Slovenija

Financiranje vojske: stari očitki, iste želje in politični pacifizem

Ljubljana, 20. 09. 2020 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
115

Že najmanj deset let poslušamo opozorila vojakov, da je sistem v vojski v kritični fazi. Medtem ko so vsi obljubljali, se radi fotografirali pred helikopterji in poudarjali pomembnost vojske, je ta v zadnjih letih dosegla najnižjo točko bojne pripravljenosti. Premier, ki je vojski največ vzel in ji nikoli vrnil, je zdaj tisti, ki v predsedniški palači sprejema negativne ocene o pripravljenosti. In kot kažejo podatki, je 780 milijonov evrov znesek, ki bo pokril najnujnejšo opremo za bojno sposobnost. Tudi dejstvo, da do zdaj niso uredili statusa vojakov po 45. letu, ki so enostavno pristali na cesti, pove veliko o prioritetah v politiki. A za kaj bo ta znesek uporabljen? To res potrebujemo? Politiki sploh vedo, kaj Slovenija potrebuje?

Slovenska vojska je v slovenski politiki že vse od afere Patria imela negativne prizvoke, sploh če se je kupovalo novo opremo. Ministrstvo za obrambo je tako zadnji večji nakup opravilo v času prve Janševe vlade, ko je proračun živel na eni največjih gospodarski rasti in zadolževanju domačega sektorja. Ko je nastopila gospodarska kriza, je bila vojska med tistimi, ki so bili najbolj na udaru. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če primerjamo obljubljeno postopno povečanje obrambnega proračuna med letoma 2008 in 2018 oziroma že takrat pridobljene stopnje financiranja, ki je bila že skoraj 1,6 odstotka bruto domačega proizvoda, vidimo, da je vojska ostala praktično brez tretjine proračuna. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večje nakupe v vojski, se pravi nakupe za nekaj sto milijonov, mora potrditi Državni zbor, kjer pa se ob teh nakupih znova in znova obujajo afere in nenavadni nakupi iz preteklosti. Težko je pozabiti posodobitve tankov T-55, ki so jih nato precej hitro spravili v skladišče, protiletalski sistem Roland, ki je bil umaknjen iz uporabe. Bili so še številni primeri nakupov, ki so jih slabo vodili ministri in sekretarji v preteklosti, zanimivo pa je, da se od leta 2003 želje Slovenske vojske pravzaprav niso spremenile in se jih redno obnavlja: dve srednji bataljonski skupini, samohodna artilerijska enota, sodoben sistem protiletalske obrambe kratkega dosega in transportno letalo. 

Ne gre samo za to, da je Slovenija "obljubila" zvezi Nato, katere člani smo postali z večinsko podporo na referendumu, dve srednji bataljonski skupini, ampak tudi nekatere specializirane enote. Med njimi je bila enota za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, a je ta bila nekako pozabljena, zavezniki pa so zamižali na eno oko. Nato pa na obe. 

Proračun vojske je tudi razlog, da se zadeve niso spravile na višjo raven in da vojska počasi, a vztrajno, izgublja vojake. A tukaj je treba še podariti, koliko od 545 milijonov evrov, ki jih je načrtoval MORS, gre dejansko v vojsko? 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je videti, je imelo ministrstvo za obrambo za leto 2020 (pred rebalansom) v načrtu napovedanih 545,5 milijona sredstev, obrambni izdatki so znašali 536,9 milijona, od tega zneska bi vojska dobila 427,5 milijona. 261,4 milijona bi šlo za plače, 84,9 za tekoče stroške in 81,2 za investicije. Zneski se zdijo visoki, a kljub zavidljivi gospodarski rasti od leta 2016 sama rast proračunskih sredstev ni sledila rasti sredstev za vojsko. 

Od leta 2008 je vojska tako ves dodaten denar, ki ga je dobila, porabila za plače, stroški so ostajali na podobnem nivoju, investicije pa so bile porezane. V času krize je, in to ni nobena skrivnost, vojska poskušala na vse možne načine vzdrževati socialni mir, zato so plače ostajale enake, na račun vojašnic in tudi opreme. Medtem ko so vsa ta leta opozarjali, da vse več vojakov odhaja, je v času suhih krav, ki so za vojsko trajali več časa kot za ostale resorje, vodstvo potihoma kimalo odhodom, saj bi v nasprotnem primeru izgubili še več sredstev za normalno delovanje vojske. Stari načrti, ki so bili postavljeni še v času debelih krav, so predvidevali, da bi vojska v stalni sestavi do leta 2020 imela kar 8.500 vojakov in v pogodbeni rezervi 5.500. A realnost je danes veliko bolj boleča, saj je v vojski stalen upad števila vojakov, zadeve so ponekod kritične, enote popolnjujejo pogodbeni rezervisti. 

