Slovenija

Fides premierja pozval, naj poseže v pogajanja

Ljubljana, 29. 01. 2024 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P., Š.B., T.H.
Komentarji
299

Zdravniški sindikat Fides je predsednika vlade Roberta Goloba pozval, naj poseže v za zdaj neuspešna pogajanja. V torek dopoldne bodo sicer v Fidesu odločali tudi o umiku soglasij za nadurno delo, ki močno skrbi nekatere bolnišnice. Kot zatrjujejo v sindikatu, je po do zdaj zbranih podatkih umike soglasij podpisala že več kot polovica zdravnikov. "Na novo pridobljeni prosti čas bomo namenili družinam," pravijo.

Se bo v spor med zdravniškim sindikatom Fides in ministrstvom za zdravje zdaj vpletel tudi predsednik vlade Robert Golob? Prav k temu ga namreč pozivajo v Fidesu, kjer pravijo, naj poseže v za zdaj neuspešna pogajanja.

Pri Fidesu se hudujejo, da vlada zdravnikov ne jemlje resno. "Na pogajanja prihajajo osebe brez kakršnih koli mandatov s predlogi, ki so enaki kot so bili prvi dan in s katerimi se predlaga zgolj, da se priključimo stebernim pogajanjem. Kot da ne obstajajo nobeni predhodni sporazumi, katere je vlada kršila in jih še krši. Tako je bilo tudi danes," so zapisali v sporočilu za javnost.  

Kot pravijo, zdravništvo s tem silijo v skrajne ukrepe, za katere bo moral odgovornost prevzeti predsednik vlade.

Fides
Fides FOTO: 24ur.com

Napovedali so, da bodo v torek sklicali glavni stavkovni odbor, ki mu bodo predlagali zaostritev stavke. V sindikatu bodo odločali tudi o napovedanem umiku soglasij za nadurno delo. Kot pravijo, naj bi bil odziv zdravništva množičen.  Po do zdaj zbranih podatkih je umike soglasij podpisala že več kot polovica zdravnikov, so zatrdili. "Zdravnice in zdravniki bomo na novo pridobljeni prosti čas namenili družinam. Vlada pa naj ta čas nameni za razmislek o prioritetah," še pravijo v Fidesu. 

Vlada in Fides za isto mizo spet v sredo 

S pogajalci vlade pa bodo za mizo znova sedli v sredo, tokrat na sedežu sindikata. V Fidesu so sicer k udeležbi na pogajanjih večkrat pozvali ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki pa je večkrat pojasnila, da za to nima mandata. Kot je danes povedal predsednik Fidesa Damjan Polh, vladna pogajalska skupina zagotavlja, da je ministrica stalno obveščena o vsem dogajanju na pogajalskih sejah, zato ga čudi, da se pogajanj ne udeleži.

Prevolnik Ruplova namreč pravi, da je za pogajanja z zdravniki zadolžen minister za javno upravo Franc Props, ki sicer vodi pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo.

Strani se po besedah namestnika vodje vladne pogajalske skupine Denisa Kordeža še vedno vrtita okoli datuma uveljavitve finančnih učinkov, torej dvigov plač. Vlada namreč ne pristaja na parcialne dogovore s katerimkoli sindikatom, ki bi prinesel finančne učinke pred 1. januarjem 2025.

"Srčno upamo, da pridemo do napredka in da tudi Fides končno razume, da ne glede na to, kdo sedi nasproti njih, so stališča pač enaka," je povedal Kordež. O vsebini ponujenega sindikatu ni želel govoriti, je pa poudaril, da so bile vladne ponudbe konkretne.

V ljubljanskem UKC odpadlo le nekaj odstotkov storitev, v novomeški bolnišnici več kot 40 odstotkov

Bolnišnice po dveh tednih zdravniške stavke sicer poročajo o različnih obsegih odpadlih zdravstvenih storitev, je v nedeljo poročal STA. V UKC Ljubljana jih je po prvih analizah odpadlo od dva do tri odstotke, v novomeški bolnišnici pa povprečno od 40 do 45 odstotkov. V Splošni bolnišnici Celje je medtem po besedah direktorja Dragana Kovačića doslej odpadlo približno 10 odstotkov zdravstvenih storitev, v murskosoboški so zaradi stavke odjavili oziroma prestavili približno 150 posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih postopkov, v ptujski bolnišnici pa je odpadlo 15 odstotkov pregledov in operacij.

Okoli 20-odstoten delež odpadlih elektivnih pregledov in posegov v kirurški ambulanti so imeli tudi v Splošni bolnišnici Trbovlje, v Valdoltri 15 odstotkov terminov v ortopedskih ambulantah in 10 odstotkov operacij, v brežiški bolnišnici pa je odpadlo 138 zdravstvenih storitev.

