Slovenija

Fides: 'Gasijo požare, problemi na pogoriščih pa bodo ostali'

Ljubljana, 16. 04. 2019 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko je premier Marjan Šarec v odgovorih na poslanska vprašanja dejal, da ne bodo pristajali na izsiljevanja in pritiske zdravstvenih sindikatov, so se na aktualne razmere in dogajanje odzvali tudi v sindikatu Fides. Prepričani so, da so za razpad javnega zdravstva krivi politični odločevalci.

Premier Marjan Šarec je včeraj v odgovorih na poslanska vprašanja ostro nastopil proti sindikatom. V odgovoru na poslansko vprašanje Mihe Kordiša iz Levice je poudaril, da bo vlada vsekakor nadaljevala dialog z zdravniškimi sindikati pri reševanju težav v javnem zdravstvu, a pri tem ne bo pristala na izsiljevanja in pritiske. Dodal je tudi, da ne sprejema ocene sindikatov, da je v zdravstvu vse narobe. Premier je tudi dejal, da želi verjeti, da cilj sindikatov ni privatizacija zdravstva.

V Fidesu so se odzvali s tristranskim dopisom.
V Fidesu so se odzvali s tristranskim dopisom. FOTO: POP TV

 

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se je odzval na aktualno dogajanje in razmere v zdravstvu, posredno pa so komentirali tudi komentarje premierja Šarca. Poudarili so, da so že leta 2014 pripravili dokument Strategija za izhod zdravstva iz krize s predlogi rešitev, v katerem so opozorili na nevarno in monopolno vlogo ZZZS, neustrezno financiranje zdravstvenih storitev, slabo organizacijo in vodenje javnih zdravstvenih zavodov ter zastarel in nestimulativen plačni sistem.

Dvomijo, da bodo 'zavožen sistem rešili tisti, ki so ga spravili pod cesto' 

Pravijo, da so bili med prvimi zdravniškimi organizacijami, ki so opozarjali na pomanjkanje zdravnikov že pred vzpostavitvijo medicinske fakultete v Mariboru, prav tako pa so želeli opozoriti na problem korupcije v zdravstvu, a "njihov glas največkrat ni bil slišan, ali ni smel biti slišan".

V Fidesu poudarjajo, da trenutni državni zdravstveni sistem ne funkcionira uspešno in učinkovito in da se "v njem se ne počutijo dobro ne uporabniki in tudi ne zdravniki kot odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti, ki zadnjih deset let na funkcioniranje zdravstvenega sistema in na njegove spremembe nimamo prav nobenega vpliva". Pravijo, da jih ne čudi, da bi večina zdravnikov najraje ušla iz tega sistema, in da lahko sami le pozivajo politične odločevalce k ukrepanju. "Izražamo pa upravičen dvom, da bodo zavožen sistem uspešno rešili tisti, ki so ga spravili pod cesto," dodajajo.

V Fidesu so mnenja, da večina zdravnikov ne počuti pripadnosti zdravstvenim zavodom, kjer so zaposleni.
V Fidesu so mnenja, da večina zdravnikov ne počuti pripadnosti zdravstvenim zavodom, kjer so zaposleni. FOTO: iStock

Odpovedi zdravnikov so razumeli kot klic v sili, ne pa kot prikrito akcijo s ciljem privatizacije zdravstva, so poudarili. "Naše zahteve so bile vedno jasno artikulirane in javnosti predstavljene, v realizacijo le-teh pa smo bili velikokrat primorani politike prepričati s tem, da smo delali več kot večina javnih uslužbencev, denimo 40 plus 8 ur, kar se je v javnosti prikazovalo kot stavka", so zapisali.

Zdravniki le kot izvajalci zdravstvenih storitev, ne temeljni nosilci 

V stališču so bili kritični tudi do manipulacij in zavajanj glede zdravniških plač. "Ko se navaja 50 najvišjih plač v javnem sektorju se praviloma navaja bruto zneske, ne pa tudi števila opravljenih ur, pa še morda poračun obveznosti za leto nazaj. Ko se govori o velikem številu opravljenih ur, se namenoma pozabi povedati, da delodajalci mnogokrat opravljene storitve za plačnika zdravnikom plačajo v urah, ker drugih možnosti nimajo," so navedli.

