Slovenija

Sindikat Fides zahteva reformo plač, v nasprotnem primeru napoveduje stavko

Ljubljana, 22. 12. 2021 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Bezjak, STA
Komentarji
68

Sindikat Fides je znova pozval vlado in poslance, naj zdravnike in zobozdravnike izločijo iz enotnega javnega sistema plač, v nasprotnem primeru napovedujejo stavko. Kot poudarja predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, so zdravniki močno preobremenjeni in premalo plačani, zato so številni – tudi v času epidemije – dali odpoved in odšli v tujino, nadomestil pa jih ni nihče. Minister Poklukar odgovarja: enotnega sistema že dolgo ni več, spremembe niso stvar ministra za zdravje, pač pa celotne družbe

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zemljič o napovedi stavke
    05:50
    Iz 24UR ZVEČER: Zemljič o napovedi stavke
  • Iz 24UR ZVEČER: Bodo zdravniki stavkali?
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Bodo zdravniki stavkali?
  • Iz 24UR: Poziv Fides
    02:45
    Iz 24UR: Poziv Fides

Zahteva je stara vsaj toliko kot je star javni sistem plač, pravijo člani sindikata Fides, ki v protestnem pismu zahtevajo višje plače. Zdravnik specialist po končani specializaciji zasluži dve minimalni plači, kar je sramota, je prepričan Kuštrin. "Če prikazane bruto plače prikažemo kot neto plače in delimo ta znesek s številom ur, potem vidimo, da je plača zdravnika pravzaprav slaba, nizka," je dodal.  

V času epidemije, še pravi, so zdravniki bili tiho, pokazali pa so izjemno privrženost poklicu. Razlogov, zakaj so molk prekinili prav zdaj, je več. "Dno je seveda izbilo, so izbila ta pogajanja, ki jih je minister, ne da bi nas vsaj informiral, ker seveda ne bi nasprotovali in tudi privoščimo drugim zaposlenim v zdravstvu, da so si popravili plače."

Pojasnila, zakaj višje plače samo za medicinske sestre, ne pa tudi zdravnike, niso dobili. Minister Janez Poklukar pa na zahteve odgovarja: "Kako in v kakšno smer bo šel enotni plačni sistem naprej ni vprašanje za ministra za zdravje ampak za celotno družbo."

Zdravniki zahtevajo višje plače.
Zdravniki zahtevajo višje plače. FOTO: 24ur.com

Iz razprave o plačah v zadnjem času gre po besedah Poklukarja ugotoviti, da enotnega plačnega sistema v javnem sektorju nimamo, saj so se določeni resorji preveč osamosvojili oz. izborili določene prioritete. Zato sistema ne moremo poimenovati enotni, je dejal v odzivu na zahteve sindikata zdravnikov po izstopu iz plačnega sistema.

Fides, ki bo stavkovne aktivnosti določil v začetku prihodnjega leta, so podprli v sindikatu družinske medicine Praktikum in tudi Zdravniški zbornici. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice je dejala, da, "bi, ne samo zdravniki, ampak tudi zdravstvo, lahko imelo razmerje na področju osebnih dohodkov bolj urejeno, če bi to bilo urejeno s posebnim zakonom".

Do pobude zdravnikov so bolj zadržani v Zbornici zdravstvene in babiške nege. Kot pravijo, so se plače medicinskih sester res zvišale, a to še ne pomeni, da so konkurenčne. Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je pojasnila: "Verjetno bi bilo pošteno, že v preteklosti, da bi skupaj nastopali. Je treba tudi pritegniti stol za mizo medicinskim sestram, zdravstveni negi."

Da je reforma plač zares nujna, saj da javno zdravstvo več ne sledi zasebnemu, se po mnenju Fidesa kaže tudi v tem, da z novim letom položaj državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje zapušča Robert Cugelj, ki bo prevzel enega vodstvenih položajev v diagnostičnem centru na Bledu. Poklukar je napovedan odhod Cuglja danes komentiral z besedami, da sam "spoštuje vsako karierno pot". Cugelj je po ministrovih besedah dobil priložnost, zato se je tako odločil. Ob tem je državnemu sekretarju zaželel veliko uspehov na njegovi poti.

Ekipa ministrstva za zdravje bo še naprej delovala korektno, njihov cilj pa ostaja široko javno dostopno zdravstvo, kar je ključno, obljublja Poklukar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
23. 12. 2021 12.40
Če sklepam po spodnjih komentarjih, je razpad javnega zdravstva blizu. Na žalost tem istim komentatorjem ni jasno, da k razpadu prispevajo tudi sami.
TheWhey
23. 12. 2021 11.15
Če pa to ni največji teoretik zarot pol pa nič. Upam da dobi kar mu gre!
borjac
23. 12. 2021 10.20
+3
A štrajkali da bodo?? Zdravniška mafija, ki vodi "javno zdravstvo" v navezi z Farmacevtskimi giganti in seveda pokvarjeno politiko VSEH BARV, ta zdravniška mafija 70 letnih zdravnikov kasira po 300.000 € na leto, mladi zdravniki pa dobijo po 12.000 € na leto, torej naj med seboj to malce izravnajo, pa bo vse OK., kar se pa tiče zdravniškega kadra bi morali vedeti, da morajo zdravniki po drugih državah odslužiti po 10 let v javnem zdravstvu, kajti študij medicine je zelo drag, financiramo ga pa mi davkoplačevalci, v "idealni državi" ZDA, študenti najemajo osebne študijske kredite, da lahko študirajo, in ko končajo gredo kamor hočejo, strinjam se da imajo Mladi zdravniki premajhne plače, ampak to naj poravnajo v svojem zdravniškem cehu, zbornici ali kjer koli, ne pa da doštudirajo z našim denarjem potem pa vsi "užaljeni" odidejo v tujino, kajti zdravstvo in tudi plačilne sisteme v njem, konec koncev načrtujejo in vodijo, ti zdravniški mafijci, v sodelovanju z farmacevtskimi giganti in politiko vseh barv, torej kaj sedaj grozijo, komu le, med seboj naj si pogledajo v oči.
andraa
23. 12. 2021 09.45
+4
Dve leti nisi prišel do zdravnika,vrata so bila zaklenjena,nikjer žive duše,čakalnice prazne.Zdravili smo se prek telefona ali e-pošte.Res si zaslužite višje plače.
Mladi? Plasto
23. 12. 2021 09.42
+3
študij medicine je daleč najdražji študij od vseh ....... glede na to , da družba solidarno financira tudi ta študij , pričakujemo tudi solidarnost zdravnikov ,ko začnejo služiti denarce ...... če jim kaj ni prav , lahko komot uvedemo , da se njihov študij plačuje oz , da JIH MI KOT NAROD ŠTIPENDIRAMO , KAR POMENI , DA MORAJO POTEM TUDI ONI MALO ODDELAT - RECIMO 15 LET (glede na to , da se dela 40 let ) ..... če bojo imeli pa potem željo zapustiti domovino in seliti zraven še froce ,ki so že v šoli in so se navadili na okolje samo zato , da bojo imeli več cekinov , bodo pa to tudi lahko naredili !!!!! ...... tole kar pa se bere , je pa navadno izsiljevanje egotriparjev ,ki mislijo , da so bogovi v belem !!!! ..... MEDICINSKE SESTRE SO DOBILE POVIŠICO ZATO ,KER SO BILE IZPUŠČENE V ZADNJIH 100 PRIMERIH ,KO SO VIŠALI PLAČE ZDRAVNIKOM !!!!!!!!!!!!!!! ............. IN ČE JE PLAČA DIPLOMIRANE MEDICINSKE SESTRE ,KI IMA 30 ALI 35 LET DELOVNE DOBE , VIŠJA OD PLAČE DOHTARJA ,KI JE LIH DOKONČAL SPECIALIZACIJO in ga čaka še 35 let dela --- TO NI SPORNO !!!!!!!!!!
dannyer
23. 12. 2021 12.24
+1
se povsem strinjam. s tem da bi imeli 10 15 letno obdobje ki bi ga morali oddelati. pol pa lahko gredo. ker tole pa je že višek skos oni neki štrajkajo.
Kreden2
22. 12. 2021 21.59
+3
V Sloveniji zaradi korupcije izgine 3,5 miljarde letno. Pol od tega v zdravstvu. Kuštrin, postrezite si tam in imel boste najvišje plače zdravnikov na svetu
borjac
23. 12. 2021 10.24
+2
A ne veš Kreden2, da si je Kuštrin že bogato postregel v Šempeterski bolnišnici, javna tajna je, da je pobiral procente iz bolnišnične lekarne kjer so 3x preplačevali zdravila na trgu.
nick73
22. 12. 2021 21.59
+4
Saj že leto in pol stavkajo in niti telefonov ne dvigujejo. Ne vem, če bo sploh kdo opazil, da zdaj pa čisto zares stavkajo.
zmajskorpion
22. 12. 2021 21.51
+2
Za vikend dežurstva dobi zdravnik v višjem razredu že sedaj kot sestra za ves mesec.Nekateri zdravniki imajo celo 60 dni dopusta.Srednji med. sestri pri splošnem zdravniku v začetnem razredu so sedaj povišali plačo iz 22. v 24. razred (sadaj je celo 20eur nad minimalcem). No ja tudi tistim višjim med. sestram v 55. razredu so povišali za 2. razreda.Pa niste normalni, dvignite začetne razrede, ne pa vse povprek!!!
morski val
22. 12. 2021 21.51
+1