V vojski je bilo junija 2020 v stalni sestavi 6.321 vojakov, v rezervi pa le 656. Če pogledamo zgornje napovedi in želje, v stalni sestavi manjka 2.000 vojakov, v rezervi pa še veliko več. 

Nova kriza, ki jo je povzročil koronavirus, ni pravzaprav naredila nič novega. V rebalansu za leto 2020 je tako pri vojski več denarja namenjenega za plače, stroški so ostali razmeroma enaki, denar za investicije pa je bil prepolovljen. Gre za podoben korak, kot ga je vojska doživela ob zadnji krizi, in se je kasneje poznal po slabi opremi vojske, negodovanju zaveznikov in negativnih ocenah. 

780 milijonov evrov za del zmožnosti

Kot je bilo že pojasnjeno, vojska od leta 2003 ni bistveno spremenila potreb in želja, denarja za to pa ni imela. Tako je zdaj z novo krizo, ki jo je povzročil koronavirus, prišlo do pomanjkanja nekaterih elementov kritične države infrastrukture – predvsem delujočega letalstva. Medtem ko so Madžarska, Hrvaška in številne druge države uporabljale svoje državne prevoznike za prevoz medicinske opreme, Slovenija zaradi bankrota Adrie te možnosti ni imela. Spet druge države so za prevoze uporabljale vojaška transportna letala, Slovenija pa je imela na voljo zgolj eno. In še to premajhno in premalo zmogljivo – star Turbolet L -410. 

Zato je vojska znova poudarila potrebo po strateškem letalskem transportu, ki ga potrebuje. Že samo naše vojake na Kosovu bi lahko zadovoljivo oskrbovali in tudi prevažali, če Slovenija kupi srednje transportno letalo, kot je recimo C-27J Spartan. V tej krizi bi nam takšno letalo prišlo zelo prav. Že samo primerjava pove veliko – če lahko Turbolet prevaža devet ljudi, jih lahko recimo Spartan skoraj 60. Po veljavnem predlogu bi vojska nabavila "taktično transportno letalo in dva helikopterja za podporo specialnim silam". Mogoče bo pa kriza s pomanjkanjem medicinske opreme bila dovolj zgovoren razlog za strateški pogled v prihodnost? 

A težava je, kot je videno skozi proračune v zadnjih letih, da je pravzaprav financiranje in izvajanje ključnih projektov vojske odvisno od posebnih zakonov, od leta 1994 tako dveh. Redni proračun vojske namreč ne omogoča in ni namenjen financiranju projektov posodobitve bojne sposobnosti vojske – vojaški proračun bi v teoriji moral izgledati tako: 60 do 70 % plače, 20 do 30 % investicije in 10 % tekoče potrebe. A v Sloveniji je bil za leto 2020: 81 % plače, 13 % vzdrževanje in 6 % investicije – to torej ni proračun, ki omogoča samostojni razvoj. Vojska je na zakon, ki ga potrdi Državni zbor, tako dolžna poročati o stanju nakupa opreme, kar je demokratično in prav, a se je večkrat zalomilo, predvsem na račun investicij, ko je država krpala proračune drugih ministrstev.

Vojska tako pogosto operira še z opremo, ki je bila kupljena v 90-ih letih in gre h koncu svoje življenjske dobe: oklepno vozilo 6x6 Valuk prav tako ni primerno za moderno bojevanje, predvsem ne tam, kjer pogosto potekajo misije zveze Nato (vozila BOV ne bomo niti omenjali). Število Svarunov (8x8) je premajhno, da bi Slovenija lahko sestavila eno srednjo bataljonsko skupino. In kar je še slabše – sami Svaruni (Patrie) so kupljeni brez pripadajoče ofenzivne opreme, ki bi bila nujna za varno in učinkovito uporabo, ti so zdaj enostavno "goli". In ne glede na potrebo po dveh srednjih bojnih skupinah, finančna sredstva tega ne omogočajo, v predlogu je tako zadostno financiranje za eno, pa še to oskubljeno.