V Fidesu so mnenja, da večina zdravnikov ne počuti pripadnosti zdravstvenim zavodom, kjer so zaposleni, ker se jih ne obravnava kot temeljne odgovorne nosilce zdravstvene dejavnosti. "Žal so se mnogi kolegi sprijaznili zgolj z vlogo izvajalcev zdravstvenih storitev," zaključujejo to misel.

Za razpad javnega zdravstva krivijo politične odločevalce 

"Na koncu nas neuke in zaplankane državljane predsednik vlade poduči, da ne razumemo govorice novodobne politične elite in naj se niti ne trudimo razumeti. Še kako dobro razumemo, da nočejo spremeniti ničesar. Gasijo požare, problemi na pogoriščih pa bodo ostali," še pravijo v Fides ter dodajajo, da lahko politične odločevalce, ki ohranjajo nevarno in monopolno vlogo ZZZS in vztrajajo na enotnem plačnem sistemu, "upravičeno označimo kot odgovorne za razpad javnega zdravstva".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User768643
17. 04. 2019 12.35
"Ko se navaja 50 najvišjih plač v javnem sektorju se praviloma navaja bruto zneske, ne pa tudi števila opravljenih ur,..." Zdravniki bi spet radi dokazali, da ima dan 32 ur. In ne bodo srečni dokler ne bodo začetne plače zdravnikov 10.000,00 EUR. In še to za naslednje 3 mesece, potem bo že to premalo.
01xxy
17. 04. 2019 10.38
+1
Zdravniški "nadceh" je sam zakuhal zdravniško krizo, sedaj naj jo pa rešuje vlada? Zdravniška mafija pa hoče samo nadzor nad 4 -imi milijardama zdravstvenega denarja, pa naj stane, kar hoče!
kokoskakokodaka
17. 04. 2019 09.34
+2
Družinski zdravniki samo zahtevajo uveljavljanje standardov, ne pa večjih plač. Sledili jim bodo pediatri, upam da tudi zobozdravniki. Prikažem vam primer v zobozdravstvu, normativ glavarine je okrog 1650 pacientov, na leto dela zobozdravnik, če odšteješ dopust, izobraževanja, višja sila cca 210 dni. Na dan ima 6,5 ur ordinacijskega časa, kar nam da 13 pol urnih terminov. Na leto to nanese torej 2730 terminov. Od tega naj bi bila polovica za protetiko in polovica za konzervativo. To nam da torej 1365 protetičnih in 1365 konzervativnih terminov. Sedaj pa naj mi nekdo razloži kako naj 1650 pacientov uvrstimo čez celo leto da bodo imeli pravične termine. Tudi če jih od tega 300 hodi samo na kratke 15min preglede, vsak dobi manj kot 2 normalna "delovna" termina na leto. Pravijo, da je število zobozdravnikov v slo primerljivo z ostalimi zahodnimi državami, ne povejo pa da od 1300 zobozdravnikov v javnem zdravstvu dela manj kot 1100 in da imajo razvite države vpeljane v sistem tudi ustne higienike, na otroškem zobozdravstvu pa nekatere osnovne storitve opravljajo tudi višje medicinske sestre... Ko pa bojo zobozdravniki rekli hočemo omejitev glavarine na obvladljivo mero, da bodo pacienti lahko dobili termin na 3 mesece pa bo spet, prokleti zaslužkarji, kakšni so, dvoživke... S strani ZZZS bi to pomenilo, da bi bilo potrebno plačati okrog 300 programov na leto, kar bi nas davkoplačevalce stalo groznih 40 mio evrov letno. Saj ni panike, za teš 6, sanacijo bank, drugi tir je dosti dnarja, za neke povsem realne in izvedljive ukrepe v korist ljudstva pa ni.
kokoskakokodaka
17. 04. 2019 09.22
