Slovenija

Fides prvi predlog za mediatorja zavrnil, želi si nekoga iz tujine

Ljubljana, 01. 03. 2024 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Metka Majer
Komentarji
470

Zdravniška stavka se po sedmih tednih zaostruje, od danes namreč velja umik soglasij zdravnikov za nadurno delo. Spor med vlado in Fidesom se nadaljuje, kot kaže, pa tudi najnovejši predlog za mediacijo ne bo šel zlahka skozi. Čeprav se obe strani strinjata, da potrebujeta posrednika, je Fides prvi predlog za mediatorja že zavrnil. Za to vlogo se je ponudila Zveza organizacij pacientov Slovenije, ki pa po Fidesovem mnenju ni nevtralna. Zato želijo nekoga iz tujine. Tudi to pa že sproža pomisleke.

V Zvezi organizacij pacientov pravijo, da se je ideja o mediaciji prvič pojavila v razgovoru med njimi in zdravniško zbornico že pred tremi tedni, a je bila takrat povsem preslišana. "Kot kaže, vlada in Fides še nista bila pripravljena na to, zdaj pa smo to samo ponovili," pravi generalni sekretar organizacije Gregor Cuzak

"Mi mislimo, da je delo zdravnikov premalo plačano v osnovi, je pa preveč narejenih ur dežurstva, namesto da bi reševali organizacijo celotnega sistema, imamo tu dežurne krivce in dežurni krivci so postali zdravniki," dodaja Cuzak. 

A Fides je ponudbo po hitrem postopku zavrnil. "Glede na to, da so se oni postavili na vladno stran, da so kritizirali stavko, menimo, da niso pravi sogovornik za mediacijo, in smo se jim lepo zahvalili," pravi predsednik Fidesa Damjan Polh.  

In kako na ta očitek gledajo v zvezi pacientov? "Kako kdo razmišlja, je vedno pravica vsakogar, kar se nas tiče, so elementi zgodbe, v kateri ima Fides prav, in elementi zgodbe, v kateri ima vlada prav," pove Cuzak. 

Fides si za mediatorja želi nekoga iz tujine. "Jaz mislim, da imamo v Sloveniji dovolj sposobnih mediatorjev z dobrimi izkušnjami, ampak kot rečeno, to je stvar dogovora, mogoče bi bilo res dobro, če bi tudi mediacija potekala v slovenščini, tako se tudi bolje razumemo," meni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. 

Damjan Polh, predsednik zdravniškega sindikata Fides
Damjan Polh, predsednik zdravniškega sindikata Fides FOTO: Luka Kotnik

 Vlada je včeraj z odlokom razširila nabor nujnih storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke."To, kar je vlada naredila, je samo podžgala zdravnike, ki so ogorčeni, ker je to neke vrste prisilno delo," pravi Polh. "Brez dvoma se bomo pravno ostro odzvali, zdaj kakšna oblika, to bo povedala pravna, odvetniška pisarna," dodaja. 

Vlada je prepričana, da bo kakršno koli presojo odlok prestal, saj da je njegov cilj zgolj zaščititi najranljivejše skupine, invalide in starejše. "Slišati je bilo, da želimo vladati z odlokom, s tem odlokom ne želimo vladati, s tem želimo zaščititi tiste, ki so najbolj krhki," pojasnjuje Pintar. 

"Mi nismo pozabili na etiko in moralo, morate vedeti, da je bila stavka do 1. marca zelo blaga in je komaj kdo, posebej ranljive skupine, občutil to stavko," še pove Polh. 

O tem se je danes oglasil še varuh človekovih pravic. Vsebinsko podpira vladna prizadevanja za zaščito pravic invalidov, ki so se obrnili tudi na varuha, a hkrati vladi predlaga, da namesto z odlokom za to čim prej pripravi predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janik1111
04. 03. 2024 15.23
+1
Ali je FIDES opredelil glede načina dela ortopeda dr. Matjaž Sajovic in celotne falange ortopedov v celjski bolnišnici ?
zmerni pesimist
03. 03. 2024 08.04
+2
Kakšna mediacija in kdo jo bo plačal drlovne knjižice im dajte pa naj grejo v
smuuki
03. 03. 2024 10.26
-1
Ja res? Namesto njih pa glas ljudstva v ordinacije. Še metelkovce in inštitut 8 marec. In je javno zdravstvo rešeno. Bravo brihte brihtne. To lahko napiše le objesten metelkovec, ki je še zdrav. Kaj bo jutri te danes ne zanima. Iq številka čevljev. 😀😀😀😀
iskriv
03. 03. 2024 08.03
+2
FIDES igra OPOLZKO igro po notah zasebnikov in SDS ! Ne glede na zgubo , ki jo ustvarjajo s svojim bojkotiranjem dela , poslabšanjem zdravstvenega stanja prebivalstva , ki je talec zdravniške nečimrnosti in možnega kolapsa javnega zdravstva , kar je njihov cilj , da bi vzcvetelo zasebno zdravstvo in še več korupcije v tem segmentu ! Ne meditacija ne kakršna koli druga oblika ne bo rešila problema v zdravstvu , dokler ne bodo v FIDESu nehali izsiljevati in igrati te podle igre s pomočjo zasebnikov in SDS !
Jožajoža
02. 03. 2024 20.05
+5
Ko je na oblasti Janša, Fides ne stavka
marker1
02. 03. 2024 20.21
-3
Seveda ne. Pod vlado JJ imajo zdravniki vedno dobre pogoje za delo.
iskriv
03. 03. 2024 08.01
+3
Pod Janševimi vladavinami ne stavka nobeden , ker v opoziciji ni hujskačev in ni takih , ki z dobavitelji v zdravstvo uživajo na njihovih jahtah in si delijo državni denar !
marker1
03. 03. 2024 08.53
-2
Večinska Golobova vlada ima tako moč da je lahko izničila in preklicala vse kar je naredila pretekla vlada JJ in ti boš zdaj razlagal, da stavka Fides s podporo SDS. Stranka SDS nima nobene moči, je samo izgovor za vašo nesposobnost vodenja države.
smuuki
03. 03. 2024 09.25
+2
A ste povedali nekaj česar niste hoteli? Najbolj intelegentne povezujete z sds in zahojene,zblojene uličarje z levico,svobodo? Odločitev ni težka kdo ima vsebino in underground sceno beri z izgubami. 😀😀😀😀
Samo12
03. 03. 2024 15.13
+1
Dobre pogoje za korupcijo in križarjenja . Smo videli pogoje z golfi, zaščitno opremo,…
jutri_pa_res
02. 03. 2024 19.15
+3
Zdravniki niso polbogovi, ampak le visoko izobraženi serviserji. Izobraženi pač na višjem nivoju kot kakšen avtomehanik in to je vse. Človeško telo je v bistvu le bolj zahteven stroj kot avto ali recimo letalo, zato pa polovice bolezni in poškodb v bistvu sploh niti ne znajo pozdraviti. Pozabljajo tudi, da smo jim to izobrazbo plačali ljudje, ki so nas v grebenju za še višje plače sedaj vzeli za talce.
jutri_pa_res
02. 03. 2024 19.28
+4
Razen tega, lanska ujma je/bo stala ta narod 10 milijard Eur (?) in tu se moramo vsi zavedati, da bo vsak po svoje moral popuš...
Samo12
02. 03. 2024 18.08
+3
Nic jim dat, so dobili dovolj in več kot dovolj plačani. Stavkajo pa samo tiste dvoživke, dopoldan stavka, popoldan pa privat dela. Poglejte video na yt o celjskih ortopedih. Odpoved dat tistim, ki ne opravljajo svojega dela, tako kot v Nemčiji, pa je od takrat mir
marker1
02. 03. 2024 16.38
-3
