Slovenija

Pismo zdravnikov: Premalo nas je, da bi opravili vse potrebno delo

Ljubljana, 15. 03. 2024 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

117 zdravnikov, ki delajo na Onkološkem inštitutu, v javnem pismu opozarja na resne posledice neučinkovitega reševanja razmer v zdravstvu. Kot pravijo, z nadaljevanjem stavke in obstoječih razmer nemotena oskrba onkoloških bolnikov ne bo več mogoča. V sindikatu Fides so se medtem odzvali na besede premierja Roberta Goloba, ki je dejal, da so v pogajanjih dosegli napredek in da sindikat sprejema možnost zvišanja plač s 1. januarjem 2025.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mediacija med Fidesom in vlado
    02:57
    Iz 24UR: Mediacija med Fidesom in vlado
  • Iz SVETA: Posledice stavke že občutijo bolniki
    02:59
    Iz SVETA: Posledice stavke že občutijo bolniki

 

Premier Robert Golob je v včerajšnjih Odmevih na RTV Slovenija dejal, da je bil v pogajanjih s Fidesom dosežen napredek. Kot razume, Fides sprejema možnost, da višje plače zdravnikom začnejo izplačevati s 1. januarjem 2025. 

 "Kar je pomembno, so pacienti. Prvi dan sem Fidesu povedal, da bomo naredili vse, da zaščitimo pacienta. Ni pomembno, kaj je bilo v preteklosti, pomembno je, kaj bo v prihodnosti," pa je Golob dejal v oddaji 24UR ZVEČER. 

Na njegove besede so se zdaj odzvali v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov. Kot pravijo, sicer razumejo željo vlade glede finančne nevtralnosti za letošnje leto, s katero ta šele vstopa v pogajanja."Vendar pa moramo besede predsednika vlade, češ da smo v Fidesu to nevtralnost sprejeli, zanikati, saj se glede tega na pogajanjih (kjer PV ni prisoten) še nismo pogovarjali," pravijo v Fidesu. 

Dodajajo, da je cilj mediacije najti skupni jezik glede razumevanja vsebin podpisanih sporazumov. "Ko bomo vsi zasledovali vsebinsko iste in v podpisanih sporazumih dogovorjene vsebine, lahko v kontekstu vseh vsebin sporazuma stečejo tudi pogajanja o dinamiki finančnih posledic."

Fides stavka že od 15. januarja.
Fides stavka že od 15. januarja. FOTO: Bobo

Poudarjajo, da prejudiciranje ene ali druge strani in predpogojevanje niso dobra popotnica za začetek mediacije. "V le-to moramo vstopiti z iskrenimi nameni in mislijo na rešitev prihodnosti slovenskega zdravstva in se maksimalno potruditi, da naredimo javno zdravstvo konkurenčno v pogojih in plačilu," pravijo. 

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sicer včeraj poudarila, da vlada ne odstopa od pogoja, da dogovor ne sme imeti finančnih učinkov pred januarjem 2025. Mediacijo med obema stranema bo, kot so se dogovorili, vodila odvetniška zbornica. 

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Javno pismo zdravnikov Onkološkega inštituta

117 zdravnikov, ki delajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, medtem v javnem pismu opozarja na resne posledice neučinkovitega reševanja razmer v zdravstvu. Kljub zdravniški stavki oskrba onkoloških bolnikov poteka nemoteno, stavkovne aktivnosti pa so bile omejene na polurne zbore zdravnikov, ki so potekali dvakrat tedensko. Večina zdravnikov je s 1. marcem umaknila soglasja za prekomerno nadurno delo, kar pomeni, da zdaj delajo 40 ur rednega dela in osem ur nadurnega dela na teden. 

"Vendar nas je premalo, da bi z delom po veljavni slovenski zakonodaji, evropski direktivi in ugotovitvi ustavnega sodišča opravili vse potrebno delo. To je skrajni dokaz neurejenosti v slovenskem zdravstvu, ki ga Vlada RS pozna, a ga ne želi priznati," pravijo. 

Kot so pojasnili, je umik soglasij za nadurno delo zahteval pripravo novih urnikov in razporedov dela, kar je prineslo posledice. Obseg rutinskega dela se je do danes opazno zmanjšal. "Zaenkrat je zamik v obravnavah onkoloških bolnikov še znotraj strokovno sprejemljivih okvirov. Z nadaljevanjem stavke in obstoječih razmer pa tega ne bo več mogoče zagotavljati," opozarjajo. 

V mnogo večjem obsegu kot klinično delo je okrnjeno tudi pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo, ki so ga kot terciarna ustanova prav tako dolžni opravljati. "Dolgoročno opuščanje teh naših zadolžitev, ki izhajajo iz statusa OIL kot terciarne zdravstvene ustanove, bo brez dvoma privedlo do katastrofalnih posledic za razvoj onkologije v Sloveniji. Ker prav v terciarnih ustanovah potekajo najzahtevnejše diagnostične in terapevtske obravnave bolnikov, morajo biti pogoji dela tu dovolj privlačni za najboljše in najbolj zagnane mlade zdravnike. V nasprotnem primeru lahko v ključnih nacionalnih zdravstvenih ustanovah že v kratkem pričakujemo dodatno poslabšanje stanja na področju kadrov."