V nekaterih bolnišnicah se medtem bojijo uresničitve napovedi o umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo. V ljubljanskem UKC na primer s soglasjem za nadurno delo dela 916 oziroma slabih 60 odstotkov vseh zdravnikov, v Novem mestu, na Ptuju in v Valdoltri ima takšno soglasje večina zdravnikov, v trboveljski bolnišnici pa imajo soglasje za nadurno delo podpisano celo vsi zdravniki. V SB Brežice je približno polovica zdravnikov podpisala soglasje za več nadurnega dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misika1967
27. 02. 2024 21.05
+1
Zdravnike in celotno zdravstvo placujemo MI DRZAVLJANI,torej se naj fides pogaja z nami. Mi jim ne damo nic,nula. Odgovornost za vse pa je njihova.
Resničo
30. 01. 2024 19.45
+2
Rešitev je zelo enostavna. Vlada izda odredbo da, vsi tisti zdravniki ki so zaposleni v javnih zavodih, na podlagi konkurenčne klauzule, tako kot v vseh panogah, NE SMEJO DELATI PRI ZASEBNIKIH. Odredba velja, dokler so čakalne vrste in do takrat se zdravnikom zamrznejo plače. Zdravniki so pozabili zakaj so zdravniki. Kaj je njihovo poslanstvo in, zakaj ih je država brezplačno šolala. Denar jim je stopil v glavo in jih nič drugega ne zanima. Humani poklic ZDRAVNIK je izginil in se pojavil poklic doktorjev ki so v medsebojni tekmi, kdo bo bogatejši in kdo bo imel večji vpliv v zdravstvu in jih NE ZANIMAJO BOLNIKI!!!
pokikoki
01. 02. 2024 17.27
Upam, da se zavedate, da je to GROZLJIVKA. Radiolog, ki redno dela v bolnici, odčitava slike tudi v ZD - to vse odpade. Ortoped, ki redno operira v bolnici, ima ambulanto v ZD - ta odpade (in vsi naročeni bolniki). Internist, ki redno dela 6x tedensko v bolnici, ima enkrat tedensko antikoagulantno ali diabetološko ambulanto v ZD - vse te obravnave odpadejo itd. itd. Tega res ne smemo dovoliti, drugače se sistem podre :(
pokikoki
01. 02. 2024 17.27
(seveda mislim 4x tedensko v bolnici in 1x v ZD)
brezvode
30. 01. 2024 17.52
+2
Ja naj poseže v pogajanja in odredi delo zdavnikom če imajo pa premalo naj gredo drugam kjer bodo dobili več in stanovanja za 5oo € najemnine
User516303
30. 01. 2024 13.11
+2
Tako, in to dokončno, ne potrebujejo višje plače, samo manj nadur, posledično bo njihovo družinsko življenje spet popolno.
kr--en
30. 01. 2024 11.59
+3
Na forumu smo se odločili, da si zdravniki ne zaslužijo vpovišanja plač. Vlada naj pove kako namerava rešiti čakalne vrste in ostale probleme v zdravstvu. Kaki konkretni predlogi?
User300173
30. 01. 2024 11.05
+3
Kjer ni transparentnosti in kontrole, je lahko samo stala. Prepuščeno je posameznikov, skupinam, lobijem. Kdor plača mora imeti v uvid celoten potek dela. Le tako lahko kontrolira in dobi kar je plačal. V zdravstvu tega ni. Uvesti norme kakor na zahodu in nam primerljivih sistemih, plačilo po učinku. Šest mesecev v zdravstvu obvezno 40 ur možno še 8 ur, brez nadur in dvoživk. Le tako bomo videli, kaj za en sistem je zdravstvo in kako sploh deluje. Kaj plačamo in dobimo sedaj je velika neznanka.
pokikoki
01. 02. 2024 17.31
Žal sistem ne zdrži 1 mesec, kaj šele 6 mesecev, če bi vsi zdravniki delali samo 40 ur tedensko oziroma 8 ur dnevno. Konkretno v ZD to pomeni, da bi osebni zdravnik zaradi dveh sobotnih in enega nočnega 12h dežurstva imel 4 dni v mesecu (torej 1 dan v tednu) fiksno zaprto ambulanto. V bolnici bi na račun prostega dne po dežurstvu (ki se zdaj v praksi vleče v delovni dan in v naslednje dežurstvo) odpadale ambulante, posegi, s tem pa bi samo podaljšali čakalne dobe. Za zdravnice je to sigurno boljše, za bolnike bolj varno (spočit zdravnik), po drugi strani pa neizvedljivo :(
Kostorog
30. 01. 2024 10.36
+3
Lo povi izsiljevalski, prekinit delovna razmerja.
borjac
30. 01. 2024 10.02
+7
