Slovenija

Polovica zdravnikov preklicala soglasja za nadurno delo

Ljubljana, 30. 01. 2024 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Kaya Kamenarič, T. H., STA
Komentarji
1029

Na glavnem stavkovnem odboru Fidesa so odločili, da bodo aktivirali preklice soglasij za nadurno delo. V praksi to pomeni, da zdravniki, ki so se odločili za preklic soglasja, odslej ne bodo delali več kot 48 ur na teden ali več kot 16 ur neprekinjeno. Do težav bi lahko prišlo predvsem tam, kjer je zdravnikov že tako malo. Po oceni naj bi soglasja umaknila približno polovica vseh zdravnikov. V Zdravniški zbornici poudarjajo, da mora delo tudi v spremenjenih razmerih ogranizirati delodajalec, ne zdravniki. Ministrstvo je vodstva zdravstvenih zavodov zaprosilo, da jim glede na število preklicanih soglasjih sporočijo ukrepe, ki jih bodo sprejeli za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fides zaostril stavko
    03:48
    Iz 24UR: Fides zaostril stavko
  • Iz 24UR: Kaj zaostritev stavke pomeni za paciente?
    03:04
    Iz 24UR: Kaj zaostritev stavke pomeni za paciente?
  • Iz SVETA: Bojana Beović o posledicah stavke za paciente
    05:17
    Iz SVETA: Bojana Beović o posledicah stavke za paciente

 

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides ostaja nezadovoljen z vladno stranjo. "Na pogajanja prihajajo osebe brez kakršnih koli mandatov s predlogi, ki so enaki, kot so bili prvi dan in s katerimi se predlaga zgolj, da se priključimo stebrnim pogajanjem," so v sporočilu za javnost zapisali že včeraj. 

Na današnjem glavnem stavkovnem odboru so zato predlagali zaostritev stavke. "Na seji glavnega stavkovnega odbora Fides je bil soglasno sprejet sklep, da z jutrišnjim dnem aktiviramo preklice soglasij povsod tam, kjer so jih zbrali. To bodo naredili sindikalni zaupniki," je povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. Jutri bodo delodajalci torej dobili preklice soglasij, učinkovati pa bodo verjetno začeli nekaj dni kasneje. 

Ponekod bo preklic soglasja v veljavo stopil takoj, tak primer naj bi bila Splošna bolnišnica Celje in Onkološki inštitut Ljubljana. V nekaterih primerih pa bo preklic oziroma umik soglasij v veljavo stopil v 30 dneh.

Naloga javnih zdravstvenih zavodov po njegovih besedah bo, da ob upoštevanju novih pogojev sestavijo urnike tako, da se prilagodijo umiku soglasij.

Odslej bodo delali do največ 48 ur na teden

Zdravniki, ki so se odločili, da bodo umaknili svoja soglasja za nadurno delo, bodo odslej delali največ 48 ur tedensko in ne več kot 16 ur neprekinjeno. "To je v skladu z evropsko direktivo o delovnem času, ki tudi naši državi narekuje, da se delo ureja v okviru 40 + 8 ur tedensko. To je bil nujen ukrep, ki smo ga morali sprejeti zato, da opozorimo, da si ta vlada sploh ne želi nobenih sprememb v zdravstvu. Varna obravnava pacientov in primeren čas za pacienta pa sta za nas imperativ," je povedal Polh. 

"Zdaj smo stavkali od ponedeljka do petka, ob sobotah in nedeljah pa so bila dežurstva, delala so se nujna stanja. Z umikom soglasij prehajamo na sedemdnevni delavnik, kar pomeni, da se bodo v delavnik štele tudi ure, opravljene ob sobotah in nedeljah," je pojasnil. Po njegovih besedah zna to povzročiti težave predvsem na oddelkih, kjer je zdravnikov malo in bo neprekinjen delovni čas težko vzpostaviti. "Skratka lahko se obetajo motnje," je povedal. 

Še vedno bodo delali po stavkovnem minimumu. 

Stavka v UKC Ljubljana
Stavka v UKC Ljubljana FOTO: Bobo

Preklic soglasja sicer pomeni individualno odločitev zdravnika – tak zdravnik od delodajalca torej pričakuje, da ga bo na delo razporedil v skladu s 40-urnim delavnikom. Tisti, ki soglasja niso preklicali, bodo lahko delali, kot so doslej. Preklic soglasij lahko podajo tudi nečlani Fidesa.

Ker so za urnike odgovorni delodajalci, bo zdaj najtežja naloga čakala prav njih, saj bodo morali urnike ustrezno spremeniti in prerazporediti delo zdravnikov. "Naloga javnih zavodov bo, da upošteva te nove pogoje in da urnike in delo sestavi tako, da se prilagodijo novim urnikom, ki jih določa evropska direktiva," je še enkrat razložil Polh. 

Polh je spomnil, da so bili direktorji več zdravstvenih ustanov prejšnji teden na sestanku pri ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel in da so poudarili, da bodo v primeru umika soglasij v delovnih procesih verjetno nastale kar precejšnje težave, saj zdravnikov primanjkuje.

Zdravniki so doslej namreč stavkali od ponedeljka o petka, v soboto in nedeljo pa so dežurali. Zdaj pa se bodo vse opravljene ure v tednu seštevale do 48.

Preklicu soglasij najbolj naklonjeni v vzhodnem delu države in v Izoli

Na Fidesu so že včeraj povedali, da je bil odziv zdravništva množičen. "Po do sedaj zbranih podatkih je umike soglasij podpisala že več kot polovica zdravnikov," so zapisali včeraj. Danes je Polh povedal, da so preklicu soglasij najbolj naklonjeni v vzhodnem delu države. "Najbolj goreči zagovorniki so v Slovenj Gradcu, Celju, Ptuju, pa tudi v Novem mestu," je povedal in dodal, da so preklic množično podprli tudi v Izoli. 

Zdravnice in zdravniki bodo na novo pridobljeni prosti čas namenili družinam. "Vlada pa naj ta čas nameni za razmislek o prioritetah," so pripomnili.

Ponovno so izpostavili hudo pomanjkanje zdravnikov. Kot je pojasnila predstavnica sindikata Fides Ana Lina Vodušek, morajo, ker ni dovolj zdravnikov, njihove ure pokriti zdravniki, ki so zaposleni. 

Še vedno bi radi v popoldanskem času delali tudi drugje

Na onkološkem inštitutu se je pozivu k preklicu soglasij odzvalo okoli 80 odstotkov od tistih zdravnikov, ki delujejo na področjih, kjer je treba zagotavljati tudi dežurstva, je pojasnila Voduškova in izpostavila kirurgijo, interno radioterapijo in anesteziologijo. Zagotovila je sicer, da bo za onkološke paciente, tako kot doslej, še vedno poskrbljeno. 

Preklic soglasij bi se poznal tudi v večjih zdravstvenih domovih, v katerih kar nekaj zdravnikov deluje tudi v nujni medicinski pomoči. V tistih zdravstvenih domovih, kjer zdravniki ne pokrivajo nujne medicinske pomoči, pa bo ta motnja po besedah predsednika Fidesa manj očitna.

Več bolnišnic je prejšnji teden za STA sicer napovedalo, da bo v primeru umika soglasij zdravnikov za nadurno delo preklicalo soglasja za delo pri drugih delodajalcih oziroma o tem razmislilo. Polh je danes dejal, da je morebiten preklic soglasij zdravnikom za delo pri drugih izvajalcih v rokah delodajalcev. "Ni nujno, da izgubijo ta soglasja. Je več pravnih oblik dela v popoldanskem času," je pojasnil.

"Od vlade imamo dovolj obljub in zavlačevanja, zahtevamo resne, jasne zaveze in jamstva, da bo ta zdravstveni steber formiran," je dodal Polh. Na vprašanje, ali bi bila za Fides denimo sprejemljiva podpisana vladna zaveza o finančnih učinkih z začetkom prihodnjega leta, je odgovoril, da ne bi rad špekuliral, a da je 1. januar 2025 krepko predaleč. Fides pa si sprememb v zdravstvenem sistemu želi še to pomlad.

Anonimno pismo o pritiskih  k umiku soglasij za nadurno delo

Iz civilne iniciative Glas ljudstva so medtem sporočili, da so prejeli pismo specializanta, zaposlenega v eni od javnih bolnišnic, ki ne želi biti imenovan. V pismu po navedbah iniciative priča o pritiskih k udeležbi na stavkovnih shodih in k umiku soglasij za nadurno delo.

Polh je na novinarski konferenci dejal, da takim insinuacijam ne verjame. "Če je karkoli resnega, naj pride z imenom in priimkom na Fides, pa se bomo pomenili," je pozval.

Zdravniška zbornica: Delo v spremenjenih razmerah bo moral organizirati delodajalec, ne zdravniki

Zdravniški zbornici Slovenije po današnjem srečanju z zdravniki v Slovenj Gradcu ocenjujejo, da se bodo številni zdravniki odločili za delo v skladu z zakonodajo. Menijo, da z umikom soglasij za nadurno delo zdravniki izražajo nemoč nad neuresničenimi obljubami o nujnih zdravstvenih spremembah, ki bi jim omogočile bolj kakovostno delo z bolniki.

"Pogrom nad zdravniki, ki ga zaznamo v medijih, pri katerem gre pogosto za sovražni govor, je daleč od tega, kako ljudje v resnici razumejo delo zdravnikov," so na zbornici poudarili v sporočilu za javnost.

Prepričani so, da je takšen odnos še bolj strnil zdravniške vrste, zato pričakujejo, da se bodo številni odločili, da delajo skladno z zakonodajo, torej enako kot večina državljanov - 40 ur oziroma pet dni tedensko.

"Lahko pričakujemo, da bo delo skladno z zakonodajo pomenilo, da bomo delali res samo tisto najbolj nujno, zagotavljali 24 urno prisotnost v urgentnih ambulantah, vse ostalo pa bo po izračunih zelo verjetno kmalu nemogoče izvajati," je poudarila predsednica omenjene zbornice Bojana Beović.

Verjamejo, da bo glede na dolgoletno kadrovsko zanemarjanje delo skladno z zakonodajo hitro pokazalo, da z obstoječim številom zdravnikov ni mogoče opraviti vsega dela, ki ga država pričakuje ali celo zahteva. Trenutno v Sloveniji namreč po mednarodnih podatkih manjka kar tisoč zdravnikov, da bi dosegli evropsko povprečje, so opozorili.

Poudarjajo še, da zdravniškega dela ne organizirajo zdravniki, temveč ga mora vedno organizirati delodajalec. Tudi v spremenjenih razmerah doslednega upoštevanja zakonskih omejitev bo to naloga in odgovornost delodajalca. V zbornici pričakujejo, da bo vladna stran držala podpisanih zavez in se bo stavka čim prej končala.

Ministrstvo zavrača očitke, da se vlada ne pogaja konstruktivno

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da so v neprenehnem stiku z vodstvi javnih zdravstvenih zavodov in natančno spremljajo organizacijo dela med stavko. "Vodstva zdravstvenih zavodov smo ob današnji napovedi zaostrovanja stavke zaprosili, da nam glede na število preklicanih soglasjih sporočijo ukrepe, ki jih bodo sprejeli za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. To je ključno za naše nadaljnje odločitve in morebitne prilagoditve, ki jih bomo morda morali sprejeti v okviru trenutnih razmer," pravijo.

Očitke Fidesa, da se vlada ne pogaja konstruktivno, zavračajo. "Predlogi vladne pogajalske skupine prinašajo konkretne rešitve v sklopu javnofinančne vzdržnosti," so poudarili. Spomnili so, da so člani Fidesa del širšega zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato vztrajajo, da mora biti urejanje plač enotno za vse zaposlene v timu. Ponovno pozivajo Fides, da stavko zamrzne in se aktivno udeležuje stebrnih pogajanj, dokler ne najdejo rešitve, ki bo sprejemljiva za obe strani.

Pogajanja naj bi se nadaljevala v sredo

Na Fidesu pravijo, da so vladni pogajalci doslej zavrnili vse njihove predloge in da čakajo protipredlog.

So pa opomnili še, da vlada je in da še vedno krši predhodne sporazume. "Zato zdravništvo silijo v skrajne ukrepe, za katere bo moral odgovornost prevzeti predsednik vlade, Robert Golob, saj bodo posledica vladne ignorance za prebivalstvo resne," so zapisali. 

Fides bo sicer glede na napovedi s pogajalci vlade za mizo znova sedel v sredo. V Fidesu bi si sicer na pogajanjih želeli videti tudi ministrico za zdravje Prevolnik Ruplovo, ki je že večkrat pojasnila, da za to nima mandata. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1029)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01. 02. 2024 09.59
to je arogantna skupina ljudi
juventina10
31. 01. 2024 15.21
+2
dobro veste,da ste šli predaleč in da se boste prej ko slej morali posuti s pepelom.
ImamLastnoMnenje
30. 01. 2024 21.59
+4
Visoko usposobljen zdravnik, ki izvaja operacije s pomočjo zelo kompleksne opreme, je dejal, da bi npr. na Dunaju res zaslužil več, a je kakovost življenja v Sloveniji veliko boljša kot bi jo imel tam....ni jim tukaj kakšne hude sile, sploh malo starejšim....
juventina10
31. 01. 2024 15.22
+2
in če bi tudi živel na Dunaju,bi mu bistveno manj ostalo od plače ,kot tukaj,sploh nakup nepremičnine ali najemnina.
2fast4
30. 01. 2024 21.57
+4
V slo je 85% zdravnikov za na odpad...ostali delež je vrhunskih strokovnjakov, in zdaj sodi če lahko....Obvezno jim prepovedati delo pri zasebnikih, naj pišejo poročilo o opravljenem delu, naj se štemplajo v zvezi opravljenih ur, prepoved spanja v nočnih dežurstvih, prekinit jim soglasje za nadurno delo itd...
Covid 19
30. 01. 2024 21.55
+3
STAVKA POHLEPA.
Rozle1
30. 01. 2024 21.54
+5
Fides,bza vsako rit se palica najde. Vse se vrača vse se plača.
TwistedFate
30. 01. 2024 21.53
+4
ja in jih pa daš v deljen delovni čas pa je rešeno. Bi hitro nazaj podpisali soglasje.
Rozle1
30. 01. 2024 21.52
+5
Dr. Kontestabile, se je izplačal se primerjati z čistilko. Sedem obravnav na mesec,l. Če bi človek delal na rikverc bi se jih dalo tole ko narediti. Ukinitev nadur, avto štejejo zasebne ambulante al kako.
krokodil555
30. 01. 2024 21.46
+5
Zahtevat takojsen umik soglasij za "popoldansko" delo pri zasebnikih. Pa naj bo kar bo...
rogla
30. 01. 2024 21.30
+12
Naj nehajo delati in naj se jim ukinejo vsi(!) nezakoniti dodatki! Fides = SDS, to se ve, zato, nobenih(!) dodatkov!
Covid 19
30. 01. 2024 21.25
+9
Ma dej zdravniška zbornica ne bluzite,naše sporočilo za javnost se glasi:Eno dežurstvo dohtarja,torej en dan, je plačan od 600 do 800 evrov, kar pomeni, da dela en dan za moj cel mesec,za en njegov mesec jaz delam celo leto, jaz delam on stavka!!! Od nas,oziroma države popravite me, če nisem točno prebral,hočejo še 400 dodatnih milijonov za plače,zakaj zraven teh,FIDES IN ZDRAVNIŠKA ZBORNICA,ne omenite niti z besedo koliko dodatnih milijonov se zgubi s korupcijo in tisti, ki bi jo morali preganjati,da tudi stavkajo,za vse te milijone in kako milijardo,pa se zdravstveni sistem,ki je v razsulu ni in se tudi ne popravi NIČ.KAM VLAGA TA DRŽAVA,MI... V NIČ,samo žepe nenasitnežev. Meni ta vaša inštitucija prej kot zdravstvo deluje kot leglo gospodarskega kriminala,ki se ga seveda dopušča,od opornic dalje.. pa tudi prej je bilo isto.. Milijoni in dodatni milijoni brez učinka za pacienta.Vi pa nam govorite, da ne razumemo,pa kaj ste vi butalci? Ok,naj velja za dohtarje enak zakon,kot vse