Slovenija

Financial Times: Janša vodi Slovenijo po poti avtoritarnega režima

London, 23. 05. 2021 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ugledni britanski časopis Financial Times je objavil obširen članek o tem, kako Slovenija s premierjem Janezom Janšo na čelu "sledi Madžarski po poti avtoritarnega režima". Kot glavna argumenta za to navaja Janševo zavračanje mehanizma vladavine prava ter vojno z mediji. Ob tem avtor prispevka opozarja, da gre za državo, ki bo v kratkem prevzela predsedovanje Evropski uniji.

Pri Financial Times so vlado Janeza Janše prosili za komentar, a ostali brez odgovora.
Pri Financial Times so vlado Janeza Janše prosili za komentar, a ostali brez odgovora. FOTO: AP

Da se je način, kako slovenski premier Janez Janša vodi državo, zaostril kmalu po tem, ko je računsko sodišče začelo preiskavo v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa zaščitne opreme v prvem valu epidemije covida-19, uvodoma zapiše Financial Times. "Stvari so se nenadoma spremenile. Začeli so se napadi na sodne institucije, tudi zelo osebni napadi name ... Vse to z jasnim ciljem relativizirati morebitno odkritje nepravilnosti," je za omenjeni časnik povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Avtor prispevka nato izpostavi, da se je Janša, "sicer znan po svojih agresivnih zapisih na Twitterju", odzval s številnimi objavami, v katerih je dvomil o Veselovi integriteti. "V vsej svoji karieri se še nisem srečal s čim takim, niti se ni računsko sodišče," je za britanski časnik povedal Vesel.

Da se kritiki vlade pri nas bojijo, da Janša s svojim načinom vodenja države sledi madžarskemu kolegu Viktorju Orbanu, nadalje ugotavlja Financial Times, Vesel pa je k temu dodal, da se v Sloveniji "resnično lahko čuti", kako slovenska politika zavrača delovanje državnih nadzornih organov. "Ustavno sodišče, varuh človekovih pravic in računsko sodišče so kot imunski sistem. Če napadete svoj imunski sistem, boste slej ko prej zboleli," je opozoril Vesel.

Kot so še zapisali v članku, Janša "in njegov zaveznik, notranji minister Aleš Hojs," redno kritizirata odločitve sodišč, vključno z razsodbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da so nekatere vladne omejitve v tej epidemiji neupravičeno kršile osebne svoboščine. Da bi morale biti kritike na račun sodišč, v vsaki demokraciji izrečene zelo premišljeno, meni sodnik Rok Čeferin, ki je hkrati izpostavil, da jih Janša ter njegovi najtesnejši sodelavci "diskreditirajo, ponižujejo in žalijo vsakič, ko sprejmemo odločitev, ki jim ni pogodu".

Financial Times prav tako ponuja primerjavo med Janšo in Orbanom: "Oba sta bila protikomunistična liberalca, ki pa sta v zadnjem obdobju postala močno desno usmerjena evroskeptika." 

Spomnili so tudi, da premier že dolgo obtožuje medije, češ da so ga izrinili s položaja. "Ko se je marca lani vrnil na oblast, je dejal, da bi bila vojna proti medijem v Sloveniji več kot dobrodošla," so zapisali v časniku in nato opomnili na nekaj njegovih najodmevnejših zapisov na Twitterju, v katerih je Janša obračunaval s številnimi novinarji in uredniki, prav tako so omenili krizo, v kateri se je zaradi potez vlade znašla Slovenske tiskovna agencija (STA).

Vlada je predlagala tudi prenovo medijske zakonodaje, s katero želi kaznovati tiste medije, ki so do nje kritični, pa je za časnik povedal profesor novinarstva na Univerzi v Ljubljani Marko Milosavljević. Po njegovih besedah Janša tudi v tem sledi Orbanu, ki obračunava z medijskimi hišami, da bi utišal sleherno kritiko na račun svojega načina vodenja države.