Vsi, ki blatite zdravnike na tem forumu, raje poglejte kakšne so plače policajev, katere je objavil Hojs. Prejemali so tudi po 3.500 eur covidnega dodatka, pa uspešnost, osnovne plače s srednjo izobrazbo 4.000 in več eur. In sedaj primerjajte študij zdravnika s srednjo šolo policista.
rambo12345
24. 12. 2021 17.21
Zdaj pa naj se plače zdravnikov javno prikažejo z vsemi dodatki .
daiči
22. 12. 2021 21.50
+3
Ja nč bo treba kšn račun odpret da bomo ubogim dohtarjem kj nakazal, vse se je podrazil.
snupy1
22. 12. 2021 21.49
+4
Pa men se zdi da že nekateri stavkajo ker do zdravnika težko prideš. Vse se zmeniš z medicinskim osebjem. Za povrh. Ko so se pa samo njim plače povečevale se pa niso bunll da bi se moral tud drugim. Med najbolje plačanimi so še vedno zdravniki na vrhu. Tako po količini kot velikosti plač.
KOMET1981
22. 12. 2021 21.47
+4
JA VLADA.....ODLOK SPREJMITE DA NE MOREJO STRAJKAT!!!! ODLOK!!!
Kačon Jelko
22. 12. 2021 21.47
+3
Zdravstvo ve, da so v zadnjih dveh letih postali janezevi upognjenci, zato pa bi zdaj še pred volitvami radi izstavili račun...ampak JaJčman bo zdaj v zadnjih mesecih haral z bratom, da se pobere kar se še da...
PetindvajsetUR
22. 12. 2021 21.46
+3
Samo vprasanje casa je bilo, kdaj se revcki zbunijo. Ker, ce so sestram, ki garajo dvignal placo.....jo je treba tudi nedotakljivim. Potem pa so na vrsti se sodniki, solstvo. In ja, uganil si: v gospodarstvu ni napredovanja, ce si ga ne zasluzis.
M.G.R.
22. 12. 2021 21.43
+1
Začni delat pa si zasluži jurja.
Kreden2
22. 12. 2021 21.41
+5
Men se zdi, da oni najraj ne bi bli privat zdravniki. Oni bi bli zdravniki v javnih bolnicah s privat plačami. E pa ne može. Al si v javni bolnici, al pa v privat. Nema sp. kirurgije v operacijski UKCja. Kupi si sam operacijsko, pa mlati pare kolkor hočeš.
martin celin
22. 12. 2021 21.44
+1
Se vidi da še nisi bil v privat kliniki .ko prideš v javno iz privat je kot da si prišel v Franjo.
Kreden2
22. 12. 2021 21.51
+3
Kaj ma to veze s plačami zdravnikov v javnih bolnicah? Men je vseen, če so privat bolnice, s privat zdravniki, ki majo privat plače. Morjo me vzet eni in drugi. Če pa mislijo, da bom plačeval obvezno par sto evrov, pa še privat zavarovalnico še enkrat tolk so na glavo padli. Vsakič ko psa peljem k veterinarju mi vzamejo 100evrov. Za eno manjšo operacijo so mi iz žepa potegnil 600 evrov. Zobarji so nam že to naredil. Ni zavarovalnice, ki bi ti zavarovala zobe.
martin celin
22. 12. 2021 21.40
-3
Bo pač postalo zdravstvo zasebno pa bo mir.
MojsterSplinter
23. 12. 2021 09.29
Bolj verjetno, da bodo trenutek izkoristili fejsbuk-dohtarji, ki so zastonj.
Podborsky
22. 12. 2021 21.37
+7
Pa mizda vam patrna, nobenega programa ne delate, nobene operacije, ze skoraj dve leti vedrite po bolnicah, razen par izjem zdravnikov, tem se opravicujem, pa ste preobremenjeni. Od koga? Od dodatkov? Daj Koštrin, spokaj v tujino, tam te čakajo odprtih rok. Je pa ena resnica, da so mladi zdravniki preslabo placani. In tvoja izjava pohlepni Kostrin izpred devetih let, ko si lepil letake po bolnicah, kjer je pisalo, vas zdravnik je utrujen in slabo placan, ko so te vprasali, kaj pa sestre? Arogantno si odgovoril, saj imajo svoj sindikat. A sedaj bi pa morali tebe obvesat? Ma daj spokaj smr duh.
Professor
22. 12. 2021 21.34
-1
Vse zapret zaradi epidemije in ves denar preusmeriti na zdravstvo. Na naše junake ki se borijo proti virusu in pobirajo mrtve po hodnikih. Hudo je..
prevalanar
22. 12. 2021 21.34
+2
To pa ni več normalno. Če pa sedaj niso prejeli dovolj potem pa naj gredo kamor hočejo. Takšne zdravstvene stroke pa ne potrebujemo, kjer pehanju za denar ni kraja. Izhajam iz gospodarstva, kjer je treba krožnik najprej napolniti, da lahko ješ. Kako bi pa bilo, če bi še gospodarstvo reklo, da hoče več, drugače bo stavkalo? Prav pa bi bilo, da bi gospodarstvo znorelo in nehalo polniti malho brez dna, pa naj se potem vsi tepejo za prazno vrečo. Čakalne vrste, neodgovori na telefon, ne moreš se naročiti, veliko stvari je samoplačniških in, če to ne storiš si bliže pokopališču. Ti pa prav prosijo za revolucijo in do sedaj nisem bil proti sindikatom, ampak sedaj gre pa preko vssh meja.