Slovenija

NPU širi preiskavo: pod drobnogledom dve ministrstvi

Ljubljana, 05. 02. 2024 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.P., U.V., T.G.
Komentarji
638

Finančni minister Klemen Boštjančič je pozdravil informacije, da naj bi NPU preiskavo nakupa prostorov na Litijski cesti širil tudi na njegov resor. Meni, da je treba zadevi čim prej priti do dna in da dileme o objektivni odgovornosti ministrice Dominike Švarc Pipan ni, ključno je vprašanje, ali lahko ta pri razčiščevanju še kaj pomaga ali škodi. Bi pa lahko bilo lahko že ta teden znano, ali je bila v pogodbi navedena pravilna kvadratura stavbe na Litijski. Geodet, ki ga je izbralo državno odvetništvo, naj bi v objektu že opravil vse meritve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija naj bi še pridobivala dokumentacijo
    03:28
    Iz 24UR: Policija naj bi še pridobivala dokumentacijo
  • Iz SVETA: Švarc Pipanova še na položaju
    04:12
    Iz SVETA: Švarc Pipanova še na položaju

Finančni minister Klemen Boštjančič je v današnji izjavi za medije glede širjenja preiskave dejal: "Upam, da se preiskava širi in da bodo ustrezni organi preiskali vse, kar se tiče tega postopka. Vse dokumente, ki jih imamo, jih bomo dali. Nadejam se, da bodo to naredili tudi povsod drugod, ker je seveda marsikaj v tem primeru šlo narobe." V medijih so namreč zaokrožile neuradne informacije, da preiskavo domnevnih nepravilnosti nakupa prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v višini 7,7 milijona evrov Nacionalni preiskovalni urad (NPU) širi tudi na ministrstvo za finance.

Nova sodna stavba
Nova sodna stavba FOTO: Luka Kotnik

Po Boštjančičevih besedah sicer preiskovalci še niso stopili v stik z njegovim resorjem, a upa, da do tega pride čim prej. "Verjamem, da je čas pomemben, da se določene stvari čim prej razčistijo, ne da bodo minili tedni in meseci in bomo potem za nazaj ugotavljali," je ocenil minister. Meni, da bi moralo biti v fokusu tudi dogajanje v zadnjih tednih, ker je pri tem precej "stvari nenavadnih".

Da se doslej ni pogovarjala s kriminalisti pa je potrdila tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je v poslu zastopala prodajalca, korskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja. "Prodajalec je prepričan, da izmere, ki jih je predložil k ponudbi, držijo oziroma da so celo tlorisne površine večje od izmerjenih v mnenju Harca," pravi. Trdi tudi, da so sicer zgolj sledili postopku pravosodnega ministrstva, ki je pripravilo kupoprodajno pogodbo, zaradi česar obiska kriminalistov, ki vodijo predkazenski postopek, ne pričakuje.

Zidar Klemenčičeva še, da ljudi, ki so bili odločevalci v tej zgodbi, ne pozna, zaradi česar meni, da je ravnala tukaj zgolj kot pooblaščenka prodajalca, ki da ga zastopa že dolgo časa. Pa tudi očitke, da naj bi s prodajo objekta tudi sama dobro zaslužila odločno zanika.

Kakšna je bila vloga finančnega ministrstva?

Kot je še pojasnil Boštjančič, sicer vloga ministrstva za finance pri omenjenem poslu ni bila drugačna kot v drugih primerih financiranja projektov drugih ministrstev. Vsebinska presoja ustreznosti posameznih projektov je tako na posameznih resorjih oziroma njihovih vodjih, v konkretnem primeru pa je šlo za težavo, na katero je pravosodno ministrstvo opozarjalo že dalj časa, in sicer prostorsko stisko pravosodnih organov, je navedel Boštjančič. Po njegovih besedah je tako ministrica Švarc Pipanova opozorila, da je projekt sodne stavbe več kot 10 let oddaljen v prihodnost, na ministrstvu teče investicija novega moškega zapora, zato so iskali rešitve za reševanje prostorske stiske predvsem ljubljanskih sodišč.

Vloga ministrstva glede uvrstitve posameznih projektov v načrt razvojnih programov je, da preveri, če se podatki o imenu projekta, vrednosti in podobnem v dokumentu, ki ga podpiše pristojni minister, ujemajo s podatki, ki so vneseni v informacijski sistem, so dodano pojasnili na ministrstvu.

Klemen Boštjančič pozdravlja razširitev preiskave NPU glede nakupa sodne stavbe na Litijski.
Klemen Boštjančič pozdravlja razširitev preiskave NPU glede nakupa sodne stavbe na Litijski. FOTO: Bobo

Ob koncu leta ministrstvo za finance v skladu s pravilnikom o zaključku leta preveri še, če likvidnostna situacija proračuna omogoči prevzemanje dodatnih obveznosti. Pri tem je treba upoštevati, da se mora v primeru neporabljenih sredstev ob koncu leta zasledovati interes, da se v tem letu plača čim več prevzetih obveznosti, saj bi v primeru neplačila te obveznosti bremenile proračun prihodnjega leta, so še zapisali v sporočilu za javnost.

"Pristojnost ministrstva za finance je izključno v tem, da zagotovi sredstva, če sredstva so. Princip porabe proračuna je po tako imenovanem denarnem toku in do konca leta v resnici ne moremo dejansko vedeti, ali in koliko sredstev bo ostalo. Tako je bilo tudi v tem primeru," je zatrdil finančni minister ter s tem odgovornost preložil na pravosodno ministrstvo.

V drugi polovici decembra so tako po njegovih besedah z ministrstvom za pravosodje komunicirali, da sredstva so, a opozorili, da je časa za izpeljavo posla zelo malo. "Na ministrstvu so zagotovili, da je vse v redu, da dejansko potrebe so, da bodo s tem rešili problem več sodišč v Ljubljani in da so sposobni ta projekt izpeljati še v letu 2023," je dejal Boštjančič. Slednje kaže na to, da je torej za projekt v veliki meri morala biti zbrana in pripravljena ustrezna dokumentacija, sicer ga ne bi bilo mogoče izpeljati, meni minister. "Kar seveda izkazuje, da je v tem procesu marsikaj šlo narobe," je ocenil.

Obenem je zanikal, da bi o tem ali katerem koli drugem projektu govoril z generalnim sekretarjem SD Klemnom Žibertom. Ministrica Dominika Švarc Pipan je namreč v preteklih dneh očitke o domnevnih nepravilnostih poslov usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva. Boštjančič sicer trenutno govori o objektivni odgovornosti Švarc Pipanove. Da pa je trenutno ključno vprašanje, "ali v tem trenutku ministrica pri tem, da se zadeve razčistijo, še kaj pomaga ali škodi".

Z Žibertom pa da nikoli ni govoril, ne o tem ne o katerem drugem projektu.

Boštjančič si tako želi, da bi se razčistilo predvsem, kaj se je dejansko dogajalo in kakšno vlogo so imeli pri poslu izpostavljeni posamezniki. S tega vidika tudi podpira ministrico Švarc Pipan, ki ima kot "predstojnica resorja dostop do tega". Deli tudi stališče premierja, da je treba zadevi priti do dna, saj da so se v preteklosti podobne zadeve velikokrat pometle pod preprogo. "Verjamem, da je to edini način, da se v Sloveniji očistimo nekih praks, ki jih v resnici ne bi smelo biti," je sklenil Boštjančič.

