Slovenija

Fides: Politiki se v največji krizi zdravstva ukvarjajo sami s seboj

Ljubljana, 08. 07. 2023 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko se je v petek po dobrem letu dni na položaju poslovil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, so se odzvali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. "Odstavljanje ministrov in kaos zdravstvene politike, ki smo mu priča, brez jasnega cilja, niso popotnica iskanja rešitev, za katere bi se morali zavzemati vsi," so bili ostri.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zgodovina zdravstvenih ministrov
    03:21
    Iz 24UR: Zgodovina zdravstvenih ministrov
  • Iz 24UR: Odzivi na odhod zdravstvenega ministra
    03:11
    Iz 24UR: Odzivi na odhod zdravstvenega ministra

 

Fides je v sporočilu za javnost uvodoma zapisal, da z zaskrbljenostjo spremljajo stanje v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu in pristop vlade k reševanju nakopičenih težav, ki vedno bolj potencirajo probleme, s katerimi se sistem sooča že več let. 

"Odstavljanje ministrov in kaos zdravstvene politike, ki smo mu priča, brez jasnega cilja, niso popotnica iskanja rešitev, za katere bi se morali zavzemati vsi. Namesto merjenja mišic na zdravstveni sceni si državljanke in državljani zaslužijo premišljene in odločne korake reševanja zdravstvenega sistema. Obljub in prekršenih časovnic Vlade RS je bilo dovolj," so ostri. 

V nadaljevanju so spomnili na odhode zdravstvenih delavcev, tudi zdravnikov, iz javnega zdravstvenega sistema k zasebnikom ali tujino. Zaradi pomanjkanja zdravnikov se ni zaprl še noben oddelek v bolnišnicah, so se pa zmanjšale kapacitete postelj in posledično podaljšale čakalne dobe, opozarjajo. 

T. i. stresni test zdravstva je bo mnenju Fidesa zgolj potrdil njihova opozorila, časa za oklevanje pri reformah pa ni več. "Občutek imamo, da si politični odločevalci pred resnostjo problemov še vedno zatiskajo oči in se v največji krizi zdravstva ukvarjajo sami s seboj. Te občutimo vsi, tako pacienti kot zdravstveni delavci, ki smo dnevno vpeti v vse slabše razmere v javnih zdravstvenih zavodih."

Predstavnik Fidesa Gregor Zemljič in Danijel Bešič Loredan
Predstavnik Fidesa Gregor Zemljič in Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

Fides sam sebe opiše kot "še edinega branitelja javnega zdravstvenega sistema". Z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom so podpisali dva sporazuma o zdravstvenem in socialnem plačnem stebru, ki ob "nezavidljivi kadrovski sliki stanja v javnem zdravstvenem sistemu predstavljata prvi korak krepitve javnega zdravstva". 

V začetku maja jih je nato presenetila sprememba vladne strategije pogajanj, pravijo. Minister za pogajanj ni več udeleževal, sami pa se sprašujejo, zakaj. "Tudi ministrice za javno upravo na pogajanjih ni bilo več. Pogajanja so bila prepuščena tretji osebi brez konkretnega mandata in so zašla v slepo ulico.  Nakazanih rešitev, v času, ko bi se morali že pripravljati na realizacijo novega plačnega sistema, ni.  Odgovornost zato bo morala prevzeti celotna vlada, ki zdaj tekmuje v kritikah odstopljenemu ministru in podpredsedniku Vlade RS."

Kot so še dodali, kadrovske menjave v vladi niso izgovor, da ta ne pristopi takoj k realizaciji dogovorjenega zdravstvenega plačnega stebra. Pri tem bodo v sindikatu še naprej vztrajali. 

Zdravniško zbornico skrbijo hitre menjave ministrov

Zdravniška zbornica je medtem včeraj ocenila, da se je znova pokazalo, kako izredno zahteven je zdravstveni resor. Ob tem so zaskrbljeni zaradi hitrih menjav ministrov, "kar vedno znova prelaga prepotrebne reforme, saj se ključne spremembe lahko izpeljejo le ob stabilnosti".  

"Obžalujemo, da vsaj glede osnovnega zdravstva, ki mu je bila tokrat prvič vsaj deklarativno izražena najvišja prioriteta in podpora ni prišlo do pomembnih premikov, kaj šele spremembe trendov. Javno zdravstvo temelji na njegovih zaposlenih, zato pričakujemo predvsem rešitve, kako ohraniti obstoječe ljudi v javnem zdravstvu na vseh ravneh in kako zagotoviti dodatne moči, ki jih bomo potrebovali zaradi staranja in s tem povezanih vse večjih potreb za zdravstveno oskrbo v družbi," so poudarili.  

