatu pričakujejo dialog in da so kriteriji, po katerem se letni popust določa, jasni. Sicer pa je ocenil, da so t. i. stebrna pogajanja, torej pogajanja za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, "zašla v slepo ulico" in da so se njihova pričakovanja o upoštevanju specifik v zdravstvu in sociali razblinila. "Vsi bi se radi primerjali, vsi bi radi gledali v sosedov krožnik," je dodal.

Čakajoč na predlog glede direktorjev

Oba dvomita, da bi se lahko dogovorili do 15. oktobra, kar je želja vlade. "Če v enem letu nismo naredili nič, se bojim, da tudi sedaj v dobrih treh tednih ne bo storjeno dovolj, da bi bili vsi zadovoljni," je ocenil Polh.

Sicer pa je vlada na današnjih pogajanjih za dejavnost zdravstva in socialnega varstva sindikatom prvič predstavila delovni predlog za uvrstitev plač direktorjev na plačno lestvico. Po besedah Ilešič Čujovićeve predlog še ni medresorsko usklajen, ko bo, pa jim ga bo vladna stran glede na današnjo napoved tudi posredovala.  Predlog, ki ga je vladna stran sindikatom predstavila na pogajanjih pred tednom dni, je težak približno 847 milijonov evrov, vanj pa niso vključene plače funkcionarjev in direktorjev.

Do vladnega predloga izrazito kritični v šolstvu

Predlog za odpravo plačnih nesorazmerij in hkratni prehod na novo plačno lestvico, ki ga je vladna stran predstavila prejšnji teden na krovnih pogajanjih, zdaj pretresajo na t. i. stebrnih pogajanjih, torej ločeno po dejavnostih. Zjutraj so bila pred zdravstvom na vrsti tudi pogajanja za uslužbence v državnih organih, popoldne pa še za izobraževanje, raziskovalno dejavnost in kulturo.

Gre za napad na kakovost javnega šolstva, pravijo v Svizu.
Gre za napad na kakovost javnega šolstva, pravijo v Svizu. FOTO: Shutterstock

Do vladnega predloga odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe na novo plačno lestvico so izrazito kritični v visokošolskem sindikatu in Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Gre za napad na kakovost javnega šolstva, če bo vlada vztrajala pri predlogu, dogovor ne bo mogoč, pravi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Predlog je nekonsistenten in izrazito krivičen do tistih z najvišjo stopnjo izobrazbe, je poudaril predsednik Visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič. Je pa vladna stran po njegovih besedah predlagala dodaten dvig zdravniških plač in s tem povzročila nove anomalije, nove krivice.

Tudi Štrukelj ocenjuje, da bi predlog plačne razlike le še poglobil. Kot je dejal, sploh ne gre več za odpravo plačnih nesorazmerij, ampak se je vlada - ker ji verjetno zmanjkuje časa in ni kos zahtevni nalogi - raje odločila "za bistveno enostavnejši dvig plač po pasovih", da se torej plače v določenem delu plačne lestvice dvignejo vsem enako.

Ob tem Štrukelj opozarja, da znotraj enakih stopenj izobrazbe obstajajo nesprejemljive razlike, ki jih je priznala tudi vlada, kot recimo pri vrednotenju pedagoškega dela. S tem, ko bi vsi dobili enako, pa bi povzročili prenos teh problemov v nov plačni sistem, ki bo tako enako nestabilen, kot je obstoječi.

Izračuni po novi plačni lestvici
Izračuni po novi plačni lestvici FOTO: POP TV

"Razen v izhodiščnem plačnem razredu učitelja začetnika, ki smo ga priborili s stavko in s stavkovnim sporazumom, vlada na nek način položaj vseh ostalih, ki nosijo izobraževalni sistem - mentorjev, svetovalcev, svetnikov - poslabšuje v odnosu do drugih v javnem sektorju," je poudaril Štrukelj. Dodal je, da bi zaposleni, ki so v vzgoji in šolstvu dosegli najvišje nazive, dobili manj kot drugi, na primer uradniki, ki bi pridobili tri plačne razrede.

Kot ocenjuje Štrukelj, se na tak način "uničuje koncept javnega izobraževanja, ki počiva na spodbujanju učiteljstva, da strokovno raste, se izpopolnjuje, da širi svoja znanja prek strokovnih nazivov". Po njegovih besedah so namreč ti nazivi sedaj popolnoma razvrednoteni. Zelo podobno je po njegovih besedah tudi na področju kulture in tudi raziskovalno delo je, zlasti ko gre za srednji kader, "žaljivo slabo plačano".

Oba sindikata sta kritična tudi do vladnega predloga oziroma predvidenega krčenja dopustov v nekaterih segmentih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
27. 09. 2023 16.23
nujno uvesti place vem duhovnikom, saj bo mirno versko sozitje mladine v bodocnosti neizogibno. Tako bodo tudi oni lahko obcasno zahtevali povisanje place. Uvedba verouka v osn sole bo samo pripomogla boljsemu razumevanju tudi razlicnih svetovnih filozofij kot npr Taoizem, Budizem,Dzainizem etc...
ii
26. 09. 2023 09.04
+3
Zdravnikom (medicinskemu osebju) povišajo vsako leto, support UKC vedno izvisi. Živeti moramo vsi, ne le medicina, od katere je, roko na srce, bore malo učinka. Čakalne vrste se umetno ustvarjajo, zato zasebno zdravstvo cveti. Še malo. pa bomo vse plačevali sami, če bomo sploh imeli s čim.
Potouceni kramoh
26. 09. 2023 08.55
+4
Daljše kot so čakalne dobe in bolj kot je gnil cel sistem,višje so plače.Norci.
Špinača
26. 09. 2023 08.50
+2
Juhu v fidesu zadovoljni, adijo čakalne vrste, koncesionarji in privatniki!?🤣🤣
Ana15
26. 09. 2023 08.38
+1
Učitelji bi morali delati tudi poleti. Naj imajo različne delavnice v šolah. Starši ne bi rabili iskat počitniškega varstva. Ne pa da okoli hodijo, pa še višje plače bi imeli.
PomisliNaSonce
25. 09. 2023 21.51
+1
Torej učitelji začetniki bodo imeli plačo, ki bi jo mogli imet že pred 10 leti...bravo, izredni pogajalci delajo za vas...z roko v roki seveda. Zato da še večina ostalih dela v bistvu za drobiž
ReAnDa
25. 09. 2023 21.05
+1
Ker je premalo predmetnih učiteljev, potem lahko vsak uči nov predmet, ki so ga uvedli v Rusiji. Za uniforme se bo že našel gnar.
ŽigaLausegger
25. 09. 2023 20.51
+3
Tale SVIZ je en velik HEC! Dejte no... zaprite že šolstvo za en mesec pa boste zopet spoštovani. Ko neki berači tle drobtinice pobirate...
PomisliNaSonce
25. 09. 2023 21.47
+0
Con-vid 1984
25. 09. 2023 20.45
+4
Meh, zmente se kokr čte, čedalje bolj sem vesel, da nisem v JS zaposlen.
ŽigaLausegger
25. 09. 2023 20.51
+2
Hvala enako. Z veseljem sem odšel in nikoli več se ne vrnem.
minkica91
25. 09. 2023 20.37
+3
v več zdravstvenih domovih ni zdravnikov, je pa država kriva, da ima namesto 2500 pacientov, sedaj samo 1.500. Vsi vemo, da ljudje o 50. leta skoraj ne rabijo zdravnika, od 50. leta pa zagotovo. Zato bi bilo treba enkrat za vselej narediti red glede dela, ne pa da vsi dobijo enako. Itak pa ta vlada tega ne zmore, samo viša enako tistemu ki dela, kot tistemu, ki ne dela.
Delavec_Slo
25. 09. 2023 20.28
+3
JA OD KOD BOSTE PA VZELI?
Con-vid 1984
25. 09. 2023 21.23
-3
Iz tvojega žepa. Nč jamrat, boš lahko jedel radioaktivno žito z zmletimi ščurki in grafen oksidom. Na božični večer se boš lahko s sončno energijo ogreval.
vvvilice
25. 09. 2023 20.28
+4
Pustite nedotakljive pri miru. Dajte jim, kar zahtevajo, raje malo več. To so ljubljenci naroda, najvišje po priljubljenosti in zaupanju ljudi. Vedno nasmejani. Vedno na voljo. Vedno dosegljivi. Torej, kje je problem za 20.000 eur plačo? Btto, seveda. Če bo dovolj, če ne pa neto.
19Anze90
25. 09. 2023 20.17
+1
26% več in oni so nezadovoljni. Kaj bomo pa uporabniki dobili za toliko več dejarja? Razen višjih položnic nič
komarec
25. 09. 2023 19.46
+4
Še en dokaz, če bi volitve kaj spremenile bi jih nemudoma ukinili, to je resnica.
komarec
25. 09. 2023 19.44
+8
Nisem volil prejšnje vlade pa tudi te ne in nisem falil, obe sta me hudo razočarali.
PomisliNaSonce
25. 09. 2023 19.39
+6
Da učiteljica z univerzitno izobrazbo v letu 2023 z 20 let delovnih izkušenj hodi za 1500 neto, pol ni čudno da kuharce za 900 eur...in vse skupej je sramota. Za to plačo bi morali plačevat začetnike...ampak seveda ker je interes da se tudi v ta poklic uvaža delovna sila kot v vse ostale...stiskajo do konca. Vprašanja pa kdaj bo točka, ko bo sistem kolapsiral. Aia prej bo se nafta 5 eur liter in elektrika 1 eur kilowatt
minkica91
25. 09. 2023 20.39
+4
tudi drugi poklici nimajo veliko višjih plač.
PomisliNaSonce
25. 09. 2023 21.44
+2
Ja sj nisem hotu naštevat vse po spisku...to je preprosto noro, kako se igrajo z ljudmi. Nobenega življenja ne dajo človeku. Imajo vse preračunano, da nebi ble slučajno penzije prevelike...medtem bodo pa celo državo preuredili v crneni teksas. Nobene kvalitete bivanja, podobno getu v marsikaterem kraji in mestu. Kako bo sploh učitelji in učiteljice v tem teksasu imeli delovno vnemo delat z populacijo priseljeno iz vsepovsod. No verjetno priseljeni učitelji že, a kaj bo z temi generacijami. Prevladujoče nasilje se nam obeta
St. Gallen
25. 09. 2023 19.33
+2
Svica potrebuje jader. Placa+ pokojnina = boljsa. Ne zapravljajte casa, no ...
PomisliNaSonce
25. 09. 2023 21.56
+1
Kje se najbolj splača potrkat v Švici..kateri kraj in katera firma :)?
Qwerty
25. 09. 2023 19.29
+6
Nevem zakaj se sploh pogajajo samo v plus, če bi bil jaz na mestu vlade bi jim ponudil sedaj še manj.
Misika1967
25. 09. 2023 19.12
+12
Najslabse placani pa zopet nic,se dopust jim bi vzeli pa dali tistim ,ki sedijo v pisarnah. A se ni dovolj te vlade.
Mizainstol
25. 09. 2023 19.05
+6
In spet poslusamo tiste, ki si ne zasluzijo niti tega kar zdaj dobijo. Pojdite v privatni sektor strukeljcki, ce vam je tako hudo. Zdravnikom je pa potrebno ze enkrat zapovedati, da lahko delajo v javnem zdravstvu ali pri zasebnikih, oboje ne gre. Kdor pravi, da dvozivke niso najvecji problem v zdravstvu, laze!