Od vlade zahtevajo takojšnje reševanje razmer v zdravstvu, poleg kratkoročnih ukrepov pa zahtevajo tudi takojšen sprejem dolgoročnih strateških potez, namenjenih reševanju izzivov, ki so pred zdravstvom v bližnji prihodnosti. 

Varuh Svetina od vlade pričakuje zaščito pacientov

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na sestanku predsednika vlade in ministrico za zdravje opozoril, da je stavka legitimna pot za dosego ciljev, a da vsaka pravica seže le do druge pravice, pravice do zdravstvenega varstva. 

Svetina od vlade pričakuje še, da bo zaščitila predvsem ranljive skupine, da bodo lažje prišle do zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo. "Dobil sem pozitiven odziv s strani predsednika vlade, da bo vlada pripravila spremembo zakona, kjer bo ranljivim ciljnim skupinam, predvsem invalidom, omogočeno zdravstveno varstvo tudi v času potencialne druge ali pa te stavke," je povedal v izjavi za medije.

Sam je s pogovorom zadovoljen, saj je izpostavil veliko zdravstvenih problemov, ki jih pri varuhu ugotavljajo. Predsednik vlade se je po besedah Svetine zavezal, da bodo sodelovali naprej, varuh pa bo premierja in ministrstvo za zdravje opozarjal na aktualne probleme, s katerimi se srečuje. Prevolnik Rupel je dejala, da je bil sestanek ploden, varuh pa da jih je opozoril na kršitve pravic, ki so se dogajale v času stavke. Predvsem so se pogovarjali o vozniških dovoljenjih za invalide in dostopnost do zdravstvenih storitev na splošno, je pojasnila po sestanku.

Ministrica je na vprašanje o čakalnih dobah odgovorila, da se je v času stavke povečalo število predvsem nedopustno čakajočih na nekaterih elektivnih posegih, medtem ko nujne storitve potekajo normalno.

Posvet z zdravnikom
Posvet z zdravnikom FOTO: Shutterstock

Kršitve človekovih pravic

V devetih tednih zdravniške stavke so pri Varuhu zabeležili nekaj kršitev človekovih pravic, med drugim ko invalidi vozniki niso mogli podaljšati vozniškega dovoljenja. Poudaril je, da je bil to velik poseg v njihove pravice, saj invalidov ne ščiti zgolj slovenska ustava, ampak tudi konvencija združenih narodov o pravici invalidov, ki jim omogoča samostojno življenje in gibanje, kar je bilo v imenu stavke onemogočeno. Svetina je dodal, da je kršitev človekovih pravic tudi omejevanje dostopa do zdravstvenih storitev ali po drugi strani omejevane stavke.

Sicer pa se med zdravniško stavko nanj obrača veliko ljudi, ki razumejo stavko zdravnikov, vendar kljub temu pričakujejo, da bodo dobili storitve, ki jih potrebujejo, in dostop do zdravnika. "Glede na to, da je država socialna država, mora omogočiti dostop do zdravstvenih storitev," je dejal. Zdravniški sindikat Fides se na Varuha doslej ni obrnil, Varuh pa lahko priporočila daje le organom oblasti, je še pojasnil.

K upoštevanju, uresničevanju in doslednemu izvrševanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa so vse udeležence in odločevalce danes pozvali tudi v Socialni zbornici Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri bolje bo
16. 03. 2024 09.31
+0
Bo Golob, nehal je plesat, sedaj bo delal😄😅🎯
minnaema@yahoo.com
16. 03. 2024 09.30
Premalo zdravnikov.....po hitri verziji je potrebno UVOZITI zdravnike, ki so tudi tam lahko dobro specialisti iz Albanije ali tam naokoli in oni bodo delali v naši deželi brez stavke.
16. 03. 2024 09.28
+2
če bi delali samo tam, kjer ste zaposleni, nebi bilo čakalnih vrst!
zmerni pesimist
16. 03. 2024 08.59
+2
Če bi bilo še več denarja bi jih pa ne bi bilo premalo
SEJBOBOL
15. 03. 2024 19.06
+3
To so grabezljivci ...
Zelo123
15. 03. 2024 19.10
+1
Nikar tako, to so onkologi, ki tešujejo življenja. Res jih je premalo vsak dan so natrpani hodniki in čakalnice, delajo nonstop.
Frenk78
15. 03. 2024 17.40
+6
Kaj onkoloski..kadar pripeljem tja zeno ki je resno bolana, cakava po 4 do 5 ur..vmes pa sami sprwhodi dohtarjev in se vsakic prinese natakarca okoli 12 kavo v ambulanto..sram vas je lahko..marš v zasebni sektor pa se tam hecajte ce se upate.
Sixten Malmerfelt
15. 03. 2024 17.12
+5
Kaj na to pravita FIDESZovcA, KI DOPOLDNE V JAVNEM SEKTORJU ŠTRAJKATA! POPOLDNE kot dvoživki pa delata privata Polh in tisti celjski zdravnik iz bolnice in celjski direktor bolnišnice?
JP2022
15. 03. 2024 17.09
+0
Ajde klapa spodaj, Rado, Sixteen, jank, svnski....a vi delate kako odgovorno delo, od katerega so odvisna življenja, oz neki podobnega....ker vas vidim, kako bi ljudi k neki znajo kr teral v penzijo, pa bolj hitr delat... žal v Slo ni veliko strokovnjakov, na vseh področjih, razen na področju praznega lapanja.. jst sem za to, da se dobre strokovnjake dobro plača, pa da se res neki nardi za korupcijo..ampak v slo je še zmeri kr neki in npr jankoic je ultra prljubljen to da je korpucijska dvoživka pa nobenga ne moti
Rado Jarni
15. 03. 2024 17.35
-1
mentos12
15. 03. 2024 18.53
+1
JP: Točno tako.Kdor več in bolje dela,naj se ga tudi bolje nagradi.Ne pa kot sedaj uravnilovka,tako kot v bivši jugi.
Sixten Malmerfelt
15. 03. 2024 17.05
+3
rešitev je ta, da naredimo fakulteto za medicino na Jesenicah, Novem mestu, Celju, Novi Gorici in Izoli!In bo 360 zdravnikov na leto več!
Sixten Malmerfelt
15. 03. 2024 17.06
+0
Zdravn1k
15. 03. 2024 17.47
+2
Ker je to ena od lažjih fakultet sem prepričan da bo tako
osservatore
15. 03. 2024 17.05
+4
Potreba po zdravnikih je umetno ustvarjena in forsirana. Razlog je pritisk na velik dvig zdravniških plače in izstop iz sedanjega plačnega sistema.
Sixten Malmerfelt
15. 03. 2024 17.04
+6
kdo je omejil vpis studentov na medinski fakulteti, zdravniki sami!
Rado Jarni
15. 03. 2024 16.58
+7
Da je zdravnikov premalo so si sami krivi, z njihovo zdravniško zbornico. Omejevali so zaposlitve iz tujine, specializacije so podeljevali po tetah in stricih, trudili so se, da ja ne bi bilo še ene univerze.....Nasplošno jih je en sam pohlep, egoize, stremuštvo... Vsa čast posameznikom med njimi
abc123def456
15. 03. 2024 16.53
+9
nauk zgodbe: treba je ccim bolj skrbeti za lastno zdravje - nicc piti, nicc kaditi, ssport, gibanje, psihiccna robustnost, veselje z zzivljenjem, nicc spremljanja politiccnih novic..
Sixten Malmerfelt
15. 03. 2024 17.03
+3
Sixten Malmerfelt
15. 03. 2024 16.52
+3
Mene zanima zdravniki z onkološkega, kaj ste naredili takrat, ko je Medicinska fakulteta izjavila, da ne rabijo toliko vpisov za zdravnike!KAJ?
kr--en
15. 03. 2024 17.30
+3
Delali so svoje delo. Tako kot zdaj. Pa ti? Zakaj nisi zahteval večjega vpisa na MF?
slovenec12
15. 03. 2024 16.26
+6
Ni korona dodatkov pa jim je premal 🤢🤢🤮🤮
jank
15. 03. 2024 15.46
+7
Povejte, koliko je med vami večživk in koliko imate letnega dopusta.
Denisovans
15. 03. 2024 16.31
+6
Sixten Malmerfelt
15. 03. 2024 16.53
+2
rogla
15. 03. 2024 15.38
+11
Fides kvari ugled zdravništva!
Renolt
15. 03. 2024 15.36
+6
MA ti dohtarji pa nonstop samo jokcajo, saj ne moreš verjeti...
Jani.
15. 03. 2024 15.31
+1
Premalo je zdravnikov, ker se umetno omejuje vpis na MF zato, da stara garda več nadur vleče in da ljudje odhajajo v privat zdravstvo in ti isti potem tam boljše zaslužijo. Marsikdaj pa opravlja privat ambulanto v javnih ustanovah za male pare najema. Veliko študentov ki nima top of the top ocen bi doštudirali medicino saj se z marljivostjo in predanostjo skoraj vse zmore in vsi državljani bi bilo na boljšem, ozka elita pa na slabšem zato pa se bremza.
kahelc
15. 03. 2024 15.28
+6
Ce vas je premalo je stavka za denar napacnen prostp. A z vec denarja se boste klonirali al kako?
kokoskakokodaka
15. 03. 2024 17.41
+1
Več denarja pomeni več zanimanja za ta poklic, tudi iz tujine. Pa za več denarja bo kdo delal tudi več kot 40+8ur na teden