Spomnimo. Danijel Bešič Loredan je včeraj naznanil, da zapušča položaj ministra za zdravje. Premier Robert Golob mu je predložil odstopno izjavo, minister za jo je podpisal. Golob je ob tem dejal, da imata z Bešičem Loredanom na temo krepitve javnega zdravstvenega sistema različne poglede, zato je bil ministrov odhod po premierjevih besedah logičen in pričakovan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
10. 07. 2023 13.43
-1
Če vlak zamuja, če so čakalnice na žel. Postajah zaklenjene je kriv sindikat strojevodij? Ne ni. Prav toliko moči ima tudi fides. Če šolstvo ne funkcionira je kriv Štrukelj? Ne ni. Ministrstvo za šolstvo ima vse niti v rokah. Ko to prebiram vidim kako neizobraženi nekompetentni ljudje izražajo zblojeno mnenje. Še bolj zbojen bo še verjel in s to lažjo se bomo borili. Samo za preusmerjanje pozornosti gre. Plačani komentatorji zavajajo, poneumljajo.
zmerni pesimist
09. 07. 2023 18.02
+0
In to krizo je ustvaril fides da lahko ribari v kalnen
Perivnik
09. 07. 2023 19.15
+2
V tri krasne - Daj no, ne zavajaj narod in davkoplačevalcev in zavarovancev. Politika samo planira kako in kje bodo kradli za svoje politične namene, pa kako jim bo zdravstveno osebje in vsi ostali zaposleni v zdravstvu delali skoraj zastonj. Ravno oni vidijo, kaj se dogaja v zdravstvu, njih se lewaški politiki bojite!!!
petb
09. 07. 2023 19.42
smuuki
10. 07. 2023 13.38
+0
Fides v nobenem primeru ne more biti kriv. Vse odločitve na temo zdravstva so v rokah vlade. Fides se lahko strinja ali pa ne. Odločitve sprejema izključno vlada.
MrNurmic .
09. 07. 2023 16.14
+2
Fides na bo samo tiho.je eden od tistih zdravniških lobijev ki je tudi kriv da je tako kot je
zibertmi
09. 07. 2023 15.51
+1
FIDES Po odstopu ministra Loredana nam Fides sporča, da se bodo čakalne dobe podaljšale. Za dolge čakalne dobe so krivi Fides, zdavniška zbornca in dvoživke. Edini, ki lahko kritiziramo zdavstvo smo uporabmiki/bolniki. Ko bo prišel novi minister ne bodo čakalne dobe nič krajše. Bo pa Fides galamil da samo višje plače rešijo čakalne vrste.
petb
09. 07. 2023 19.45
Že zdavnaj ni pomemben pacient (hvala redkim izjemam in sestram), ampak denar.
Betuul
09. 07. 2023 15.11
+0
Sploh ni jasno kako so se zdravniki; / doktor zdr; kirurgi itd in ostali strokovno zdr. Anastezisti; ipd.osebje/ znašli v FIDESu! Zdravniki bi morali biti ločeno od politike! Kot teologi! Medicinske sestre tudi dipl sestre in referenčne sestre predstavljajo delovni kolektivu;delavci! Ki delujejo po navodilu zdravnika in pacienta! V tem delu zdravstva ni reda!
smuuki
09. 07. 2023 13.39
-1
Roko na srce. Koga je treba poslušati? Na izbiro imamo Meseca, Kordiša 9n kompanijo bluzičev. Na drugi strani izobražene in spoštovane zdravnike. Če uporabim njihovo retoriko je treba spoštovati stroko. Tu pa pojavi se problem. Levica brez enega strokovnjaka iz tega področja narekuje kaj je treba storiti. Če ni po njihovo vsakega pripravijo k odstopu. Ko bo vse propadlo ti butli z levice postanejo nezaposljivi zdravniki pa zaželjeni kjer se pojavijo. Odločitev ni težka komu prisluhniti. Lahko pa stroki zdravnikom pomagamo, da te trde levake naženemo iz vlade in tako stroka lahko začne normalno delati.
petb
09. 07. 2023 19.48
-1
Bla, bla, bla. Imenuj tiste politike (npr. "zastaran"), ki jih ujamejo na jahtah z lobisti in dobavitelji.
iskriv
09. 07. 2023 13.20
+4
SDS in NSi bi ob obravnavi zdravstvene problematike morala molčati in se skriti v najtemnejšo špranjo , ker so s svojim nedelom v tej smeri v vseh treh mandatih vladanja stanje samo poslabšali , zlasti v zadnji , ko so z covid dodatki , ki so jih delili kot bombončke in bombonjere ustvarili velike neenakosti in lakomnost , ki se sedaj samo stopnjuje ob pomoči opozicije in njenega podpihovanja . V treh Janševih vladah , kjer je bila tudi NSi , so imeli pet ( 5 ) ministrov za zdravje , ki pa niso naredili nič in sedaj pametujejo in želijo umazati pred javnostjo to Golobovo vlado , ki je ugriznila v to kislo jabolko reform ! Podpisan in s strani predsednika vlade Goloba sprejet odstop ministra za zdravje Bešič Loredana samo kaže na to , da je ta vlada zavezana danim obljubam , čeprav počasi napredujejo . Odstop v Janševi vladi ni mogoč , kar je Janša dokazal tudi v primeru Hojsa , lahko delaš še take napake in ljudje zahtevajo tvoj odstop , vendar Janša ne dovoli odstopiti .
