Slovenija

Fides za pomanjkanje zdravnikov v NMP krivi tudi Poklukarja

Ljubljana, 26. 07. 2022 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar je kot eno od rešitev težav zagotavljanja zdravnikov v ambulantah nujne medicinske pomoči (NMP) predlagal vključevanje zdravnikov do 60. leta starosti. V zdravniškem sindikatu Fides menijo, da gre težave pripisati tudi nespametnim potezam Poklukarja, ki da je imel dovolj priložnosti za sistemske rešitve.

Razloge za postopen razkroj slovenskega javnega zdravstva in nezmožnost zagotavljanja pokritosti ambulant NMP z zdravniki gre pripisati tudi nespametnim potezam nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja, so v sporočilu za javnost zapisali v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

Poklukar je po njihovem mnenju s porušenjem plačnih razmerij v zdravstvenih timih povsem razvrednotil pomen zdravniškega dela. Prav tako ocenjujejo, da je imel v svojem ministrskem mandatu dovolj priložnosti za sistemske spremembe delovanja slovenskega javnega zdravstvenega sistema, vendar se jim je "uspešno izogibal".

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Bobo

Poklukar je v ponedeljek v pisni izjavi kot eno izmed rešitev za ureditev problematike pomanjkanja zdravnikov za delo v ambulantah NMP navedel spremembo Zakona o zdravniški službi tako, da bi se za ohranjanje licence v ambulantno NMP v svoji statistični regiji morali vključevati vsi zdravniki brez opravičljivega razloga najmanj do 60. leta starosti v deležu, ki ga predstavljajo glede na vse specialiste v regiji. Slednje bi po njegovih besedah moralo veljati za vse ravni zdravstva. 

"Predlagani ukrep zakonske prisile vključevanja zdravnikov v ambulante NMP do vključno 60. leta starosti (namesto sedaj veljavne meje 55 let) bi zgolj nesorazmerno obremenil tiste najizkušenejše zdravnike, ki še vztrajajo v javnem zdravstvenem sistemu, in jih dokončno spodbudil k temu, da sistem dokončno zapustijo," so do predloga kritični v Fidesu.

Ob tem so poudarili, da se čas dela zdravnikov "na moralni pogon", na katerega so se v preteklosti zanašali politični odločevalci, postopoma izteka. "Kot pravilno ugotavlja Poklukar, je glavni krivec razkroja javnega zdravstvenega sistema togost sistema plač v javnem sektorju," so dodali.

Bešič Loredan: Projekt ureditve mreže NMP bomo predstavili po lokalnih volitvah

Na Ministrstvu za zdravje so na vprašanje, kako komentirajo Poklukarjev predlog, odgovorili, da se zavedajo, da problematika delovanja mreže NMP traja že več let. Ob tem so spomnili na napoved ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je prejšnji teden povedal, da bodo projekt ureditve mreže NMP predstavili po lokalnih volitvah.

Na problematiko so pred dvema tednoma javno opozorili v Zdravstvenem domu (ZD) Kočevje. Kot so zapisali na spletni strani, zaradi koriščenja dopustov in številnih odsotnosti navkljub večtedenskemu trudu v nekaterih nočnih terminih ne morejo zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika v ambulanti NMP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Professor
07. 12. 2022 14.40
+1
Pa saj je bil priden. Zagovarjal je cepljenje in zapiranje ljudi. Zato sedaj nimamo več niti ene okužbe. Cepljeni pa se itak ne morejo okužiti a ne? Lep dan še naprej! Teoretik zarot.
User300173
27. 07. 2022 11.52
+2
Javno zdravstvo in zaposleni spadajo v enotno listo in ne nekateri izven nje. Vsak deležnik je pomemben, od zdravnika, pa do medicinske sestre in zaposlenih na transfuziji. Noben ni "bog" in se za takega imeti. Javno zdravstvo je javno in lahko deluje le sinhrono in nikakor drugače. Fides zastopa izključno "bogove" v belem? Naj, ampak tudi kritike so del piedestala, na katerem ti zdravniki sedijo, s Kuštrinom na čelu. Je Kuštrin zdravnik ali politik desne provinience? Zdravniki niso "bogovi" ampak ljudje, kateri pomagajo po najboljših močeh, katerim je zdravje človeka na prvem mestu in se temu zavezal. Pri tej pandemiji covida se je pokazalo, kdo kaj dela in se zaveda svojega humanitarnega poslanstva. Zdravniki niso na prvem mestu te lestvice najbolj požrtvovalnih.
User300173
27. 07. 2022 11.39
+1
Fides? Se Kuštrin šali? Fides s Kuštrinom na čelu je SDS "podpornik", tako da kakšne objektivne ocene ali konstruktivnih nasvetov ne gre pričakovati, ampak le polena pod noge. Kuštrin naj se zavzema za zdravstvo s izvirnimi predlogi, politiko naj pusti za to plačanim, kar on vsekakor ni. Naj ne postavlja samo vprašanj, ampak kt zdravnik tudi sprejemljive predloge. Vsekakor se mora g.Kuštrin odločiti, bo zdravnik, ali politik, oboje ne gre.
cakra
27. 07. 2022 08.23
+2
Od kdaj traja šala zdravnika samo 2 leti, res butast naslov.
za naše
27. 07. 2022 08.15
+0
Ja normalno, da ga krivijo saj je bil z prejšnjo sposobno vlado!!😉
geny42
26. 07. 2022 19.03
+5
Ja klasično. Zal je se vedno v zdravstvu samo dohtarija. To da je Pokljukar zdej pametn, je itak bilo za pricakovat. Lahko pametujete ampak ga poznam osebno in sem imel vec stikov z njim. Vse kar rece, je s figo v zepu. Vse za samopromocijo in povzdigovanje samega sebe. Je dvolicnez in ni vreden minimalnega zaupanja. Vpraste sestre v SB Jesenice
Banion
26. 07. 2022 18.48
+6
pokljukar je bil janšev minister a so bili tiho, sedaj so se oglasili in nov krog izsiljevanja se bo začel- zdravnikov bi bilo dovolj a odhajajo ker jim pri nas stari kljukci ne dajo dihat
1918
26. 07. 2022 18.25
+4
plešite, plešite
number46
26. 07. 2022 18.20
+4
Nakladal so o cpeljenju in neumni ukrepi, resni problemov se noben ne loti.
mita1
26. 07. 2022 18.14
+5
Narobe zavezana kravata je s svojim lezenjem v rit firerju, izgubil še tisto spoštovanje, ki ga je imel kot zdravnik, prej.
Jožajoža
26. 07. 2022 18.13
+4
Poklukar je bil janßistična dobro plačana lutka.ni imel pravo govora.
Apostol1
26. 07. 2022 18.02
+3
Nekaj , da se razumemo.Pokljukar niti ni bil tako slab , samo treba je vedet , da je bil le Janševa marioneta in če je koga treba obtoževat je to Janša ,oziroma veliko bolj primeren izraz je Pacient , pa še kar nekaj jih je.
petka5
26. 07. 2022 18.15
+3
ce se nekdo pusti voditi kot marioneta je pa zaradi tega odgovoren in slab