Slovenija

Finančnik v vrhu bolnišnice

Celje, 29. 05. 2007 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kadrovsko podhranjena celjska bolnišnica se otepa izgub, nov direktor pa želi spoštovati bolnike in 'demistificirati' zdravniški poklic.

Potem ko se je njegova prehodnica Štefka Presker upokojila, se je novi direktor celjske bolnišnice, 51-letni magister finančnega managementa Marjan Ferjanc, danes v Celju predstavil novinarjem. Kot je poudaril, je njegovo osnovno izhodišče pozitivno poslovanje bolnišnice, ki trenutno posluje s 3,75 milijona evrov izgube. Povedal je, da je bolnišnico prevzel v likvidnem stanju.

Pridobitev novih programov v srčni diagnostiki

Kot je dejal Ferjanc, ki mu je vlada podala soglasje za vodenje celjske bolnišnice, "brez pozitivnega rezultata poslovanja ne bo možno zagotoviti nadaljnjega razvoja bolnišnice". Zavzel se je tudi za pridobitev novih programov, zlasti v specialističnih ambulantah in kardio diagnostiki.

Celjska bolnišnica: Zidovi niso vse, če je ustanova kadrovsko podhranjena
Celjska bolnišnica: Zidovi niso vse, če je ustanova kadrovsko podhranjena FOTO: POP TV

Ferjanc podpira tudi razvoj kakovosti poslovanja, kar pomeni "spoštovanje pravic bolnikov in demistifikacijo zdravniškega dela". V ta namen je že bila ustanovljena komisija za kakovost, ki bo skušala pridobiti certifikat kakovosti na področju poslovnega vodenja bolnišnice.

Želijo si novo urgenco

Po besedah Ferjanca ima celjska bolnišnica pripravljen dolgoročni načrt razvoja, ki vključuje tudi prostorsko obnovo bolnišnice. Meni pa, da "bo treba ta načrt le prilagoditi", v ospredje pa je postavil izgradnjo novega urgentnega centra. Poudaril je tudi, da pripravljajo nov statut, ki bo zdravniški negi v bolnišnici, v okviru katere dela 700 medicinskih sester in drugega podpornega osebja, prinesel boljšo organiziranost. Zaživel pa je nov sektor za informatiko in kakovost, ki bo omogočil racionalizacijo organizacije bolnišnice.

Nekateri oddelki kadrovsko podhranjeni

Notranjost celjske bolnišnice: Nedodelan sistem nagrajevanja vpliva na kadrovski primankljaj na oddelkih žilne kirurgije, kardiologije in patologije
Notranjost celjske bolnišnice: Nedodelan sistem nagrajevanja vpliva na kadrovski primankljaj na oddelkih žilne kirurgije, kardiologije in patologije FOTO: POP TV

Ferjanc se zaveda tudi konkurence na področju zdravstva in ob tem meni, da jih bo prav ta konkurenca krepila. Sodelovanje s strokovno direktorico celjske bolnišnice Frančiško Škrabl Močnik je označil za "usklajeno", saj naj bi se dogovorila, da bosta odločala s konsenzom. Po njegovi oceni bo treba posebno pozornost nameniti delovanju poliklinike z namenom skrajšanja čakalnih dob in pridobitve statusa kliničnih oddelkov, saj celjska bolnišnica nima pogojev, da bi postala klinični center.

Glede nagrajevanja zdravnikov pa je Ferjanc povedal, da iščejo možnosti za njihovo materialno nagrajevanje. Na ta način naj bi bolnišnica, ki je sicer kadrovsko podhranjena, zlasti na oddelkih žilne kirurgije, kardiologije in patologije, zdravnike obdržala v bolnišnici.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
29. 05. 2007 12.34
A to bo tako kot v nadaljevanki House, ko so dobili za direktorja tistega debelega črnca, menažerja. Nastale so spremembe, dr. House je moral nositi belo haljo...