Slovenija

Fištravec zaradi dveh spornih zaposlitev na sodišču

Maribor, 05. 09. 2018 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.K.
Komentarji
8

Andrej Fištravec, ki se poteguje za nov županski mandat, je moral na sodišče, saj se je začelo sojenje njemu in nekdanjemu direktorju mestne uprave Marku Žuli za zlorabo položaja v sostorilstvu ob dveh domnevno spornih zaposlitvah v prvem letu mandata.

Na mariborskem sodišču se je le tri dni po tistem, ko je tamkajšnji župan Andrej Fištravec začel zbirati podpise za nov županski mandat, z zagovoroma obtoženih in pričanjem prič začelo sojenje njemu in nekdanjemu direktorju mestne uprave Marku Žuli za zlorabo položaja v sostorilstvu ob dveh domnevno spornih zaposlitvah v prvem letu mandata.

Tožilka Katja Arnuš ju je v obtožnici obremenila, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič, ki naj takrat dela, za katerega sta bila zaposlena, sploh ne bi opravljala.

Prav tako naj bi obtožena proti pravilom sklenila podjemno pogodbo s Petelinom za delo, ki bi ga lahko ta opravljal že v okviru svoje predhodne pogodbe o zaposlitvi, s čimer naj bi mu omogočila pridobitev protipravne premoženjske koristi, ker je prejemal mesečno 500 evrov višji dohodek kot po prvotni pogodbi.

Žuli in Fištravec očitke zavračata.
Žuli in Fištravec očitke zavračata. FOTO: POP TV

Očitke zavračata

Oba obtožena sta v današnji zagovorih vztrajala pri povedanem pred preiskovalnim sodnikom, da sta bili zaposlitvi potrebni, saj so ob njihovem prevzemu položaja veljale specifične socialno-politične okoliščine. Fištravec je spomnil, da je županski položaj prevzel na pobudo civilne družbe in da ni imel pripravljene ekipe, prav tako na začetku ni imel zaupanja strokovnih služb.

"Kot župan je bilo zame ključno, da ugotovimo, če je obstajala potreba po dodatnih zaposlitvah, in po moje je, prav tako pa, ali imajo zaposlitve podlago v zakonu, in po moje so jo imele. Vse ostalo je bila stvar stroke," je dejal mariborski župan.

Jankovičevo so kot doktorico znanosti za področje javne uprave za potrebe pravnih vprašanj zaposlili v projektni pisarni, Petelina pa za potrebe gospodarskih vprašanj v službi za stanovanjske zadeve, ki je bila sicer del urada za gospodarstvo. Po mnenju Žule sta v kratkem času oba upravičila njihovo zaupanje.

Priče za nova sodelavca sploh niso vedele

Vendar pa se je iz pričanja nekaterih današnjih prič izkazalo, da marsikdo od njih sploh ni vedel za nova sodelavca. Vodja službe za stanovanjske zadeve in edina zaposlena v tej službi Stanka Perša je tako izpovedala, da ji nihče ni povedal za novega sodelavca, pa tudi sicer sama ni nikoli zaprosila za okrepitev, niti mu ni nikoli naložila kakšnega dela.

Tudi takratni vodja projektne pisarne Boris Ketiš ni točno vedel, kakšna dela opravlja pri njih zaposlena Jankovičeva, prav tako ji sam ni nalagal dela. Z njo je imel sicer pozitivne izkušnje, sodelovala sta na sestankih in kolegijih, prav tako pa je pri nekaterih projektih, zlasti pri pridobivanju državnega denarja za občine z višjo stopnjo brezposelnosti, sodeloval s Petelinom.

Še manj sta o delovnih nalogah obeh vedela povedati vodja urada za komunalo in promet Vili Eisenhut in sedanji vodja projektne pisarne Teo Pajnik, slednji pa je danes povedal, da fizično ne eden ne drugi nista nikoli delala v prostorih projektne pisarne.

Zaslišana sta bila tudi oba zdaj že nekdanja sodelavca mariborske občinske uprave. Jankovičeva je povedala, da je na občino prišla na povabilo Žule po tistem, ko mu je pred tem potarnala, da na občini na področju pridobivanja evropskega denarja vlada prava zmešnjava.

Z Žulo sta načrtovala tudi reorganizacijo mestne uprave, a so hitro naleteli na težave s sindikatom, zato se je ob izteku pogodbe umaknila.

Petelin je dejal, da je sprva nameraval na občini ostati vsega tri mesece, saj je imel dovolj dela s svojim podjetjem, a se je odzval povabilu županovega svetovalca Marka Kovačiča. Pozneje je pristal na podaljšanje sodelovanja do začetka naslednjega leta, nato pa je nekaj mesecev delal po podjemni pogodbi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kromst
05. 09. 2018 19.57
+5
Gospod Fištravec ni primeren za mesto župana, kar že nekaj let vztrajno dokazuje s svojimi dejanji. Resnično ne razumem meščanov Maribora ...
Anticripstoned
05. 09. 2018 21.26
+3
na predvolilnem zboru Fištravec razkira 200€ da nabavi 499l šmarnce in zmaga je zagotovljena
Anticripstoned
05. 09. 2018 18.19
+6
Kangler, Fištravec...toteki ko bodo nasledjič v MB županske volitve pojdite volit trezni da boste videlu kaj obkrožate
Presoljen
05. 09. 2018 20.02
+3
Ti pa naslednjič piši trezen, da ne bo toliko napak v enem stavku...
ina5785
05. 09. 2018 18.00
+6
Sploh ne vidim na žalost, da se sploh kdo poteguje za župana v Mbr., razen zavoženi, zmedeni Fištravec in Kangler. Kje so pametni ljudje v Mbr., zakaj nočejo v tekmo za župana, da nas nekdo začne vleči iz blata. Tako kot pravi spodaj ARISTOTEL; Lj. in Celje se močno razvijata, Maribor samo tone in tone! Center pa je zvečer v jeseni in pozimi kot mesto duhov. . . . . . . .
šmajser1
05. 09. 2018 17.43
+18
Lahko samo rečem, kot občan mestne občine Maribor, kdor letos voli Fistravca more bit pa z njim res nekaj hudo narobe!
aristotel
05. 09. 2018 17.40
+11
Ja ta naši Maribor nima sreče z župani zato kot mesto nazaduje v vseh segmentih,da ne rečem še kaj več afere - afere,manjka mu pravi človek na tem mestu da nekaj naredi za mesto kot so naredili v Ljubljani in še posebej v Celju ne rečem da tam ni bilo afer a prevladujejo dela za prebivalce in na koncu je samo to pomembno...zbudite se in izvolite človeka ki bo nekaj imel pokazati na koncu mandata ne pa samo afere in ovadbe ! Ni važno kakšne barve je (stranke) samo da lovi miši…
mpk2
05. 09. 2018 18.50
-3
Ja ampak odločat se bo treba med Kanglerjem in Fištro! Rezultat je pa tukaj vsem znan, tako kot primerjava njunih rezultatov iz županovanj!...