Slovenija

Neuspešna pogajanja med Fidesom in vladno stranjo

Ljubljana, 29. 11. 2022 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nicol Vujović, STA
Komentarji
287

Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov niso sklenili dogovora, je po koncu pogajalske seje dejal vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, so pogajanja s tem zaključena. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil, so pa Bešiča Loredana obtožili, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bešič Loredan o očitkih
    09:01
    Iz 24UR ZVEČER: Bešič Loredan o očitkih
  • Iz 24UR ZVEČER: V Fidesu prijavili ministrovo ravnanje
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: V Fidesu prijavili ministrovo ravnanje
  • Iz 24UR: Pogajanja med vlado in sindikati zaključena
    03:31
    Iz 24UR: Pogajanja med vlado in sindikati zaključena
  • Iz SVETA: Pogajanja med vlado in Fidesom zaključena brez dogovora
    02:39
    Iz SVETA: Pogajanja med vlado in Fidesom zaključena brez dogovora

 

Vladna stran in Fides sta sicer zaključila pogovor, a brez jasnega epiloga, pogajanja se bodo nadaljevala jutri. V najkrajšem možnem času pričakujejo sprejem vladnih izhodišč za nov steber v zdravstvu. Vlada razume zdravstvo kot celoto in želi reševati težave sistemsko. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je povedal, da so pogajanja potekala s precej nihanji, Fides je namreč zjutraj poslal predlog, ki je narekoval zvišanje plač vseh zdravnikov za pet plačnih razredov in še en dogovorjeni razred s 1. 4. 2023. "Najverjetneje bo končna odločitev sprejeta jutri," je napovedal Bešič Loredan.  

V sredo se bo vladna stran zopet sestala z reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva. Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, pravno gledano za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe. Torej bi se lahko zgodilo, da bodo sindikati, ki so udeleženi na obeh pogajanjih, podpisali dogovor tako za zdravstveno nego kot zdravnike, brez podpisa sindikata Fides.

Predlog vlade pa je malce drugačen. Pet plačnih razredov bi zvišali zdravnikom in zobozdravnikom do 57. plačnega razreda, tistim v 57. plačnem razredu pa bi zvišali za dva razreda, torej do 59. razreda. Vlada se je prav tako dogovorila, da s 1. 4. odpravi plačni strop. "To smo objektivizirali s povprečnimi plačami, razlikami, zdravstvom kot celoto," je dejal Bešič Loredan. Poudaril je, da se vlada zaveda, da ne more odpraviti vseh nesorazmerij, da pa ponudba še vedno stoji na mizi in da je precej odvisno od tega, kako bodo jutri odreagirali sindikati, ki so sopodpisniki kolektivne pogodbe. 

"Ne govorimo o dvigu plač, ampak o poskusu uravnoteženja za leto 2023, sindikatom ponujamo roko, da oblikujemo stavkovno zavezo do Fidesa, steber zdravstva do 1. 4. in enega do 30. 6., ter da gre vse to v zakonodajni postopek. Vlada je namreč jasno dala vedeti, da želijo od 1. 1. 2024 imeti drugačno zdravstvo, zdravstvo kot sistem, drugačen plačni sistem in del reform, ki se bodo implementirale s 1. 1. 2023," je dejal.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Luka Kotnik

Bešič Loredan je še navedel, da gre za celovito ponudbo, da obstaja tudi 20-odstotni dvig osnovne plače za leto 2023, česar niso pogojevali z ničemer. Prav tako se niso dotaknili dodatkov ter sistema, takšnega, kot je. Na pogajanjih naj bi se pogovarjali popolnoma odkrito, je zatrdil Bešič Loredan.

"To vse skupaj predstavlja 611-milijonski paket, ki smo ga namenili za plače v javnem sektorju za leto 2022 in 2023, predvidevali smo tudi realizacijo preteklih dogovorov s prejšnjimi vladami. Predvideli smo maso denarja, ki jo bomo morali nameniti za to, da do sistemskih sprememb vsaj zasilno izravnamo sistem, da bomo lahko skupaj dosegli ta družbeni dogovor, kako s plačami in drugimi stvarmi naprej. Samo plače v zdravstvu niso dovolj, tega se zavedamo. Javno zdravstvo želimo narediti bolj dostopno," je pojasnila Sanja Ajanovič Hovnik, ministrica za javno upravo.

Je pa Ajanovič Hovnikova pojasnila, da mora vlada – čeprav se zaveda, da so v zdravstvu težave, ki jih je treba nasloviti – gledati celoto, cel javni sektor, tudi, kaj se dogaja v gospodarstvu, kaj se dogaja v ostalih poklicnih skupinah. "Zdravniki niso tisti, ki so na socialnem dnu v državi, imamo namreč tudi tiste, ki imajo neprimerno nižji socialni status, in tiste, ki jih je draginja bistveno bolje prizadela," je poudarila.