S pritiskom na zdravnike boste samo povzročili njihov odhod v tujino. K nam pa bodo prišli samo zdravniki s vprašljivo izobrazbo iz držav bivše Juge. V zdraviliščih so skoraj 100% sami uvoženi zdravniki. Drugih itak ne bo. Kdo pa bi hotel delati v državi, kjer zdravniški poklic ne spoštujejo?
ArkaMast
02. 03. 2024 17.32
+6
Saj oni pritiskajo, ne mi. Plače imajo zelo dobre. Gre samo za politično intrigo.
Samo12
02. 03. 2024 17.59
+4
Eh kopriva ne nakladaj, ne laži, naj grejo, samo ne bojo dolgo, ker tam ne bojo dvoživke in bojo mogli delat. Zakaj pa ne bi imeli zdravnikov iz bivše juhe, saj je tudi puklast iz bivše juge, pa te ne moti. Naj le gredo pa tebe in tvojo sekto zraven vzamejo
Samo12
02. 03. 2024 18.02
+4
Pa se odseli, vzemi jufko zrave in ti bo slo res hvalezna. Sektaskih kopriv kot si ti in puklastega noben me bo zadrževal. Glede zdravilišč ne zavajaj, ker ni res, je pa res URI Soča, kjer je nastavljen sektas in vidimo kaj se je zgodilo. Pa ne nakladaj o bivši Jugi iz juga, ker je tudi tvoj veliki od tam, kaj ti ni jasno??
smuuki
03. 03. 2024 09.30
+0
Ko bi gradbinci delali nič in dan brez počitka vik in krik. Če zdravnike silimo v nenehno službo je postalo normalno. Namesto zahvale pa primerjamo plače skupaj z nadurami s plačami s skrajšanim delovnim časom učitelji. Še več. Štrukelj sviz pogojujeje svoje odločitve z morebitnim dvigom plač zdravnikom. Vi pa to celo podpirate. Najmanj kar vam lahko rečem miste pošteni in objektivni
marker1
02. 03. 2024 15.47
-5
Zdravniki so povsod kasta zase. Njihova izobrazba, znanje in intelekt so na veliko višjem nivoju in ni primerljivo z nobeno od naših mnogoštevilnih družboslovnih ved. V drugih državah je to spoštovan poklic, razen pri nas. Zato jih levičarji ne prenesejo, ker niso vodljivi.
iskriv
02. 03. 2024 16.10
+7
Naši zdravniki , s častnimi izjemami , ki so strokovnjaki in niso koruptivni , po večini so koruptivni in delujejo kot dvoživke , malo v državni službi veliko privat !
smuuki
02. 03. 2024 16.37
-4
To je en razlog. Drug pa. Levičarje razjeda zavist. Sami tega znanja in posledično statusa v družbi niti pod razno ne zmorejo doseči. Zdaj jih onemogočajo brez milosti. Da bi bile slučajno vojne razmere bi ponovno polnili brezna z njimi.
ArkaMast
02. 03. 2024 17.35
+1
jutri_pa_res
02. 03. 2024 18.55
+3
Ti si eden od tistih, ki misli, da so zdravniki nadljudje. Vendar niso polbogovi, ampak le visoko izobraženi serviserji. Izobraženi pač na višjem nivoju kot kakšen avtomehanik in to je vse. Človeško telo je v bistvu le bolj zahteven stroj kot avto ali recimo letalo, zato pa polovice bolezni in poškodb v bistvu sploh niti ne znajo pozdraviti. Pozabljajo tudi, da smo jim to izobrazbo plačali ljudje, ki so nas v grebenju za še višje plače sedaj vzeli za talce.
smuuki
03. 03. 2024 09.32
+0
Žal je tako pa vam prav ali ne. Piloti in zdravniki so vedno izstopali iz povprečja. Enim je to sprejemljivo levaki pa vidijo enake želodce in prezirajo različna prizadevanja za dosego
jutri_pa_res
02. 03. 2024 15.19
+5
Mediacija lahko pomaga pri kakih vizičnih osebah. To ni arbitraža, ampak samo poskus, da neka tretja oseba od strani obema strankama poskuša kaj razložiti, če sta kje v trmasti zmoti. Tukaj pa gre za politiko, ker v resnici imajo dohtarji že sedaj previsoke plače. Razen, če javno objavljene številke lažejo.
smuuki
02. 03. 2024 16.42
-5