LKOV 6x6 Valuk je že dolgo časa v vojski, njihova življenjska doba pa se počasa izteka. Prav tako niso primerni za številne misije, saj nimajo zadostne oklepne zaščite in orožja.
LKOV 6x6 Valuk je že dolgo časa v vojski, njihova življenjska doba pa se počasa izteka. Prav tako niso primerni za številne misije, saj nimajo zadostne oklepne zaščite in orožja. FOTO: Aljoša Kravanja

Tako pravijo, da bo "bojni potencial srednje bataljonske bojne skupine temeljil na oklepnih transporterjih srednjega motoriziranega bataljona, oboroženih s topi 30 mm, s katerimi se bo povečala učinkovitost, ubojnost in natančnost neposredne podpore ter premičnost in preživetje ključnih bojnih enot. Vozila enot bojne podpore in zagotovitve bojnega delovanja tega bataljona pa bodo bazirali na lahkih srednjih kolesnih vozilih 4x4. Ocena potrebnih sredstev za nabavo vozil 8x8 in 4x4 je okvirno v višini 408 milijonov evrov." V te zneske niso zajete ostale podporne enote, ki jih predlog ne upošteva – artilerija in protiletalsko obrambo kratkega dometa – po predlogu je srednja bataljonska skupina le delno samostojna.  

Politiki so tako vojski pogosto obljubljali marsikaj, a zelo redko pravzaprav zagotovili toliko sredstev, da bi vojska lahko učinkovito delovala. In treba je poudariti – teh 780 milijonov evrov, ki jih nekateri zelo radi uporabljajo za pozitivne in negativne politične kampanje, niso nič posebnega – podobne zneske je vojska že dobila v dveh posebnih zakonih – toliko dejansko že 20 let ali več stane oprema, ki jo Slovenska vojska potrebuje, a ni politične volje. A ta volja bo morala biti večja, saj se 20-letno zanemarjanje vojske pozna in vsako leto je račun dražji. Pilatusi niso več mladi, oklepnikov ni dovolj, protiletalska obramba je šibka, kibernetsko bojevanje je odvisno od donacij zaveznikov.

780 milijonov evrov ni denar, ki bo vojski nakazan na račun, saj je razdeljen na projekte in na leto: "Poraba sredstev v višini 780 milijonov evrov: letna poraba v prvih dveh letih (2021, 2022) na ravni 100 milijonov evrov, v nadaljnjih štirih letih pa 145 milijonov evrov letno. Obseg sredstev, ki je določen na letni ravni, je lahko v posameznih letih tudi višji za znesek, ki ga zaradi objektivnih okoliščin ne bo mogoče realizirati v preteklih letih, vendar ne sme biti višji od 160 milijonov evrov letno." Če te letne zneske dodamo k obstoječem zakonu, vidimo, da je dejansko razmerje (ob upoštevanem rebalansu leta 2020): plače 55 %, investicije 30 % in tekoči stroški 15 %. A če upoštevamo, da bi bilo to prvič po letu 2008, ko bi vojska namenila za bodoče investicije več sredstev, je to verjetno še premajhen znesek. Kolikšen je dejanski znesek, ki bi ga vojska potrebovala, da bi dobila dve srednji bojni skupini z vso pripadajočo podporno opremo in enotami? Več kot tri milijarde evrov - zdaj pa se v politiki zapleta s četrtino zneska, ki bi bil temu namenjen, da ostane vojska nad vodo. 

Osebna oprema vojakov je zadovoljiva, pri ostalem pa Slovenska vojska ne izpolnjuje standardov, niti ni polno bojno zmožna.
Osebna oprema vojakov je zadovoljiva, pri ostalem pa Slovenska vojska ne izpolnjuje standardov, niti ni polno bojno zmožna. FOTO: Daniel Fazlić

Kaj z vojaki? 

Ena najbolj perečih vprašanj je bila prihodnost vojakov po 45. letu. Čeprav so plače vojakov po izredno slabih v času krize prišle na raven, ki se lahko pogosto kosa tudi z zasebnih sektorjem, večjega povpraševanja ni bilo. Slaba oprema, velika politizacija in negotova prihodnost vojske so bili močni elementi, a ni bil zanemarljiv niti zakon, ki je bil prastar – Zakon o obrambi. Po njem je bilo tako, da ko je vojak dopolnil 45 let, je bil avtomatsko odslovljen. Ne glede na razporeditev ali znanje. To pa je pogosto pomenilo, da tudi vojaki niso želeli 20 let življenja podariti vojski, ki jih je nato postavila na cesto. 

Status vojakov sicer ni povezan z investicijami, a je ključ do razumevanja odnosa do vojske in vojakov. Številna leta se ta manjši popravek ni urejal, tudi zakon o obrambi je bil nekje na čakanju. Resnejši premiki so se zgodili v času prejšnje ministrice Andreje Katič, zdaj pa bodo pod ministrom Matejem Toninom verjetno tudi uveljavljeni. 

Sprememba 92. člena o obrambi bi tako omogočila, da bi vojak ostal v svoji enoti, v kolikor bi poveljujoči tako želeli. Tudi ostale manjše spremembe bi dovolile, da se vojake zaposli v drugih delih javnega sektorja – to je bilo zdaj težko, pogosto skoraj nemogoče. Spremembe so potrebne tudi na pogodbeni rezervi, saj so zdaj pogodbe morale biti veljavne pet let, nadomestila so bila nizka, razumevanje delodajalcev pa pogosto slabše. To bi zdaj urejali tako, da bi pogodbe bile lahko veljavne tudi eno leto, izenačili bi plačilo nadomestila tako, da plača pripadnika ne bi trpela: zdravnik, ki bi tako bil rezervist, bi dobil enako plačo v času usposabljanja – do zdaj je dobil veliko manj. 

Stare zgodbe, enaki problemi

Financiranje vojske v Sloveniji je tako znova postalo ujetnik političnih debat na levi in na desni. Kadarkoli je bil politik ene ali druge politične pripadnosti na položaju ministra za obrambo, so govorili veliko o potrebi, zaupanju in nujnosti Slovenske vojske. Ko ministri niso bili, so pogosto zavzemali drugačno stališče. In Slovenija tako še vedno nima niti minimalnega političnega konsenza o načelni podpori Slovenske vojske. Slednja tako že skoraj 20 let želi isto opremo, dobiva pa pohvale, všečke in eno najvišjih podpor med prebivalci od osamosvojitve. Denar pa je druga zgodba. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
21. 09. 2020 10.02
+1
Novinarju g.FazliĆu, ki je pripravil ta članek, bi rekel ZAVAJANJE. Po eni strani (uvodoma) pravi, da je ta vlada največ vzela vojski, na grafu pa se vidi, da je ravno v času vlade JJ okoli 2008 bilo skoraj največ namenjeno naši vojski. Dodatno komentiranje ni potrebno. Treba poiskati drugo temo proti tej vladi, ta ne pije vode.
borec91
20. 09. 2020 21.54
-7
jansisti bi nas zopet z starim zelezom radi pokradli ker jim z patrijo ni uspelo tudi nabornistvo so ukinili in ga zamenjali z temi pokakanimi placanci na katere racunajo zato si tko zelijo 37 clen
wolf.01
21. 09. 2020 08.13
-10
Ukinimo že enkrat to nesposobno vojsko. Slovenija ne potrebuje vojske. Policija pa moro biti močna in dobro plačana.
Kaktus111
20. 09. 2020 20.19
+9
Pa delal smo tanke -- podmornice -- tovornjake --- kanone --- itd ............ za TRETJO najmočnejšo vojsko v evropi ...... kam ste zapravli vso to znanje ..... mogoče v NATO .........????????????
JohannDoe
20. 09. 2020 20.36
+5
Pa kje si ti spal? Danes ni moderno več ne znanje, ne delo. Razen delo po navodilih.
SDS_je_poden
21. 09. 2020 13.49
Kaktus111: Domnevno 3 najmočnejšo vojsko v Evropi.
Uporabnik1095190
20. 09. 2020 19.29
+12
Ja,ravno s pacifizmom se bomo ubranili tega kar prihaja v bližnji prihodnosti. Namesto,da bi se mladim fantom pokazalo osnove rokovanja z orožjem,bi nekateri raje videli,da se jih še do konca pomehkuži,da še za "kanonfutr" ne bodo dobri. Pa saj je v interesu elit,da iz nas naredijo poslušne in šibke sužnje,ki orožja še prijeti ne zna prav,kaj šele uporabiti. Obrambo pa naj prepustimo komu? Fajončkom? Nekateri res nimate več stika z realnostjo.
JohannDoe
20. 09. 2020 20.13
+6
Ne gre za pacifizem, gre za pasivizem. To pa Slovenci dobro obvladamo.
borec91
20. 09. 2020 21.55
+1
zulj001
20. 09. 2020 19.10
+3
Obljubljali so samo tisti,ki so bili na oblasti zadnja leta ,SAMO vladajoča koalicija deli proračunski denar,to niso VSI.......
RDPESA
20. 09. 2020 18.23
+3
