Slovenija

Poslanci potrdili predlog o spremembah financiranja zasebnih osnovnih šol

Ljubljana, 10. 07. 2019 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
N.P./L.Š./STA
Komentarji
885

Poslanci in poslanke so potrdili predlagane spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol. Za novelo so v skladu s poprejšnjimi napovedmi glasovali v LMŠ, SD, DeSUS in SAB, pa tudi v Levici, v kateri so to, kako bodo glasovali, razkrili šele pred samim glasovanjem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Financiranje zasebnih šol
    03:48
    Iz 24UR: Financiranje zasebnih šol
  • IZ 24UR ZVEČER: Gaber, Turk in Krivic o financiranju zasebnega šolstva
    13:36
    IZ 24UR ZVEČER: Gaber, Turk in Krivic o financiranju zasebnega šolstva

DZ je potrdil predlagano novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Zanjo je glasovalo 42 poslancev, proti pa 36. Po noveli bo država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala v celoti, razširjenega dela programa pa ne bo financirala. Za novelo so v skladu s poprejšnjimi napovedmi glasovali v LMŠ, SD, DeSUS in SAB, pa tudi v Levici, kjer sicer foruma nista prijavila dva poslanca. Proti so glasovali v SDS, NSi in SNS, medtem ko so se v SMC glasovanja vzdržali. Poslanca manjšin sta glasovala za. V Levici so to, kako bodo glasovali, razkrili šele tik pred samim glasovanjem. Po besedah Mihe Kordiša novelo podpirajo, ker položaja zasebnih šol ne izboljšuje. Mnenja so namreč, naj bo javni denar namenjen le za javne šole.

Poslanci in poslanke so potrdili predlagane spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol.
Poslanci in poslanke so potrdili predlagane spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol. FOTO: Shutterstock

Pikalo: Treba je počakati, ali bo veto sploh vložen

"Ne gre za to, ali sem zadovoljen ali ne. Moja ključna naloga je v tem, da poskušamo v prihodnje nadgraditi šolstvo," je v izjavi novinarjem po sprejetju novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja dejal minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

"Pri vetu se karte delijo na novo, poleg tega pa je treba počakati, ali sploh bo vložen," je glede tega dejal minister. Na vprašanje, ali v tem primeru pričakuje, da bodo uspeli za podporo prepričati tudi poslance SMC, je odgovoril, da sta to dve hipotetični situaciji: če bo veto in če bodo uspeli še koga prepričati.

Na vprašanje o političnih posledicah ob morebitni ponovni ustavni presoji zakona pa je Pikalo spomnil, da gre veliko zakonov na ustavno sodišče. "To je normalen proces v demokraciji. Prav je tako. Vsaka instanca ima svojo vlogo in opravlja svoj del posla," je dejal. Po njegovih navedbah je DZ danes odločil, da se zavzema za jasno delitev med javnim in zasebnim. Da sicer zasebnikom celo financira obvezni program osnovne šole 100-odstotno, a od tam naprej ne več.

DZ je "potegnil tudi jasno ločnico med javnim in zasebnim šolstvom". Ta koncept so po ministrovih navedbah določili že leta 1995 z belo knjigo, DZ pa je danes to le potrdil.

Na vprašanje neenotnosti koalicije je Pikalo odgovoril, da je treba to vprašati stranke, "ki se vmes premislijo". "Glede na to, da smo imeli veliko usklajevanj do same seje vlade, je to vprašanje za neke druge stranke, ne za ministrstvo za izobraževanje," je menil.

Na nekatere očitke glede verjetnega elitizma, ki bi ga lahko prinesel tak zakon, pa je odgovoril z oceno, da šola ne postane elitna le zaradi financiranja, pač pa tudi zato, ker do nje nimajo dostopa vsi državljani. "Argument elitizma je rahlo trhel argument," je še prepričan minister.

Združeni starši: Spremembe pomenijo uvajanje elitizma v šolstvo

Na odločitev poslancev so se odzvali tudi v Civilni iniciativi Združeni starši, kjer so po besedah njenega predstavnika Marka Balažica razočarani nad dejstvom, da je DZ danes sprejel spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol. Opozarjajo, da spremembe pomenijo uvajanje elitizma v šolstvo, zato upajo, da bo državni svet na spremembe izglasoval veto.