Kot so še pojasnili pri Financial Times, so slovensko vlado pred objavo prispevka prosili za komentar, vendar se ta na njihova vprašanja ni odzvala.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2642)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
24. 05. 2021 21.49
+2
Državljanska vojna... v ljubljani bi ga pospravili v parih minutah
gongash
24. 05. 2021 21.48
+2
Terorist prve klase.
blazter
24. 05. 2021 21.16
+0
Dejstvo je, da če nisi za trenutno stranko in vlado ,si nevaren levičar, terorist... Vsaj tako se vse prikazuje in imamo občutek. Torej je stvar resna, glede na poreklo PV, izobrazbo in bivše vzornike. Potvarjanje zgodovine ,zanikanje zmagovalcev, zavajanje , lahko privede do dogajanja po vojni. In spet so tu velesile.
blazter
24. 05. 2021 21.11
+0
Komentiranje pod kongresom zakllenjeno?
jan333
24. 05. 2021 17.42
+1
Res ugledni časnik, če piše po nareku levih političnih aktivistov kot so Vesel, Čeferin in Milosavljevič, pri tem pa zamolčijo drugo plat medalje. Samo še komentar Pribaca, Maksutija iz Zlatka Ćordiča manjka. Ampak FT je vsaj deklarirano levičarski, medtem ko se ima pri nas večina medijev za nevtralne, pa so vse prej kot to. Večino jih vleče na eno stran.
FAUSTOS1
24. 05. 2021 16.53
+1
Dejstvo janšizem kot profašizem po orbanovem vzoru in z njegovim denarjem hoče v sloveniji vzpostaviti exstremno desničarsko profašistično vladavino-upamo da so demokratične sile eu dovolj močne da to preprečijo.
prašek
24. 05. 2021 11.55
+1
» JohannDoe 24.05.2021, 11:44:11 0 @kritika Okej. Prvo kot prvo, vlada lahko minira proplusov "dogovor" s ponudniki TV, po katerem mora vsak naročnik obvezno kupiti tudi njihove programe, neglede na to katero shemo izbere. Drugo ............ etc« .................. Vem da sem preveč radoveden, ampak od kdaj pa Proplus prodaja svoje programe ?????
prašek
24. 05. 2021 11.51
+6
Virtualno misijo bosta vodila EFJ in IPI v partnerstvu z Društvom novinarjev Slovenije (DNS). V dveh tednih se želijo srečati tako s predstavniki akademske stroke, vlade in parlamenta kot tudi novinarskih organizacij in posameznih medijev. Poleg verbalnih napadov in blatenja novinarjev javnih osebnosti ter poskusov večjega nadzora nad javnimi mediji bo misija MFRR po napovedih obravnavala tudi pomisleke glede varnosti novinarjev, pravnih groženj in medijskega pluralizma. ...................... Uff, ufff, le kaj na to poreče slovenski pacient maršal tvito ????
JohannDoe
24. 05. 2021 11.49
+0
@kritika Glede prevzemanja vzvodov države, polaščanja sodstva in diktature, pa je, mislim da, Čeferin starejši povedal, da se to v Sloveniji, dokler imamo sodno idr. ureditev tako kot jo imamo, ne more kar tako zlahka zgoditi.
rokinja
24. 05. 2021 11.48
-4
In kdo je poslal vse te podatke temu mediju in mu plačal , da je objavil te laži, mogoče zopet Zgaga ali kdo drug. Anglijo, prav malo zanima, kaj se dogaja v Sloveniji in EU, glede na to, da so izstopili iz EU. Zopet sprenevedanja in laži tistih, ki pošiljajo v svet same laži.
JohannDoe
24. 05. 2021 11.52
+2
Naša politika ima bogato zgodovino izvažanja naših notranjepolitičnih bojev v tujino in potem izkoriščanje tega za domače boje. Na veliko je to počel in skušal početi Janša v preteklosti. Trenutno levica to ustvarja in jadra na tem vetru.
prašek
24. 05. 2021 11.52
+1
Gotovo je kriv Kučan ! Ta človek ima lovke po celem svetu ☺☺☺
poneumljanje
24. 05. 2021 11.54
+1
Krivi so nezadovoljni svečkarji, oni so poslali verodostojne podatke !
JohannDoe
24. 05. 2021 11.44
+0
@kritika Okej. Prvo kot prvo, vlada lahko minira proplusov "dogovor" s ponudniki TV, po katerem mora vsak naročnik obvezno kupiti tudi njihove programe, neglede na to katero shemo izbere. Drugo kot drugo, večina privatnih medijev pri nas, kot recimo Mladina, Delo ipd, preko razpisov dobiva nezanemarljiva sredstva od države. Urednik Mladine je, recimo, kar odkrito zapisal, da gre po njegovem pri tem za prispevek, ki jim pripada, in ne pač sprotna stvar razpisa. Od državnega denarja in odločitev vlade je torej pri nas odvisno tudi marsikaj v privatnem sektorju. Zato tudi ogenj "v hiši", ki bo s to vlado kvečjemu se stopnjeval.
Kritika4
24. 05. 2021 11.33
-4
To lahko napiše samo nekdo, ki pojma nima kako pri nas deluje sistem, da niti pod razno nobena stranka ne more prevzeti vseh vzvodov oblasti, da imamo v Sloveniji samo en velik problem, da pri nas demokracija še nima domovinske pravice, sicer nebi bilo take histerije, ker v normalnih demokracijah ni čudež, če na oblast pride desnica, pri nas pa je prihod desnice na oblast sprožil pravo kontrarevolucijo in to je problem Slovenije in nič drugega. Samo Pro plus s svojimi mediji pokriva vsaj 50% populacije, če bi delali analizo po starosti, bi bila slika še bolj v njihov prid. To je zasebni medij in vlada tu vpliva nima, kar je dobro. Ostali mediji z RTV na čelu pa so prežeti s kadri, ki jih tudi menjava vodstva, urednikov ne bo obrnila v desno, vse kar se lahko zgodi je da začnejo poročati malce bolj nepristransko. Edini, ki se res lahko bojijo so nevladne organizacije, ki so delovale pod okriljem ozkih interesnih skupin v 90% levo usmerjenih, veliko tudi skrajno levih, ki so gonilo protivladnih protestov, so dobesedno skelet celotne protivladne akcije. To je tudi logično, saj so ostali brez sredstev in še se stvari ne bodo kmalu spremenilo jih bo kar nekaj usahnilo. Da ne bo pomote, vlada s posameznimi potezami dobesedno "hrani" protestnike, če bi uredili samo financiranje STA, imenovanje tožilcev, bi opozicijo in protestnike dobesedno razorožili tako pa so jim dali dva res močna argumenta za protestiranje ... in tu imajo protestniki prav, predpise je treba spoštovati.
Peter.Klepec
24. 05. 2021 11.32
+2
Pa dolgočasni ste s temi izvoženimi in potem uvoženi članki.
Nidani
24. 05. 2021 11.24
+8
Zanima me, koliko moraš biti pokvarjen, da podpiraš Janeza od 1 do 10? 13?
prašek
24. 05. 2021 11.26
+4
Luka64
24. 05. 2021 11.28
-1
Bolj si pokvarjen, lažje črpaš davkoplačevalski denar, poglej sam tvoj primer Zlatko.
tovarišinajuriš
24. 05. 2021 11.35
+8
...vidiš lukec,kako dela propaganda - Zlatko je parazit ker je kulturnik,tvoj kriminalec na oblasti pa krade naš denar že trideset let - in to v milijonih in milijardah - je pa spoštovan gospod v vašem kraju...
kmkm
24. 05. 2021 11.35
+2
problem desničarjev je slepota vidijo določene ljudi svojih pa ne tiste, ki nam kradejo pred nosom, vsa čast svečkoti!
prašek
24. 05. 2021 11.23
+4
V Sloveniji bo prihodnja dva tedna posebna misija tako imenovane pobude za hitro odzivanje glede svobode medijev MFRR (Media Fredom Rapid Response), ki bo med drugim preverjala očitke vladajočim, da želijo vzpostavitvi večji nadzor nad mediji pri nas.
prašek
24. 05. 2021 11.25
+1
Zavezništvo vodilnih evropskih novinarskih organizacij MFRR, v katerega so med drugim vključeni Evropski center za svobodo medijev (ECPMF), Evropska zveza novinarjev (EFJ) in Mednarodni inštitut za tisk (IPI), ob podpori Bruslja sistematično in celovito spremlja ter se odziva na kršitve svobode medijev v vseh državah članicah EU-ja in kandidatkah za članstvo. Projekt se je začel izvajati leta 2020 in ga finančno podpira Evropska komisija.
JohannDoe
24. 05. 2021 11.35
-1
Edino pravilno, kaj. Morali bi prit k nam vsaki dve leti.
JohannDoe
24. 05. 2021 11.36
+1
Raziskovat tud kake tajkunske koncentracije lastništva ter povezave medijskega kapitala s politiko.
prašek
24. 05. 2021 11.16
+4
Nadvse spoštovane Koprive, kako ste kaj danes ???
prašek
24. 05. 2021 11.18
-1
prašek
24. 05. 2021 11.19
+3
Znate samo klikati minuse, odgovoriti pa ne znate ?????
dosmrtnipredsednik
24. 05. 2021 11.08
+9
Kdor v Sloveniji ne zazna, v kako nevarno območje nas pelje vlada JJ, mu enostavno ni pomoči. Pa najsi bo podpornik leve ali desne politike.
Aijn Prenn
24. 05. 2021 11.10
-1
Poglej si kaj je izjavil Čeferin starejši v oddaji Studio City al kaj že je tisto.
pepe vas ma rad
24. 05. 2021 11.08
+5
Tvoj Pacient ni Slovenec.
Malin3
24. 05. 2021 11.02
-10
Levičarji ne blatite SLOVENCEV.
poneumljanje
24. 05. 2021 11.03
+6
Kopriva marela, na Trstenjakovi jim to povej !
kmkm
24. 05. 2021 11.37
Malin3 - oče bosanec mama slovenka ti pa po levičarjih!
pepe vas ma rad
24. 05. 2021 11.01
+3
Bolfenk in njegove halucinacije.
poneumljanje
24. 05. 2021 11.05
+3
Ni mu za zamerit, kopriva marela ima najmanj 226 nickov, pa ne ve kaj s katerim bluzi !