Slovenija

Fischer proti referendumu

Celovec, 15. 01. 2006 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski predsednik je proti referendumu o rešitvi vprašanja dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem.

Predsednik Heinz Fischer
Predsednik Heinz Fischer FOTO: Reuters

Avstrijski predsednik Heinz Fischer se je danes izrekel proti referendumu o rešitvi vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem, za katerega se zavzema deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider. "Prepričan sem, da se o odločitvi ustavnega sodišča ne moremo odločati na nikakršnem referendumu ali plebiscitu," je za današnjo izdajo dnevnika Kärntner Tageszeitung povedal Fischer.

Fischer podobno kot avstrijski kancler Wolfgang Schüssel ocenjuje, da večina ne sme in ne more odločati o v Avstrijski državni pogodbi zasidranih manjšinskih pravicah. "Zato moramo poiskati boljšo rešitev, kot je glasovanje o odločitvi ustavnega sodišča glede manjšinskih pravic. To ni pot v prihodnost," je po pisanju dnevnika prepričan predsednik.

Najnovejšim napetostim in sporom navkljub je Fischer še vedno optimističen in meni, da "bodo prizadevanja za razumno rešitev na koncu prinesla uspeh." Navsezadnje se bo vendarle uveljavilo mišljenje, "da je tudi za avstrijsko Koroško in prav za njo dobro, če ta problem pripeljemo do razumne rešitve," je prepričan avstrijski predsednik.

Jörg Haider
Jörg Haider FOTO: Reuters

Haider je v petek predstavil rezultate pisnega povpraševanja o dvojezičnih krajevnih napisih, ki so ga na njegovo pobudo izvedli v desetih južnokoroških občinah. Svoje odgovore je posredovalo le 40 odstotkov vseh, ki so prejeli vprašalnik, od tega pa se jih je 85,1 odstotka izreklo proti predlogu, v skladu s katerim bi dvojezične krajevne oznake postavili v občinah z desetodstotnim deležem slovenskega prebivalstva, vendar le v tistih krajih v teh občinah, kjer je vsaj 15 odstotkov Slovencev.

S tem ko se je velika večina sodelujočih izrekla proti omenjenem predlogu, so prebivalci jasno pokazali, "da so odločno proti nadaljnjim ukrepom na področju krajevnih tabel," je prepričan Haider. Njegovo Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) bo zato preprečilo sprejetje kakršnekoli vladne uredbe o postavitvi dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem, v nasprotnem primeru pa bodo na celotnem avstrijskem Koroškem izvedli referendum, je v petek zagrozil deželni glavar.

Avstrijsko ustavno sodišče je sicer še isti dan sporočilo, da nima Haiderjevo povpraševanje nobene pravne veljave, saj je referendum o tem, ali je treba izpolniti pravne obveznosti, ki izhajajo iz odločitve ustavnega sodišča, "očitno nesprejemljiv", enako pa velja tudi za povpraševanja deželnega glavarja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA