Slovenija

Fingušt prodajal oporečne izdelke

Ljubljana/Pragersko, 17. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.K./B.M./STA
Komentarji
0

Z Veterinarske uprave RS so danes sporočili, da so bili izdelki, pridobljeni pri inšpekcijskem pregledu v podjetju Mesoizdelki Fingušt oporečni, neprimerni za prehrano ljudi in kot taki zdravju škodljivi. Lastnik podjetja očitke veterinarske inšpekcija zavrača.

Izdelki so bili okuženi s stafilokoki, ki povzročajo hude zdravstvene težave
Izdelki so bili okuženi s stafilokoki, ki povzročajo hude zdravstvene težave FOTO:

V sporočilu veterinarske uprave, ki ga je podpisal direktor VURS Zoran Kovač, še piše, da so bili izdelki podjetja Mesoizdelki Fingušt iz Spodnjega Gaja pri Pragerskem okuženi s stafilokoki, ki lahko povzročijo hude zdravstvene težave tistim, ki bi jih zaužili. Poleg tega so v podjetju tudi ponarejali uradne listine ter na ta način zavajali VURS, grobo kršili sistem notranje kontrole in neposredno ogrožali zdravje potrošnikov. Da njihovi izdelki vsebujejo patogene mikroorganizme, pa so v Mesoizdelkih Fingušt prikrivali s poneverbo izvidov laboratorijske kontrole.

Potem, ko je v zadnjih dneh štajersko javnost vznemirila vest o oporečnih mesnih izdelkih v mesariji Fingušt, je bilo danes vseh sedem poslovalnic odprtih. Resda v prodaji nimajo mesnih izdelkov, saj so jih morali umakniti iz prodaje, so pa zato police založene s svežim mesom.

Lastnik zavrača obtožbe

Jože Fingušt zagotavlja, da oporečnega mesa ni na njihovih policah
Jože Fingušt zagotavlja, da oporečnega mesa ni na njihovih policah FOTO: POP TV

"Obtožbe so zelo hude, ampak mi jih spodbijamo z našimi dokumenti, med katerimi so izvidi, vzorci, pregledi mesa. Ponovno trdim, da na naših pultih ni bilo nobenega oporečnega mesa, niti mesnih izdelkov," je povedal Jože Fingušt, lastnik Mesarstva Fingušt.

Za današnjo ponovitev opozorila so se odločili, kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, zaradi pisanja časnika Večer. Ta danes med drugim piše, da "kot kaže in kot je potrdil tudi direktor VURS Zoran Kovač, ne gre za oporečno blago, ampak za zaplet s papirji. Konec letošnjega julija naj bi bil namreč delavec Mesarstva Fingušt ob nenapovedanem obisku veterinarske inšpekcije ponaredil zapisnik notranje kontrole kakovosti izdelkov".

Medtem ko je promet v večini poslovalnic močno upadel, pa je danes dopoldan na sedež podjetja, v mesarijo na Pragerskem, po meso prišlo kar precej strank. "Jaz mislim, da je vse skupaj malo preveč napihnjeno. Ne bom zamenjala mesnice, saj sem zadovoljna s kvaliteto mesa, " je za 24 ur povedala ena izmed stalnih strank. "Meso je bilo vedno v redu, nikoli ni bilo nobenih težav."

Kdaj in če sploh se bodo na policah ponovno pojavili mesni izdelki, je seveda odvisno od ugotovitev veterinarske uprave. Po nekaterih informacijah obstaja tudi možnost odvzema licence.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni