Slovenija

Bešič Loredan: Ponudili smo, kar smo lahko, denarja ni veliko

Ljubljana, 25. 10. 2022 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
8

Po številnih pogajanjih vlade s sindikati zdravstva in ločenih pogajanjih s Fidesom so prvič za skupno mizo sedli vsi podpisniki kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Čeprav so v ponedeljek popoldne dobili nov vladni protipredlog, so se po skoraj treh urah pogajanj dogovorili le, da se bodo čez dva tedna ponovno sestali, saj da je ponudba vlade daleč od pričakovanj sindikatov, posebej Fidesa. Zdravstveni minister odgovarja: "Ponudili smo to, kar smo lahko, denarja ni veliko".

Vladni protipredlog je na mizo vseh šestih reprezentativnih sindikatov, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, priromal v ponedeljek popoldne in nekatere pomiril bolj kot druge.

"Morem reči, da smo z vlado v nekaterih delih, kar se vrednotenja tiče, usklajeni," je dejala Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva. "Ja, izjemno pozitivno. Če se bo to preslikalo tudi na vse ostale zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu," se je strinjal Vladimir Lazić, predsednik Sindikata Kliničnega centra.

Na vprašanje, kaj so na vladi ponudili za zdravnike, je Lazić odgovoril, da bolj konkretne dvige kot za ostale zaposlene. V Fidesu so medtem dejali, da s tem predlogom "vsekakor ne morejo biti zadovoljni".

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan medtem poudarja, da igrajo z odprtimi kartami. "Dali smo jasno vedeti, koliko denarja vlada ima in koliko ga bomo razdelili," je pojasnil in dodal, da so dali jasno vedeti tudi, da letos ni pričakovati, da bi "komurkoli kaj dali glede na situacijo".

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Damjan Žibert

"Naša želja, oz. naša zahteva je, da se to dogovori za letos," je medtem dejala Ilešičeva. V sindikatu zdravstva in socialnega varstva celo želijo, da bi se poračun za celotno zdravstvo in socialno varstvo naredil za nazaj od 1. maja. A minister Bešič Loredan je jasen: "Denarja ni veliko, predlog je na zgornji meji mogočega. Predlog na mizi je za vse zdravnike, je pa selektiven. To pomeni? To pomeni mladi več."

"Vendar vemo, da je zakon v lanskem letu uvedel t. i. zdravnika brez specializacije z osnovno licenco, ki svojega delovnega mesta v tarifnem razredu nima, in to so tisti mladi, ki se res spopadajo z delom v urgentnih centrih, kjer vemo, da je dejansko največ problemov," odgovarjajo s sindikata Fides, kjer so opozorili tudi na, po njihovem mnenju, "občutljivo" lestvico napredovanja zdravnikov. "Hitro se lahko zgodi, da po vladnem predlogu potem specializant prehiti specialista, mi si prizadevamo za uravnotežen predlog," pravijo.

Na drugi strani v sindikatu kliničnega centra menijo, da zdravstvo deluje kot celota, zaposleni delajo v timih, ki ne smejo biti različno vrednoteni, zato na jutrišnjih pogajanjih za ostale zaposlene v zdravstvu pričakujejo podobne dvige kot za zdravnike.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

natalie33
27. 10. 2022 10.14
+2
Potem pa, če ni denarja za dostojno plačilo zdravnikov in sester, nismo sposobni met javnega zdravstva in nehajmo s to agonijo umiranja, ki se hudo poglablja. Zdaj je ključni moment, da se kaj reši,ampak s takim cincanjem ne bo šlo.
kr--en
26. 10. 2022 18.28
+1
Ponudili so obljube, da bodo enkrat v nedoločeni prihodnosti zares uredili zadeve. Oni še razmišljajo. Predlagam, da gredo z Mojco Mavec pogledat malo čez planke. Bo ravno toliko koristi.
za naše
26. 10. 2022 10.49
+3
Za zdravstvo ni denarja , migrante pa filate samo ,da bi ostali pri nas !!Banda pokvarjena!
Justice1
26. 10. 2022 08.29
+4
Koncesionarstvo je rakava rana zdravstvenega sistema. Veliko zdravnikov dela zaseno pri takšnih, ki imajo koncesijo in potem nimajo časa in niso motivirani za delo v javnem sistemu oz. jim je v interesu ,da so čakalne doe čimdaljše , ker to pomeni več takšnih , ki jim storitve lahko opravijo zasebno po oderuških cenah. Koncesionarstvo je treba TAKOJ ! ukiniti in popolnoma ločiti zaseno in javno. Dokler bo Loredan služil popoldan privat se nam ne piše nič dobrega. Stavke v zdravstu je treba seveda prepovedati , hujskačem pa odvzeti licence!
vvvilice
25. 10. 2022 21.59
+3
Veliko ljudi dela v stresnem delovnem okolju, z napetimi urniki, zahtevnimi delodajalci, tudi z delno kratenimi pravicami, za prenizke plače, se bojijo za svojo službo in se zato podrejajo in požrejo marsikaj. In to je lahko marsikje, v gospodarstvu, trgovini, zdravstvu, gostinstvu, tudi v državni upravi. Tako je splošno stanje, ni rožnato. Na žalost ni najprimernejši čas za sicer prepotrebne povišice in pogoje dela. Nekaterim bo uspelo. Zdravnikom bo. Sestram, terapevtom, strežnicam, ... verjetno ne. Na žalost.
Nimasmisla
25. 10. 2022 21.56
+3
Bo treba mašino za štancanje denarja kupit glede na zahteve js pa zdravnikov
Puppy
25. 10. 2022 21.56
+5
delat jih dajte na normo... kokr nardiš, tok si plačan..eni bojo mogl še od doma prnest!
komarec
25. 10. 2022 21.49
+10
Noben minister si ni upal zdravstvenega sistema solidno rešiti v 30. letih in po vsej verjetnosti tudi temu ne bo ratalo. Bojo le pacienti nastradali in nekateri jemali pravico v svoje roke.