Pravosodno ministrstvo sicer poleg ponovne izmere pričakuje tudi novo, neodvisno cenitev. Ta pa bo, je prepričana Zidar Klemenčičeva, ovrgla ugibanja o milijonskem preplačilu stavbe na Litijski 51.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (638)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojTok
07. 02. 2024 20.55
+1
Dajte no. Če bi bila to stranka bi notranje razprtije urejala vstran od javnosti. Smešno, da se gredo takšne stvari reševat javno!
zmago56
06. 02. 2024 11.08
+3
Vse kar ima ta vlada za pokazat so samo afere-plenjenje in ropanje državljanov, pozitivnega pa NIČ.
peresni
06. 02. 2024 09.07
+4
Zdaj je zopet vse odvisno od tega, koliko pravega kadra ali dpečih agentov je parkiranih pri NPU, tožilcih, sodnikih.. res smo globoko zagreznili...kaj delajo s svojim narodom!
smuuki
06. 02. 2024 08.45
+5
Npu se bo trudil in trudil porabil veeeeliko časa in na koncu ne bo nič. Tresla se gora rodila se miš. Zdaj bodo igrali na karto časa in pozabe
zmago56
06. 02. 2024 08.44
+6
NPU ne bo nič našel, vsaj pri onih na vrhu ne, pa ne zato, ker tam ni kaj najti, ampak zato, ker vrana vrani ne izkljuje oči.
Stane Adami?
06. 02. 2024 08.08
+5
Povsod se na vse načine trudijo, da bi nekako dodali še SDS. Zmeraj najdejo, da je nekdo od žlahte bil nekoč simpatizer SDS in to skrno vštulijo zrave.
Stane Adami?
06. 02. 2024 08.06
+5
NPU, to so popolnoma nekoristni preiskovalci, tako kot KPK. Stanejo ogromno, se šopirijo ....rezultat NIČ, NIČ, same preiskave na preiskave. Ujamejo pa nekega tatiča z nekaj heroina.
Uporabnik1908615
05. 02. 2024 21.58
+3
če bi se kaj podobnega zgodilo stranki SDS, bi vsi mediji vrgli velik cirkus, policija bi že vpletenim zasegla računalnike, telefone in vso dokumentacijo stranke, osumljenci pa bi bili v priporu, venda SLO pravna država ne deluje za vse državljaneenako, a ne zoki...
minkica91
05. 02. 2024 21.37
+5
zdaj sta pa ta švarcka in štefančič ugotovila, da je kriva za ta nakup SDS, kot za vse, kar pokrad.ejo, lažejo in zavajajo levičari, kar je poznano že skozi celo zgotovino, kar so delali z ljudmi partizani in ti komun..., res sramota.
peresni
06. 02. 2024 09.12
-2
Ne omenjaj najsvetlejših trenutkov tega naroda...iz tvojih neumnih ust je to neprebavljivo
Boogieweeed
05. 02. 2024 21.24
+6
Ti ljudje kradejo ne zato ker nimajo. Ampak ker hočejo še In še.... Ne pa ker nimajo jest tako žal eni med nami. In dalje bodo dokler bodo na pozicijah. Nobene volitve nobena tarča tega ne bo odpravila, razn garda narodna ljudska ko bo enega nesla za vzgled ostalim. Pol pa bo mir nekaj časa.
peresni
06. 02. 2024 09.13
+0
Ja... potrebujemo novo ministrstvo za deratizacijo... brez milosti kdo je čigav prijatelj in sodelavec.
mackon08
05. 02. 2024 21.19
+3
Eno je sigurno nihče ne bo za nič odgovarjal, kar se tiče odstopa to je itak komedija.
Boogieweeed
05. 02. 2024 21.17
+3
V SDju vse pozapret, odvzet premoženje, člane pa IZGNAT iz Slovenije.? Se ostalo je farsa in cirkus. Mi smo narod? Ne rabimo mi svojih stališč in mnenj sedaj integrirat? Mi moramo skupaj stopit NAJPREJ, pa red narediti. Ti ljudje na vrhu bodo zmeraj povezani in delali proti malemu človeku? To je priložnost da pozabimo na razprtije med nami in naredimo red med politiki in njihovimi mrežami. Drugače si ta narod ne zasluži države in ob prvi priliki verjemite, se bomo na Štajerskem priključili Avstriji.
Betuul
05. 02. 2024 21.22
-1
Pridemo kje za vami! In tovariški Zdravo od SDja
DJ-Pero
05. 02. 2024 21.11
+9
Kje jaz živim?! Očitno se bo treba po zgledu politike začeti s kakšnimi posli bolj "na robu" ukvarjati... Tole je bilo kar čez rob! Sramota za politiko - dodatna minus točka za golobovo vlado in seveda čestitke novopečenemu milionarju!
Betuul
05. 02. 2024 21.20
+0
Nič ! Notr v sodno stavbo se vselit pa začet oddajat ali kaj drugo! Recimo gojit šampione ipd! Mogoč prejt ko bodo kaj tam tisti NPU, KPJU ; KPK itd ,PU; ZPM itd kaj pogruntal lahka mi že zaslužmo!
Nečakinja mag prava
05. 02. 2024 21.10
+5
Nič moram priznati, da me je sram.
vvvilice
05. 02. 2024 21.09
+8
Ja, ko sam kupuješ stanovanje ali hišo, veliko bolj pregledaš vse, se posvetuješ, poskušaš znižati ceno. Tukaj pa je videti prav obratno!
Nečakinja mag prava
05. 02. 2024 21.08
+3
Kot srebrni lahko rečem, da sem razočaran kot še nikoli.
junij66
05. 02. 2024 21.04
+9
Z JUGONOSTALGIKI JE VSAKA RAZPRAVA ODVEČ. NE POMAGAJO NITI ARGUMENTI NITI ŠTEVILKE. VZTRAJAJO PRI SVOJEM.
peresni
06. 02. 2024 09.10
-3
Kvadiš nebuloze. Po jugonostalgično bi bili žzapori že davno polni in ta "elita" bi ostala brez jaht, hiš, kajmanskih računov ..
bohinj je zakon
05. 02. 2024 21.04
+6
Vse slabše. Enim se smeji.
Rdečimesečnik
05. 02. 2024 21.02
+7
Ni panike 30dni pa bo
Betuul
05. 02. 2024 21.00
+6
Min Boštjančič ⛓zgleda da imate pri zadevi “ sodna litijska stavba “ tudi vi nogo🦵namočeno v 🍯med!⛓In vas prpa daje??Medtem ko min dr. Švarc Pipan samo prstek👇namočen v 🍯med!