Sindikatom je vlada večkrat pojasnjevala to pozicijo vlade, ki ni enaka njihovi. Nikomur se nič ne jemlje, nikogar se ne pogojujejo z ničemer. "Plačna reforma je napovedana, nesorazmerja in anomalije bo ustrezno naslovila."

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

Kaj pomeni 20-odstotni dvig plač pri zdravnikih in zobozdravnikih?

 V letu 2023 bo to pomenilo dobrih 45 milijonov evrov, v letu 2024 pa 60 milijonov evrov. "To je ponudba, ki jo imajo na mizi, in pričakujemo, da bodo ugotovili, da ta ponudba ni tako slaba in predvsem omogoča dovolj časa, da se v miru dogovorimo, kako zdravstveni sistem peljati naprej," je še dodala Ajanovič Hovnikova. 

"Pogajali smo se z vsemi podpisniki kolektivne pogodbe, odločitev vsakega je potrebno spoštovati. Vlada si želi dogovora, vlada naslavlja vse zdravnike in zobozdravnike," je poudaril Bešič Loredan. Z odpiranjem plačnega stropa bodo vsi iz 57. plačnega razreda prešli v 59. plačni razred. V 57. plačnem razredu so ljudje različnih starosti, različnega staža, vse zdravnike torej ne morejo nadgraditi za 5 razredov, ker bi to dodatno zrušilo vse, je pojasnil Bešič Loredan. Temeljna usmeritev, kot je pojasnil, je, da se naslovi vse mlade zdravnike, ki so trenutno v podrejenem položaju glede na tisto, kar se je zgodilo novembra lani, ko je minister za zdravje sam podpisal sporazum in uničil vsa razmerja v zdravstvu.

"Zdravstvo je celota, želimo ga nasloviti kot celoto, stvari pa želimo urediti v stebru."

"Vsak podpisnik kolektivne pogodbe zadostuje, da je pogodba veljavna," je pojasnila Ajanović Hovnikova. "Ne odpravljamo vseh nesorazmerij, anomalij, ali pa ekscesov. To je predvideno, v sistemu pa se bomo pogovarjali tudi o vseh ostalih elementih, ki delovno razmerje tvorijo, ne zgolj o plačah," je dejala.

Poudarila je, da gre, kar se stavke tiče, za politični pritisk. Če pride do stavke, bodo najbolj trpeli ljudje, ki ne bodo prišli do zdravnikov. "Plače zdravnikov niso tiste, ki so najbolj kritične v tej državi, in to je tisto, kar je minister začutil." Jasno je bilo dano vedeti, da težav, ki so se v teh letih nakopičile, ni mogoče odpraviti z zamahom ene roke, je dejala Ajanović Hovnikova. Težave namreč niso vezane zgolj na plače, ampak pomenijo izjemen finančni napor.

Lahko bi se zgodilo, da bodo sindikati, ki so udeleženi na obeh pogajanjih, podpisali dogovor tako za zdravstveno nego kot zdravnike, brez podpisa sindikata Fides.