Po besedah Balažica je bilo današnje glasovanje o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki prinaša spremembe pri financiranju zasebnih šol, prvi pravi preizkus vlade Marjana Šarca. Pri tem izjave, "da naj starši iščejo pravico na sodišču in da je bolj pomembno preživetje koalicije", po njegovih besedah kažejo na to, da je premier "za lastno politično preživetje povozil vse temeljne pravne države". "To nas zelo žalosti, posebej, ker se temelji pravne države lomijo na eni najranljivejših skupin v Sloveniji, to je na otrocih," je dejal.

Na slednje pa po besedah Balažica ne morejo pristati, zato bodo nadaljevali s svojim bojem. Med drugim upajo, da bo državni svet na zakon izglasoval veto in da bo ta padel v ponovnem potrjevanju v DZ.

Če bi določbe zakona začele veljati, bi po njegovih besedah to pomenilo, da bodo zasebne šole postale elitne. Šolnina se bo namreč samo za javnoveljavni program po njihovih izračunih dvignila za dvainpolkrat. "Temu je treba prišteti še nadstandarden program in ostale stroške. Prepričani smo, da si marsikatera družina tega več ne bo mogla privoščiti," je dejal. Dodal je, da se gremo tako elitizem tam, kjer ne bi bilo treba.

Današnja razprava v DZ ni prinesla zbližanja stališč

Končni izid glasovanja v državnem zboru je sicer v večjem delu napovedovala že današnja razprava poslancev, ki sicer ni prinesla zbližanja stališč med podporniki in nasprotniki novele. V njej so namreč poslanci SDS, NSi in SMC opozarjali, da novela ne sledi odločbi ustavnega sodišča iz leta 2014, medtem ko so bili poslanci LMŠ, SD, DeSUS in SAB nasprotnega mnenja.

Tomaž Lisec (SDS) je opozoril, da bo predlog zasebnim šolam zmanjšal sredstva in poslabšal njihov položaj, s čimer bo izključno "zaradi ideologije levega političnega pola" povzročena nova diskriminacija. Opozoril je, da sta tako služba vlade za zakonodajo kot zakonodajno-pravna služba DZ opozorili na ustavno spornost predloga, prav tako do zdaj noben vidni pravnik ni javno zatrdil, da bi z njim primerno izpolnjevali odločbo ustavnega sodišča. Ministra za izobraževanje Jerneja Pikala je zato vprašal, kakšne bodo poklicne in politične posledice zanj, če bo zakon znova spoznan kot neustaven.

Po prepričanju Jožefa Horvata (NSi) pri vsem skupaj ne gre za vprašanje financiranja zasebnih osnovnih šol ali tistih 0,84 odstotka učencev, ki jih obiskujejo, prav tako ne za 300.000 evrov, s katerimi bi dodatno obremenili proračun, ampak za problem pravne države. "Če namreč zakonodajalec v štirih letih in pol ni sposoben spremeniti enega preprostega člena in uresničiti odločbo ustavnega sodišča, potem imamo problem pravne države," je dejal. Poslance je pozval, naj zakon zavrnejo, nato pa skupaj pripravijo zakon, ki bo sprejemljiv za vse. "Pri tem ponujamo našo roko," je dodal.

"Zakaj imamo z implementacijo odločbe ustavnega sodišča tako velike težave? Mar nismo iskreni in zasledujemo neke politične interese? Sama ustavna odločba je enostavna, a smo jo močno zakomplicirali z različnimi razlagami," je opozorila Mateja Udovč (SMC). Po besedah Gregorja Periča (SMC) je predlog, ki ga imajo na mizi, "daleč od tistega, kar bi morali narediti".

Aljaž Kovačič (LMŠ) je ocenil, da odločba le ni tako enostavna in jasna, kot se zdi, kajti "če bi bila, bi imeli vsi enako mnenje in bi bila zadeva že rešena". V LMŠ po njegovih besedah verjamejo ministru Pikalu, da novela uresničuje odločbo ustavnega sodišča in jo bo "brez slabe vesti" podprl.

Maša Kociper (SAB) je izrazila upanje, da bo zakon danes sprejet in da bo vložena še ena ustavna presoja, da bo lahko ustavno sodišče še enkrat povedalo, kako financirati zasebne šole. Se je pa vprašala, "ali si res želimo, da o najpomembnejših družbenih vprašanjih odloča ustavno sodišče oziroma devet ljudi", ter opozorila, da imamo v Sloveniji načelo delitve oblasti.