Zanimivo je to... Zelo zanimivo.. Imamo policijo v k... u kar nikogar ne briga.. Imamo gasilce slabo opremljene.. Tudi to nikogar ne briga.. Ko vojaki zajočejo, pa je marketing na nivoju in se morajo vsi ukvarjat s tem.. Samo en razlog je pri tem.. Tako kot pri medicinski opremi, so provizije pri orožarskih poslih ene najvišjih.. To pa marsikomu diši...
setisfekšn
20. 09. 2020 17.14
-10
Primerna vojska za obrambo države je samo naborniska drugo vse odpade!!da navadni vojak prejema plačo kot da bi hodil v službo!to je bolano res in to za mene ni vojska!prejema plačo za ----ne vem kaj!!!
JohannDoe
20. 09. 2020 20.15
+4
Naborniške nočemo, poklicne ne plačamo, pa to.
Domendo
20. 09. 2020 15.07
+14
Vi bi se šli vojaške igrice? Ob zadnji vaji z korona virusom se je lepo pokazalo kako vas je skrbelo za državljane. Vsi ste spali in ćakali kaj vam bo EU in na WHO povedali. Vsi ste zaprti v svojih pisarnah in sanjarite. Malo se pogovarhate po trlefonih in brsjate po internetu in dan zaključen. Razložite malo narodu kakšno dwlo to vi imate za vsak dan po 8 ur po pisarbah in še preobremenjeni ste. Ajde.
JohannDoe
20. 09. 2020 15.37
+20
Vojska bi lahko v miru opravljala številna humanitarna opravila, kot jih je pod jugo, in bila za to tudi usposobljena, če ne bi nekateri pobrali vojake iz meja, zaklenili vojake v vojašnice in iz vojske sistematično delali notranjega sovražnika že od osamosvojitve naprej.
JohannDoe
20. 09. 2020 15.40
+20
In potem pride žled in na predlog, da bi vojaki pomagali čistit ceste, takoj halo, da vojske ne bodo gledali na cestah, da niso usposobljeni za rezanje drv, da kdo bo plačal če si kdo kaj naredi in podobno. To je vaša vojska, ki jo ustvarjate. Najraje bi jo ukinili, da vas ne bi motile uniforme. Skupaj z njo pa še policijo in ostalo.
setisfekšn
20. 09. 2020 17.11
+7
Veš ta slovenska vojska je velik problem ker so vsi častniki brez vojske!in to je to!poleg tega tudi ne razumem da slov. Vojska že 20 let samo nabavlja neke oklepnike pa sem ga mogoče videl 2x na dejstvovanju!!
Nakljucje
20. 09. 2020 14.57
-5
O vojske neka korist, od levakov sama zguba, saj so v mirnem času vrgli puško v koruzo.
Jožajoža
20. 09. 2020 14.14
-10
ker se bo vojak do 45 leta v vojski izobraževal na visokem nivoju,bo narejen kader in po 45 letu starosti začel " uspešno" delo v javni upravi. torej,postali bomo država pod vojaško diktaturo.
Banion
20. 09. 2020 14.05
+12
Kje je sedaj naborniški sistem ki so ga na veliko oznanjali desnaki. Vojska je zanemarjena vsak počne kar hoče ko se čuti politično močnega oziroma so njegovi na ablasti. tej vojski ne poamgajo miljarde ker je moralno v razsulu. kako enostavno bi bilo poskrbeti za vojake po 45 letu, lahko so vzdrževalci, orožarji morda tudi vozniki kamionov, zaposleni v logistiki. Samo malo je treba pomisliti in imeti dobre volje. Predvsem bi vojski morali dati ugled ki ga je v nekem obdobju ob obilni državni propagandi imelaJNA. Res je tudi da je tista nekdanja vojska pomagal povsod kjer se je dalo, inženirijske enote so gradile ceste v odročne kraje, vodovode in drugo infrastrukturo, celo pri pobiranju letine so pomagali kmetom. pa danes ob poplavah vidimo gasilce ki se nesebično trudijo čeprav imajo tudi doma štalo, ni vojske ki bi lahko veliko naredila a se plačanim gospodom ne ljubi. Žal to je stane ne tisto kar vidi in si misli en Pahor ki pove tisto karm u drugi rečejo.
simeoni
20. 09. 2020 20.03
+0
Desnaki veliko govorijo in obljubljajo,delajo pa povsem drugače.Obljub se držijo samo pri poslih, kjer je veliko keša za pospravit v žepe,kar pa rečejo in govorijo je pa sama čista laž. Drugega niso sposobni.
Nakljucje
20. 09. 2020 13.50
+2
Od vojske je vsaj neka korist, od levakov pa sami rdeči drek.
Gsmm
20. 09. 2020 14.03
+16
Še en komentar nadpovprečno izobraženega SDSovca!
štrekeljc
20. 09. 2020 14.21
+6
Kakšno korist imaš od vojske? Več je koristi od gasilcev, kot od teh plačancev. Takrat, ko je žled vse polomil, niso mogli pomagati, ker niso usposobljeni za delo z motorkami. A gasilci so? Sem jaz? In mimogrede, moj drek je rjav, če pijem teran, pa črn. Rdeč drek imajo romarji v Titovo Jajce!
proofreader
20. 09. 2020 13.41
+0
Deset reševalnih helikopterjev, pa bo nekaj koristnega.
puš?ica
20. 09. 2020 13.35
+26
Strinjam se da se vlaga v vojsko saj država brez vojske nemore biti suverena, edino moti me da probajo vojsko spolitizirati
JohannDoe
20. 09. 2020 13.44
+1
Vojsko politizirajo in desni in levi. In oboje bi brcnil v rit. Levi jo ob tem, da jo politizirajo, skušajo še predstaviti kot sovražnika. Tako kot celo državo in državno infrastrukturo, na katere oblast se skušajo povzpeti.
Uporabnik1940659
20. 09. 2020 15.49
+8
In to je treba nujno sedaj, med corono???? Aja "veliki vodja" je rekel, da je je konec....🙊🙉🙈🤐🐑🐑🐑
simeoni
20. 09. 2020 20.05
+5
JohannDoe
20. 09. 2020 20.18
-3
Vedno je neka Corona. Če ne na TV, pa na mizi. Sodeč po tem, kaj so delale vlade toliko let do sedaj.
štrekeljc
20. 09. 2020 13.30
+10
Kdaj vam bi, janševikom, jasno, da "levičarji" nismo proti vojski, smo proti taki vojski, kot jo imamo sedaj. Tej vojski se ne da reči SV, ampak SDSV. Po Ustavi pa bi SV morala biti popolnoma apolitična! SV je potrebno resetirati, iz nje pometati vse, ki sede na položajih zgolj zato, ker so kao zaslužni za osamosvojitev in jih nadomestiti z mladimi, strokovnimi, od politike neodvisnimi kadri.
JohannDoe
20. 09. 2020 13.47
-2
Verjetno takrat, kot bo vam antijanševikom jasno, da ni vsakdo, ki je proti vam, janševik in neumen in, da ni vsakdo, ki ni za janšo, levičar in ljubitelj vas ali vašega nihilizma in obskurne ideološke folklore.
JohannDoe
20. 09. 2020 13.50
-8
Seveda, mlade, neizkušene in nove obraze bi vi nastavljali na odgovorna operativna mesta. Tako kot ste jih že najmanj dva zadnja mandata nastavljali na čelo države in nas pripeljali v diplomatsko margino in osamo. Noro.
štrekeljc
20. 09. 2020 14.17
+15
Johann, a so se ti stari mački, ki so sedaj na Ablasti, izkazali? Ja, z delanjem hudih napak! V članku jih je nekaj navedenih, jih je pa vsaj še nekajkrat toliko, ki v širšo javnost niso prišle.
JohannDoe
20. 09. 2020 15.46
-3
Ja. In a je kdo protestiral z bicikli, ko so se petinpetdesetkrat "izkazali" mački anti-janša naveze? Očitno je ljudem mar in so pripravljeni se vznemiriti in stopiti na ulice samo, ko je parola "Janez Janša" in samo toliko. Za vse drugo jim je pa figo mar in očitno so s tistim sprijaznjeni, obnašajo se pa kot, da jim je všeč in si želijo še.
Kaktus111
20. 09. 2020 20.35
+5
Johan ..:)))) če se pa točno ve da je Januš kreator vseh teh spletk vlade ......
JohannDoe
20. 09. 2020 20.52
-4
@kaktus Evo, ti si dokaz tega, kar sem napisal v zadnjem postu zgoraj. Človeku sploh ni treba iskati primerov, se mu takoj kar sami od sebe naberejo. Klavrno.
JohannDoe
20. 09. 2020 20.56
-4
In kaj, če je Januš kreator spletk TE vlade? Še vedno so se ljudje pripravljeni vznemiriti in protestirati samo proti spletkam te in TEJ vladi, za vse drugo jih pa boli džoko in si niso pripravljeni niti čevljev obut za to, da bi šli protestirat, obnašajo pa se kot, da jim je všeč in si želijo še.
JohannDoe
20. 09. 2020 13.28
+1
Kdo nas bo napadel? Le kdo bi nas. Le kdo nas še ni? Obnašate se kot, da ste pogruntali nekaj novega. Vedno kvazi pacifisti in pasivisti prilezete iz lukenj od nekod in na iste viže ponavljate iste floskule. In vedno se potem nekaj zgodi in vas in vaše floskule postavi na smetišče, ampak le toliko časa, da se zadeve umirijo in končajo plus še par deset let se skrivate po luknjah, potem pa spet prilezete ven in prodajate te iste vaše bučke in iste floskule in iste zgodbice o rožicah in tem, da ne bo nikoli več vojn ali, da je itak bolje se ne upirati in okupatorja mirno sprejeti kot Nemce '41 ali Srbe '91, kot, da bi bilo najmanj že neštetokrat potrjeno, da imate prav in, da so vsi drugi neumni.
Uporabnik1940659
20. 09. 2020 15.51
+7
Pacifisti nismo nikdar sprejemali nobene okupacije.... Naša oblast pa paktira točno s takimi (npr. blejski forum....)...🐑🐑🐑🐑🐑
JohannDoe
20. 09. 2020 20.26
-3
Pacifisti predvsem veliko govorite. Govorite o tem, da je treba kupit rožice namesto orožja. Da ne marate, kako se Slovenija militarizira. Pa kako bi vojsko razpustili pa namesto nje kupili gasilcem en kamion. In to v zgodovini vedno takrat, ko se potem izkaže, da so rožice napačna izbira. Kako vam rata.
JohannDoe
20. 09. 2020 20.59
-2
Vem kako vam rata. Preveč gledate ameriške filme, pa si mislite, da če tam protestirajo in lahko spremenijo svet, ki ga ustvarja ZDA, da boste potem tudi, če tukaj protestirate in sloveniji ukinete vojsko ali vzamete avtomobile policajem, ustvarili mir na Bližnjem vzhodu.
mrtvi_macak
20. 09. 2020 13.27
+19
plača navadnega vojaka, za dobesedno nič dela.. zato, da stoji v stražarnici 1150€. S tem, da ima malico v vojašnici. Ko se odbije znesek za prevoz mu ostane še vedno lepih 1000€. Kje v zasebnem sektorju dobi kdo za nič dela 1000€ plače.. nikjer..
JohannDoe
20. 09. 2020 13.33
-12
Zato pa se ti raje držiš javnega sektorja, a ne?
štrekeljc
20. 09. 2020 14.40
+10
Johann, kaj si s tem hotel povedati? Da SV ni del javnega sektorja? Imaš prav, SV je del privatnega sektorja, del sekte SDS.
JohannDoe
20. 09. 2020 15.50
-6
Seveda. Policija je bila pa vedno del privatnega sektorja političnih pijavk "levakov", ki ji tudi poznamo. Zato je najbolje, da oboje - vojsko in policijo - kar ukinemo in bodo naše težave rešene in vse super. Kot oni američanski hipiji... policija je kao rasistična, zato bi jo oni kar ukinili in ne imeli.
štrekeljc
20. 09. 2020 18.45
+7
Johann, delo v represivnih organih, kamor spada tudi policija, levo usmerjenih ljudi nikoli ni privlačilo. Preveč ljubijo svobodo. Tvoja trditev, da je policija "leva", je torej hudo privlečena za lase. Nikakor ni bila leva, le apolitična se je trudila biti. Do sedaj, zdaj pa imamo spet miličnike, orodje v rokah vladajoče stranke.
JohannDoe
20. 09. 2020 20.31
-4
Ti tud sanjaš in se delaš všečnega samemu sebi. Če so tebi "levo usmerjeni ljudje" hipiji, ki se zakajajo in od jutra do večera samo podajajo joint, potem nimaš pojma niti kaj tvoji so. In to mi govoriš kot, da bi na svetu ravno pred petimi minutami ustvarili leve in nam moraš še povedat, kaj ti levi so.
JohannDoe
20. 09. 2020 20.34
-4
Ko že omenjaš miličnike... ti so bili tudi desni od desnih in za desne, ker po tvoje očitno samo desni ljubijo represijo. Revizija zgodovine in zdrave pameti še hujš kot pri tabelih.
štrekeljc
21. 09. 2020 09.02
+4
Johann, ZK nikoli nisem imel za levo stranko. Leve stranke se zavzemajo za spremembe, desne za ohranjanje. In ZK se je upirala vsaki spremembi, torej je bila desna!
borec91
20. 09. 2020 13.06
+1