ostale,pravilno, 40,45 urni tedenski delavnik,ampak ne spreglejte dopusta, 20 DNI IN NE 2 MESECA..Zdravniška zbornica,boste kaj komentirali? Zmanjkuje kadra,saj ga povsod..a nas kdo vpraša,kako mi nadomeščamo ? Aja, vas ne briga.MOJE SPIROČILO ZA JAVNOST. Podpiram,državo in zaenkrat njihovo držo,da je treba za dodaten denar popravljati sistem in ne finančnega statusa bogov, ki to niso.Bog ne krade.Drugo pa.. ste vsi kot mi,ste dobri in ste slabi, ste neverjetni strokovnjaki in pošteni in ste šalabajzerji..po tem bi morali biti plačani..
rogla
30. 01. 2024 21.22
+13
Beovićeva, ti(!) zdravnica!? Ne, nisi, si dolžnica .
rogla
30. 01. 2024 21.25
+9
spiderrrr
30. 01. 2024 21.19
+12
Se je spet Beovićka začela oglašat. Bo kmal začel s covidom. Še pomnite covid dodatke? Beovićka mogoč subtilno namiguje, kako bi se stavka lahk končala. Butale press.
Ivar The Boneless
30. 01. 2024 21.21
+9
Gledal sem da je prejela okoli 100k dodatkov. Za kakšno mini križarjenje in jahtico bo.
petka5
30. 01. 2024 21.19
+9
kaj si ta Polh predstavlja : danes je na tiskovki rekel, da zdaj po ustanovah hodijo inspektorji in jih ustrahujejo pazi to... ustrahujejo... kaj je s tem clocekom, se vidi, da nikoli niso nosili nobene odgovornosti za njih, da, se pozvizgajo vseskozi na pravice oacientov in zdaj ko prvic pride nek organ, ki zahteva spostovanje pravic oacienta je za tega revcka to ustrahovanje... ti se res imajo za nadraso... dojamite ze, da niste nobeni bogovi in da tidi za vas veljajo pravula, zakoni in odgovornost in zaradi tega niste nobene uboge zrtve, nehajte jamrat in se spavte delat... za to kolikor naredite ste ze sedaj prevec placani
Ivar The Boneless
30. 01. 2024 21.20
+8
Koliko odgovornosti nosijo vidimo po stranskih učinkih cepljenja. Nič. Naprimer Loredan in žal preminula Katja, ki je zaradi njega prejela Astra Zeneco.
Ivar The Boneless
30. 01. 2024 21.20
+9
Mislim Poklukar, pardon. Malo zamešal. On je podpusal, da se to lahko daje mladoletnim.
rogla
30. 01. 2024 21.16
+9
Banda pokvarjena! Odvzeti jim pravico opravljanja "poklica"!
txoxnxy
30. 01. 2024 21.16
+5
Ma dajte jim kazen kot šoferjem za vsako prekoračeno minuto pa tud če pacijent leži z odprtim trebuhom do naslednjega dne.
Franc Biber
30. 01. 2024 21.17
+4
Bo tistih minut zadosti ko bodo 8 ur delali.
ZIPPO
30. 01. 2024 21.13
+13
LJUDJE PA A SE V SPLOH ZAVEDATE, DA MI PLAČUJEMO ZDRAVSTVENA ZAVAROVANJA, DA JAVNO ZDRAVSTVO SPLOH FUNKCIONIRA???!!!! IN GLEDAMO TA ZDRAVNIŠKI CIRKUS S FIDESOM NA ČELU???? A JE TO NORMALNO????
Franc Biber
30. 01. 2024 21.14
+8
Ivar The Boneless
30. 01. 2024 21.12
+10
Beović ti si narodu dolžna še mnogo pojasnil. Satelit SDS.
Marinček
30. 01. 2024 21.06
+10
Novinarji rajsi raziščete ali vlada razmišlja o tem da doktorjem ki štrajkajo nebi sploh dali ta mesec plače to vprašanje naslovite na predsednika vlade
Ivar The Boneless
30. 01. 2024 21.06
+9
Prijeti jih in odpeljati v pripor.
Prijazna
30. 01. 2024 21.13
-6
Ivar The Boneless
30. 01. 2024 21.13
+5
O stoimenski refik. A si danes kaj manj nevrotičen?
Prijazna
30. 01. 2024 21.14
-6
Ivar The Boneless
30. 01. 2024 21.15
+5