Matej Tonin (NSi) je nasprotno prepričan, da bi bilo bolje, da zakon pade, ustavno sodišče pa nato samo določi, kako naj uresničijo odločbo. Predlog za to ustavni sodniki namreč že obravnavajo, je spomnil.

Poslanec SD Marko Koprivc je izrazil prepričanje, da je predlog novele dober in da sledi odločbi ustavnega sodišča. "Ta namreč določa, da mora država financirati le obvezni del javnega programa, ko govorimo o razširjenemu delu javnega programa pa govorimo o nečem povsem drugem. In prepričan sem, da razširjenega programa državi ni treba financirati, predvsem zato, ker imamo široko mrežo kakovostnih javnih šol," je dejal.

"Predlog ni idealen, a imamo pač, kar imamo, zato bomo predlog v poslanski skupini DeSUS podprli," je napovedal Jurij Lep.

Civilna iniciativa Združeni starši je včeraj pred državnim zborom pripravila protest, na katerem se je zbralo okoli 200 ljudi. Ti so s transparenti izrazili nasprotovanje noveli zakona o financiranju osnovnih šol.

Kar nekaj pozornosti so poslanci namenili vprašanju, ali je ustavno sodišče o vprašanju financiranja zasebnih šol leta 2001 in 2014 res odločilo diametralno nasprotno. "To ni res in je popolno zavajanje. Ustavna odločba iz leta 2001 obravnava šolstvo na splošno v celoti, kamor sodijo tudi srednje šole in še kaj drugega. Odločba iz leta 2014 pa govori o javnoveljavnem programu zasebnih osnovnih šol," je dejal Tonin. Kociprova mu je odgovorila, da odločba iz leta 2001 govori ravno o tem, za kar sam trdi, da ne. V njej je med drugim ustavno sodišče po njenih besedah zapisalo, da je "zakonodajalčeva odločitev, da država financira v celoti le javne šole, v katere lahko vpišejo svoje otroke vsi starši, polje njegove presoje in zato ni v nasprotju z ustavo".

Skupina pravnikov poslance poziva, da predlog zavrnejo

Skupina pravnih strokovnjakov "v iskreni skrbi za stanje pravne države na Slovenskem" je poslance pred današnjim glasovanjem pozvala, naj predlog zakona zavrnejo. Matej Avbelj, Janez Čebulj, Veronika Fikfak, Borut Holcman, Jernej Letnar Černič, Andraž Teršek, Jurij Toplak in Verica Trstenjak namreč opozarjajo, da so doslej vse strokovne pravne službe vlade in DZ ugotovile, da je predlog ministrstva v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča in zato protiustaven.

Državni zbor obenem pozivajo, naj zavaruje integriteto slovenske ustavne demokracije na splošno in še posebej zagotovi spoštovanje človekovih pravic prizadetih posameznikov, tako da izvrši to in ostale neizvršene odločbe ustavnega sodišča.

'Zasebni vrtci ne bodo imeli več pogojev za delovanje'

V zvezi z novelo so se danes oglasili tudi v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije, kjer opozarjajo, da predlagana novela ogroža izvajanje javno veljavnega programa tudi v zasebnih vrtcih.

"Po novi terminologiji bodo lahko namreč zasebni vrtci in šole izvajali le program, ki je pridobil javno veljavo. Le ta pa se mora razlikovati od javno veljavnega programa, ki ga lahko izvajajo le javni vrtci in šole ter vrtci in šole s koncesijo. V Sloveniji ima koncesijo le 15 vrtcev, kar pomeni, da je ogrožen obstoj polovice vseh zasebnih vrtcev v Sloveniji. Ker ne vemo, kako se bo ta člen izvedel v praksi, lahko predvidevamo, da polovica zasebnih vrtcev ne bo imela več pogojev za delovanje, zato bodo morali z dejavnostjo prenehati," so opozorili.

Nekdanji ustavni sodnik Krivic: Gre za spoštovanje pravne države 

Minister za šolstvo Jernej Pikalo je sicer včeraj zavrnil povabilo v oddajo 24UR ZVEČER, kjer so gostje komentirali novelo zakona.

Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik, je novelo zakona o financiranju zasebnih osnovnih šol označil za nedopustno nesramnost, tako proti tistim, ki jih zadeva, kot tudi proti ustavnemu sodišču. Slavko Gaber, nekdanji šolski minister levosredinske vlade, pa Pikalov predlog zakona ocenjuje kot "korektno izpolnjevanje zahteve ustavnega sodišča", vsaj v tem delu, ko obvezen program financira 100-odstotno. Ob tem dodaja, da se mu v času, ko imamo podfinanciran javni šolski sistem, zdi močno povečevati financiranje zasebnih šol neprimerno. Na drugi strani Žiga Turk kot nekdanji šolski minister desnosredinske vlade vztraja, da bi moralo biti financiranje programa zasebnih šol stoodstotno, tako osnovnega kot dopolnilnega dela. "Tudi mi smo za javni šolski sistem – to pomeni, da so našim otrokom dostopne šole, ki izvajajo program brezplačno. Ali je izvajalec te šole ustanova, ki jo je ustanovila občina ali država, ali pa je izvajalec zasebnik, se nam pri tem ne zdi pomembno," izpostavlja Turk.

Matevž Krivic, Slavko Gaber in Žiga Turk.
Matevž Krivic, Slavko Gaber in Žiga Turk. FOTO: POP TV

Krivic je prepričan, da z novelo zakona Pikalo ne spoštuje odločbe ustavnega sodišča in da gre za "pobalinsko ravnanje". Turk in Gaber sta izrazila diametralno nasprotna stališča glede podhranjenosti in pluraliziranosti našega šolskega sistema, Krivic pa je to označil za "ideološko zagovarjanje vsak svojega" in izgubljenih deset minut.

Kje tiči jabolko spora?

Po prepričanju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predlagana sprememba financiranja zasebnih osnovnih šol, ki jo prinaša predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, primerno uresničuje odločbo ustavnega sodišča, saj da je slednje leta 2014 odločilo, da mora država financirati le obvezni del javnega programa. 

Na drugi strani zasebne šole menijo, da ustavna odločba državi nalaga, da mora 100-odstotno financirati celoten javni program. Opozarjajo tudi, da jim bo predlog, če bo sprejet, poslabšal položaj, saj jim bo financiranje z zdajšnjih 85 odstotkov zmanjšal na okoli 65 odstotkov.

O morebitni ustavni spornosti novele sta opozorili tako služba vlade za zakonodajo kot zakonodajno-pravna služba DZ, pa tudi predsednik republike Borut Pahor. Ta je po srečanju s predstavniki zasebnih šol sporočil, da obstaja tveganje, da bi ustavno sodišče predlagane spremembe ocenilo kot neustavne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (885)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eurosapiens
12. 07. 2019 11.56
+3
zasebne šole so kvaliteta enako kot zasebne zdravstvene storitve z koncesijo ki jih vsi najraje koristimo ... in oblast ne mara kvalitete
lakala28
12. 07. 2019 15.50
+0
Mara, samo ne mara zlorabe javnega denarja. Končno. Upam, da se bo to nadaljevalo.
lakala28
13. 07. 2019 13.55
+0
Zasebne šole in zasebne zdravstvene storitve so kvaliteta izključno za zasebne TRR-je. Vse ostalo je enako kot v javnem sistemu: razlike za izbrance SO. Vsi se ne pišemo Bavčar. Ti je sedaj bolj jasno?
Zantaja
11. 07. 2019 19.47
+4
Me ne moti če nekateri starši dajo otroke v zasebne šole,ampak potem naj tudi sami plačujejo, če za njih javne šole niso dovolj dobre. V javnih šolah je marsikje v enmu razredu do max 15 učencev. In nič več nebi stalo, če bi bil eden več. Kdo se gre ali ima za posebneža naj še stroške sam krije.
weed28
11. 07. 2019 14.28
+4
pa kaj bi radi? če vam javna šola ni vredu, pol plačujte zasebno... na koncu vsem raste regrat iz nosa in rit bo še zmeraj zadaj in noben prdec ne bo po marjeticah dišel
riss
11. 07. 2019 12.10
+4
Komunizem, komunizem, komunizem, "fasisticni komunizem", ta je najhujsi, ki izloci drugace mislece, jim onemogoca npr. moznost sodelovanja v vladi, v tem primeru pa onemogoca pravico izbire izobrazevanja. To je ideolosko nasprotovanje KP, ki je v koaliciji in se "moderno" imenuje levica. Celi EU gre na kozlanje ta termin in predstavlja na sreco Evrope manjsino, edino pri nas in na zalost druge strani, se vedno manjsine (kje je ze leto 91), pa vecino v nasem parlamentu. Koliko casa se??? Vcasih v jugi so rekli "vojska je krsila zakon pa sta", nasim tardecim pa se "juga" po ustavnih odlocbah. Mogoce bi jih morali spet drugi po zepih udart. Na zalost bomo morali vsi to placat.
yaxscdvf
11. 07. 2019 12.21
-3
Pikaa1234
11. 07. 2019 11.43
+8
torej nekaj ne štekam očitno, starši na zasebnih šolah se bunijo da je to raszlojevanje otrok, umm a ni že razslojevanje če si sposoben otroka dat v privatno šolo? pol pač polno plačuješ za njo. Javno financirano zasebno šolstvo že stavek sam po sebi je čudn al je javno al je zasebno ne pa pol pol
Sava Sava
11. 07. 2019 11.07
+0
Za morituri: Popolnoma se strinjam s tvojo ugotovitvijo, kaj vse si lahko privoščijo nasledniki komunizma. A ne drži, da je to Fajonova zdaj dokazala, le še enkrat je potrdila. In sicer to, kar je že pred nekaj leti v Bruslju priredila neka druga politična stranka, ki ima v vodstvu same bivše komuniste in ki vztrajno trdi, da je slovenska (čeravno jo financira tujina) in demokratična (čeravno ljubi nedemokratične politične sile v tujini). Gotovo si tudi ti to z grenkobo opazil. V Bruslej so kot strokovna dobro plačana pomoč evroposlancem te stranke prišli srednješolec Žan J., sin Velikega vodje, pa Jon P. (sin urednika forintske Nove24TV), pa brat takratne poslanke taiste stranke Andrej J. in še kdo. Kot spet z grenkobo praviš, druga raja pa je lahko zadovoljna z drobtinicami. Tvoji komentarji so dragoceni, ker sprožijo informativne odzive za bralce. Še se oglašaj!
JohannDoe
11. 07. 2019 10.29
+10
Javno financirano zasebno šolstvo... anomalija par excellence.
yaxscdvf
11. 07. 2019 09.55
+7
Najbolje bi bilo, če bi imeli referendum s tremi vprašanji; zasebno šolstvo se v celoti zasebno financira, zasebno šolstvo se javno financira v obveznem javnem programu, zasebno šolstvo je v celoti javno financirano.
picijulka1
11. 07. 2019 09.41
-9
Fino fajn bi bilo da si nekateri natančno preberete odločbo ustavnega sodišča, ki je v zahtevi po javnem financiranju zasebnih šol popolnoma nedvoumna.
yaxscdvf
11. 07. 2019 09.53
+3
In s to odločbo dela krivico otrokom, ki ne morejo obiskovati zasebnih šol, jim odvzema enakost in enake možnosti.
resslovenka
11. 07. 2019 10.11
+11
Sej smo. Ampak briga me ustavno sodišče. Ustava se pri nas vsakodnevno krši, če hočeš lomi na plečih najranljivesih. Koliko ustavnih presoj je šlo na ustavno sodišče, pa padlo na evropskem sodišču za človekove pravice? Daj malo se pozanimaj. Še naša politika ne spoštuje vsega, kar razsodi to naše Ustavno sodišče. Z vsem dolžnim spoštovanjem do te institucije, da ne bo pomote. Še vedno trdim, da so se poslanci po tem vprašanju odločili pravilno. Naj ustanovitelji teh zasebnih šol nosijo določeno financno breme. Tako kot jih mora privatni sektor, koncesionarji pa tudi. Nadstandardno se vedno plača. Ne glede na kaj se nanaša. AMEN.
yaxscdvf
11. 07. 2019 10.22
+0
lakala28
13. 07. 2019 14.01
-1
Ustavni sodniki z rumenimi kravatami ne morejo dajati objektivnih sodb. Ko jih dajejo, je to hujši totalitarizem, kot je bil komunistični. In Trstenjakova tako dejansko tudi funkcionira: ali je po naše ali pa je narobe. Josip (Visarionović), ne Broz. pa v grobu ploska. Broz se pa v grobu obrača, kakšne izrodke je sponzoriral.
morituri
11. 07. 2019 09.06
-5
Ker je krivic imel že velikokrat prav, mu jaz verjamem, da je Pikalo suženj komunistične SDja. Tanja Fajon je zdaj v resnici dokazala, da se nasledniki komunizma lahko privoščijo vse, druga raja pa pa je lahko zadovoljna z drobtinicami!!!!!!!!!!!!!!! Vlada bo storila vse svinjarije samo da se obdrži.
resslovenka
11. 07. 2019 10.13
+0
Lej. Vse je prej kot idealno pri nas. Na celi črti, bi se dalo marsikaj reči na to temo.
denden
11. 07. 2019 08.22
+26
A je šola, kjer na stenah učilnic visijo simboli bilo katere religije ali skupnosti, res šola namenjena vsem, ali samo določeni skupini? Si res želimo, da bi se začele ustanavljat šole katere bi obiskovali zgolj učenci ene verske, etnične, narodnostne ali kakšne druge skupine? Je prav, da bi država v celoti financira takšne "javne" šole?
morituri
11. 07. 2019 09.08
-4
Brez skrbi, islamisti bodo imeli svojo šolo in džamijo. Vlada, Levica in Janković bodo takoj za to. Le kam smo gledali na volitvah? Ali smo res najslabši in neizobraženi volivci????
resslovenka
11. 07. 2019 10.19
+5
V versko naravnane šole, vpisujejo starši otroke verskih prepričanj. Pa naj. Vendar, jaz ne želim prispevati v ta namen. Verske institucije imajo dovolj premoženja, donatorjev da zanje poskrbijo same., al pa skupaj s temi starši. Razen obveznega programa, ki je uveljavljen pri nas. Za to pa tako ali tako prispevamo vsi.
resslovenka
11. 07. 2019 10.23
+0
Zaradi mene lahko. Imajo enake pravice kot ostale. Samo to je utopija. Si predstavljate, odziv? 🤗
alien8potnik
11. 07. 2019 07.57
+34
zakon o šolstvu so ovrgli pred leti tisti ustavni sodniki, ki so redno hodili k maši v rumenih kravatkah. in na shode sds. toliko o varuhih ustave. oziroma - njenih interpretih. v ustavi je jasno zapisana ločitev cerkve od države. ergo - država pa res ni dolžna finansirati šolskih molilnic rkc. niti raznih nadstandardnih sprdačin, kjer si privatniki polnijo žepe na račun malomeščanov. naj si bogatuni pač de luxe storitve plačajo sami.
morituri
11. 07. 2019 09.09
-5
Najbolj napredni in pošteni US sodniki s res hodili k mašai vendr ne s figo v žepu kot to dela Šarec.
alien8potnik
11. 07. 2019 07.46
+40
a ni neverjetno? nekatere gimnazije morajo ukinjati razrede, ker ni dovolj vpisa, mi pa naj plačujemo katoliškim gimnazijam njihov molilni program? če je kdo tako ekskluziven, da mu javne šole niso všeč, naj si jih sam plača. država ne bi privatnim šolam smela plačati NIČ. še to je odločno preveč. zanimivo, kakšne predstave so to o tržnem gospodarstvu. šole bi bile privat (na trgu), plačujemo jih pa naj mi vsi. halo? takisto v zdravstvu. koncesije bi bilo treba ukinit. pika. da ne omenjam (šole, spet) ustavnega določila ločitve cerkve od države. zakaj naj jaz, ateist, plačujem krščanske ali katerekoli verske šole?!!!! medtem ko cerkev ne plačuje davkov. noro.
Miriyam
10. 07. 2019 21.55
+26
Treba je ločit privat j- avno predvsem pa vampirjenje v zdravsvstu..in ostalih državnih službah ta kriminal ki se mu reče javno zasebno partnerstvo..
FAUSTOS1
10. 07. 2019 21.46
+25
gre za program zasebnih šol,ki je v zasebnih šolah drugačen-primer preden začnejo pouk molijo,učijo jih da je zemlja nastala v sedmih dneh ,da je zemlja oglata-kar vsak dan javno razlaga grims sds-učijo jih da ni klimatskih sprememb,določenih znanstvenikov ne upoštevajo,ker da je bog to uredil,opča priznana znanost o razvoju vrst v teh šolah ni priznana itd
alien8potnik
11. 07. 2019 07.40
+21
a v katoliških šolah sploh obravnavajo darwina? verjetno se učijo, da je bog ustvaril življenje na zemlji v sedmih dneh ;)
morituri
11. 07. 2019 09.11
-7
Faustos in alien 8 sta neizobražena kot kuga!
artaja
10. 07. 2019 21.01
+57
Kdor ima občutek, da bi se otrok v standardni šoli počutil neprijetno, in se odloči za vpis otrok v 'nadsatndardno' osnovno šolo, naj za nadstandard, ali kakorkoli bi naj temu rekli, tudi sam plača,noben mu ni rekel da more to naredit, to je bila njegova izbira
artaja
10. 07. 2019 21.39
+9
brezvode
11. 07. 2019 09.51
+13
Jara gospoda, snobizem, vse na račun drugih sami ne bi plačali, samo hvalijo se da imajo otroke v zasebni šoli
ironi
11. 07. 2019 10.09
+0
Vlada oz. DZ je oni dan pravilno glasoval, da se le osnova financira 100%-tno. Ono o ustavnih sodnikih pa je tudi v SP pojasnil javnost dr. Krivic, nekoč tudi ustavni sodnik, da bodo US morali ponovno odločati, brez dileme. A ni DZ zakonodajno telo!
setisfekšn
10. 07. 2019 20.55
-3
superfly7
10. 07. 2019 20.51
-36
Prvo načelo Ustavnega prava - nova odločitev ne sme arbitrarno poslabšati obstoječega stanja. S tem zakonom se je financiranje iz 85% zmanjšalo na cca 65%. Tale zakon je neustaven, kar bo potrdilo Ustavno sodišče. Potrdili so to že vladna služba za pravne zadeve, ipd. Če komu ni jasno za kaj gre -> na OŠ Alojzija Šuštarja se izvaja identičen obvezni osnovnošolski program kot v OŠ Črnuče. Vse kar ni del identičnega programa plačajo starši - kar bi se tudi ohranilo z upoštevanjem odločbe Ustavnega sodišča. Vse kar so starši želeli je da se njihovim otrokom financira 100% vse enako, kot se financira otrokom na OŠ Črnuče, kar je edino pravilno, saj oboji plačjujejo davke za identičen obvezen osnovnošolski program na obeh šolah. Verouk na OŠ Alojzija Šuštarja sploh ni del obveznega programa, ampak je izvenšolska dejavnost, ki jo financirajo starši s šolnino, ki pokriva še investicijsko vzdrževanje in opremo. Glede na to, da bo tale zakon dobil veto Državnega sveta, v novi obravnavi pa bo potreboval absolutno večino, 46 glasov - ki jih nima. Lahko Pikalo tale zakonodajni predlog vrže v koš, kamor tudi spada.
Uporabnik8879
10. 07. 2019 21.28
+7
saj ga ne poslabša, je prehodno obdobje, nov zakon velja le za tiste, ki se bodo šele vpisali, vsi ostali dokončajo in so financirani po starem...
alien8potnik
11. 07. 2019 07.41
+15
ne opletaj s spolitizirano odločbo nekdanjih desnih ustavnih sodnikov, prosim.
morituri
11. 07. 2019 09.14
-10
Alien8, malo več pameti ti ne bi škodilo-privatne šole so bolj strokovne in moralne kot javne kjer morala ni pomembna!!!
Sava Sava
11. 07. 2019 10.40
+0
Bolj strokovne in elitistične bi lahko bile, ker starši dodatno plačujejo in tako učitelji lahko dobijo boljšo plačo. A zakaj bi bile privatne šole bolj moralne? Kako je z moralo v krščanskih cerkvah, dobro vedo vsaj otroci in prevarani varčevalci v slovenskih cerkvenih skladih. Ali bodo res bolj moralne privatne šole s simboli islamske vere? Teh privatnih šol utegne biti največ, ker imajo bogate šeike v ozadju. Se vidi iz privatnih profesionalnih nogometnih moštev. Ali se načelna slovenska desnica bori tudi za te šole in jo skrbi, da ne bodo starši preveč plačevali za šolanje svojih otrok?
sodelujem
10. 07. 2019 20.50
-21
Kaj ko bi enkrat rekli:Javni program v zasebnih prostorih.! Morda bi še kakšen trd levičar razumel!Tisto"razširjeno" pa itak vsi financiramo tudi v javnih"šolah"...
CIGU MIGU
10. 07. 2019 20.35
+33
a se res spoštuje ustava,a je res cerkev ločena od države,,torej vse je jasno