financiranje placanske vojske je kriminal in kraja obubozanega naroda
borec91
20. 09. 2020 13.07
+12
podpiral bi edin nakup dronov vecnamenskega helikopterja. ne pa placancev ki pol bluzijopo svetu
pravisprehajalec
20. 09. 2020 13.29
-12
Takšno razmišljanje kot tvoje, je skorajda pripeljalo do konca slovenskih sanj o svobodi, leta 1991. na srečo ste v manjšini. V sistemu vzajemnega varovanja Borac, zavezništvo pove, kaj boš kupil. Če ne pač nisi del zavezništva.
JohannDoe
20. 09. 2020 13.34
-14
Ne samo '91, tudi '41 so se pojavljale in uspevale enake parole in floskule.
Gsmm
20. 09. 2020 13.57
+12
Kakšna svoboda? Izpod Beograda smo prišli pod Bruselj!
Anti nato politika
20. 09. 2020 12.58
+3
Kaj janezek delam z pusko v roki po svetu.
štrekeljc
20. 09. 2020 15.24
+8
Humanitarne akcije se gredo! Laptope poklanjajo mulariji s fračami.
Generacija56
20. 09. 2020 12.55
+5
Glejte,revčki! V 21. stoletju nimamo vojaškega letala, ki bi letelo višje od 6000 metrov. NITI PROTILETALSKE OBRAMBE!!!!!! Torej, kaj smo? SEDEČA RACA! In sedaj bi kupovali Hummerje, Bradleye, Oskoshe??? SRAMOTA! Opozicijo na Goli otok! Ker je nesposobna! Ker sodeluje v tem komplotu! To zalego, ki se je nakotila v parlamentu in generira nove nesposobneže, VSE ZAPRETI!
Animal_Pump
20. 09. 2020 13.00
+9
Vojna se dobiva z droni...pa po kopnem. Tista letala..med bombnim napadom pobijejo 3 sovražne vojake...pa 200 civilistov. Malo glej kaj se je v zadnjih vojnah dogajalo...sploh v Siriji. Kar se protiletalske obrambe tiče...bi jo pa morali imet..obvezno...pa bojne helikolterje.
Generacija56
20. 09. 2020 13.05
+7
Hja, ne vem no, kaj ti bereš, kje živiš... Do 6000 metrov se da vse sestreliti z ramena... A ne moreš nič tistim, ki letijo na 10-11000 metrih. Torej plačujemo Italijanom, v bistvu američanom, da varujejo naš zračni prostor... PRED KOM? Vse okoli nas je NATO!!??? Meni je resnično hudo, ko se soočim z neumnostjo na tem portalu...
pop greznica
20. 09. 2020 13.06
+5
generacija se strinjam, najprej zamenjati vlado ker obstaja resna možnost da bi ob morebitnem napadu začela takoj sodelovati z okupatorjem
Animal_Pump
20. 09. 2020 13.10
+5
Kdo pa je rekel,,da bo vesno NATO pazil nate...enim se vam že od daleč vidi, da se zanašate na druge, da bodo poskrbeli za vas...verjemi, da ne bodo.
Generacija56
20. 09. 2020 13.13
+5
Zanašamo? A KDO TE BO NAPADEL? Samo NATO članica... Da bi ti nato ti isti prodali še več orožja....
DemokracijaMolka
20. 09. 2020 13.19
+2
v glavnem, če je tvoj domet razmišljanja sedeče race, je najbolj, da vzamemo šila in kopita in gremo na Švedsko, tam majo vse. Za vse naše dede, ki so življenje dali pa ignorantski sredinec. #lepoteSlovenske
Animal_Pump
20. 09. 2020 13.19
+3
Dej ne bluzi...Švica je nevtralna...oborožena pa bolj kot večina EU držav...Kdo jo bo napadel? Zanašajo se nase ne na druge....S tem pa ko pokažejo kako oboroženi so...že potencialne napadalce..odvrnejo. Tako bi moralo biti pri nas...enako je bilo v Jugi...oboroževali so se na polno...S tem odvrneš napadalca, ko samo mošice pokažeš...Kdo pa je rekel, da bo NATO vedno obstajal,da ti bo reševal rit😝
Generacija56
20. 09. 2020 13.25
+5
REŠEVAL? PRED KOM? A "sovražniki", ki jih NATO izmišlja, da bi od tebe izvlekel 2% bdp? Da rešujete njihovo oborožitveno industrijo??? Bolniki!!!! Primer: Grčija-Turčija... Hja, kupite več orožja!!!!
pravisprehajalec
20. 09. 2020 13.30
-11
Nas ščitijo zavezniki. Srbija je vse našteto imela Gene, pa ji ni nič pomagalo. Ni imela zaveznikov. Podpisala je kapitualcijo leta 2000.