Družinski zdravniki samo zahtevajo uveljavljanje standardov, ne pa večjih plač. Sledili jim bodo pediatri, upam da tudi zobozdravniki. Prikažem vam primer v zobozdravstvu, normativ glavarine je okrog 1650 pacientov, na leto dela zobozdravnik, če odšteješ dopust, izobraževanja, višja sila cca 210 dni. Na dan ima 6,5 ur ordinacijskega časa, kar nam da 13 pol urnih terminov. Na leto to nanese torej 2730 terminov. Od tega naj bi bila polovica za protetiko in polovica za konzervativo. To nam da torej 1365 protetičnih in 1365 konzervativnih terminov. Sedaj pa naj mi nekdo razloži kako naj 1650 pacientov uvrstimo čez celo leto da bodo imeli pravične termine. Tudi če jih od tega 300 hodi samo na kratke 15min preglede, vsak dobi manj kot 2 normalna "delovna" termina na leto. Pravijo, da je število zobozdravnikov v slo primerljivo z ostalimi zahodnimi državami, ne povejo pa da od 1300 zobozdravnikov v javnem zdravstvu dela manj kot 1100 in da imajo razvite države vpeljane v sistem tudi ustne higienike, na otroškem zobozdravstvu pa nekatere osnovne storitve opravljajo tudi višje medicinske sestre... Ko pa bojo zobozdravniki rekli hočemo omejitev glavarine na obvladljivo mero, da bodo pacienti lahko dobili termin na 3 mesece pa bo spet, prokleti zaslužkarji, kakšni so, dvoživke... S strani ZZZS bi to pomenilo, da bi bilo potrebno plačati okrog 300 programov na leto več(torej zaposliti novih 300 zobozdravnikov), kar bi nas davkoplačevalce stalo groznih 40 mio evrov letno. Saj ni panike, za teš 6, sanacijo bank, drugi tir je dosti dnarja, za neke povsem realne in izvedljive ukrepe v korist ljudstva pa ni.
resnicaosvobaja
16. 04. 2019 20.22
+12
Naj najprej očisti Fides svoj klub "300 nadur na mesec", poplača mlade zdravnike in pridne medicinske sestre ( ki se tudi ločijo na garače in lenuhe) , vsem ostalim, kdor hoče iti pa srečno pot. In ko bomo to uredili, pričakujem Štruklja z novimi zahtevami ...
SVETTEL5
16. 04. 2019 21.14
-1
kokoskakokodaka
17. 04. 2019 09.35
Ko se govori o velikem številu opravljenih ur, se namenoma pozabi povedati, da delodajalci mnogokrat opravljene storitve za plačnika zdravnikom plačajo v urah, ker drugih možnosti nimajo," so navedli.
devlon
16. 04. 2019 20.04
+7
zdravstvo ima ze sedaj prevec denarja. veliko ga gre za podmazovanje dohtarjev in predvsem dobaviteljem, neupraviceno
tron3
16. 04. 2019 19.42
+13
V zdravstvu izgine tak al drgač neznano kam okol npr. 600 milijonov, če pomnožimo to z npr 10 je to 6 milijard, je šlo v zadnjih 10 letih tja kjer jim je mesto, sedaj pa Vam ta smrkavc nalaga da bo ta problem rešu, he,he..... Rešl bi ga sam Kitajci, saj veste kako je pri njih štadion, pa strelski vod in zvesto občinstvo. Pa še novico imate, da so vsaj 4 primeri korupcije zastarali na strani tej, torej, se ve, da se ne bo nč zgodilo.
zibertmi
16. 04. 2019 19.25
+7
igy02
16. 04. 2019 19.20
+5
Kaj dajete te probleme gor? Sedaj sledimo vohunom, kregamo se s sosedi, kregamo z EU. Ne še tega zdravstva, no!
tron3
16. 04. 2019 19.20
-9
Omrežje, ki obvladuje zdravstveni sistem je najmanj tisoč let pred Šarkotom, torej rezultat je znan, Šarko-budalko bo puhnu v pogajanjih z zdravniki. Pa tuki niso samo zdravniki, vodstva obeh UKC-jev, dobavitelji, farmacija itd, rezultat je znan. Veliko dretja Šarkota za prazen nič in doseženi cilji zdravnikov in vseh ostalih sodelujočih.
tron3
16. 04. 2019 18.54
-1
Šarko namesto da se šopiriš pot pod noge, ter po nove kredite, zdravnikim boš moral dati tisto kar zahtevajo, ali to z milom ali s silom.
puspan
16. 04. 2019 19.12
+16
Upam, da ne bo popustil, ker je to vihar v kozarcu vode. Še prosili bodo za ponovno zaposlitev. Njihova kolektivna odpoved ni drugega, kot izsiljevanje brez treznega razmisleka.
tron3
16. 04. 2019 19.16
-12
puspan, popustil bom in ubogal Šarko vrli in njegov na pol mrtvi šalabajzer, vsaj po slikah sodeč je tik pred tem, da bo škripnu, pa še sreče ma velik, ker mu v pogajanjih Kaštrin nasprot sedi, da bi mu v primeru hudega lahk pomagu, sam ga bo sigurn prej vprašu, kulk mu bo plaču, če mu bo pomagu!!!