JApajaDAja
09. 07. 2023 11.34
-3
bešićof loredan je zamudil dan, ko bi lahko očuval svojo čast in se ognil popolnemu ponižanju pred slo narodom,9.jan.letos! edino kar bi moral rečt-odstopam s pozicije in NE bom se opravičil, ker vem, da imam prav !
User300173
09. 07. 2023 11.30
+5
Fides naj bo lepo tiho, saj nosi polovico odgovornosti za stanje v zdravstvu. Zdravniki naj zdravijo, za to so izšolani in nazaj se ne ukvarjajo s politiko. Ekonomisti naj vodija javne zavode, za to so izšolani. Javno-zasebno strogo ločiti.
Castrum
09. 07. 2023 09.51
+3
Maks Tajnikar, član SD, profesor na EF, izjemen poznavalec zdravstva v Sloveniji. Poglejte njegovo gostovanje v Odmevih dva dni nazaj.
smuuki
09. 07. 2023 13.30
+3
On ve vse o vsem. Rezultati njegovih ekspertiz pa porazni.
Castrum
09. 07. 2023 09.49
+1
A kdo ve kako je kaj z docentkom? Je še vedno v šoku?
Kstane
09. 07. 2023 09.47
+1
Konec g.Loredana,konec vlade!
cakra
09. 07. 2023 09.38
+2
Vprašanje za 1 MIL. eur ..kdo vodi to državo pod to vlado in tudi pod vsemi novimi obrazi ki smo jih imeli v SL..
punkracij
09. 07. 2023 09.51
+3
Gotovo tisti,ki so si osnovo in omrezje ustvarili pod grbom šestih plamenic.
dragson
09. 07. 2023 09.52
+1
Našo državo vodi vrh EU, ker naši se preveč ukvarjajo sami seboj. Ostale stranke, ki niso prišle v parlament samo iščejo šivanko v senu. Vse kar je ukazano z vrha EU, in kazni ki jih dobivamo plačujemo davkoplačevalci. Za vso nestrokovno vodenje prejšnih vlad, se Slovenija ne bi izvlekla iz dna pekla. Preveč je korupcije v zdravstvu, politiki in predvsem pa lobistov. Državljani pa to dopuščamo.
Finfer
09. 07. 2023 09.36
+6
Ta država je kot getapovsko taborišče moraš plačevati zdravstvo a že od začetka veš da od tega ni nobene koristi,moraš plačevati ljubljanezarsko mrtvaško televizijo a jo sploh ne gledaš,plačujemo pravosodje in policijo a ni nobene koristi ne od enih ne od drugih !!
petb
09. 07. 2023 19.52
Iz davkoplačevalskega denarja pa tudi SDS npr.
zmerni pesimist
09. 07. 2023 09.30
+0
Pa saj ne prvič
zmerni pesimist
09. 07. 2023 09.29
+3
Smo pač prišli z dežja pod kap
ap100
09. 07. 2023 09.17
+5
jaz si želim le da Loredan pokaže jajca ter pove zakaj se je tako opravičeval Jankoviču - in da mi še razloži kako nekdo pripravi odstopno izjavo drugi pa jo podpiše-
Darko32
09. 07. 2023 09.35
+1
ap100 Imaš prav. To, da ti nekdo napiše in ti moraš podpisati je tipična ideologija KOMUNIZMA in ideologija delovanja. Glede JANKOVIČA pa prav tako sumim, da so iz rdeče elite pritiskali na njega, da se mora opravičiti in si sami roke oprali. Z tem so dokazali, d ajim ni v interesu, da se zdravstvu uredi in uredi finaciranja. Nekaj si pa morajo zase sredstev tudi urediti za njihovo delovanje. Nek konto treba zagotoviti.
cakra
09. 07. 2023 09.40
+0
AP 100 zato ker Jankovič skupaj z strici vodi prek Goloba to državo.
Kstane
09. 07. 2023 09.49
+0
son?ek11
09. 07. 2023 09.07
+0
Najbolj je nad odstopom loredana razočaran janez!! On je interpelacijo zanj pripravil s figo v žepu!! Hoteli so 10 ur pametovati in se izživljati nad koalicijo v prepričanju, da interpelacija ne bo uspela, saj predvsem sds in nsi želijo privatizacijo zdravstva in loredan je bil pravi za privatizacijo, pač bintencev lakaj!
ap100
09. 07. 2023 09.19
+0
res to je velik uspeh J , ki je jasno pokazal da koalicija ni tako enotna kot se zdi da niso upali preživeti interpelacije in šele potem odstopati tako kot so naredili pri bobnarjevi
cakra
09. 07. 2023 09.43
+0
Son poglej si več let nazaj Tarčo pa se vidi kdo ima zdravstvo ugrabljeno to je SD in nekaj malega NSI.
Kstane
09. 07. 2023 09.51
-1
Kaĵ pa če Janez v resnici dela za Goloba?
son?ek11
09. 07. 2023 09.01
+2
Samo v informacijo!! Določenih zdravil zmanjkuje v celi EU in ne samo v Sloveniji.
zmerni pesimist
09. 07. 2023 08.50
+0
Ni rešitve treba bo zategnit pas
Abrams
09. 07. 2023 09.01
+1