Javno objavljene številke verjetno ne lažejo. So pa namerno zlonamwrno predstavljene. Ves čas se učitelji primerjajo z zdravniki pozabijo pa povedati da osnovna plača zdravnika za poln delovni čas tudi približno ne dosega teh številk. Učitelj s skrajšanim delovnim časom bi po štrukljevo moral dobiti enako kot zdravnik s številnimi nadurami. Namerno primerjajo jabolka in hruške. Bodimo realni in primerjajmo urne postavke. Koliko kdo dobi na uro. T primerjava bi pa pokazala upravičenost stavke.
jutri_pa_res
02. 03. 2024 19.20
+2
smuuki, eno stvar moraš vedeti. Te nadure, o katerih govorijo, so 'pridelane' z nočnimi dežurstvi, ko dohtar na oddelku celo noč prespi, sestra pa ga zbudi le, če se kateremu pacientu na oddelku nenadoma poslabša, ali če pripeljejo koga iz urgence. To je pa v povprečju 1x na noč.
smuuki
03. 03. 2024 10.33
+0
Sam sem v vojski delal ta dežurstva kjer sem lahko tudi zakinkal. To je trajalo samo 1 leto. Dan po dežurstvu nisi za nikamor. Ves zabuhel in neuporaben. Pouskusi in uživaj če misliš, da je res tako lepo. Niti slučajno ni primerljivo z urejenim 8 urnim delavnikom v dopoldanskem času. Hvala za višjo plačo pod temi pogoji. Kdor je to skusil ve. Takrat je bila še številka 94 poziv zdravnika. Od daleč je to lepo videti v praksi pa precej drugače
jutri_pa_res
02. 03. 2024 15.07
+8
Od kod se je pravzaprev pri zdravnikih porodila ideja, da si lahko višje plače kar sami določijo in jih s štrajkom kar izsilijo? Lepo po slovensko povedano, državljani VAM VEČ KOT TOLIKO ZA VAŠE DELO NE DAMO!!! Komur je to premalo, naj pač spakira kovčke, cesta v svet ali v privat je široko odprta. Mi se bomo že znašli.
jutri_pa_res
02. 03. 2024 15.08
+8
To, kar je vam podpisal Loredan, pa si lahko nekam vtaknete. Loredan ni narod.
marker1
02. 03. 2024 15.37
-1
Ideja o višjih plačah se je porodila pri Štruklju, ki mu vedno uspe. Pa tudi sodniki na ta način izsiljujejo višjo plačo.
smuuki
02. 03. 2024 16.43
-4
Loredan je bil del vlade. Predsednik vlade je bil z vsem seznanjen in se sedaj spreneveda
AJOJ_SI
02. 03. 2024 14.23
+6
Iz tujine seveda nekoga, da mu dajo denar da bo pristransko predlagal meditacijo, ni ne konca ne kraja barabinstvu FIDESA🤪
borjac
02. 03. 2024 17.17
+4
Fides hoče mediatorja iz tujine, in to takega ki ima odprt račun v Hong Kongu........
User300173
02. 03. 2024 14.06
+8
Dokler ne bo fizično ločeno javno in zasebno zdravstvo, do takrat bo stala. Pohlep je močnejši od morale. Direktorji obvezno ekonomisti, nikakor zdravniki.ti so lahko tehnični direktorji. Cehovska lažna solidarnost je premočna, ker so vsi vmesani. Direktor Celjske bolnice je šolski primer uzrupacije.
Sixten Malmerfelt
02. 03. 2024 14.03
+6
Pejte že delat fidesovci in nehajte krast naš denar!srake kradljive!
proofreader
02. 03. 2024 13.58
-4
Pirc Musar: Vladanje z odloki je pravno huliganstvo.
borjac
02. 03. 2024 17.20
+5
Imaš popolnoma prav "proofreader", huligan Janša je v dveh letih vladal tako da je izdal 200 odlokov, huligan, čeprav imajo ponavadi huligani dolge lase ??
marker1
02. 03. 2024 13.57
-4
Levičarju je žena povila temnopoltega dojenčka. Samo da ni Janša, je odvrnil srečni očka.
proofreader
02. 03. 2024 14.21
-3
proofreader
02. 03. 2024 13.47
-1
Jenullov Keber ima že od 1996 zasebno podjetje. Potem pa o dvoživkah sanja.
smuuki
03. 03. 2024 10.35
+1