Pokritiziral bom malo naše Slo. medije, ali se vi bojite Fidesa, kajti nobenih takih vprašanj za v "meso" jim ne postavljate, imajo neovirane monologe, brez nerodnih podvprašanj....... skratka kot da se mediji bojite Fidesa, nihče jih ni vprašal zakaj za časa stavke hodijo delat k zasebnikom, kakšne plače imajo Fidesovci, zakaj privatizirajo Javno zdravstvo, zahtevati od njih naj komentirajo skrite račune zdravnikov v tujini, in še dodatno plačevanje dela , ki ga imajo plačanega že iz ZZZS-ja, pa naj pokomentirajo primerjave plač anesteziolog - čistilka,..... vprašanj kolikor hočeš, vi mediji pa vse stilu, kako je bilo na morju, ali je bila voda topla, hrana je bila v redu, ali ste šli kaj v shoping .... ni kaj dejstvo je da se mediji bojite Fidesa, bomo videli ali boste izbrisali ta komentar, kajti mene se pač ne bojite.
zibertmi
30. 01. 2024 10.01
+6
lepo je včeraj doktor zver povedal o poslih z krvjo.prostovolci darujejo to bogastvo brezplačno,podjetje sestavljeno iz stroke prodaja ta arkikel ukc ljubljana po 6 milijonov,pa verjetno še kam,računi te institucije so prazni ,denar izginja v privat denarnice.stroka prireja poročila sebi v prid,na čelu človek že 30 let,minister samo podpiše dokument ,ki ga stroka pripravi,vsepovsod isto ,kjer je v igri državni denar
oježeš
30. 01. 2024 09.58
+2
A kar naenkrat je pa golob dober za njih. Mogoče bo treba v to norijo poseči nam ljudem in tistim pacientom, ki ne dobijo normalne zdravniške obravnave.
zmerni pesimist
30. 01. 2024 09.18
+5
Zakaj goloba saj pogajalci delajo po njegovem ukazu ali pa zdravnikim teče voda v grlo mi bolniki bomo že potrpeli
ARNO50
30. 01. 2024 09.08
-4
Bravo Fides..... Vsi zdravniki odstopite od sporazuma za nadurno delo in končajte stavko. Tako boste vsaj približno pošteno plačani za normalni tedenski 40-urni delovnik. Ta sončna vlada do sedaj ni storila še popolnoma nič... Vsi dosedanji roki za ureditev plač v javnem sektorju so že drugič prestavljeni. Novi rok; 2025.... in tudi takrat ne bo nič, čisto nič. Da pa na pogajanja na vladnih straneh sploh ni ministrov, pa je kronski dokaz da jim to sploh ni v interesu. Ukvarjajo se sami s seboj in predvsem s privatizacijo državne energetike.
kuncci1
30. 01. 2024 09.27
+5
ARNO50
30. 01. 2024 09.31
-3
ceta69
30. 01. 2024 08.53
+8
stavkajo za večje plače kaj pa oni ponujajo zato ali drugače če so že dobili 200 miljonov pa nič naredili
Tavžntroža
30. 01. 2024 08.17
+10
Nihče ampak prav nihče razen dohtarjev in nekaj študentov medicine ne podpira te stavke. Cel narod vidi, da se ne stavka za spremembe, ki bi izboljšalo zdravstvo. Stavka se le zaradi zdravniškega pohlepa. Ko delajo popoldan na privat, niso prav nič utrujeni, tudi družina jih takrat ne zanima. Zanimajo pa jih evrčki.
pokikoki
01. 02. 2024 17.36
V medijih izstopa 5% zdravnikov z bajnimi plačami in zaslužki popoldan v privat sektorju. Manjka objektivnosti, pogleda v delo tistih, ki se med stavkajo ne oglašajo, ampak delajo. Pacienti teh zdravnikov vam bodo znali povedati. Ne bi bilo pa slabo, če bi kakšen novinar preživel delo na urgenci v soboto z urgentnim zdravnikom, v ambulanti z osebnim zdravnikom, na IPP z mladim dežurnim specializantom interne. Aja, tem ne bi imeli kaj oporekati, pa nima smisla....
Merhabap
29. 01. 2024 21.41
+7
umirite se pa se obrnite naokrog
User300173
29. 01. 2024 21.29
+11
Zdravstvo 6 mesecev delat največ 48 ur na teden, ukinit nadure in dvozivke, pa da vidimo, kje smo s tem zdravstvom. Zdravnikom norme kakor povsod naokoli, saj jih pri nas nimajo, delajo kolikor hočejo. To je unikum. Država plačnik pa ne v koliko bo kdo naredil. Samo 6 mesecev, ampak vse ukinit.
Skinwalker
29. 01. 2024 21.22
+11
Spakirajte bomo nasli druge zdravnike ki ne prejemajo pod mizo denar..
pokikoki
01. 02. 2024 17.38
Prosim če pošljete podatke direktorjem ZDjev in bolnic, vas bodo zelo veseli. Razpisi so odprti že vrsto let, pa ni kadra na trgu....
Bikoborec
29. 01. 2024 21.18
+8
Iz te moke ne bo kruha
Misika1967
29. 01. 2024 21.14
+18
Fides edini na svetu ki stavkajo in unicujejo lasten narod ki jih placuje. Za cas stavke vsem ki stavkajo ne placat,nam pa ne odtegnit zdr.prispevkov.Vsi v skupno tozbo na evropsko sodisce saj se izvaja genocid.
Dragulj
29. 01. 2024 21.10
-7
saj ne proizvajate ali prodajate ekektrike niste pomembni