Na vprašanje, ali bi to lahko vneslo dodaten razdor v zdravstvo, je odgovorila, da ne ve, zakaj, saj bi podpis dogovora zdravnikom prinesel bistveno višje plače, kot jih imajo sedaj. Tudi sama se sicer zaveda, da s podpisom dogovora vseh anomalij in nesorazmerij v zdravstvu ne bi rešili, zato bo potrebna prenova plačnega sistema.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
30. 11. 2022 11.35
Zeleznicarjem v Avstriji 400eur zraven...Slo zdravnikom najmanj 600
Delavec_Slo
30. 11. 2022 08.05
+2
Normalno, dohtarji bi imeli milione, dnarja pa ni, in v jok pa na drevo!
junij66
29. 11. 2022 20.37
-1
Pred letošnjimi volitvami. SOCIALNI DEMOKRATI;Skrajšali bomo vrste v zdravstvu.🤣😅🤣😅. Vsakdo mora priti do specialista v 30 dneh. 😅🤣😅😂🤣😅😂Predsednica SD T.Fajon🤥🤥 ŠE NOBENA VLADA NI REŠILA PROBLEM ZDRAVSTVO PA GA NITI TOTALITARNA PERNATA VLADA NE BO.
setisfekšn
29. 11. 2022 17.55
+1
Referendum da se ukine fides
setisfekšn
29. 11. 2022 17.45
+3
25 let pozor 25 let vsako leto stavkajo dohtarji!če to ni bolano izsiljevanje!ko pa prideš v javno ordinacijo po termin za pregled z ct ali operacijo ti začne z meseci čakanja,če pa plačaš si jutri na vrsti!fušajo med rednim časom!poden od podna!
MiamiNights1984
29. 11. 2022 17.37
+4
FIDES je mafijska organizacija. Prav bolno je gledati, kako peščica tipov v belih haljah v šahu drži ves narod in grozi, kadar koli jim zapaše. Medtem ne prideš do zdravnika. Kličeš, pišeš e-maile ... te pošljejo na test, ki je namenjen samemu sebi. V 2022 lažje prideš do predsednice države kot do zdravnika. KONEC TEJ MAFIJI!
Tone1234
29. 11. 2022 17.35
-2
Tip z smešno frizuro je snemal ministra ? Je zato bil tam namesto Kuštrina?
FAUSTOS1
29. 11. 2022 17.20
+3
fides hoče postati država v državi-iztop a kam bi radi šli in kaj postali je vprašanje zdaj a sds nasveti?
St. Gallen
29. 11. 2022 16.57
-1
Loredan je delal v Svici, ampak....
txoxnxy
29. 11. 2022 16.35
+2
Pošljite temu Danijelu eno fletno fermacevtko da ga odnesejo čustva v sedma nebesa bo na vse pristal kljub holobovim grožnjam za svojim hrbtom.
SlepiSlovenc
29. 11. 2022 16.35
+5
Svoboda! Fides nima pojma! Skint jih s pozicije pa bo rešeno.
Krakower
29. 11. 2022 16.17
-2
Nemogoče! Holob je obljubil, da bo vse v redu in da bo svoboda. Kaj je to zdaj?!
St. Gallen
29. 11. 2022 16.34
-2
Ze vec kot 1000 let so tudi Egiptu golobi specialiteta.Trenutna cena okusnega, polnjenega z rizem 100EGP.
SlepiSlovenc
29. 11. 2022 16.35
-1
setisfekšn
29. 11. 2022 17.49
+2
Bo svobodna ko bo skinu fides!!upam da na referendumu ki bi bil najmaj 70%za!
OrodniK
29. 11. 2022 16.07
+7
No, in sedej bodo šolniki slišal, da bodo v zdravstvu dobil 20% povišico, pa da tud njim pripada!!! Al jih bo Štrukelj ukrotil po navodilih iz Murgel, da ne bodo motli Dottoreja med privatizacijo energetike??! LOL
yanay
29. 11. 2022 15.54
+17
Zdravniki so v teh dveh letih in pol corone, povsem spremenili način svojega delovanja in to na slabše. Ko berem spodnje komentarje, mi gredo lasje pokonci. Tudi sam sem prišel do informacije, da so v zadnjem letu, najboljše stranke nepremičninarjev postali prav zdravniki. Pa prav oni bi se morali zavedati, da so obkroženi z zaposlenimi, z medicinskimi sestrami, negovalkami in ostalim nižjim osebjem, ki so vsak dan zelo obremenjeni, plačani pa so zelo slabo. Zato jim pa osebje uhaja v branže, ki so manj stresne, tisti, ki ostanejo, so pa še bolj obremenjeni! Kuštrinu in ostali zdravniški eliti ni nič hudega, plače imajo že tako dobre, poskrbite raje za mlade zdravnike. In ne mi govoriti, da ste preobremenjeni, kolegi spodaj zelo nazorno povedo, kaj se trenutno v zdravstvu dogaja. Najbrž so še najbolj obremenjeni na urgencah.
slovenka62
29. 11. 2022 15.54
+10
Vidi se kako se dela v javnem sektorju.Sramota da se tri mesece pogovarjajo jokajo cmokajo pa nič.Drugače naj pa kar štrajkajo mladi zdravniki ki imajo res mizerne plače napram mešalcem megle.
jank
29. 11. 2022 15.52
+12
Fides si prav nič ne želi urejanja razmer v zdravstvu. Zavedajo se, da bi se jim s tem zožale možnosti ribarjenja v kalnem, v katerem dobro služijo trgovci, lobisti, ozek in najbolj vpliven del zdravnikov. To niso t.i mladi zdravniki. Za njih je vedno veljalo, da morajo počakati na čas ko bodo "veliki oz. dovolj stari".
junij66
29. 11. 2022 15.51
-2
ČE BI BIL dr.BEŠIČ LOREDAN TAKO DOBER KOT GA PERNATI PREDSTAVLJA JAVNOSTI BI OSTAL ORTOPED. BIL JE V BOLNICI VALDOLTRA PA JE DOBIL BRTICO V TA ZADNJO😳.PA JE ŠEL V ŠVICO DELAT. TUDI TAM JE DOBIL BRTICO😳😳.KONČAL JE V ŠEMPETRSKI BOLNIŠNICI. TUDI TAM JE DOBIL ODPOVED😳😳😳. ZDAJ NE VEM ALI SE MU DOGAJA KRIVICA ALI NE ZNA DELAT.🤔
jank
29. 11. 2022 15.54
+2
Neokusen poskus diskreditacije ministra. Kaj ima ta pamflet z ministrskim delom ministra?
kor22
29. 11. 2022 15.50
+6
Ne rabijo visjih plac, ce se jim zdi delo prezahtevno lahko grejo delat za minimalko v proizvodnio
jank
29. 11. 2022 15.41
+15
Naj povedo, ali bodo stavkali tudi popoldne v zasebnih ordinacijah.
Nimasmisla
29. 11. 2022 15.33
+8
Sedaj pa lahko samo upamo da se nekemu ne bo utrgalo ko ne bo dobil pomoči