To kar keber zna in zmore nikogar ne zanima. Njegova nesposobnost ga je pahnila med uličarje kjer zdaj dreka. On je tipična embalaža brez vsebine
smuuki
03. 03. 2024 10.37
+1
Ostal mu je le naziv doktor. Namenoma ne pove neuporaben. Nihče ga ne povabi k sodelovanju v privat sceni. Zakaj ne se je kdo vprašal?
CyniC666
05. 03. 2024 17.55
@ proofreader in smuuki - A sta skupaj, ko tole pišeta? A se vzajemno, khmmm, "tolažita"? Videti je že tako. ;D #vsidesnivsizdesno #happyendforever ;)
iskriv
02. 03. 2024 13.01
+8
FIDES igra OPOLZKO igro po notah zasebnikov in SDS ! Ne glede na zgubo , ki jo ustvarjajo s svojim bojkotiranjem dela , poslabšanjem zdravstvenega stanja prebivalstva , ki je talec zdravniške nečimrnosti in možnega kolapsa javnega zdravstva , kar je njihov cilj , da bi vzcvetelo zasebno zdravstvo in še več korupcije v tem segmentu ! Ne meditacija ne kakršna koli druga oblika ne bo rešila problema v zdravstvu , dokler ne bodo v FIDESu nehali izsiljevati in igrati te podle igre s pomočjo zasebnikov in SDS !
marker1
02. 03. 2024 13.50
-8
Daj razloži kaj imajo skupnega izobraženci iz Fidesa in po vaše zaplankanci iz SDS? Edino dejstvo je, da levi ne znate upravljati z državo. V času vlade JJ ni stavkal nihče, razen nepomembnih kolesarjev, ki so so noreli ob petkih zaradi izgube oblasti. Pod Golobom pa zdaj vse živo stavka. V ponedeljek bodo še UE po celi državi.
iskriv
02. 03. 2024 16.07
+3
Pod Janševimi vladavinami ne stavka nobeden , ker v opoziciji ni hujskačev in ni takih , ki z dobavitelji v zdravstvo uživajo na njihovih jahtah in jim delijo državni denar !
Dark Knight
02. 03. 2024 16.32
-4
pekoči paradižnik
02. 03. 2024 13.00
+3
Fides, sindikat zdravnikov, četa brez srca, kot Shylock reže si svoj funt mesa s teles bolnikov.
smuuki
03. 03. 2024 10.41
+0
Paradajzi. Obnašaš se kot lisica ki ne doseže grozdja. Itak je kislo ga niti ne bi jedla. 😀😀😀😀😀
ajdanakolesu
02. 03. 2024 12.13
+12
A vi mislite da ima Slovenski zdravnik v Avstriji 42 urni delavnik, 60 dni dopusta, plačano specializacijo, plačane strokovne izlete v Ameriko in na Japonsko, ter dovoljenje za neomejeno delo z s.p. za svetovanja in delo pri zasebnikih in razne nagrade farmatcevtskih izdelkov in prodaje dodatkov ? Jaz sem delala 12 let v Javni Kliniki v Avstriji in ne poznam takšnega primera, kot jih imamo v Javnem zdravstvu v Sloveniji, da vsak dela kar hoče, tudi ruši sistem in hujska kolege v škodo bolnikov. Tega ne doživiš niti na Balkanu.
Rast112
02. 03. 2024 11.46
+12
Tujce si želijo imet za mediatorje, po drugi strani pa smo proti tujcem in nsi hoče vložit za referendum. Desnaki kričijo ne maramo tujcev, hkrati pa si želijo tujce za mediatorje, še verjetno imajo v mislih kakšnega svojega. Saj več niso normalni. Zdravnikom n fidesu pa pokazat, da oni ne bodo odločali, saj imamo mi dovolj sposobnih mediatorjev. Zdaj samo igrajo na drugo struno, da lahko nagajajo oziroma, da se nekako pametno rešijo iz te godlje, ki so si jo sami ustvarili. Ja, drek so si zamešali, zdaj ga pa naj pojedo. In še enkrat ,prej, ko bodo odstopali od njihovih zahtev, manjšo blamažo bodo imeli,ker imamo državljani tega že zdavnaj dovolj in je preseglo že čez zdrav okus.
Sixten Malmerfelt
02. 03. 2024 12.34
+5
mediacija iz tujine? So pa slo zobozdravniki proti odhajanju Slovencev k hrvaškim zobozdravnikom, posebej ko slovenska zavaraovalnica poravna račun! kdo jih bi razumel!