Slovenija

Fides zamrznil pogajanja

Ljubljana, 09. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker vlada ni izpolnila zdravniških zahtev, v Fidesu ne vidijo razlogov za nadaljevanje pogajanj. Stavke sicer pred jesenjo ne bo, v zdravniškem sindikatu pa pripravljajo več tisoč zahtevkov zaradi kršenja členov kolektivne pogodbe s strani vlade.

Kuštrin: Fides ne bo odstopil od ciljev, ki jih je postavil v stavkovnih zahtevah
Kuštrin: Fides ne bo odstopil od ciljev, ki jih je postavil v stavkovnih zahtevah FOTO: POP TV

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides bo pogajanja z vladno stranjo "zamrznil", podobno pa velja tudi za stavko, ki še vedno ostaja možnost. Vendar pa, je na novinarski konferenci po seji glavnega stavkovnega odbora Fidesa povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin, zdravniške stavke pred jesenjo zagotovo ne bo. To pa ne pomeni, da bo sindikat v naslednjih mesecih miroval, nasprotno, budno bodo spremljali delo ministrstva za zdravje, se ustrezno odzivali, spoštovanje pravic iz kolektivne pogodbe pa bodo skušali doseči z zahtevki pred komisijami za varstvo pravic v svetih zavodov - napovedujejo jih več kot 1000 -, po potrebi pa bodo sprožili še individualne ter kolektivne spore pred delovnim sodiščem. Po Kuštrinovih navedbah obstaja niz kršitev, ki so sistemske narave in so prisotne praktično povsod, so pa tudi kršitve, ki se pojavljajo le v nekaterih zavodih. Te tožbe pa bodo seveda imele tudi finančne posledice.

Kuštrin je med drugim poudaril, da ni bila uresničena niti ena od zavez iz sporazuma, ki so ga podpisali ob prekinitvi stavke v začetku aprila. Ne le da se z vladno stranjo niso dogovorili o novi kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, neuresničeni so ostali tudi drugi deli sporazuma; analiza poslovanja zdravstvenih zavodov ni bila narejena, od zdravnikov, ki so na razpolago, ni bil zaposlen nihče, specializacija pa je bila odobrena le štirim specializantom, kar pa je bilo po oceni sindikata v postopku že prej in ni vezano na sam sporazum.

Način in argumentacija vladne pogajalske skupine na pogajanjih o poklicni kolektivni pogodbi sta bila po ocenil odvetnice sindikata sramota za pravno državo, s podpisom nove kolektivne pogodbe v delovnopravnem smislu pa bi si zdravniki naredili več škode kot koristi, je dejal Kuštrin, ki je še povedal, da je po oceni glavnega stavkovnega odbora vladna stran pogajanja vodila tako, da dogovor sploh ni bil mogoč. Kljub temu pa so pogajanja "vlekli" do sprejetja zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Prvi mož sindikata je pri tem poudaril, da Fides ne bo odstopil od ciljev, ki jih je postavil v stavkovnih zahtevah, obžalujejo pa, da se je v javnosti - kot je dejal Kuštrin, tudi pod vplivom ministrstva za zdravje - govorilo le o zahtevah, ki zadevajo izenačitev zdravniških plač s sodniškimi. Nemoralno pa se jim zdi ščuvanje pacientov proti zdravnikom. Vladni strani pa očitajo tudi to, da so bile številke, ki jih je navajala o "teži" zdravniških zahtev, vsaj za polovico višje od tistega, kar bi zahteve sindikata dejansko pomenile.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA